Publicat la: 
16/04/2019

Oamenii de stiinta au descoperit, printr-un nou studiu, ca pacientii diagnosticati cu poliartrita reumatoida pot beneficia de beneficiile statinelor, privind evenimentele cardiovasculare, la fel ca si alte persoane, fara sa fie expusi riscurilor.

Pacientii care sufera de poliartrita reumatoida au un risc cu aproximativ 50% mai mare de a experimenta evenimente cardiovasculare, cum ar fi atac de cord si accident vascular cerebral, comparativ cu populatia generala. Prin scaderea colesterolului, statinele sunt cunoscute pentru faptul ca ajuta la prevenirea accidentelor cardiovasculare, in cazul indivizilor cu risc sporit, dar nu este clar daca sunt sigure si eficiente si pentru pacientii cu afectiuni inflamatorii, cum ar fi artrita reumatoida.

Pentru a investiga riscurile si beneficiile potentiale ale statinelor la pacientilor cu risc moderat, diagnosticati cu artrita reumatoida, cercetatorii au condus un studiu, comparand un grup de persoane carora le-au fost administrate statine, cu un alt grup in care s-a folosit efectul placebo.

Cum a decurs studiul?

Studiul a inclus 3002 de pacienti cu poliartrita reumatoida diagnosticata de peste 10 ani, cu varsta de peste 50 de ani, care nu aveau si ateroscleroza clinica, diabet sau miopatie. Pacientii fie au primit 40 de mg de Atorvastatin zilnic, fie s-a folosit efectul placebo.

In timpul unei urmariri medii de 2,5 ani, 1,6% dintre pacientii care au primit Atorvastatin si 2,4% dintre placientii cu efectul placebo au decedat din cauza unor accidente cardiovasculare, precum infarct miocardic, accident vascular cerebral, atac ischemic tranzitor, sau orice revasculizare arteriala.

In urma ajustarilor, s-a inregistrat un risc cu 40% mai mic de evenimente cardiovasculare in cazul pacientilor care au luat Atorvastatin, desi diferenta nu a fost semnificativa din punct de vedere statistic. Acest lucru este cauzat de faptul ca rata generala a evenimentelor cardiovasculare a fost scazuta.

La sfarsitul studiului, pacientii care au luat Atorvastatin au avut colesterolul semnificativ mai scazut, precum si niveluri mai scazute ale proteinei reactive C, un marker al inflamatiei, comparativ cu pacientii cu efectul placebo. Efectele adverse au fost similare in ambele grupuri.

”Prin acest studiu am constatat ca statina a redus nivelurile de colesterol. De asemenea, am descoperit ca este la fel de sigur pentru pacientii cu artrita reumatoida sa ia statine ca si pentru populatia generala”, spune George Kitas Dudley, autorul principal al studiului.

Totusi, autorii studiului le recomanda pacientilor cu poliartrita reumatoida sa consulte medicul si sa respecte orientarile nationale sau locale pentru gestionarea riscului cardiovascular la populatia generala.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Medicina interna, Reumatologie

Medic Specialist...
Medic Specialist
Medic Specialist
Medicina Primar...

Articole similare

Oamenii de stiinta au descoperit, printr-un nou studiu, ca pacientii diagnosticati cu poliartrita reumatoida pot beneficia de beneficiile statinelor, privind evenimentele cardiovasculare, la fel ca si alte persoane, fara sa fie expusi riscurilor. Pacientii care sufera de poliartrita reumatoida au un risc cu aproximativ 50% mai mare de a...
Poliartrita reumatoida afecteaza in special femeile de varsta mijlocie / Foto: Captura YouTube Poliartrita reumatoida este o boala progresiva, care nu se vindeca si care distruge cartilagiile si oasele. Boala debuteaza de obicei cu inflamarea incheieturilor si dificultatea de a folosi mainile in primele ore ale zilei. Chiar din primii ani de la...