Publicat la: 
19/07/2017
Obtinerea unui somn de calitate pe durata noptii este esentiala nu doar pentru bunastarea si buna dispozitie de a doua zi, dar si pentru prevenirea dementei, potrivit unor cercetari prezentate saptamana aceasta in cadrul Alzheimer’s Association International Conference ce a avut loc la Londra, informeaza washingtonpost.com.
Trei cercetari efectuate de catre oamenii de stiinta de la Wheaton College subliniaza existenta unor asocieri semnificative intre tulburarile de respiratie ce intrerup somnul si dezvoltarea indicatorilor biologici ai bolii Alzheimer.
Tratarea tulburarilor de somn cu ajutorul aparatelor dentare specializate si a aparatelor CPAP (continuous positive airway pressure) ce permite patrunderea oxigenului pe caile respiratorii ar putea contribui la scaderea riscului declansarii dementei si la incetinirea progresului bolii, declara cercetatorii.
Persoanele ce au dificultati de respiratie pe durata somnului sufera de hipopnee sau apnee in somn, iar cea mai frecvent intalnita forma a acestui sindrom este apneea obstructiva, ce apare la aproximativ 3 din 10 barbati si 1 din 5 femei, potrivit purtatorilor de cuvant ai Alzheimer's Association.
Aceste episoade au loc atunci cand caile aeriene superioare se inchid complet sau partial, in timp ce efortul de respira continua, motiv pentru care subiectul se trezeste de pana la 50 de ori pe noapte, intrerupand etapele necesare ale somnului odihnitor.
Cel mai adesea primele simptome apar la varstele mijlocii, inainte ca semnele clinice specifice bolii Alzheimer sa fie prezente.
Primul studiu, la care au participat 516 adulti sanatosi din punct de vedere mental, arata ca pe durata celor trei ani de investigatii persoanele ce sufereau de tulburari respiratorii in timpul somnului aveau un nivel mai mare de deputeri ale proteinei beta-amiloid, responsabila pentru afectarea functiilor cerebrale.
Cel de-al doilea studiu constata ca apneea obstructiva de somn este asociata cu cresterea acumularii de amiloid la persoanele in varsta ce sufera de insuficienta cognitiva usoara (MCI - mild cognitive impairment), in timp ce a treia cercetare efectuata de specialisti gaseste astfel de asocieri atat la subiectii normali din punct de vedere cognitiv, cat si la cei care sufera de MCI.
In timp ce asocierea dintre apneea in somn si dementa a fost documentata si in cadrul altor studii efectuate in trecut pe aceasta tema, cercetarile de fata sunt primele studii longitudinale care analizeaa relatia dintre somnul intrerupt si indicatorii biologici asociati declansarii bolii Alzheimer, declara Megan Hogan, care a luat parte la studii.
Cercetarile efectuate pana in prezent au subliniat faptul ca depozitele de placi amiloide sunt eliminate de catre creier pe durata somnului, iar ipoteza autorilor prezentelor cercetari este faptul ca apneea poate impiedica acest proces natural ce protejeaza sanatatea mentala.
"Este foarte probabil ca in stadiile cele mai profunde ale somnului sa aiba loc acest proces natural de curatare a creierului, iar daca somnul este intrerupt in prima sau a doua etapa, iar subiectul se trezeste si reia fazele de somn, este posibil ca aceste placi amiloidale sa se depoziteze la nivelul creierului," declara Ronald Petersen, directorul Mayo Clinic Alzheimer’s Disease Research Center.
In cadrul cercetarilor efectuate recent pe aceasta tema, participantii care s-au trezit in mod repetat din somn au aratat acumulari ale placii amiloidale, iar in cazurile in care episoadele de apnee in somn au continuat saptamani la rand, subiectii au inregistrat cresteri ale proteinelor de tip tau, asociate de asemenea cu declansarea bolii Alzheimer.
Privarea repetata a creierului de oxigen, cauzata de manifestarea episoadelor apneice, poate contribui la acumularea placilor amiloidale, intrucat oxigenul regleaza eliberarea unei enzime ce joaca un rol central in crearea acestor depozite, adauga Dr. Hogan.
Pentru moment nu este clar daca relatia dintre apnee si dementa este cauzala, iar studiile efectuate pe animalele de laborator arata ca efectul cauzal poate merge in ambele directii:este posibil ca atat persoanele ce sufera de dementa in faza incipienta sa aiba probleme de somn, dar si prezenta acestora sa declanseze aparitia bolii, a declarat Keith Fargo, directorul programului de informare publica a institutiei Alzheimer's Association.
Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Neurologie

Ionita Mariana,Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Primar
Medic Primar
  •  
  • 1 of 12