MEDICINA GENERALA

27 Mai 2013

Studiu: 40% din totalul lombalgiilor cronice cu hernie de disc sunt cauzate de un germen

Un germen ar cauza aproximativ 40% din totalul lombalgiilor cronice cu hernie de disc, potrivit autorilor unui studiu danezo-britanic, care susţin că aceste dureri de spate ar putea fi tratate cu antibiotice. Potrivit acestui studiu, peste o treime din totalul lombalgiilor cronice cu hernie de disc ar putea fi cauzate de un germen dificil de reperat care se ascunde la nivelul coloanei vertebrale, denumit Propionibacterium acnes (P. acnes), o bacterie des întâlnită pe pielea umană, mai ales în cazul acneelor, informează Le Figaro.

"Procedura standard într-un studiu bacteriologic constă în cultivarea biopsiilor vertebrale vreme de trei zile, dar pentru această bacterie biopsiile trebuie cultivate vreme de 14 zile, altfel bacteria nu poate fi văzută", a declarat profesorul Claus Manniche de la Universitatea Danemarca de Sud din Odense, coautor al acestui studiu apărut în European Spine Journal.

În prima etapă a studiului, imagistica prin rezonanţă magnetică (RMN) a evidenţiat această infecţie la anumite persoane suferind de lombalgii cronice. Cea de-a doua a relevat faptul că tratamentul cu antibiotice din acest caz particular poate să reducă durerile.

Pentru a găsi P. acnes, trebuie să ai mai întâi un motiv bun să o cauţi. În studiul danez, realizat în colaborare cu Universitatea Birmingham din Marea Britanie, 61 de pacienţi au operaţi de hernie de disc, o procedură care permite biopsia. Ei sufereau de dureri lombare de mai mult de şase luni, iar examenul RMN al coloanei lor vertebrale a arătat un aspect caracteristic pe care radiologii îl denumesc "Modic 1", după numele neuroradiologului de la Cleveland Clinic care a pus la punct această clasificare (Modic 1, 2 sau 3) la sfârşitul anilor 1980.

Desigur, o imagine nu este un diagnostic. Se întâmplă adeseori să fie remarcate anumite anomalii atunci când sunt făcute radiografii, scanări sau RMN-uri ale coloanei vertebrale, fără ca ele să ofere obligatoriu o explicaţie pentru acele dureri. De altfel, o treime dintre persoanele care nu suferă de dureri de spate prezintă aceleaşi anomalii vertebrale la radiografie. Semnătura Modic 1, la RMN, nu este deci un semnal care arată prezenţa bacteriei P. acnes? "Da, cel mai adesea", spune profesorul Manniche, dar este posibil "să apară modificări de tipul Modic 1 şi fără această bacterie". Este de altfel cazul pentru 6% din totalul oamenilor care nu se plâng de nimic.

Miza este importantă, pentru că dacă P. acnes este prezentă, un tratament antibiotic poate fi avut în vedere, cu speranţa de a reduce durerile. Într-un al doilea articol, publicat în acelaşi număr din European Spine Journal, profesorul Manniche şi colegii săi au arătat că lucrurile stau exact aşa. Ei au împărţit în două grupuri pacienţii cu lombalgii cronice care prezentau modificări Modic 1 în RMN. Primul grup a primit 100 de zile un placebo, iar cel de-al doilea un antibiotic activ contra P. acnes, care conţinea amoxicilină şi acid clavulanic. La sfârşitul tratamentului, doar pacienţii trataţi cu antibiotice au beneficiat de o scădere a durerilor de spate - 180 de ore contra 448 de ore în medie la începutul studiului - şi, atunci când aveau dureri, acestea erau mai puţin intense: notate cu 5 pe o scară de 1 la 10, în comparaţie cu scorul de 6,7 pe aceeaşi scară înainte de tratament. Acest beneficiu se prelungeşte şi se accentuează după încă un an de tratament. Doar 19% dintre pacienţii trataţi se plângeau încă de anumite dureri constante, în condiţiile în care 75% dintre ei făceau acest lucru cu un an înainte.

Pentru a explica acest efect de întârziere, profesorul Manniche a subliniat "timpul necesar, ca în cazul unei fracturi, pentru ca o structură osoasă să se vindece, după ce germenul a fost omorât de antibiotice". Acest studiu danezo-britanic a atras atenţia asupra infecţiilor localizate şi explică motivul pentru care anumite lombalgii sunt persistente şi rebele în faţa tratamentelor uzuale.

Sursa: MediafaxEchipa MedLife de Ortopedie

GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Gavril Parfene Caliopia
Gavril Parfene Caliopia
Medic Primar
Gavril Parfene Caliopia
Gavril Parfene Caliopia
Medic Primar

Ecografie 4d E8 , Ginecologie , Camera De Garda și Obstetrica - Ginecologie

Adauga un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii!

Adresa de email nu va fi publicată.

0 comentarii

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.