Publicat la: 
24/06/2011

Acad. prof.dr. Alexandru Pesamosca (stanga) / Foto: Agerpres

Cel mai bun chirurg pediatru, prof. dr. Alexandru Pesamosca, supranumit si "tata Pesi, ingerul copiilor", se afla internat la sectia de Terapie-Intensiva a Spitalului Floreasca, fiind diagnosticat cu insuficienta respiratorie si renala. Reputatul chirurg a fost desemnat in cadrul Galei Top Medici "cel mai mare chirurg pediatru din Romania. El este cel care gaseste intotdeauna cele mai extraordinare si mai eficiente solutii impotriva unor boli teribile." Pana in acest moment, prof. Alexandru Pesamosca estimeaza ca a operat peste 45.000 de copii, populatia unui oras intreg. De 12 ani locuia intr-o camera din cadrul spitalului de copii "Marie Curie", pentru a fi mai aproape de sala de operatie.

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro.

Dupa ce a fost internat la sectia de Terapie Intensiva a Spitalului de Urgenta Floreasca, starea chirurgului Alexandru Pesamosca s-a imbunatatit. "Domnul profesor se simte mai bine. Si-a revenit, vorbeste, se plimba, a depasit starea proasta. Sigur se va intoarce la spital. Va veni acasa, la casa dumnealui", a relatat pentru HotNews dr. Niculina Bratu, unul dintre medicii chirurgi care lucreaza cu profesorul Alexandru Pesamosca, in cadrul spitalului "Marie Curie".

"Am fost chemati la Spitalul Budimex intrucat profesorului Pesamosca ii era rau. Este vorba despre o suferinta cardiaca si renala, dar un diagnostic de precizie va fi pus dupa ce vor fi incheiate toate investigatiile de specialitate ", a spus managerul Serviciului de Ambulanta Bucuresti-Ilfov (SABI) pentru Mediafax.

Pagina de Facebook a profesorului Alexandru Pesamosca a fost impanzite de mesaje scrise de copiii pe care chirurgul i-a operat in trecut, astazi deveniti adulti in toata firea. Cu totii ii ureaza "salvatorului" lor sa se insanatoseasca cat de curand. "Ii doresc si eu domnului profesor insanatosire grabnica. Eu am fost operata de dumnealui inainte de Revolutie, in '88 si '89. Se intra foarte greu la domnul doctor asa de multi pacienti avea. Nu voi uita niciodata ce a facut pentru mine. Multumesc domnule profesor!" scrie un fost pacient al chirurgului pe pagina sa de Facebook.

"Am fost operata de spina bifida in 1978 de domnul doctor. Nici un medic nu mi-a dat sanse de supravietuire. El a fost singurul care a reusit sa faca minunea. Locuiesc in Italia de aproape 12 ani si, cand trebuie sa fac un control la coloana, medicii de aici se intreaba cum s-a putut face o operatie atat de complicata in Romania in urma cu atat de multi ani. Multumesc domnului doctor, datorita lui duc o viata normala" scrie si Dana Petcu, fost pacienta.

Profesorul Alexandru Pesamosca lucreaza de 60 ani in cadrul spitalului Budimex, astazi cunoscut sub denumirea de spitalul "Marie Curie". S-a dedicat profesiei sale intr-atat de mult incat, neglijandu-se, nu a apucat sa isi cumpere o casa. In urma cu 12 ani, profesorului i-a fost permis sa se mute intr-o incapere din cadrul spitalului Budimex pentru a fi mai aproape de sala de operatie.

"Medicina e asa de grea incat, daca vrei s-o faci cu succes, cu pasiune, cu daruire, nu-ti mai ramane loc de altceva. Si daca o faci cu pasiune, nu te-ntrebi daca merita. In orice meserie exista momente mai gri, mai negre; aici trebuie sa fii constant... constant catre pierzanie" spunea profesorul Alexandru Pesamosca intr-un interviu acordat Q Magazine.

In urma cu cinci ani, ministrul Sanatatii a cerut ca profesorul Alexandru Pesamosca sa elibereze camera in care locuia, de la spitalul Budimex, scotandu-l fortat la pensie. Decizia a fost luata in acord cu un ordin ministerial conform caruia medicilor care depasesc varsta de 70 de ani le este interzis sa mai profeseze. Chirurgul i-a trimis ministrului de la vremea respectiva, Eugen Nicolaescu, un memoriu in care cerea sa ii fie permisa prelungirea activitatii medicale. "Nu am nimic cu reformele lui Nicolaescu. Dar spitalul asta este practic facut de mine. Realizez ca nu mai sunt verde. Sunt vested. De aceea, nu mai fac operatii de 6-7 ore", spunea Alexandru Pesamosca, potrivit EVZ.

Pe masa de operatii a profesorului Pesamosca au ajuns adesea cele mai grave cazuri, copii pe care niciun alt medic nu mai indraznea sa ii opereze. Imaginatia chirurgului crea mereu noi tehnici de operatie, tehnici pe care nu le-a scris niciodata, ci doar le-a transmis tinerilor medici cu care lucra. Dr. Niculina Bratu este unul dintre chirurgii care a lucrat cu profesorul Alexandru Pesamosca. "In sala de operatie gasesc niste gesturi pe care le recunosc ca sunt ale dumnealui si le execut la randul meu" explica dr. Niculina Bratu intr-un reportaj realizat de Antena1.

Autor: Cristina Bobe

Comentarii

Speram ca D-zeu vegheaza la sanatatea acestui mare om .Probabil ca intr- o alta tara a acestei lumi ar fi fost apreciat la adevarata sa valoare, dar in tara noastra adevaratele valori sunt date uitarii si promovate nonvalorile. Acestor oameni care si-au dedicat viata cu pasiune pentru binele semenilor lor ar trebui sa le dam mai multa atentie si sa ne mandrim cu ei pentru ca ei fac parte din valorile acestei natiune.
Nu ii intereseaza pe ministrii, parlamentarii si presedintii acestei tari de soarta acestor oameni pentru ca nu au ei nimic de castigat in lupta lor pentru ciolan. Rusine d-le fost ministru Nicolaescu!

Am fost operat de Dr. Pesamosca. Un doctor ce nu a urmarit sa se imbogateasca, un mare om, un erou!

Nimeni nu intelege de ce Ministerul Sanatatii nu la repartizat intr-un apartament in blocurile pe care le-au construit pe toate terenurile spitalelor (vezi, Colentina,
Budimex etc.) si pe care le-a vandut rudelor cu preturi de nimic. Sa le fie rusine ! ///
[Comentariu editat de Redactia MedLive.ro]

Erau cateva comentarii la acest articol (inclusiv al meu), acum au disparut toate, ce s-a intamplat?

L-am cunoscut pe D-l Doctor Pesamosca in perioada cand am fost eleva la Scoala Postliceala Sanitara Fundeni( promotia 1975-1977).L-am admirat din prima zi de stagiu efectuat la fostul spital"Grigore Alexandrescu".In sala de operatie era o atmosfera deosebita:pasiune profesionala impletita armonios cu mult spirit.Impreuna cu D-l Doctor anestezist,Rosu,formau o echipa greu de egalat.D-l Dr.Pesamosca a fost pentru mine,in acea perioada de formare,profesionala si pentru viata,un model cu care nu m-am mai intalnit niciodata.Stiu ca n-o sa-i convina ce scriu,dar a fost ca o icoana pentru mine.In nemarginita dumnealui modestie,se considera un om mai mult decat normal.Am avut marele noroc sa fiu indrumata ,in acei ani de inceput de drum,de D-na instructoare Schneider Maria,care,si dansa,avea un cult pentru Domnul Doctor.Ma rog ca bunul Dumnezeu sa-i intoarca binele facut atator zeci de mii de copii,sa-i dea sanatate si puterea de a depasi aceste clipe grele.Cu nemarginit respect,o asistenta de la Spitalul Judetean de Urgenta Alexandria.

nu l-am cunoscut ca pacient (din fericire aici) si nici nu am aflat de activitatea dumnealui decat o data cu acest articol insa ii urez numai bine si sanatate iar guvernantilor de ieri si de azi le urez sa aiba parte de cat mai multe intalniri cu doctorii insa aici in Romania pentru a intelege unde s-a ajuns.

In memoriam se poate spune ca a mai facut ceva pentru pacientii lui. Au pregatit o exceptie, Niculina Bratu, care la rindul ei pregateste alta exceptie, Radu Spataru. Medicina Romaneasca mai are sanse.

Articole similare

Acad. prof.dr. Alexandru Pesamosca (stanga) / Foto: Agerpres Cel mai bun chirurg pediatru, prof. dr. Alexandru Pesamosca, supranumit si "tata Pesi, ingerul copiilor", se afla internat la sectia de Terapie-Intensiva a Spitalului Floreasca, fiind diagnosticat cu insuficienta respiratorie si renala. Reputatul chirurg a fost desemnat in cadrul Galei...
Urgente medicale la copii / Foto: PhotoXpress Cand este vorba de copilul tau, o urgenta medicala este cosmarul oricarui parinte. Fie ca este vorba de o dificultate de respiratie, fie o cazatura in parc, e bine sa stii cand e cazul sa chemi ambulanta. Vezi in articol cateva sfaturi pentru cele mai comune sapte urgente medicale care pot aparea la...
Acad. prof.dr. Alexandru Pesamosca (stanga) / Foto: Agerpres Cel mai bun chirurg pediatru, prof. dr. Alexandru Pesamosca, supranumit si "tata Pesi, ingerul copiilor", se afla internat la sectia de Terapie-Intensiva a Spitalului Floreasca, fiind diagnosticat cu insuficienta respiratorie si renala. Reputatul chirurg a fost desemnat in cadrul Galei...
Adrian Paunescu 1943 - 2010 / Foto: Agerpres Adrian Paunescu a murit vineri, la Spitalul de Urgenta Floreasca din Bucuresti, unde era internat din data de 26 octombrie, din cauza problemelor cardiace, hepatice, renale si respiratorii. Dupa o scurta perioada de ameliorare, starea de sanatate a poetului s-a agravat din nou in noaptea de marti spre...
Acad. prof.dr. Alexandru Pesamosca (stanga) / Foto: Agerpres Cel mai bun chirurg pediatru, prof. dr. Alexandru Pesamosca, supranumit si "tata Pesi, ingerul copiilor", se afla internat la sectia de Terapie-Intensiva a Spitalului Floreasca, fiind diagnosticat cu insuficienta respiratorie si renala. Reputatul chirurg a fost desemnat in cadrul Galei...