Publicat la: 
12/09/2011
Statinele in preventia primara a bolilor cardiovasculare. Sunt necesare?

Tratamentul trebuie sa fie individualizat / Foto: Photoxpress.com

Sunt recunoscute pentru scaderea nivelului colesterolului din sange, dar exista persoane care isi pun problema administrarii statinelor cu scopul de a preveni bolile cardiovasculare. In ultimul timp o serie de metaanalize au fost realizate pentru a evalua eficienta statinelor in preventia primara a bolilor de inima. Necesitatea de a folosi statinele depinde de un singur lucru ricul de a face infarct miocardic. Cat de necesare sunt aceste medicamente in cazul persoanelor care doresc sa previna bolile cardiovasculare?

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro.

Nu mai exista deja niciun dubiu in privinta administratii statinelor la pacientilor cu boli cardiovasculare. In cazul lor tratamentul este eficient, fapt sustinut de dovezi ferme, potrivit BMJ. Trialurile recente facute cu statine, care au cuprins date provenite de la 30.817 de pacienti, au demonstrat o relatie aproape liniara intre nivelurile de colesterol LDL si evenimentele coronariene.

Statinele in preventia primara

Mai problematica este, in schimb, prescrierea acestor medicamente persoanelor cu un risc scazut de boli cardiovasculare, situatia acestora fiind mai putin clara. In urma unei sinteze Cochrane au fost evidentiati mai multi parametri in cazul pacientilor tratati cu statine: scaderea ratei mortalitatii de orice cauza, scaderea cu 28% a bolilor coronariene fatale si non-fatale, scaderea cu 22% a atacului vascular cerebral si non-fatal si scaderea ratei revascularizarii pe o perioada de 3-4 ani cu 34%. Desi aceasta sinteza nu a evidentiat niciun efect advers al statinelor si a demonstrat eficienta lor in preventia primara, cercetatorii atrag atentia asupra unor deficiente: utilizarea endpointurilor compozite, neraportarea in anumite cazuri a efectelor adverse, iar 13 din cele 14 studii au fost finantate de companii farmaceutice, potrivit unui studiu.

Pe de alta parte datele provenite de la doua trialuri Air Force/Texas Coronary Atherosclerosis Study (preventie primara) si Long-Term Intervention with Pravastatin in Ischemic Disease Study (preventie secundara) au demonstrat o serie de beneficii ale tratamentului cu statine in reducerea riscului coronarian la pacientii cu niveluri medii ale lipidelor.

O concluzie prezentata de British Medical Journal este aceea ca "administrarea statinelor in cazul persoanelor cu un risc foarte scazut de boli cardiovasculare nu este necesara, fiind recomandate in functie de riscul la care este expus fiecare pacient".

Cui sunt recomandate statinele?

"Care grup din populatia lipsita de boli cardiovasculare este cel mai potrivit pentru initierea tratamentului pe termen lung cu statine?" este intrebarea ridicata de British Medical Journal. Judecand dupa dovezi, statinele pot fi o solutie buna pentru pacientii cu diabet (barbatii pana in 50 de ani si femeile pana in 60 de ani), pentru barbatii de peste 55 de ani care prezinta multipli factori de risc si pentru femeile de peste 65 de ani.

Persoanelor varstnice le sunt recomandate doze relativ scazute de statine. In ceea ce priveste pacientii hipertensivi, acestora trebuie sa li se instituie tratamentul adecvat, deoarece exista o corelatie puternica intre insuficienta cardiaca, atacul vascular cerebral si hipertensiune.

ABCDE -ul preventiei cardiovasculare

Scaderea nivelului colesterolului din sange este numai o componenta a masurilor de prevenire a bolilor cardiovasculare. Potrivit BMJ, abordarea ABCDE pentru prevenirea afectiunilor cardiace include:

  • A -Evaluarea riscului in scopul determinarii eligibilitatii bolnavilor pentru initierea unei scheme terapeutice cu agenti hipocolesterolemianti si aspirina;
  • B - Controlul presiunii arteriale;
  • C -Managementul colesterolului si oprirea fumatului;
  • D -Reglarea dietei;
  • E - Exercitii fizice.

O serie de masuri de reducere a riscului bolilor cardiovasculare pot fi gasite si pe site-ul Fundatiei Romane a Inimii.

Autor: C.B.

Comentarii

Felicitari pentru site. Ati castigat un cititor.

Ce miraculoase sunt statinele si ce chestie cu industria asta farmaceutica ce nascoceste asemenea minunatii!! Nu a nascocit de fapt nimic, a luat statinele, niste substante naturale si le-a patentat (contrar oricarei legislatii internationale). Statinele sunt sintetizate in natura de numeroase mucegaiuri si ciuperci. Poate cea mai cunoscuta astfel de sursa de statine este ciuperca Pleurotus intalnita in orice supermarket, aceasta poate contine pana la 2,8% lovastatina raportata la ciuperca uscata, asta inseamna ca o portie de doar 50g de ciuperca mancata la cina contine mult mai multe statine decat cele prescrise de medic. Avantajul este ca ciuperca nu contine numai statine, ci e o intreaga farmacie de nutrienti benefici. Din nefericire, pentru aproape orice medicamente minune scoase de Big Pharma exista o multime de remedii si produse naturale cel putin la fel de eficiente ca si medicamentele de sinteza, dar cunoasterea acestora ar duce la scaderea profiturilor marilor companii, ceea ce nu e in interesul lor

Mie mi-a crescut nivelul colesterolului acum 10 ani. Mi s-a recomandat Zocor. Am citit f mult pe net despre el si am concluzionat ca nu urmez tratamentul. pt ca afesteaza ficatul. Am gasit solutia naturala: zilnic am consumat cate 2 lingurite macinate de seminte de in si cateva nuci. Dupa 5 saptamini rezultatul a fost incredibil. Nu doar ca a scazut nivelul LDL, dar a crescut f mult si HDL. Cum de atunci am observat ca nivelul creste toamna si primavara am continuat acest tratament la care adaug in plus 30 de picaturi de tinctura de anghinare de la PlantExtract. Tot acest "tratament" ma costa in jur de 20 de lei pe luna. Toamna trecuta medicul de familie mi-a cerut sa-i dictez detaliat cum sa ia si el aceste remedii. Nu stiu daca le recomanda si celorlalti pacienti sau lor le prescrie statine ca sa beneficieze de bonusurile companiilor farmaceutice...

de acord cu alexander....statinele cele naturale mai putin dar cele de sinteza au foarte multe reactii adverse....sa spunem citeva-dureri musculare,dureri articulare,afectare hepatica,reactii alergice cutanate si nu numai...etc.

Eu aveam colesterolul si trigliceridele marite motiv pentru care medicul de familie mi-a prescris Crestor. Am luat tratamentul 2 luni (nu am inteles prea bine afirmatia medicului ca le voi lua toata viata) apoi am intrerupt. Am mers la o clinica unde medicul a facut scrisoare medicala catre medicul de familie prin care dezaproba tratamentul cu Crestor si aproba tratamentul cu Lipanthyl
Medicul de la clinica mi-a explicat ca tratamentul cu Crestor in doza mica si forever este bun dar nu la varsta de 40 ani , iar intreruperea tratamentului duce la efecte nedorite (inverse). Practic statinele fac bine dar daca le intrerupi efectul invers este de 2 ori mai grav decat daca nu le luai.
In plus , costul medicametului era exagerat de mare

Un doctor nu te poate oblga sa iei pilule dar poate sa te determine spunandu-ti ca daca nu le iei vei face infarct si vei muri!
Am fost pacientul medicului ,,IL DOTTORE Ina Ioana DAMIAN de la policlinica Drumul Taberei 34 din Drumul Tarberei – Bucuresti care mi-a recomandat statin la varsta de 37 de ani pentru un cholesterol de 220-240 timp de 3 ani.
Am oprit acest tratament cu toate ca desteapta asta ma tot ameninta ca mor daca nu mai iau statinele.
Cand m-am dus la ea aveam analize perfecte si ma simteam perfect.
Dup ace am luat porcariile aste de statine la recomandarea cretinei de mai sus,
. Rezultatele au fost urmatoarele:

1-Acidul uric a crescut
2 – A aparut nisipul la rinichi
3 – S-a marit ficatul
4 – Transaminazele au crescut
5 – Am facut reflux gastric
6 – A aparut sindromul de colon iritabil
7 – Am facut gastrita
8 – A inceput sa m-i se umfle stomacul
9 – A aparut anemia
10 – Au aparut extrasistolele
11 – A crescut nivelul de coagulare a sangelui
12 – Au inceput sa se distruga globulele rosii
13 – Mi-a fost afectata capacitatea de concentrare
14 – Mi-a fost afectata vederea
15 – Am facut osteoporoza la nivelul picioarelor si coloanei
16 – Mi-am fracturat piciorul
17 – Mi-a scazut capacitate la effort
18 – Am probleme cu prostata

Concluzia?????

Mentionez ca inainte sa iau aceste pilule nu am luat niciodata medicamente deoarece eram perfect sanatos. Acest fapt rezulta din analizele efectuate inainte de a lua statine.
Toate analizele mele erau perfecte si ma simteam perfect. Colesterolul era 240 (dar sa nu uitam ca in toate cartile de medicina editate inainte de 1995 colesterolul avea valoarea maxima 280)
Tin sa precizez ca luam pastille care scadeau colesterolul si-mi crestea alarmant trigliceridele si invers. Dupa ce am renuntat la aceste mizerii colesterolul a revenit la normal, trigliceridele la fel, ficatul s-a micsorat, transaminazele au scazut, anemia s-a ameriolat.
Dar in continuare am ramas cu extrasistole, o usoara anemie., colon iritabil, gastrita, reflux gastric, osteoporoza iar capacitatea de concentrare imi este afectata, probleme cu prostate.
Nimic nu mai este cum era inainte. Dintr-un om vessel si sanatos am devenit un om bolnav si trist.
Absolut tot ce am patit rezulta din analizele medicale efectuate in tot acest timp.
Toate discutiile sunt constructive mai ales cand se bazeaza pe fapte reale nu pe supozitii.
Cu cat scriem si informam mai mult cu atat cei care citesc isi pot para viata si sanatatea atat a lor cat si a celor dragi.

Ina Ioana DAMIAN!
Daca ajungi la mana ei doar Dumnezeu te mai salveaza!

Farmacia poate vindeca?
Este cea mai bună întrebare la care cu regret trebuie să spun că nu poate vindeca. Nu pot însă să las acest răspuns doar aşa simplu ci va trebui să explic.
În farmacie sunt câteva medicamente indispensabile care sunt necesare, dar foarte puţine: antibiotice, digitalină, morfină, insulină, etc. Numărul acestora nu depăşeşte 20. Restul şi sunt peste 20.000 de medicamente sunt inutile şi toate medicamentele sintetice pot să producă îmbolnăviri grave, chiar cancer sau deces. Nu există în toată farmacia nici un singur medicament care să vindece o afecţiune oricât de mică şi să nu producă efecte secundare, mult mai grave.
Deci răspunsul este clar – produsele farmaceutice nu pot vindeca nimic, dar pot îmbolnăvii. Atunci de ce se mai produc? Pentru că sunt aducătoare de profit. Industria farmaceutică a ajuns pe locul doi în lume în ceea ce priveşte profitul realizat. Prima este industria de armament. De asemenea tot pe locul doi este în producerea deceselor, tot după industria de armament.
Industria farmaceutică este o firmă comercială care nu este interesată să vindece ci să-şi vândă produsele. Aspirina produsă la început din coajă de salcie costa puţin dar era sigură şi nu îmbolnăvea de stomac. Acum se face sintetic cu vagoanele anual peste 8.000 de vagoane şi costa de 100 de ori mai mult decât materia primă+ manopera+ utilaj+cheltuieli de vânzare. Deci se câştigă la fiecare tabletă de 99 ori mai mult decât se investeşte. Că te poate îmbolnăvii şi au fost multe cazuri chiar mortale este altceva care de fapt nu interesează pe nimeni când se discută de beneficiile enorme care le aduce.
Medicul este cel care dă reţete, ori dacă dă reţete mai scumpe este şi el sponsorizat şi premiat. Dacă vă dă coajă de salcie, salcia nu-i dă premiu, dar vă calmează dvs durerea, fără efecte secundare.
Facultatea de medicină însă este sponsorizată de Industria farmaceutică şi medicul se poate limita doar la administrarea medicamentelor. Medicii din păcate nu cunosc plantele, pentru că nimeni nu este interesat să se cunoască cu toate că de sute de ani s-au folosit cu succes şi au vindecat mulţi oameni, dar nu au produs bani ca şi medicamentele. De asemenea se face un deserviciu industriei farmaceutice dacă se consumă plante.
Deci dacă medicul nu are decât medicamentele din farmacie la îndemână atunci este normal că nu poate vindeca. Medicamentele din farmacie ameliorează simptomele şi atât, ca să nu mai spun că produc şi alte afecţiuni grave, dar în nici un caz nu vindecă. Deci dacă medicul nu are cu ce să vindece nu poate vindeca. Uitaţi-vă la ieşirile din spital şi veţi vedea că scrie foarte clar: ameliorat, nu vindecat.
Producătorii de medicamente tratează simptomele bolilor pentru care plătiţi, fără să vindece vreodată.
Acum puteţi să răspundeţi şi dvs clar. Într-adevăr medicamentele din farmacie nu vindecă, deci farmacia nu are cum să vindece pentru că nu are cu ce. Dar din păcate nici medicii pentru că nici ei nu au alt arsenal decât cel din farmacie.

Pagini

Echipa medicala MedLife - Cardiologie

Medic Specialist...
Spataru Dan-Victor ,Medic Primar, Medic Primar
Medic Primar,...
Medic Specialist
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 30

Articole similare

Intr-un studiu celebru din 1972, oamenii de stiinta au oferit copiilor posibilitatea de a alege intre o singura bezea, primita in acel moment sau doua bezele, primite dupa 15 minute. Cercetarea a aratat ca cei care au asteptat au avut rezultate mai mari la teste in anii urmatori. Abilitatea de a amana satisfactiile are legatura si cu...
Dr. Ofelia Nita / Foto: MedLive.ro Tehnologia moderna a facut posibila inca o modalitate de a investiga cu mai multa precizie starea noastra de sanatate: ecografia cu substanta de contrast. Aceasta metoda de investigatie este neinvaziva si imbunatateste performantele ecografiei clasice prin utilizarea unui agent de contrast. Acest tip de...
Resuscitare cardio-respiratorie / Foto: Captura Youtube Pe YouTube poti sa afli multe lucruri interesante sau surprinzatoare, poti sa vezi caini cantand la acordeon sau actrite celebre surprinse nefardate la cumparaturi, insa nu este cea mai buna sursa de inspiratie daca vrei sa inveti sa executi corect o resuscitare cardio-respiratorie. Oamenii...
Ritmul cardiac arata de cate ori pe minut bate inima unei persoane. Un ritm cardiac normal depinde de fiecare individ in parte, in functie de varsta, marimea corpului, de cat de des face exercitii fizice, conditiile inimii sau medicatie. Emotiile pot avea, de asemenea, un impact asupra ritmului cardiac, avand in vedere ca acesta creste atunci...
Epidemia de Ebola din Africa de Vest nu poate fi comparata cu nimic de la aparitia HV si pana astazi, a declarat un oficial medical american, iar pentru a ne asigura ca aceasta nu va deveni „urmatoarea SIDA” este necesar un raspuns international rapid. Focarul a ucis mai mult de 3860 de persoane, in special din Africa de Vest. Virusul se...