Publicat la: 
24/05/2011
Sorin Popescu, director Amgen:

Sorin Popescu / Foto: Agerpres

Industria farmaceutica are una dintre cele mai puternice voci la nivel mondial. Dar atunci cand instrumente clasice de lobby si negocierile cu autoritatile politice dau gres, producatorii de medicamente sunt dispusi sa aduca in spatiul public subiecte altminteri delicate. Despre politizarea listei de medicamente compensate si despre mecanismul prin care medicamente esentiale dispar din Romania vorbeste pentru MedLive, Sorin Popescu. Director al filialei Amgen din Romania, unul dintre cei mai mari producatori mondiali de biotehnologie, Sorin Popescu a fost timp de 3 ani unul dintre cei mai activi membri ai Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente. Un om care cunoaste sistemul ca pe propriul buzunar.

Cele mai importante declaratii:

  • Autoritatile statului nu au suficiente resurse pentru a analiza toate dosarele si de aceea aprobarile pentru studiile clinice sunt blocate.
  • Romania este o tara atractiva pentru studiile clinice.
  • Din 2009 s-a dorit ca in Romania medicamentele sa aiba cele mai mici preturi din Europa. Asta a cauzat astazi, scaderea accesului pacientilor la medicamente.
  • Avem cea mai mica alocare din produsul intern brut pentru sanatate, care nu tine de nivelul economiei Romaniei, ci de vointa politica.
  • Ne dorim ca procesul de actualizare a listei de medicamente compensate sa nu mai fie unul electoral si legat politic.
  • Romanii platesc peste 40% din pretul medicamentelor, iar statul in jur de 60% prin compensare. In majoritatea tarilor civilizate procentul platit de pacienti pentru medicamente nu depaseste 10%.
  • Majoritatea medicilor din Romania sunt foarte bine informati vis-a-vis de ceea ce se intampla in lume. Esecurile pe care le inregistreaza sunt din cauza finantarii foarte slabe.

MedLive: Cum ar arata o radiografie a Romaniei in privinta accesului pacientilor la medicamentele noi, inovatoare?

Sorin Popescu: Ultima lista de medicamente compensate cuprinde medicamentele care au fost aprobate in Europa pana in luna martie 2007, adica romanii nu mai au acces la medicamentele la care au acces europenii in ultimii patru ani. Acesta este un fapt. Al doilea fapt este ca avem cel mai scazut consum de medicamente pe cap de locuitor, fapt care nu inseamna ca suntem cei mai sanatosi din Europa, ci ca suntem cei mai prost tratati. Avem cea mai mica alocare din produsul intern brut pentru sanatate, care nu tine de nivelul economiei Romaniei, ci de vointa politica. Avem vointa mica de a pune sanatatea pe un loc fruntas. In cele din urma, toate se reflecta asupra intarzierii accesului pacientilor la medicamentele inovatoare. Romanii platesc peste 40% din pretul medicamentelor, iar statul in jur de 60% prin compensare. In majoritatea tarilor civilizate procentul platit de pacienti pentru medicamente nu depaseste 10%. Atata timp cat pacientul plateste mult din medicament, iar puterea lui de cumparare este mica, evident ca si accesul la medicamente este redus.

MedLive: Cum intentionati sa cresteti accesul pacientilor la medicamente?

Sorin Popescu: Ne dorim ca procesul de actualizare a listei de medicamente compensate sa nu mai fie unul electoral si legat politic. Ne dorim sa fie un proces continuu care sa tina cont de ceeea ce aduce ca inovatie fiecare medicament. In al doilea rand propunem ca legea clawback-ului sa se aplice pe cresterea pietei farmaceutice, nu pe cifra de afaceri. Prin asta s-ar creea un mecanism de control asupra bugetului, care ar permite actualizarea listei de medicamente compensate.

MedLive: Cum se explica cresterea pietei farmaceutice din moment ce romanii nu consuma atat de multe medicamente?

Sorin Popescu: Depinde de nivelul de la care incepi sa cresti. Daca pleci de la un nivel foarte scazut, orice tentativa de a ajunge la nivelul mediei europene, duce la o crestere mare. In al doilea rand depinde ce cifra iei in calcul. Daca se iau in calcul cifrele de vanzare din ultimii ani, in Romania, se greseste foarte mult pentru ca aceste cifre cuprind si exportul paralel. Daca s-ar scoate exportul paralel veti vedea ca nu mai este vorba despre cresterea de care se discuta.

MedLive: In cat timp estimati ca romanii vor putea fi tratati precum pacientii din celelalte tari europene?

Sorin Popescu: Noi am facut niste calcule si am ajuns la urmatoarea concluzie: ca sa fim tratati la acelasi nivel cu care sunt tratati vecinii nostri din Ungaria, ar trebui ca piata farmaceutica, in urmatorii 10 ani, sa creasca cu 15% in Romania. Nu poti sa te apropii de media europeana daca nu cresti mai repede decat ea. Iar piata farmaceutica pare a fi crescut mult, dar daca ne uitam unde a ajuns fata de media europeana si fata de celelalte tari de deasupra noastra suntem inca departe. Sunt multi oameni bolnavi si nediagnosticati sau diagnosticati si netratati in Romania.

MedLive: Vi se pare ca in ultimii ani numarul de persoane bolnave a crescut la noi in tara?

Sorin Popescu: Totul este ca un iceberg. Imaginati-va bolnavii din Romania ca facand parte dintr-un iceberg, iar o parte dintre ei sunt tratati. Pe acestia ii cunoastem, sunt cei care sunt deasupra apei. Pe masura ce se fac eforturi, se da un buget mai mare, se scade nivelul de coplata, acest iceberg iese din apa, adica vor exista mai multi pacienti tratati. Cine se intreaba daca avem de doua ori mai multi bolnavi greseste. Avem de doua ori mai multi tratati decat aveam inainte. Totusi Romania are cea mai mica speranta de viata din Europa. Romanii traiesc cu 6,8 ani mai putin decat europenii. De ce? Si din cauza tratamentelor de slaba calitate la nivelul pacientilor cronici.

MedLive: Cum apreciati activitatea cercetatorilor romani din domeniul medical?

Sorin Popescu: Pot sa va spun ca sunt extrem de apreciati in centrele care conduc cercetarea medicala. Majoritatea medicilor din Romania sunt foarte bine informati vis-a-vis de ceea ce se intampla in lume. Esecurile pe care le inregistreaza sunt din cauza finantarii foarte slabe.

MedLive: Utilizarea medicamentelor generice, in locul celor inovatoare, poate fi o solutie pentru tratarea pacientilor?

Sorin Popescu: Poate fi o solutie, insa in anumite conditii. Aici se face frecvent o confuzie. Medicii sunt de multe ori presati sa se intoarca cu 20 de ani in timp si sa utilizeze medicamente generice, in cazurile in care pot trata mult mai bine anumiti pacienti cu medicamentele inovatoare existente pe piata. Greseala este una de intelegere. Pacientii ar trebui sa foloseasca medicamente generice acolo unde ele exista si sunt eficiente pentru boala lor. Dar daca pacientul are nevoie de ceva nou, trebuie sa i se dea ceva nou. In Romania consumul de medicamente generice este unul dintre cele mai mari din Europa, nu unul dintre cele mai mici asa cum prost s-a inteles pana acum.

MedLive: Cum colaborati cu institutiile din domeniul sanatatii?

Sorin Popescu: Foarte multe dintre resursele noastre umane si de timp le acordam relatiei cu institutiile statului (Ministerul Sanatatii, CNAS, Ministerul de Finante, Agentia Nationala a Medicamentului). Relatia este una foarte buna, in sensul ca am inceput din ce in ce mai mult sa ne ascultam unii pe ceilalti, nu numai sa ne auzim. Am trecut de la dezbaterile formale la cele reale, astfel incat am reusit sa aducem in discutie consecintele masurilor care ar trebui implementate pentru ca pacientul sa fie cel care castiga.

MedLive: Cand s-a produs aceasta trecere de la dezbaterile formale, la cele reale?

Sorin Popescu: In timp. Majoritatea ministrilor din ultimii 5-6 ani au fost deschisi in a comunica cu industria farmaceutica. Depinde ce jumatate a paharului observam, cea plina sau cea goala. Evident ca mai este loc de imbunatatire, de cladire a unor relatii de incredere, dar daca ne uitam la punctul din care am plecat, consideram ca suntem pe drumul cel bun. Majoritatea deciziilor luate de Ministerul Sanatatii au fost in dezbatere publica. Ca membri ai Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), am fost parte a dezbaterii publice, unde nu ne-am vaitat ci am oferit solutii.

MedLive: Toate solutiile pe care le-ati propus in cadrul dezbaterilor publice au fost implementate?

Sorin Popescu: Au fost situatii in care nu s-a tinut cont de solutiile pe care le-am oferit. In 2009, domnul ministru Bazac si-a dorit ca in Romania sa existe cele mai mici preturi pentru medicamente din Europa, din dorinta de a avea un acces mai mare al pacientilor la medicamente. Inca de pe atunci noi am spus ca o scadere exagerata a preturilor va cauza o scadere a accesului pacientilor la medicamente, din cauza exportului paralel. Asta se intampla astazi. Medicamente esentiale pentru bolnavi sunt importate de catre distribuitori din portofoliile noastre, ale producatorilor internationali, astfel ca ele nu se mai gasesc pe piata, iar pacientii respectivi nu mai sunt tratati.

MedLive: Ce medicamente au fost tinta exportului paralel?

Sorin Popescu: Foarte multe, mai ales cele scumpe din oncologie. Sunt medicamente pentru boli grave, care dispar peste noapte, printr-un comert absolut legal. In Comunitatea Europeana exportul paralel este legal. Aceasta a fost o situatie fata de care am reactionat la momentul respectiv si de care nu s-a tinut cont. Astazi se incearca diminuarea acestui fenomen de disparitie a medicamentelor.

MedLive: Singura solutie pentru diminuarea exportului paralel consta in cresterea pretului medicamentelor?

Sorin Popescu: Sunt mai multe solutii, iar cresterea pretului pentru medicamente este una dintre ele, dar fara ca aceasta crestere de pret sa fie resimtita in buzunarul pacientului. Lucrul acesta este posibil. Sunt niste solutii tehnice pe care noi le-am oferit statului.

MedLive: Ce solutii propuse de ARPIM au fost implementate de autoritatile statului?

Sorin Popescu: Au fost dezbateri publice in care, spre exemplu, se dorea modificarea legislatiei in ceea ce priveste accesul la studii clinice in Romania. La noi in tara exista foarte multi bolnavi, raportat la populatie. Din acest motiv Romania este o tara atractiva pentru studiile clinice. Ministerul Sanatatii si-a dorit, la un moment dat, sa faca aceasta lege mai restrictiva. Noi am adus Ministerului, la mijlocul anului trecut, toate dovezile ca daca legislatia va fi suprareglementata, Romania va pierde. De ce? Pentru ca se va face mai putina cercetare in tara noastra, iar pacientii nu vor mai beneficia de tratament gratuit. In aceasta lipsa acuta a aparaturii din spitale, producatorii de medicamente fac numeroase donatii pentru efectuarea studiilor clinice. Este un exemplu in care statul a tinut cont de propunerile noastre.

MedLive: Ce medicamente noi va lansa Amgen in viitorul apropiat?

Sorin Popescu: Amgen are in momentul de fata in portofoliu medicamente pentru oncologie si nefrologie, inclusiv medicamente pentru pacientii cu insuficienta renala cronica, care au nevoie de dializa. Tocmai am inregistrat de curand un medicament pentru osteoporoza. Avem doua medicamente pentru cancer de colon in faza a patra si pentru neutropenie febrila, insa asteapta sa fie aprobate pe lista de compensare. Asteptam ca spre sfarsitul anului sa fie aprobat si in Europa un medicament pentru metastazele osoase din diferite tipuri de cancer.

MedLive: Ce sume a investit Amgen pentru cercetare in Romania?

Sorin Popescu: In Romania avem in desfasurare mai multe studii clinice. Nu va pot spune niste sume exacte pentru ca investitia continua, dar este blocata in momentul de fata din cauza aprobarilor pe care le asteptam pentru studiile clinice. Se pare ca autoritatile statului nu au suficiente surse pentru a analiza toate dosarele si de aceea a blocat aceste aprobari. Insa ne dorim sa putem extinde cercetarea in Romania.

MedLive: Ce suma investeste Amgen in cercetarea pentru dezvoltarea unui singur medicament?

Sorin Popescu: Pentru un medicament, mai ales pentru unul biologic, investitia este undeva la 1,4 miliarde de dolari. Problema cea mare este ca, dupa ce ai facut o investitie de 1,4 miliarde de dolari, nu ai garantia ca acel medicament va aparea si pe piata. Unele dintre ele se pierd pe parcurs, mai ales in faza incipienta de dezvoltare, dar aceasta este cercetarea pana la urma.

Reporter: Cristina Bobe

Comentarii

"Romania este o tara atractiva pentru studiile clinice" - asta ce ne spune? Ca in esenta suntem cobai pentru marile companii mondiale ce produc medicamente? In cazul asta nu suntem departe de africani, folositi adesea pentru mai toate experimentele americane...
"Majoritatea medicilor din Romania sunt foarte bine informati vis-a-vis de ceea ce se intampla in lume" - Oare, chiar asa sa fie? Intr-o societate in care de pe bancile scolii suntem burdusiti doar de teorie (de regula invatata din manuale deajuns de invechite) si nu cunoastem practica? Sau mai rau, medicii nu au unde sa practice medicina moderna din lipsa echipamentelor?

Ce ai face daca cineva apropiat tie ar fi foarte grav bolnav (cancer)? Ai accepta sa participe in studii clinice?

Categoric nu. Si daca as fi eu (fereasca Dumnzeu) in situatia asta tot NU as participa.

"In Romania consumul de medicamente generice este unul dintre cele mai mari din Europa, nu unul dintre cele mai mici asa cum prost s-a inteles pana acum" - din nou oare de ce sa fie asta? Pai sa dam exemplu in primul rand legislatia care este deajuns de permisiva sa nu protejeze drepturile de autor & brevete licente si altele asemenea decat o perioada scurta de timp, si odata cu afluxul companiilor farmaceutice in Romania, aceste licente au fost cumparate la preturi de nimic si refolosite (schimbat foarte putin reteta originala)..Asa ajung medicamentele generice pe rafturile noastre, in timp ce companiile cu adevarat geniale nu au cum sa mai vanda in Romania, in schimb sunt deosebit de apreciate in strainatate - SUA, Canada, tarile arabe, si nu numai...Cazul cel mai elocvent este Antibiotice Iasi..o firma cu o reputatie extraordinara in strainatate, care insa in Romania a pierdut multe retete in favoarea colosilor care au navalit in piata...PACAT!

Poate explica domnul Popescu de ce, de exemplu, un medicament se vinde in Romania de 3-4 ori mai scump decit in tara de origine? Ce spune sunt abureli. Iata exemplul: Endotelon de la sanofi costa la Paris de 3 ori mai ieftin decit in Romania si in provincie de patru ori?

Am cautat si eu sa vad daca informatia e adevarata. Se pare ca nu. Endotelonul NU este un medicament pe care-l prescriu medicii ci un extract pe baza de plante pe care ti-l poate recomanda si vecina de scara. Este alegerea fiecaruia daca se tratezeaza dupa ureche cu plante scumpe sau se duce la doctor si ee trateaza cu medicamente. Eu am exemple si mai scumpe in Romania fata de Franta: chiromantia. In Franta iti ghiceste fata la metrou cu un euro si-ti spune cum trebuie sa mergi noaptea la vartelnita daca vrei sa te faci bine. In Romania te poate costa cateva milioane bune sa-ti spuna acelasi lucru. Mai nou iti da si factura pt serviciile prestate. Daca mai devreme ma intrebam de unde vin aceste comentarii negative acum m-am lamurit: din nestiinta.

Endotelonul este MEDICAMENT, chiar daca este pe baza de plante. NU e supliment alimentar.

Endotelonul este un medicament, OTC, nu are pret impus de ministerul sanatatii. Adaosul este stabilit de distribuitori, care practica marje mari la OTC-uri pentru a compensa profiturile mici la medicamentele care se elibereaza cu prescriptie medicala si care au pretul impus.

Medicamentele sunt cele care au studii clinice care sa le certifice eficienta si siguranta. Crezi ca extractele de plante au astfel de studii? Ca sunt compensate de stat? Ca au preturile reglementate? Ca se invata la medicina?

Ce interviu frumos, numai abureli PR-iste... cam cat mai costa un astfel de interviu la dvs?

Tipul vorbeste ca un vinzator. El prezinta punctul de vedere al marelui business farmaceutic. Traieste din asta.

Principala sursa de venit a Big Pharma este boala si ignoranta.
Chiar sunt curios, astia la plecare ureaza la oameni "Multa sanatate"?

Poate ca individul asta are niste interese comerciale. Daca insa jumatate din ceea ce spune este adevarat atunci e grav ceea ce se intampla. Omul sanatos are o mie de dorinte. Omul bolnav are una singura: sa fie din nou sanatos. Se vede asta din miile de oameni care fac credite la banci pentru a se trata in Austria. De ce fac asta daca si in Romania e OK?
Nu stiu ce sa cred despre comentariile de pana acum. Ori in tara asta curge lapte si miere prin spitale dar mai sunt rautaciosi ca domnu Popescu care nu se multumesc cu cat de multe medicamente folosesc romanii ori situatia e inversa si comentariile vin din partea celor care habar n-au cum se moare cu zile in Romania sau a celor care ar trebui sa rezolve problemele si nu sunt in stare sa o faca.

Chiar nu se poate ce e exportul „paralel”? Din text pare un export ca orice export.

Export e impropriu spus. E vorba de comert paralel deoarece vorbim de tari UE. Achizitionezi medicamente de la firma X la preturi mai mici, decat daca ar achizitiona Y din alta tara de la firma X. Apoi vinzi catre firma Y medicamente la preturi ceva mai mici decat ar fi vandut direct firma X catre firma Y. Toata lumea se umple de bani, mai putin firma X.

de ce dispar de pe piata medicamente mai ieftine dar care sint eficace, aparind in schimb altele care sint la la fel de bune (daca nu mai slabe fiind nevoit sa maresti doza), dar cu mult mai scume?

Doamna reporter spune numai jumătate de adevar: „cand instrumente clasice de lobby si negocierile cu autoritatile politice dau gres, producatorii de medicamente sunt dispusi sa aduca in spatiul public subiecte altminteri delicate”. Asta imi place: daca nu merge calumea spaga, se iese la inaintare cu declaratii bombastice, dar nu se pronunta niciun nume, doar se acuza politicul si „interesele”. Nicio vorba despre spagile care s-au dat si se dau pe toate caile (a se vedea cazul Johnson din luna aprilie!). Nicio vorba despre cartelizarea marilor producatori farmaceutici. Nicio vorba despre distribuitorii care au pus mana pe toate farmaciile de circuit deschis. Doar logoree corporatista despre inovatie (in medicamente) si patente (asta de fapt e cel mai important). Si bineinteles, domnul are o relatie foarte buna cu ministrul, casa de asigurari ca nu se stie, daca face prea mult circ, nu mai are nimic pe lista de compensate sau pe programe. In plus compania domnului este noua in Romania, se intra greu pe liste. Sau poate se va aplica metoda Ciocalteu (in parcare, in 2000).
Ceea ce nu spune este ca putin ii pasa dansului de bolnavii din Romania. Important este sa creasca consumul de medicamente, piata, vanzarile, sa creasca afacerile. Fiind reprezentantul unei companii de patente (cu alte cuvinte are exclusivitete pana expira patentul) normal ca bate moneda pe inovatie bla-bla, cu riscul de a mai scapa pe piata cate o „inovatie” gen Vioxx. Daca era de la o companie de generice, vorbea de accesibilitatea produselor. Oricum medicul si pacientii nu sunt decat instrumente de crestere a cifrei de afaceri.

Draga Dragos,
Nu ti-as dori sa ajungi in situatia mea in care as vinde orice pt ca sa ma pot trata cu ce e mai bun pe lumea asta. Iti garantez insa un lucru, ca daca vei face gripa nu-ti va pasa daca te vei trata cu generice care au aparut cand erai tu mic sau cu sofisticatenii straine si scumpe insa daca vei avea si tu cancer vei intreba despre ce a aparut mai bun si-ti va da sansa sa-ti mai plimbi nepotii inca o luna, un an sau zece ani. Si te mai inteb ceva: cat te-a costat calculatorul la care citesti acum, televizorul la care te uiti la stiri sau masina cu care ai venit la serviciu? Te asigur ca le-ai da imediat in schimbul unei saptamani in plus de viata.
Ce a patit Ciocateu in parcare in 2000? Ai vreo legatra cu asta?!

Sunt medic.Articolul de mai sus nu este altceva decat apologia consumului aberant de medicamente pentru realizarea profiturilor fabuloase ale companiilor farmaceutice.Este un fapt de bun simt banal ca intr-o tara cu cel mai mic PIB din Europa nu pot fi compensate 2000-3000 de medicamente,unele de ultima generatie,care nu sunt compensate nici chiar in cele mai bogate tari Europene.Intr-o tara subdezvoltata,cum este Romania,nu se pot compensa medicamentele la fel ca intr-o tara cu PIB de 28000 $

Articole similare

Romania se afla pe ultimul loc in U.E. ca investitie in cercetarea si dezvoltarea de noi medicamente / Foto: Photoxpress.com Confruntarile privind reducerea pretului medicamentelor incluse pe listele Programelor Nationale nu s-au incheiat. Ministerul Sanatatii sustine scaderea preturilor medicamentelor incluse in lista C2, in vreme ce...
Sorin Popescu / Foto: Agerpres Industria farmaceutica are una dintre cele mai puternice voci la nivel mondial. Dar atunci cand instrumente clasice de lobby si negocierile cu autoritatile politice dau gres, producatorii de medicamente sunt dispusi sa aduca in spatiul public subiecte altminteri delicate. Despre politizarea listei de medicamente...
Romania se afla pe ultimul loc in U.E. ca investitie in cercetarea si dezvoltarea de noi medicamente / Foto: Photoxpress.com Confruntarile privind reducerea pretului medicamentelor incluse pe listele Programelor Nationale nu s-au incheiat. Ministerul Sanatatii sustine scaderea preturilor medicamentelor incluse in lista C2, in vreme ce...
100.000 de pacienti cu cancer ar putea ramane fara tratament / Foto: Photoxpress.com Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer(FABC) atrage atentia Ministerului Sanatatii, care, de la 1 august, a hotarat sa reduca cu 15% preturile medicamentelor compensate din programele nationale. Potrivit presedintelui FBAC, Cezar Irimia, aceasta masura ar...
Producatorii internationali de medicamente prezenti in Romania au un nou presedinte. El este grecul Makis Papataxiarchis, directorul Johnson&Jonhson Romania si doctor in Stiinte Farmaceutice. “Principalul obiectiv al mandatului meu de presedinte", precizeaza noul presedinte ARPIM "vizează consolidarea relaţiei industriei farmaceutice cu...