Publicat la: 
16/07/2019

Oamenii de stiinta au descoperit, printr-un nou studiu, ca un stil de viata sanatos poate compensa riscul genetic al unei persoane de a dezvolta dementa.

Studiul a fost condus de specialistii de la Universitatea Exter si a fost publicat in revista ”JAMA”, in urma prezentarii la Conferinta Internationala a Asociatiei Alzheimer din Los Angeles.

Cercetatorii au constatat ca riscul dementei a fost cu 32% mai mic in cazul persoanelor cu risc genetic ridicat, dar care au avut un stil de viata sanatos, comparativ cu cele care au avut un stil de viata nesanatos.

Participantii cu risc crescut genetic si cu un stil de viata nefavorabil au fost de aproape trei ori mai predispusi sa dezvolte dementa, comparativ cu cei cu un risc genetic scazut si cu un stil de viata favorabil.

”Acesta este primul studiu care analizeaza masurile prin care se poate compensa riscul genetic al dementei. Raspunsul e simplu: un stil de viata sanatos. Cel mai important lucru e ca este posibil, putem lua anumite masuri pentru a diminua riscul genetic al dementei. Stilul de viata sanatos a fost asociat cu un risc redus de dementa, indiferent de cat de ridicat era riscul genetic”, explica El Bieta Kuhma, autorul principal al studiului.

Cum a decurs studiul?

Specialistii au analizat datele a 196.383 de adulti europeni, in varsta de peste 60 de ani. Intr-o perioada de urmarire de opt ani, au identificat 1.769 de cazuri de dementa. Specialistii au grupat participantii astfel:

  • Risc genetic ridicat de dementa
  • Risc genetic intermediar de dementa
  • Risc genetic scazut de dementa

Pentru a evalua riscul genetic, oamenii de stiinta au analizat datele publicate anterior si au identificat toti factorii de risc genetici cunsocuti pentru boala Alzheimer. Fiecare factor de risc genetic a fost ponderat in functie de cat de puternica era asocierea sa cu boala Alzheimer.

Pentru a evalua stilul de viata, cercetatorii au grupat participantii, in functie de dieta, activitati fizice, fumat si consum de alcool, astfel:

  • Favorabil
  • Intermediar
  • Nefavorabil

Stilul de viata sanatos a fost asociat cu un risc de dementa redus in toate grupurile de risc genetic.

”Aceasta cercetare transmite un mesaj cu adevarat important. Oamenii cred ca vor dezvolta inevitabil dementa din cauza riscului genetic, dar riscul poate fi redus substantial prin adoptarea unui stil de viata sanatos”, concluzioneaza David Llewellyn, de la Institutul Alan Turing.

Sursa: www.sciencedaily.com

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Neurologie

Medic specialist
Medic Specialist...
Medic Specialist
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 11

Articole similare

Pacientii cu tensiune arteriala crescuta au un risc mai mare de a dezvolta dementa, conform unui studiu publicat in "Cardiovascular Research" de Oxford University Press. Pentru prima data in istoria medicala, cercetatorii arata ca semnele timpurii ale leziunilor neurologice de care sufera persoanele cu tensiune arteriala crescuta ar putea fi...
Mentalitati gresite: "Nu se poate face nimic!" / Foto: Vimeo In lume exista 24,3 milioane de persoane cu dementa. Anual sunt diagnosticate 4,6 milioane de cazuri noi, un caz la fiecare 7 secunde. In 2020 se estimeaza o crestere a numarului de persoane cu dementa la 42,3 milioane, iar in 2040 la 81,1 milioane. In Romania exista aproximativ 200....
Un nou studiu sugereaza ca epuizarea si senzatia de lipsa de viata, care poate fi perceputa ca un indicator al suferintei psihologice, reprezinta un factor de risc pentru dementa, potrivit sciencedaily.com. Cercetatorii de la Universitatea Copenhaga au demonstrat ca oamenii care sufera psihologic la mijlocul vietii au un risc mai ridicat de...
O populatie imbatranita duce, in mod inevitabil, la cresterea numarului de persoane ce sufera de dementa. Dementa este un concept medical ce include o serie de simptome, inclusiv tulburari de memorie, confuzie, precum si pierderea capacitatii de a desfasura activitatile cotidiene. Boala Alzheimer este cea mai comuna forma de dementa si determina...
Varstnicii care sunt supusi dializei pentru insuficienta renala prezinta un risc mai mare de a fi diagnosticati cu dementa si Alzheimer. Cei care au inceput dializa si care au fost deja diagnosticati cu dementa sau Alzheimer au un risc mai ridicat de deces prematur, potrivit unui nou studiu publicat in ”Clinical Journal of the American Society of...