Publicat la: 
17/07/2012

SUA a aprobat Truvada, primul tratament preventiv impotriva SIDA

Autoritatile americane au facut primul pas in preventia SIDA, dupa ce au dat unda verde unui medicament prin care este prevenita infectarea cu HIV. Studiile au aratat ca Truvada reduce riscull de infectare cu pana la 73%, noteaza BBC. Truvada poate fi administrat de cei care sunt expusi la infectie si de oricine ar putea intretine relatii sexuale cu un partner infectat cu HIV, a precizat Food and Drug Administration, autoritatile care reglementeaza piata de medicamente din SUA.

Insa o parte din cei care lucreaza in sistemul sanitar american si grupuri de activisti din comunitatea HIV s-au opus acestei aprobari pentru pilula care se ia o data pe zi. Acestia sunt ingrijorati ca disponibilitatea medicamentului ar putea crea un fals sentiment de siguranta si oamenii isi vor asuma mai multe riscuri.

Exista si temerea potivit careia s-ar putea dezvolta o tulpina rezistenta la medicament.

Intr-un comunicat, FDA precizeaza ca medicamentul ar trebui utilizat ca parte al unui "plan mai larg de preventie HIV", care include folosirea prezervativului si testarea regulata.

Truvada este creat de Gilead Sciences, companie din California. FDA a precizat ca poate fi luat de cei care au HIV impreuna cu medicamentele antiretrovirale deja existente.

Truvada, luat zilnic, este destinat "utilizarii in scop profilactic inainte de un contact sexual cu un partener avand virusul HIV (virusul imunodeficientei umane), in combinatie cu practici sexuale sigure, cum ar fi utilizarea prezervativului si de alte masuri de prevenire - screening periodic si tratarea altor boli venerice - pentru a preveni transmiterea HIV la adulti supusi unui risc ridicat de imbolnavire", a mai spus agentia.

"Truvada nu poate inlocui practicile sexuale sigure", a insistat FDA in comunicat.

Studiile din 2010 au aratat ca Truvada a redus riscul de HIV la barbatii sanatosi homosexuali, precum si in randul partenerilor heterosexuali sanatosi ai celor HIV-pozitivi, cu 44% - 73%.

Truvada este aprobat si in Marea Britanie, insa pentru tratament, nu pentru preventie.

Autor: Iulia Rosca

Specialitate: 
Comentarii

Ba da. Chiar aşa se face -în linii mari- testarea: se alege un număr de persoane "din grupul de mare risc" (în ţări ca Thailanda sau Filipine, unde prezervativul e evitat de o mare parte din populaţie, prostituate. În Europa sau SUA partenerii sănătoşi dintr-un cuplu în care celălalt are HIV, sau consumatorii de droguri injectabile, când sunt aduşi la spital) şi li se oferă gratis medicamentul, cu o explicaţie lungă şi complicată a ceea ce face el. Cine are curajul să rişte, şi mulţi au, e examinat periodic. După un anumit interval de timp, se taie de pe listă cei care au murit, au plecat din ţară etc şi se socoteşte ce procent dintre cei care au rămas a contractat virusul sau nu.

Ăla care "îşi face de cap", îşi face de cap oricum, cu medicament sau fără. Câţi toxicomani în sevraj se gândesc dacă seringa e curată sau nu?... Sunt în stare să îţi dea în cap pentru 10 lei, să îşi ia o doză de heroină.

~Nautilus

Sunt curios cum s-a stabilit ca numarul celor infectati CU HIV e cu 73% mai mic in randul celor care iau preventiv medicamentul.
Nu-mi imaginez ca 1000 de indivizi au luat zilnic medicamentul si apoi s-au dus sa-si faca de cap, ca sa vada daca se imbolnavesc sau nu.

ati prezentat situatia exact ca niste vanzatori de medicamente ... felicitari!!!

Și oare când vor învăța oamenii diferența dintre HIV și SIDA? Nici după atâția ani, mulți jurnaliști (căci sunt totuși lideri de opinie și informația transmisă de ei cântărește greu în atitudinile oamenilor de rând, însă nu vreau să generalizez de aceea am spus ”mulți”), nu au învățat să comunice informațiile corecte și să verifice corectitudinea informațiilor transmise din toate sursele posibile.

Și uite așa se propagă stereotipurile!!!!

Iată o sursă sigură pentru a înțelege diferența dintre HIV și SIDA:
http://www.aidsmap.com/hiv-basics/HIV-AIDS/page/1412437/

@Nautilus:
1. Corect
2, Corect
3. Corect, clinic
4 Corect + de bun simtI
In concluzie : dupa ce ani de zile au ezitat in a deschide cutia Pandorei pentru PrEP drugs, iata ca acum colegii de la FDA vin cu o noua mareata initiativa ( traiasca lobby-ul) : deschid usa pentru PreP,
Vezi un articol din 2005 care spune de ce NU s-a dat drumul la moara mai devreme. ( sursa citata , sa nu fiu acuzat de plagiat ca tot se poarta, deh..) (http://www.plosmedicine.org/article/info:doi/10.1371/journal.pmed.0020234)
Asta pana cand lumea o sa se trezeasca la realitate si vor realiza ca tratamentul/profilaxia SIDA nu poate veni decat din partea terapiilor genetice.

Bravo. Un singur lucru de adaugat: Plan la nivel mondial de a da dependenta de medicamente. Un sincer BRAVO pentru comentariu!

1. Truvada = tenofovir + alte medicamente.

2. Truvada se folosea până acum în tratamentul infecţiei HIV şi în profilaxia post-expunere (PEP - utilizată în cazul unui contact cu o sursă de infecţie, de obicei ac contaminat).

Conform Bloomberg, eficienţa în prevenirea infecţiei în teste efectuate în SUA şi Thailanda este de cel puţin 94% (o cifră dubios de optimistă, fiindcă virusul HIV oricum se transmite foarte greu prin contacte sexuale sau prin alte metode decât acul sau transfuzia de sânge, deci e mai dificil de spus dacă medicamentul sau rezistenţa scăzută a virusului în exterior e "vinovatul").

3. Truvada, ca şi celelalte medicamente folosite în tratamentul infecţiei HIV, este TOXIC. Are efecte secundare foarte puternice. Din acest motiv, PEP este foarte chinuitoare pentru pacient şi medicii o prescriu NUMAI atunci când infectarea ar fi absolut sigură în lipsa ei. Medicamentul este folosit numai fiindcă aduce infecţia HIV "foarte aproape de vindecare" (pacientul trăieşte decenii întregi aproximativ normal şi nu mai este contagios), dacă ai de ales între efectele secundare şi o moarte oribilă este evident că prima variantă e mai convenabilă.

4. Din aceste motive, "prevenirea infecţiei prin dopajul zilnic cu Truvada" sună absurd. (E ca şi cum pacientul ar spune "ca să fiu sigur că nu voi lua sifilis, iau azitromicină sau doxiciclină după fiecare contact sexual". În cele din urmă, consumând antibioticul fără să fie nevoie de el, îşi va face ficatul praf, iar bacteria va ajunge să evolueze o tulpină rezistentă la antibiotic.) I se cere unui pacient sănătos să consume zilnic un medicament antiviral toxic, care irită organismul, în special sistemul digestiv şi ficatul, îi ruinează capacitatea de muncă... în ipoteza că "ar putea" lua "cândva" virusul HIV.

Nu e mai raţional ca pacientul să folosească prezervativul şi să nu îşi injecteze droguri?

~Nautilus

Pagini

Echipa medicala MedLife - Boli infectioase

Baroiu Liliana,Medic Primar
Medic Primar
Medic Primar
Medic Primar
Serban Rodica,Medic Primar Epidemiolog, Medic Specialist Boli in
Medic Primar...

Articole similare

Cat de bine sunt oamenii protejati de vaccinul anti variola depinde nu numai de calitatea vaccinarii. Se pare ca genele individuale pot modifica raspunsul organismului, conform unei cercetari realizate la clinica Mayo. Rezultatele sunt publicate in revista Genes and Immunity. "Am analizat reactiile intercelulare care apar atunci cand persoanele...
Deoarece intr-o garda recenta am avut un pacient de sex masculin, in varsta de 1 an 9 luni, care s-a internat pentru febra inalta (39,7 grade Celsius ) si care in timpul examenului clinic pe care il efectuam a prezentat o criza de convulsii tonico clonice generalizate, cu privire fixa si cu stop cardioresirator instalat rapid, ce a necesitat...
O echipa de specialisti din cadrul Spitalului MedLife Brasov a efectuat o interventie de tip adenoidectomie (interventie chirurgicala pentru inlaturarea polipilor), completata cu miringotomie bilaterala cu insertie de aeratoare transtimpanale. Interventia reprezinta o premiera pentru orasul Brasov si a avut drept obiectiv tratarea afectiunilor...
Maladia Alzheimer/ Foto: MorgueFile.com Utilizarea pe termen lung a unor somnifere sau medicamente impotriva anxietatii din familia benzodiazepinelor (tranchilizante minore) poate creste semnificativ riscul de a dezvolta maladia Alzheimer, potrivit unui studiu franco-canadian publicat miercuri, informeaza agentia AFP, citata de Agerpres....
Depresia este, de obicei, cauzata de factori care ies din controlul nostru: moartea unei persoane dragi, pierderea locului de munca sau probleme financiare. Dar, alegerile mici pe care le facem in fiecare zi afecteaza starea de spirit mai mult decat realizam. Obiceiurile de pe retelele de socializare, rutina exercitiilor fizice si chiar modul in...