Publicat la: 
16/07/2019

Oamenii de stiinta au descoperit, printr-un nou studiu, ca un stil de viata sanatos poate compensa riscul genetic al unei persoane de a dezvolta dementa.

Studiul a fost condus de specialistii de la Universitatea Exter si a fost publicat in revista ”JAMA”, in urma prezentarii la Conferinta Internationala a Asociatiei Alzheimer din Los Angeles.

Cercetatorii au constatat ca riscul dementei a fost cu 32% mai mic in cazul persoanelor cu risc genetic ridicat, dar care au avut un stil de viata sanatos, comparativ cu cele care au avut un stil de viata nesanatos.

Participantii cu risc crescut genetic si cu un stil de viata nefavorabil au fost de aproape trei ori mai predispusi sa dezvolte dementa, comparativ cu cei cu un risc genetic scazut si cu un stil de viata favorabil.

”Acesta este primul studiu care analizeaza masurile prin care se poate compensa riscul genetic al dementei. Raspunsul e simplu: un stil de viata sanatos. Cel mai important lucru e ca este posibil, putem lua anumite masuri pentru a diminua riscul genetic al dementei. Stilul de viata sanatos a fost asociat cu un risc redus de dementa, indiferent de cat de ridicat era riscul genetic”, explica El Bieta Kuhma, autorul principal al studiului.

Cum a decurs studiul?

Specialistii au analizat datele a 196.383 de adulti europeni, in varsta de peste 60 de ani. Intr-o perioada de urmarire de opt ani, au identificat 1.769 de cazuri de dementa. Specialistii au grupat participantii astfel:

  • Risc genetic ridicat de dementa
  • Risc genetic intermediar de dementa
  • Risc genetic scazut de dementa

Pentru a evalua riscul genetic, oamenii de stiinta au analizat datele publicate anterior si au identificat toti factorii de risc genetici cunsocuti pentru boala Alzheimer. Fiecare factor de risc genetic a fost ponderat in functie de cat de puternica era asocierea sa cu boala Alzheimer.

Pentru a evalua stilul de viata, cercetatorii au grupat participantii, in functie de dieta, activitati fizice, fumat si consum de alcool, astfel:

  • Favorabil
  • Intermediar
  • Nefavorabil

Stilul de viata sanatos a fost asociat cu un risc de dementa redus in toate grupurile de risc genetic.

”Aceasta cercetare transmite un mesaj cu adevarat important. Oamenii cred ca vor dezvolta inevitabil dementa din cauza riscului genetic, dar riscul poate fi redus substantial prin adoptarea unui stil de viata sanatos”, concluzioneaza David Llewellyn, de la Institutul Alan Turing.

Sursa: www.sciencedaily.com

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Neurologie

Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Primar
Medic Primar
  •  
  • 1 of 13

Articole similare

Nivelul prea ridicat sau prea scazut de magneziu in organism poate creste riscul aparitiei bolii Alzheimer si a altor tipuri de dementa, sunt de parere oamenii de stiinta olandezi in urma efectuarii unei cercetari ale carei rezultate au fost publicate recent in jurnalul de specialitate Neurology, informeaza webmd.com. Studiul, la au participat 9....
Barbatii si femeile cu varste intre 50 si 60 de ani, care pana la aceasta varsta au consumat alcool in exces, sunt predispuse la dementa, putand manifesta probleme grave de memorie in urmatorii 20 de ani din viata, potrivit unui studiu publicat in "The American Journal of Geriatric Psychiatry", scrie  BBC. Studiul intareste teza deja...
Alzheimer, cea mai frecventa cauza a dementei la varsta a treia / Foto: PhotoXpress O persoana apropiata are un comportament bizar in ultima vreme sau ati remarcat ca incepe sa aiba probleme cu memoria? Mama v-a povestit cum s-a ratacit recent cand mergea sa faca cumparaturile obisnuite sau tata a inceput sa repete la nesfarsit aceleasi...
Oamenii de stiinta au descoperit, printr-un nou studiu, ca un stil de viata sanatos poate compensa riscul genetic al unei persoane de a dezvolta dementa. Studiul a fost condus de specialistii de la Universitatea Exter si a fost publicat in revista ”JAMA”, in urma prezentarii la Conferinta Internationala a Asociatiei Alzheimer din Los Angeles....
Fumatul duce la "degradarea" creierului prin afectarea capacitatii de memorie, invatare si argumentare, potrivit unui studiu recent realizat de cercetatorii de la King's College din Londra, la care au luat parte 8.800 de persoane cu varsta de peste 50 de ani, relateaza BBC. Studiul arata ca hipertensiunea arteriala si obezitatea afecteaza de...