Publicat la: 
30/01/2014

Stetoscopul clasic va fi inlocuit, treptat, de cel pe baza de ultrasunete

Problema este una cu adevarat provocatoare: aceasta imagine clasica a cadrelor medicale, in halat alb si cu un stetoscop in jurul gatului, ar putea intr-adevar sa dispara? De ce? Din cauza ultrasunetelor, afirma doi profesori de la Facultatea de Medicina de pe langa Spitalul Mount Sinai din New York, scrie Agerpres.

Concluzia celor doi profesori a fost publicata intr-un editorial din Global Heart, revista Federatiei World Heart. Dupa cum constata Jagat Narula si Bret Nelson, "numerosi experti estimeaza ca ultrasunetele au devenit stetoscopul secolului al XXI-lea".

Stetoscopul clasic a fost inventat in 1816 de catre medicul francez Rene Laennec. De aproape 200 de ani, el este un instrument emblematic al practicii medicale. Ultrasunetele si generatoarele acestora au fost, la randul lor, "inventate" in 1917, de catre Paul Langevin, un fizician francez. Va fi nevoie sa se ajunga in anii 1950 pentru ca ultrasunetele sa-si gaseasca loc in sectorul medical. Ele sunt utilizate pentru diagnosticarea prin ecografie, care exploreaza tesuturile moi ale organismului si care poate calcula viteza circulatiei arteriale si venoase. Ultrasunetele sunt folosite, de asemenea, in scop terapeutic, pentru a trata tesuturile moi sau pentru a distruge calculii, mai ales cei renali, pe cale externa.

Ultrasunetele sunt utilizate in calitate de stetoscop in situatiile in care acesta din urma nu poate fi folosit, cum ar fi in elicoptere, in ambulante, in zone de razboi sau in timpul unor catastrofe naturale. Ultrasunetele au fost experimentate in jungla amazoniana, in Himalaya la atitudine inalta, in Haiti dupa cutremurul din 2010 si chiar pe Statia Spatiala Internationala (ISS). De fiecare data cu o eficacitate reala, mai buna decat in cazul aparatului clasic.

Fabricantii unor asemenea aparate au reusit, in numai cativa ani, sa reduca in mod considerabil dimensiunea lor, care au ajuns in prezent sa fie aproape cat un pachet de carti de joc. Aceste aparate livreaza imagini, sunete, analizeaza frecventa cardiaca si circulatia sangvina.

Aceste fisiere pot fi trimise usor, in mod electronic, catre alti medici. In aceste conditii, de ce astfel de aparate nu se gasesc in buzunarele tuturor medicilor?, se intreaba cei doi cardiologi. In primul rand, pentru ca aceste instrumente raman scumpe, dar pretul lor ar urma sa scada. Apoi, pentru ca numerosi medici practicieni nu stiu sa utilizeze si sa interpreteze datele transmise de ultrasunete.

Insa, la fel cum s-a trecut de la discul de vinil la casete, apoi la CD si MP3, stetoscopul clasic este pe cale sa fie inlocuit de cel cu ultrasunete.

A.C.

Articole similare

Problema este una cu adevarat provocatoare: aceasta imagine clasica a cadrelor medicale, in halat alb si cu un stetoscop in jurul gatului, ar putea intr-adevar sa dispara? De ce? Din cauza ultrasunetelor, afirma doi profesori de la Facultatea de Medicina de pe langa Spitalul Mount Sinai din New York, scrie Agerpres. Concluzia celor doi...