Publicat la: 
13/01/2012

SUA interzisese implanturile PIP cu mult inaintea Europei

Implanturile PIP trebuie inlaturate/ Foto Dreamstime.com

Cand unii medici avertizasera, cu cinci ani in urma, despre pericolele legate de implanturile cu silicon PIP, autoritatile britanice din Sanatate au continuat sa le foloseasca pentru reconstructia mamara in cazul persoanelor bolnave de cancer. Inaintea chirurgilor britanici, insa, FDA (Food and Drug Administration) interzisese in 1996, in Statele Unite ale Americii, toate implanturile cu silicon. Cum a reactionat lumea? Ce recomanda medicii romani?

Comenteaza pe Forum MedLive.ro.

Scandalul iscat de compania franceza producatoare de implanturi PIP (Poly Implant Prothese) asociate cu ruperea siliconului si chiar cu diagnosticarea unor cazuri de cancer starneste inca nelinisti si cere masuri la nivel european.

La sfarsitul lunii decembrie 2011, guvernul francez dezvaluia inregistrarea a opt cazuri de cancer la femeile cu implanturi PIP. Conform site-ului EurActiv, implanturile au fost retrase de pe piata in anul 2010 si firma inchisa. Despre defectele si pericolele acestui tip de produs avertizasera insa, cu cinci ani in urma, medicii britanici. Cu toate acestea, autoritatile n-au luat nici o masura. Chirurgii au continuat sa le foloseasca in cazurile femeilor diagnosticate cu cancer mamar, care aveau nevoie de reconstructie.

Acum, investigatorii francezi verifica acuzatia conform careia firma producatoare utiliza silicon ieftin, de uz industrial, menit pentru folosirea in electronice, confectionarea saltelelor sau in agricultura si care nu era aprobat pentru uz medical.

Ce se-ntampla cand se rupe siliconul?

Desi este posibil ca unele femei sa nu simta imediat, in momentul ruperii siliconului, gelul continut se poate scurge in corp. Faptul duce la formarea unor tesuturi de cicatrizare, scria cu doua zile in urma BBC, care poate modifica forma si modul in care se simte sanul. De asemenea, gelul poate fi iritant, cauzand inflamatii si durere. Inlaturarea implantului devine mai dificila odata rupt.

Preturi dubios de mici

In Romania, la momentul utilizarii implanturilor PIP "imi amintesc ca preturile erau extrem de mici comparativ cu alte implanturi, ceea ce a constituit un motiv suficient pentru a nu le folosi", a declarat prof. Ioan Lascar, seful Clinicii de Chirurgie Plastica si Microchirurgie Reconstructiva de la Spitalul de Urgente Floreasca din Bucuresti, citat de EurActiv. "Femeile cu implanturi de silicon tip PIP trebuie sa consulte medicii care au efectuat interventiile", a adaugat.

Reactiile lumii: intre recomandari si actiune

O parte din tarile europene isi desfasoara propriile investigatii.

"Dat fiind faptul ca exista incertitudini si absenta dovezilor in acest caz, recomandam ca toate implanturile (cu defecte) sa fie scoase", a declarat Tim Goodacre, membru al comisiei care investigheaza scandalul PIP si presedintele Asociatiei Britanice de Reconstructie Plastica si Chirurgie Estetica (BAAPS), citat de EurActiv.

La cateva zile dupa Anul Nou, reprezentantii tarilor preocupate de aceasta tema au solicitat Comisiei Europene in cadrul unei teleconferinte masuri de evaluare a numarului femeilor cu implanturi PIP si riscurile la care sunt expuse, dar si stabilirea unor metode comune tarilor membre de abordare a situatiei.

In Marea Britanie, secretarul pe probleme de sanatate, Andrew Lansley, a anuntat ca NHS (Serviciul National de Sanatate) va suporta costurile pentru inlaturarea si inlocuirea implanturilor PIP, acolo unde acestea au fost efectuate de autoritate. In cazurile in care femeile au apelat la clinci private, finantarea va acoperi doar inlaturarea implanturilor.

Denis MacShane, PE pentru Rotherham si fost ministru european al Muncii, a declarat: "Orice alta directiva ar trebui sa ceara reglementari pentru chirurgi. In Rotherham, am de-a face cu situatii triste de femei care au implanturi PIP, iar clinicile private nu doresc sa le programeze pentru consult (screening)".

In Franta sunt circa 30.000 de femei cu implanturi PIP. Autoritatile vor acoperi costurile pentru inlocuirea implanturilor. Desi, fata de Franta, au fost semnalate mai putine cazuri de rupturi ale siliconului si nici o legatura cu cancerul, in Marea Britanie numarul femeilor care au implanturi PIP este estimat la peste 40.000.

Autoritatile din Bulgaria sfatuiesc persoanele cu acest tip de implant sa efectueze examinari medicale. Aici au fost importante 3.000 de implanturi, insa au fost folosite doar 1.500.

Conform unui articol de pe site-ul publicserviceeurope.com, Germania si Republica Ceha au urmat exemplul Frantei, mergand pe varianta inlaturarii implanturilor.

America Latina, destinatia favorita

300.000 de implanturi PIP au fost vandute in 65 de tari in ultimii 12 ani. Desi Europa constituia o tinta importanta pentru firma producatoare, mai mult de jumatate din implanturi au ajuns in America de Sud.

Venezueala ofera interventii gratuite pentru ca implanturile sa fie inlaturate.

Cu cateva zile in urma, ministrului Sanatatii si centrelor de chirurgie din Bahrain, anunta gulfnews.com, li s-au cerut sa ofere urgent informatii legate de femeile care au facut implanturi mamare.

Declaratii:

Ministrul francez al Sanatatii, Xavier Bertrand, a declarat ca reglementari mai dure trebuie luate la nivel european, adaugand, conform "The Independent": "Spre deosebire de medicamente, unde exista o autorizatie de piata, astazi nu exista nici macar una pentru dispozitivele medicale".

Frdric Vincent, purtatorul de cuvant al comisarului pentru sanatate, John Dalli, a mentionat ca "vor exista masuri mai stranse care sa urmareasca disozitivele medicale - inclusiv implanturile mamare - in propunerile care vor urma pentru a revizui Directiva produselor medicale, planificata spre a fi publicata in primul trimestru al anului".

Ce s-a intamplat in America?

In Statele Unite, existau deja probleme atunci cand a incercat sa intre pe piata Jean-Claude Mas, fondatorul Poly Implant Prothese (PIP), in 1999. Donald McGhan, un pionier in industria implanturilor, avea in spate o istorie de ilegalitati, scrie Reuters. N-avea de ce sa refuze parteneriatul cu producatorul francez. Firma lui McGhan a continuat sa distribuie implanturile saline PIP, fentand constrangerile impuse de FDA care le declarase contrafcaute si le respinsese de pe piata americana.

In SUA, FDA a interzis toate implanturile din silicon intre 1992-2006.

In prezent, fondatorul PIP, Jean-Claude Mas, 72, este acuzat de crima, inclusiv omor prin imprudenta, dupa decesul unei paciente careia i se facuse implant.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Chirurgia obezitatii, Chirurgia tiroidei, Chirurgia tiroidei chirurgie endocrina, Chirurgie generala, Chirurgie mamara, Flebologie, Proctologie

Vasile Serban,Medic Primar Chirurgie Generala
Medic Primar...
Kinn Dragos
Medic Specialist
Barbulescu Silvia,Medic Specialist
Medic Specialist

Articole similare

Profesor Laurence Patterson / Foto: University of Bradford O metoda revolutionara de a controla felul in care actioneaza chimioterapia promite sa imbunatateasca tratamentul pus la dispozitia persoanelor bolnave de cancer. Descris de cercetatori drept "chimioterapia bomba inteligenta", tratamentul localizeaza tumorile si le "infometeaza", lasand...
De mult timp se crede ca stresul contribuie la progresia cancerului. Oamenii de stiinta de la Universitatea si de la Spitalul Universitar din Basel au descifrat mecanismele moleculare care leaga metastazarea cancerului de san cu cresterea hormonilor de stres. In plus, au descoperit ca derivatii sintetici ai hormonilor de stres, care sunt frecvent...
Dr. Georgeta Vremes / Foto: MedLive.ro La inceputul secolului XXI, cancerul continua sa existe ca una dintre cele mai grave maladii cu care se confrunta omenirea. Incidenta cancerului a avut o crestere impresionanta in ultimii ani, ajungand pe locul doi pe scara mortalitatii dupa bolile cardiovasculare. Cercetarile realizate in ultimele decenii...
In cazul celor mai multe tipuri de cancer, riscul creste dramatic pe masura ce inaintam in varsta. Dar de ce unii oameni au mai multe celule canceroase in organism decat altii? Persoanele inalte ar putea fi mai predispuse cancerului fiindca au mai multe celule? Potrivit lui Leonard Nunney, biolog la Universitatea din California, Riverside, acest...
Usturoiul si sanatatea / Foto: Photoxpress.com Usturoiul nu este cunoscut doar pentru mirosul neplacut ci si pentru calitatile medicinale. Valoarea pe care planta o are in bucatarie, de a da savoare mancarurilor, este egalata de efectele pozitive asupra organismului. Cateii proaspeti de usturoi sau suplimente facute din acestea sunt folositi...