Publicat la: 
24/09/2010
SMURD implineste 20 de ani. Scurt istoric
SMURD implineste 20 de ani de activitate / Foto: Agerpres

SMURD implineste 20 de ani de la infiintare. Proiectul unui astfel de serviciu a pornit in anul 1990 la Targu Mures, de la initiativa aproape utopica a unui singur om si a fost demarat cu ajutorul voluntarilor. Este vorba de Raed Arafat, care in anul in care a pus bazele SMURD, era un proaspat absolvent al Facultatii de Medicina din Cluj. A inceput singur, cu o masina echipata pentru interventii de urgenta, sprijinit de clinica de Anestezie si Terapie Intensiva din Targu Mures. Apoi au venit voluntarii cu ajutorul carora a reusit sa atraga sprijinul colegilor din Germania, Norvegia sau Marea Britanie. In 2010, ne este aproape imposibil sa ne imaginam rezolvarea unei situatii de urgenta fara prezenta echipajelor SMURD.

UPDATE: SMURD-ul romanesc a devenit acum un model si pentru alte state, asa cum a aratat vineri ministrul Sanatatii, Attila Cseke: 'Nu am afirmat niciodata, si, din pacate, nu pot sa afirm nici astazi, ca avem un sistem sanitar perfect, dar este evident ca sunt anumite componente ale lui, si SMURD-ul prin excelenta este una dintre aceste componente care functioneaza foarte bine. Si pe domeniul de urgenta intotdeauna este loc de mai bine, dar este evident din experienta pe care o am in aceste noua luni la Ministerul Sanatatii si din contactele cu reprezentantii altor state ca SMURD-ul din Romania chiar a devenit un model si pentru alte state'.

Scurt istoric al SMURD

1990

 • Septembrie Clinica de Anestezie Terapie intensiva a inceput experimentarea unui sistem de urgenta, dupa modelul altor state europene. Serviciul, denumit initial SMUR (Serviciul Mobil de Urgenta si Reanimare) avea in dotare o masina pentru interventiile rapide, fara posibilitatea de transport al pacientului.

1991

 • SMUR primeste prima ambulanta de reanimare, ca donatie din Germania.
 • Octombrie SMUR intra a inceput o perioada experimentala de 6 luni. Echipajul a intrat sub coordonarea operativa a Grupului de Pompieri Militari Mures, care urma, in aceasta faza, asigura conducatorii auto pentru ambulanta de reanimare si spatii de cazare si instruire pentru personalul medical. Coordonarea medicala era asigurata in continuare de Clinica de Anestezie Terapie Intensiva.

1992

 • SMUR initiaza colaborari de lunga durata cu organizatii din Marea Britanie si Norvegia.
 • Crucea Rosie Norvegiana din localitatea Sauda a inceput sprijinul prin dotarea SMUR-ului cu ambulante si echipament medical de urgenta.
 • Serviciul de Urgenta al Spitalului Regal din Edinburgh si Brigada de Pompieri Strathclyde din Glasgow au inceput un program intens de sprijin pentru dezvoltarea asistentei medicale de urgenta si pentru dotarea si pregatirea pompierilor in noi domenii de interventie (descarcerarea, interventia la accidentele chimice).
 • A fost creat primul laborator de instruire pentru urgenta donat de Fundatia pentru o Societate Deschisa din Statele Unite.
 • 5 noiembrie Ministrul Sanatatii a declarat proiectul Centru Pilot National, prin ordinul 1094.

1993

 • Mai - a fost creata camera de reanimare din cadrul Spitalului Clinic Judetean Mures, cu sprijinul Serviciului de Urgenta al Spitalului Regal din Edinburgh. Astfel, mortalitatea in cadrul Serviciului de Primiri Urgenta al Spitalului Judetean Mures a fost redusa cu aproximativ 50%
 • Brigada de Pompieri Strathclyde din Scotia a donat prima autospeciala de descarcerare Grupului de Pompieri Mures.
 • Serviciul Mobil de Urgenta si Reanimare (SMUR) a devenit Serviciul Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare (SMURD).
 • sistemul de gestionare a urgentelor initiat la Targu Mures a fost adoptat in Oradea si Sibiu

1994

 • 13 iulie s-a dat in folosinta primul departament de urgenta unic, amplasat in curtea Spitalului Clinic Judetean Mures dupa modelul celor din Marea Britanie si Statele Unite, cu sprijinul Serviciului de Urgenta din Edinburgh si al BBC, Londra.
 • S-a creat prima unitate de interventie la accidentele chimice din Romania.

1996

 • Octombrie presedintele Romaniei a promulgat Legea 121 a Corpului Pompierilor Militari, care specifica, la art. 9 si art. 18 lit. K, faptul ca Pompierii Militari au ca atributii si acordarea asistentei medicale de urgenta si descarcerarea. In urma noii legi, Serviciul Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare a primit numele de Statia de Interventie pentru Asistenta Medicala de Urgenta si Descarcerare sau SIAMUD. Unele judete au folosit aceasta denumire o scurta perioada, insa in final s-a revenit la denumirea initiala confirmata si prin lege.

1997

 • S-a creat echipa de interventie rapida. Aceasta include 25 de persoane dotate cu pagere care permit chemarea lor la orice ora in cazul unor accidente grave. Pregatirea in acest domeniu se continua cu sprijinul Ambasadei Frantei care finanteaza anual un curs in domeniul medicinei de catastrofa.
 • S-a infiintat noul dispecerat comun intre SMURD si Serviciul de Ambulanta al Judetului Mures.

1998

 • Iunie Pompierii au fost dotati cu o barca de interventie pentru apele intrateritoriale.
 • Decembrie a fost achizitionata cea mai moderna ambulanta de reanimare din Romania, cu banii adunati in urma unei colecte publice initiate in luna iunie 1998.

1999

 • s-a introdus in dotarea permanenta a SMURD un elicopter tip Allouette III.

2000

 • au fost infiintate doua echipaje de prim-ajutor in cadrul Pompierilor civili dotate cu defibrilatoare semiautomate, in comuna Ibanesti si in statiunea Sovata.

2001

 • s-a deschis primul dispecerat integrat 112 care deserveste Pompierii, Politia, Ambulanta si SMURD.

Redactia MedLive.ro

Specialitate: 
Comentarii

Nu se spune nimic despre omul din spatele acestui proiect: Raed Arafat, unul dintre putinii romani care chiar fac ceva in tara asta si, culmea, fara prea mare mediatizare........

Cred ca trebuie instituita certificarea obligatorie a tuturor medicilor in BLS (Basic Life Support), ACLS (Advanced Cardiac Life Support) iar specialitatile chirurgicale in ATLS (Advanced Trauma Life Support). Aceste cursuri practice si teoretice sant standard in SUA si au demonstrat incontestabila lor utilitate in salvarea de vieti omenesti in stuatii de arest cardiac si traume de orice natura. Aceste cursuri sant adoptate de majoritatea tarilor.

Multa sanatate si viata lunga DOMNULUI Raed Arafat!
Sunteti mai roman decit multi romani!

Merin

Noroc cu tipii astia extraordinari care nu sunt nascuti romani: Carol Davila, Raed Arafat si sa speram ca vor fi si altii. Toata stima si respectul pt ei si regrete ca cei nascuti aici nu pot sa se inhame le asa ceva. Oare de ce? Ma intreb cu mare durere in suflet.

respecte!!!multumiri! felicitari!

SMURD este un proiect excelent - initiat si construit in timp numai din pasiunea unor oameni deosebiti, care au inteles ca in viata sunt si lucruri mai importante decat propria persoana. Cunosc personal oameni care au lucrat voluntari pentru serviciul SMURD - si cand altii (de ex, eu) se aflau in discoteca - ei stateau nedormiti si alergau cu salvarea de colo colo pe la tot felul de accidente si mai si salvau vieti.

Imi aduc aminte de cazul unui barbat care bause un lichid ce provoca orbirea si chiar moartea - iar echipajul SMURD l-a salvat cu ... VODKA ! (fiind lichidul ce anihila actiunea nociva a "otravii"). Astea nu se contorizeaza din pacate nicaieri. Daca n-a sarit nimeni in aer, daca nu contine sex, de la 5 victime in sus - cine se oboseste?

Inca odata - plecaciunea mea in fata tuturor celor care au facut un proiect SMURD sa devina realitate !

Multi ani inainte!
2% de la mine inca 1 an!

Îi mulțumim și pe această cale lui Raed Arafat.

La multi ani SMURD! Un exemplu constant de profesionalism de 20 de ani! Un model ca mai exista si ceva bun in tara asta! Keep up the good wotk!

Impresionant...este un cuvant mult prea mic pentru aceasta realizare. Cati romani au atat de multa forta, atata vointa si atata determinare? Nu exista suficiente cuvinte pentru a aprecia realizarea dlui Arafat. Sa-i dea Dumnezeu sanatate si forta in continuare!

Omul ala care a avut initiativa initiala e medic palestinian scolit la Targu Mures si acum e secretar de stat in Ministerul Sanatatii, si eu cred ca merita sa fie acolo unde e. Respect, Raed!

La multi ani!

Felicitari! Din inima. Serios.

continuati munca deosebit de pretioasa pe care o faceti!

Jos palaria pentru ce ati facut pana acum, iar pentru viitor, va urez sa aveti parte de mai multa liniste si de mai putine interventii.

Respect

cred ca este cam putin din istoria smurd si sunt si alte lucruri care merita amintite

La multi ani SMURD!
Multumim ca existati si ca pastrati vie flacara profesionalismului si dedicarii!

Este una din putinele realizari exceptionale, post '89, iar DOCTORUL Raed Arafat merita sa fie numit MARE ROMAN !!!

La Multi Ani SMURD !

Cinste lor , living legends !

La multi ani cu multumiri tuturor acestor oameni minunati! Va respect si va stimez pentru ceea ce faceti.

un om minunat, o initiativa minunata si ardelenii minunati care au facut posibil acest proiect intr-o romanie hotica. ce se poate spune mai mult. stai si te miri ca prostul, ca nu s-au gasit niste destepti invidiosi care sa distruga aceasta realizare. probabil ca nu se putea castiga sau fura ceva bani.

Tot respectul ! Recunostinta fondatorului pentru efortul depus.

BRAVO!

Feliitari si respect creatorului acestui serviciu vital pt.tara sper ca in continuare sa aiba o dezvoltare mai mare si mai multe fonduri...si nu in ultimul rind dotari de ultima ora...MULT SUCCES!!!

Salutare ! ....RAED ARAFAT E UN OM CARE ISI MERITA TOT RESPECTUL DECI NU MAI EZITATI SI ................. SALVATI SMURD-UL !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Echipa medicala MedLife - Medicina de urgenta, Medicina generala

Medic Specialist
Dinescu Daniela,Medic Specialist Medicina de Urgenta
Medic Specialist...
Ghinescu Gabriela,Medic Medicina Generala
Medic Medicina...

Articole similare

Putem asuma ca sunt foarte putine persoane care isi iubesc alarma de la ceasul desteptator, care ii trezeste in fiecare dimineata. In mod evident, unele sunete sunt mai chinuitoare decat altele. Dar, daca vorbim de dimineata perfecta, cat de mult conteaza alarma in rutina noastra? Desi nu este o chestiune foarte bine documentata, Michael J....
Atacurile de panica dureaza intre 5 si 20 de minute / Foto: BigStockPhoto.com Atacul de panica este un episod neasteptat si intens de teama si anxietate. In majoritatea cazurilor, se declanseaza brusc, fara avertisment si fara un motiv evident. Simptomele includ, printre altele: palpitatii, cresterea ritmului cardiac, respiratie rapida sau...
Ideea conform careia rezolutiile de Anul Nou nu pot fi respectate pentru ca impun prea multa presiune a fost demontata de cercetatori, care au facut o lista cu trucurile psihologice pentru respectarea acestora si evitarea dezamagirilor in noul an. Incepeti intr-o zi de luni Inceputul unui nou an ne pacaleste sa ne vedem pe noi insine intr-o...
Cercetatorii de la Universitatea din Michigan incearca sa-i ajute pe parintii care isi fac griji cu privire la motivul pentru care copii lor se imbolnavesc atat de des. S-a crezut ca, la fel ca mersul si vorbirea, lupta impotriva infectiilor virale este ceva ce copiii dezvolta pe masura ce inainteaza in varsta. Dar, noul studiu sugereaza ca...
Medicii, infirmierele şi celelalte persoane care luptă împotriva epidemiei de Ebola în Africa de Vest au fost desemnaţi "personalitatea anului 2014" de către revista americană Time, relatează AFP, potrivit Mediafax. Revista i-a desemnat pe "combatanţii Ebola" în ansamblu, menţionând în mod special "forţele speciale ale Organizaţiei Médecins sans...