MEDICINA GENERALA

25 Ianuarie 2019

Sinuzita cronica are o forma unica la varstnici

Varstnicii diagnosticati cu sinuzita cronica, o boala a cavitatii nazale si a sinusurilor paranasale, au o semnatura inflamatorie unica, care scade eficienta tratamentului cu steroizi, potrivit unui nou studiu condus de specialistii de la Vanderbilt, conform sciencedaily.com.

Studiul a fost publicat in revista ”Allergy and Clinical Immunology”. Cercetatorii au examinat mostre de tesut si de mucus de la 147 de pacienti cu varsta cuprinsa intre 18 si 78 de ani care au avut nevoie de interventii chirurgicale pentru sinuzita cronica.

Obiectivul a fost identificarea subgrupurilor de pacienti pe baza semnaturii lor inflamatorii in functie de citokinele si proteinele gasite in probele de tesut sau de mucus. Astfel, specialistilor le-a atras atentia grupul pacientilor cu varsta de peste 60 de ani.

Au fost comparati toti pacientii in functie de varsta, fiind examinat istoricul lor patologic, tesutul recoltat in timpul interventiei chirurgicale, markerii imuni si proteinele inflamatorii gasite in tesut si in mucus. Astfel, au observat diferente izbitor de mari in functie de varsta.

”Majoritatea cazurilor de sinuzita depistate in America de Norc, in special cele care necesita interventia chirurgicala, au o semnatura inflamatorie caracterizata printr-un grup de citokine Th2, care sunt asociate cu alergiile si cu astmul bronsic”, spune Justin Turner, autorul principal al studiului.

Pacientii in varsta tind sa nu aiba crsteri semnificative ale acestor citokine. In schimb, inregistreaza cresteri ale citokinelor asociate cu functia imunitara a organismului si cu raspunsurile inflamatorii acute si cronice care sunt aproape in intregime influentate de varsta.

”Cresterea acestor citokine nu este observata, in mod normal, pana la varsta de 60 de ani. Dupa acest prag exista o crestere progresiva a nivelurilor citokinelor de la nivelul mucusului si tesutului acestor pacienti”, adauga Turner.

Din cauza acestei variatii, varstnicii nu raspund cum trebuie la steroizii administrati pentru tratarea sinuzitei cronice.

Potrivit specialistilor, steroizii topici, cum ar fi spray-urile nazale si irigatiile, se bazeaza pe gestionarea bolilor si a simptomelor pe termen lung. Acestia isi propun sa stimuleze interesul populatiei pentru informarea in privinta sinuzitei cronice, mai ales fiindca, cred ei, tratamentele specifice in functie de varsta ar putea fi cea mai buna solutie.

”Steroizii pot avea efect pe termen scurt si efecte secundare pe termen lung, iar varstnicii sunt mai predispusi la complicatii, comparativ cu tinerii”, spune Turner.

In prezent, oamenii de stiinta compara rezultatele interventiilor chirurgicale in functie de varsta. Datele preliminare sugereaza ca varstnicii au mai putine beneficii in urma operatiei, ceea ce poate indica faptul ca boala lor este distincta.

”Scopul nostru este sa cautam moduri mai bune de a trata sinuzita cronica si de a intelege procesul mai bine. Am identificat o caracteristica a unui grup semnificativ, varstnicii, si trebuie sa facem mai multe cercetari doar pe acest segment”, concluzioneaza Turner.

Sursa: www.sciencedaily.comEchipa MedLife de Orl

GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

SI
Solomon Iulia
Medic Specialist
SI
Solomon Iulia
Medic Specialist

Dermatovenerologie

Adauga un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii!

Adresa de email nu va fi publicată.

0 comentarii

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.