Publicat la: 
10/04/2019

Oamenii de stiinta sustin ca pot exista tratamente noi la orizont pentru gliomul pontin intrisec difuz (DIPG), o forma devastatoare a cancerului cerebral, care afecteaza copiii mici si care este, in prezent, incurabila, potrivit eurekalert.org.

 Prin experimentele recente, facute pe animale, specialistii au identificat un medicament experimental care distruge eficient celulele DIPG. Mai mult, o echipa de oameni de stiinta de la Rockfeller si-a dat seama cum functioneaza acest compus promitator.

Cercetarea este descrisa in ”Proceedings of the National Academy of Science” si arata ca medicamentul actioneaza asupra cailor celulare de colesterol. Mai mult, sugereaza ca aceste cai pot fi tinte pentru tratarea mai multor tipuri de cancer cerebral.

Tumorile DIPG sunt situatie in pons, o structura extrem de sensibila, care leaga creierul de maduva spinarii. Indepartarea chirurgicala a tumorilor este imposibila deoarece exista riscul unor leziuni letale ale creierului. Desi radiatiile sunt utilizate pentru reducerea temporara a simptomelor, tumoarea tot creste, iar rata de supravietuire este mai mica de un an.

Se pare ca un compus cunoscut sub numele de MI-2 a oprit cresterea tumorii la un soarece care avea DIPG. Medicamentul era deja in vizorul specialistilor pentru tratarea leucemiei, fiind cunoscut pentru interactiunea cu o proteina ce reglementeaza expresia genelor. De atunci, oamenii de stiinta au inceput sa investigheze efectul MI-2 asupra celulelor DIPG, banuind ca ar putea functiona intr-un mod similar.

”Prima ipoteza a fost ca medicamentul a oprit genele prin interactiunea cu proteina ce reglementeaza expresia genelor. Totusi, lucrurile nu au iesit asa cum ne-am asteptat noi”, spune Richard Pillips, neuro-oncolog.

De exemplu, atunci cand specialistii au indepartat genetic proteina din celulele gliomului, acele celule au ramas sensibile la MI-2, indicand faptul ca compusul si-a exercitat efectele prin alta cale decat cea observata in cazul leucemiei. Mai apoi, celulele DIPG expuse la MI-2 nu au reusit sa mentina niveluri sanatoase de colesterol si au murit rapid. Totusi, ar fi putut fi salvate cu o doza de colesterol suplimentar.

 Acest lucru sugereaza ca, in cazul gliomului, MI-2 functioneaza prin epuizarea nutrientilor. In cele din urma, cercetatorii au descoperit ca MI-2 inhiba direct lanosterolului, o enzima implicata in productia de colesterol.

In timp ce MI-2 distruge celulele gliomului, medicamentul nu afecteaza celulele normale ale creierului. Au existat si alte studii care au vrut sa arate ca unele celule canceroase sunt deosebit de vulnerabile la tulburarile de colesterol.

Acest studiu contribuie la un numar tot mai mare de cercetari care indica interferenta cu colesterolul drept o modalitate promitatoare de a trata cancerul. Echipa spera sa dezvolte compusi optimizati pentru a viza cancerul cerebral. Ca punct de plecare, ei studiaza compusii ce reduc colesterolul care se afla deja pe piata.

”Unele medicamente existente, facute initial pentru persoanele cu un nivel ridicat de colesterol, au fost concepute pentru a viza lanosterolul, dar nu au fost niciodata vazute drept medicamente pentru cancer. Unul dintre aceste medicamente este chiar mai puternic decat MI-2, asa ca echipa de biologi chimici lucreaza pentru a modifica medicamentul, astfel incat sa ajunga la creier”, concluzioneaza Phillips.

Sursa: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2019-04/ru-nhf040419.php

Adaugă comentariu nou

Articole similare

Oamenii de stiinta sustin ca pot exista tratamente noi la orizont pentru gliomul pontin intrisec difuz (DIPG), o forma devastatoare a cancerului cerebral, care afecteaza copiii mici si care este, in prezent, incurabila, potrivit eurekalert.org.  Prin experimentele recente, facute pe animale, specialistii au identificat un medicament experimental...
Descoperirea unor anomalii pe o gena prezenta in tumorile incurabile din creierele copiilor a oferit medicilor noi posibilitati de tratament pentru a combate aceasta forma de cancer, potrivit unui nou studiu. Cercetatorii au identificat o serie de mutatii (anomalii) ale genei ACVR1 intr-o tumoare cerebrala maligna, un gliom al trunchiului...