MEDICINA GENERALA

05 Martie 2018

Sistemul imunitar si factorii cu risc de imbolnavire

sistemul imunitar factori de risc imbolnavire

Sistemul imunitar actioneaza diferit in fata factorilor ce prezinta un risc de imbolnavire a organismului, de la infectii si pana la alergii, insa pentru oamenii de stiinta este in continuare un mister de ce organismul raspunde diferit, de la caz la caz, in lupta cu acesti factori.

Pentru a largi orizontul cunoasterii in domeniul biologic si medical, cercetatorii francezi de la laboratorul Milieu Intérieur, coordonati de Institutul Pasteur, au realizat un studiu la scara larga pentru a analiza lupta sistemului imunitar cu cei mai frecvent intalniti factori cu risc de imbolnavire pentru organismul uman, scrie pasteur.fr.

Scurt istoric al imunologiei

De-a lungul timpului, imunologia, ramura biologiei ce examineaza sistemul imunitar, s-a bazat pe analiza mecanismelor moleculare ce controleaza raspunsul fiziologic la infectii pornind de la asumptia ca raspunsul sistemului imunitar nu difera intre indivizi.

De curand aceasta asumptie a fost pusa sub semnul intrebarii in cadrul studiilor de specialitate ce subliniaza ca sistemul imunitar difera de la caz la caz in lupta lui cu agentii patogeni.

Varsta, sexul, istoricul infectiilor din organism si mostenirea genetica influenteaza raspunsul sistemului imunitar la factorii cu risc de imbolnavire a organismului si ne fac mai predispusi la boli. 

In prezent, sarcina de a identifica factorii ce influenteaza capacitatea sistemului nostru imunitar a devenit principala provocare in medicina de precizie, un model medical ce vizeaza dezvoltarea de tratamente adaptate nevoilor personale ale fiecarui pacient.

In ce a constat noul studiu

Pentru a realiza acest studiu, oamenii de stiinta au studiat o colectie de specimene biologice colectate de la 1.000 de voluntari cu varste cuprinse intre 20 si 69 de ani. 

"Sangele, ADN-ul, vaccinurile si istoricul medical, precum si probe ale bacteriilor intestinale si nazale au fost colectate si analizate," explica Lluis Quintana-Murci. 

Rezultatele cercetarii au fost publicate recent in jurnalul de specialite "Nature Immunology".

Cum difera sistemul imunitar in functie de sex si varsta

Folosind un sistem ex vivo, cercetatorii au masurat schimbari ale expresiei genelor imune in probele de sange ale celor 1.000 de donatori la diferite virusuri, bacterii si ciuperci. 

"In acelasi timp, am determinat caracteristicile moleculare ale celulelor albe din sange la un nivel avansat de precizie," declara Etienne Patin, autorul principal al studiului.

Raportul cercetatorilor arata ca variatiile imune dintre indivizi se datoreaza, in mare parte, diferentelor de sex si varsta. 

Cu toate acestea, fumatul si infectia cu citomegalovirus, ce afecteaza 35% din populatie are un impact major asupra compozitiei celulelor sangvine, ceea ce poate explica de ce fumatorii si persoanele infectate cu acest virus sunt mai predispuse la infectii. 

Variatiile genetice si riscul imbolnavirii

Cercetatorii au urmarit sa determine daca istoricul genetic contribuie la schimbari ale raspunsului sistemului imunitar in randul pacientilor.

"In mod surprinzator, am identificat sute de variatii genetice capabile sa schimbe expresia moleculelor ce joaca un rol central in raspunsul sistemului imunitar in fata factorilor cu risc de imbolnavire. Multe dintre aceste variatii sunt asociate cu un risc mare de a dezvolta alergii la polen, boala lupus si diabetul de tip I," declara Lluise Quintana-Murci.

Desi rezultatele studiului aduc o noua perspectiva asupra analizei cauzelor bolilor, acestea raman in continuare neclare. 

In continuare, expertii francezi de la Milieu Intérieur Laboratory of Excellence isi propun sa determine daca flora intestinala, cea nazala si epigenetica - modificarile temporare ale ADN-ului - contribuie la variatii ale raspunsului sistemului imunitar, cu scopul de a pune bazele medicinei de precizie pentru bolile infectioase si autoimune.Medici REUMATOLOGIE

GA
Garcea Anca
Medic specialist
Garcea Anca
Medic specialist

Reumatologie

MG
Mirea Gavrila
Medic primar
Mirea Gavrila
Medic primar

Reumatologie

Tamas Maria Magdalena
Tamas Maria Magdalena
Medic Specialist
Tamas Maria Magdalena
Medic Specialist

Ecografie 3D, Reumatologie

Posea Alina
Posea Alina
Medic Specialist
Posea Alina
Medic Specialist

Reumatologie

STOICESCU GHEORGHE
STOICESCU GHEORGHE
Medic specialist
STOICESCU GHEORGHE
Medic specialist

Ecografie 2D, Reumatologie

Bora ( Ene ) Paula
Bora ( Ene ) Paula
Medic Specialist
Bora ( Ene ) Paula
Medic Specialist

Reumatologie

Puscas Livia
Puscas Livia
Medic Specialist
Puscas Livia
Medic Specialist

Reumatologie

Popescu Svetlana
Popescu Svetlana
Medic Primar
Popescu Svetlana
Medic Primar

BFT- Recuperare medicala, Reumatologie

Vezi toți medicii

©2022 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.