Publicat la: 
25/01/2019

Varstnicii diagnosticati cu sinuzita cronica, o boala a cavitatii nazale si a sinusurilor paranasale, au o semnatura inflamatorie unica, care scade eficienta tratamentului cu steroizi, potrivit unui nou studiu condus de specialistii de la Vanderbilt, conform sciencedaily.com.

Studiul a fost publicat in revista ”Allergy and Clinical Immunology”. Cercetatorii au examinat mostre de tesut si de mucus de la 147 de pacienti cu varsta cuprinsa intre 18 si 78 de ani care au avut nevoie de interventii chirurgicale pentru sinuzita cronica.

Obiectivul a fost identificarea subgrupurilor de pacienti pe baza semnaturii lor inflamatorii in functie de citokinele si proteinele gasite in probele de tesut sau de mucus. Astfel, specialistilor le-a atras atentia grupul pacientilor cu varsta de peste 60 de ani.

Au fost comparati toti pacientii in functie de varsta, fiind examinat istoricul lor patologic, tesutul recoltat in timpul interventiei chirurgicale, markerii imuni si proteinele inflamatorii gasite in tesut si in mucus. Astfel, au observat diferente izbitor de mari in functie de varsta.

”Majoritatea cazurilor de sinuzita depistate in America de Norc, in special cele care necesita interventia chirurgicala, au o semnatura inflamatorie caracterizata printr-un grup de citokine Th2, care sunt asociate cu alergiile si cu astmul bronsic”, spune Justin Turner, autorul principal al studiului.

Pacientii in varsta tind sa nu aiba crsteri semnificative ale acestor citokine. In schimb, inregistreaza cresteri ale citokinelor asociate cu functia imunitara a organismului si cu raspunsurile inflamatorii acute si cronice care sunt aproape in intregime influentate de varsta.

”Cresterea acestor citokine nu este observata, in mod normal, pana la varsta de 60 de ani. Dupa acest prag exista o crestere progresiva a nivelurilor citokinelor de la nivelul mucusului si tesutului acestor pacienti”, adauga Turner.

Din cauza acestei variatii, varstnicii nu raspund cum trebuie la steroizii administrati pentru tratarea sinuzitei cronice.

Potrivit specialistilor, steroizii topici, cum ar fi spray-urile nazale si irigatiile, se bazeaza pe gestionarea bolilor si a simptomelor pe termen lung. Acestia isi propun sa stimuleze interesul populatiei pentru informarea in privinta sinuzitei cronice, mai ales fiindca, cred ei, tratamentele specifice in functie de varsta ar putea fi cea mai buna solutie.

”Steroizii pot avea efect pe termen scurt si efecte secundare pe termen lung, iar varstnicii sunt mai predispusi la complicatii, comparativ cu tinerii”, spune Turner.

In prezent, oamenii de stiinta compara rezultatele interventiilor chirurgicale in functie de varsta. Datele preliminare sugereaza ca varstnicii au mai putine beneficii in urma operatiei, ceea ce poate indica faptul ca boala lor este distincta.

”Scopul nostru este sa cautam moduri mai bune de a trata sinuzita cronica si de a intelege procesul mai bine. Am identificat o caracteristica a unui grup semnificativ, varstnicii, si trebuie sa facem mai multe cercetari doar pe acest segment”, concluzioneaza Turner.

Sursa: www.sciencedaily.com

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - ORL

Doctor
Mihut Ileana,Medic primar
Medic Primar
Medic Specialist
Linaru Ileana, Medic Primar
Medic Primar
  •  
  • 1 of 25

Articole similare

Putine dureri sunt atat de persistente si de neplacute ca cele asociate cu sinuzita. Ce cauzeaza, insa, aceasta afectiune si cum poti sa scapi de ea definitiv? Ce este sinuzita? Tipuri de sinuzita Care pot fi cauzele sinuzitei? Simptomele sinuzitei Cand trebuie sa apelezi la un consult medical? Cum se trateaza sinuzita? Posibile complicatii Cum...
  Infectii respiratorii virale / Foto: Freedigitalphotos.net   In sezonul rece, incidenta infectilor respiratorii virale creste seminificativ, mai ales in randul copiilor. De asemenea, manifestarile clinice sunt mai prezente in randul acestora, datorita particularitatilor imunologice si anatomice ale copiilor (imaturitatea sistemului imun,...
Varstnicii diagnosticati cu sinuzita cronica, o boala a cavitatii nazale si a sinusurilor paranasale, au o semnatura inflamatorie unica, care scade eficienta tratamentului cu steroizi, potrivit unui nou studiu condus de specialistii de la Vanderbilt, conform sciencedaily.com. Studiul a fost publicat in revista ”Allergy and Clinical Immunology”....