Publicat la: 
21/06/2012

Pentru psihiatri, și pentru orice om de bun simț, afirmația din titlu ar trebui să fie o axiomă evidentă. Nu înseamnă că nu putem empatiza cu o persoană care încearcă să se sinucidă. Uneori putem chiar să îi înțelegem, sau să credem că îi înțelegem motivele. Alteori, ele sunt ininteligibile, situate la mare distanță de realitate convențională, și pentru cei din jur rămân pentru totdeauna enigme chinuitoare. De cele mai multe ori, lucrurile sunt la mijloc, lăsând loc de speculații și multă imaginație.Însă un lucru este cert: absolut toate persoanele care au încercat să se omoare au nevoie să fie văzute de un psihiatru, scrie medicul psihiatru Vlad Stroescu.

E vorba de un standard minim de sănătate, tot așa cum orice persoană care face un infarct are dreptul să fie îngrijită de urgență, și nu lăsată acasă în voia destinului. Sigur că suicidul variază foarte mult în funcție factorii de mediu, sociali, culturali, psihologi, biologici. Însă există un consens între medici și profesioniști ai sănătății mintale: suicidul nu este niciodată consecința unei singure cauze. Este așadar eronat să te limitezi la o concluzie de genul: “a încercat să se omoare pentru că avea probleme la serviciu”, “pentru că l-a părăsit soția” sau “pentru că urma să fie arestat”, etc. Întotdeauna există și alte cauze. Cu alte cuvinte, suicidul nu este în sine o tulburare psihică, nici o reacție normală, ci este un simptom al unei tulburări psihice. Autopsiile psihologice, metodă standard de investigare a suicidurilor „reușite” identifică o boală psihică în 90% din cazuri. Să tratezi doar simptomele, atunci când te poți adresa cauzelor, este o greșeală medicală.

La ora la care scriu acest articol, posturile de știri vuiesc, la propriu, pe tema tentativei de suicid a lui Adrian Năstase. Așa cum au vuit la fiecare tentativă de suicid din ultimii ani, în modul lejer și iresponsabil al autorilor de foiletoane ieftine. Nu este căutată informarea precisă, ci un răspuns emoțional al publicului. Pentru a-l asigura, știrile sunt însoțite de coloane sonore. Imaginile cu fostul premier pe targa de spital sunt acompaniate de acorduri wagneriene bubuitoare, ca în filmul Titanic, ca să știm ce anume trebuie să simțim atunci când vedem știrea.  Ce efect are modul ăsta de ambalare asupra persoanelor cu risc crescut de a trece la act, și cum psihiatria e confruntată, după fiecare asemenea eveniment, cu câte un val de tentative de suicid, asta în cazul fericit în care ele ajung la psihiatru, și nu se pierd pe parcurs, e un alt subiect.

Că în media nu vorbește niciodată de alte cauze, rămase ascunse, ale tentativelor de suicid, și e interesată de romanțare și melodrame, e o problemă veche, și poate gravitatea ei ar fi limitată dacă presa ar fi o simplă oglindă, mai mult sau mai puțin distorsionată, a realității, sau chiar un tablou fantastic, o reflecție îndepăratată a ei. Dar presa nu reflectă realitatea, ci o generează. Imaginile, concepțiile, noțiunile de la televizor se revarsă asupra noastră. În mediul meu, profesional, acest lucru se traduce printr-o minimizare sau anulare a intervenției psihiatrice. Dacă un om moare în spital, de o boală anume, i se va face automat o autopsie, afară de cazul în care familia refuză în mod expres acest lucru. Dacă moartea e suspectă, familia își pierde acest drept. Suicidul este întotdeauna suspect: în câte cazuri se efectuează o autopsie psihologică? Mult mai grav: în câte cazuri, cei cu tentative nereușite de suicid beneficiază de intervenția psihiatrului? Și dă cineva doi bani pe treaba asta, dintre cei care sunt obligați să dea?

Un caz precum cel al lui Adrian Năstase este și mai riscant, tocmai pentru că se pretează la nenumărate interpretări și semnificații, ramificații politice și speculații asupra intențiilor reale. În marea de analize de tot felul făcute de profani, psihiatria va fi, probabil, din nou, lăsată pe din afară. Eu, ca psihiatru, nu am dreptul să speculez pe subiectul Năstase. Dar am datoria să aduc aminte că în asemenea cazuri, expertiza psihiatrică, și probabil o atitudine terapeutică, sunt obligatorii. Chiar dacă un diagnostic poate fi apoi folosit în mod necuvenit, și chiar dacă nu orice diagnostic e o scuză.   E o chestiune de principiu elementar, și nu de politică, ca și articolul de față.

Citeste si comenteaza pe blogul medicului Vlad Stroescu

Specialitate: 
Medic: 
Comentarii

Se prea poate ca suicidul sa fie intotdeauna patologic, dar e sigur ca autovatamarea intentionata nu.
Ma bucura foarte mult sa vad ca multi dintre cei ce au comentat aici sesizeaza cu usurinta diferenta dintre anormal si patologic.
Cazul Nastase ne provoaca sa ne uitam la aceste diferente si sa le intelegem si sa ne intelegem si pe noi.
Tot ceea ce stim e ca ne aflam in fata unui caz de autovatamare intentionata. Nu orice persoana care isi produce leziuni doreste sa moara.
Dragi psihiatri, nu faceti politica!

Intre durere continua sau moarte, ce ai alege? E vorba de viata -calitativa sau cantitativa.
Un comportament acceptat social nu e considerat boala psihica - vezi diverse comportamente religioase, sau comportamente de tip kamikaze.
Au fost martiri care au preferat sa moara decat sa isi incalce principiile. Au fost genii care au ales sa moara arse pe rug decat sa isi nege descoperirile stiintifice.Si asta e tot suicid indirect. Ce e patologic aici?
Suicidul e un subiect extrem de complex. A-l clasifica ca fiind 100% patologic denota o abordare psihiatrizanta si simplista.

Aveti admiratia mea pentru calitatea postarilor dvs .

Codruta, daca din interogatiile tale excesive as trage concluzia ca esti o fosta pacienta ( in loc sa ma gandesc ca ar fi mai bine sa te invit la o cafea in lumea reala de exemplu ) cat de confortabil te-ai simti ??!! Nu crezi ca poate fi si o insulta ? Cand eram student circula un banc despre Lenin ( materialistul) care spunea ca nici o femeie nu poate ramane gravida din dragoste platonica si nici nu poti sa iei temperatura prin posta .... Deci, cum poti sa afirmi despre cineva ca este "fost pacient" cand nici nu stii daca este o persoana reala sau nu ?! Panimaiesi ?

" asta mi-a placut cel mai mult “Dar presa nu reflectă realitatea, ci o generează.” Presa de fapt “degenereaza” realitatea. Totusi ma bucur ca e cineva care o reflecta, banuiesc ca sunteti chiar d-voastra domnule."

Excelent comentariu !! De fapt, amandoi aveti dreptate, dar n-as vrea sa fiu in locul domnului Stroescu atunci cand citesc aceasta replica :))

Darga Codruta,

Raspunsul tau e un pic confuz. Fii mai clara atunci cand te exprimi.
Daca te referi la calitatea mea de fost pacient psihiatric, te inseli. Sau poate ca nu? Iti las tie optiunea. Este dureros ca pentru tine, pentru altii, chiar si pentru autorul articolului se simte stigmatizarea "nebunilor" din spatele cuvintelor benevoitoare. Dar cine e "nebun", "sinucigas" sau altfel? Il las pe autor sa raspunda. Este o diferenta intre popularizarea stiintei si narcisismul literar, practicat de majoritatea psihiatrilor si psihologilor online din Romanica. Daca psihiatria se vrea "stiinta", atunci exponentii ei vor trebui sa vorbeasca altfel, mai ales pe intelegerea ta, si alegand ipoteze care pot fi verificate si... falsificate. Au bon entenedeur, salut. Altfel, psihiatria nu va ramane in mintea romanului decat ca un tir la tinta cu ochii acoperiti, bazat pe o intuitie influentata de zeitgeist (l'esprit du temps).
Aceasta este ultima mea contributie pe acest... forum. Nu ca m-as fi suparat, dar am alte lucruri mai bune de facut.

P.S. Ar trebui sa ne intoarcem la lucruri mult mai importante: plagiatele (plural subliniat!) lui Ponta. Rusinea cea acuta sa gaseste acolo.

S-ar putea sa aveti dreptate.

Dar de unde stiti dvs. care a fost traiectoria glontului? Aveti deplina incredere in declaratiile pentru presa ale medicilor PSD-isti care l-au operat? Ati fost acolo?

gandim cu jumatati de masura... gandind asa ne putem abera in 400 de pagini... asta mi-a placut cel mai mult "Dar presa nu reflectă realitatea, ci o generează." Presa de fapt "degenereaza" realitatea. Totusi ma bucur ca e cineva care o reflecta, banuiesc ca sunteti chiar d-voastra domnule.

Da , sa fie vazut de un psihiatru ! Cel al inchisorii!
Sper ca nu l mai asteapta vreun an sa faca terapie sa afle motivele " secrete" (?!)
Ce naiba, oameni buni
(?!?)

yeap, sure...
Cum adica "ramai cu onoarea" - daca nu mai existi?
te-ai sinucis = esti mort! Mort, MORT!
Sub pamant te mananca viermii - care "onoare"?

Uite, lozincarzi d'ãshtia fac oamenii de ajung la sinucidere! QED!

Daca "ratiunea" ii indica sa se sinucida, inseamna ca "ratiunea" aia e facuta de niste oameni blonavi - deci ca subiectul a crescut intr-un mediu bolnav de unde s-a contaminat, deci ca e bolnav!
Instinctul de baza al oricarei fiinte sanatoase si normale e sa TRAIASCA - sa ajungi sa-ti negi acest instinct fundamental, numai "sanatate" nu se poate numi!
Afirmatia din totlu este, astfel, cat se poate de corecta.

Dar ce are?
Care e problema, daca e un fost pacient?
N-a zis ca musai n-ar avea deptate, nici ca n-ar avea dreptul sa-si exprime parerea, nu? De unde si pana unde, "atac la persoana"?

Cu toate ca este un blog medical, in care asteptarea de nivel ridicat al comentariilor este de la sine inteleasa, nu pot sa nu remarc pletora de opinii inepte, incarcate de ura si, mai ales, de necunoastere. Credeam ca sunt moderate, cum ar fi normal, dar din pacate, diferiti sfertodocti isi vomita opiniile insalubre aici. Absolut regretabil, profund rusinos, dar in perfect acord cu societatea imunda moldovalaha de azi.

YUKIO MISHIMA - HAGAKURE
YUKIO MISHIMA - CAI I N GALOP

UNEORI SINUCIDEREA ESTE SINGURA CALE PENTRU SALVAREA ONOAREI.
UN PSIHOLOG CARE NU A VAZUT IN VIATA LUI UN WAKIZASHI NU ARE CUM SA INTELEAGA!

De fapt, exista studii care atesta ca oamenii cu NPD (Narcissistic Personality Disorder) chiar ocupa functii de conducere.
Indiferent ce tulburare de personalitate are un om, nu ii putem interzice accesul nici la vreo functie de conducere, nici la datul cu parerea. :-)

daca a vrut sa se sinucida sau a jucat la cacealma este treaba lui, insa mi se pare ca a jucat o cacealma extrem de periculoasa (daca a fost cacealma) dat fiind traiectoria glontului.

Wow ce de comentarii :) Pacat ca se leaga toata lumea ba de afirmatia din titlu ba de nastase cind in articol de fapt e vba de altceva.

@ Adrian

"Daca sunteti medic (cadru medical) aveti curajul sa va semnati cu numele real si aseasta exprimare sa reprezinte un punct de vedere al unui specialist in domeniu. Daca stiti aceste proceduri din postura de fost pacient, atunci anonimatul se justifica. Ar mai fi varianta in care in unele situatii purtati uniforma. in oricare din variante, recunosc totusi ca nu sunteti strain de domeniu, dar as fi vrut opinia unui specialist asa cum este autorul articolului. "

Oricine ar dreptul sa fie anonim , sunteti la fel de anonim ca si persoana de mai sus, asa ca nu va arogati dreptul sa o interogati de ce scrie in aceasta postura.
Pe de alta parte, aceasta " replica" nu are nici o legatura cu argumentele postarii precedente , ci este numai un violent atac la persoana ( cum va puteti permite sa insinuati ca persoana respectiva este un fost pacient ?! ) care a scris postul si nu la informatiile prezentate , atac explicat poate prin faptul ca acestea va lezeaza convingerile si valorile profesionale , devoleaza implicit unele practici neortodoxe de la noi si evitati sa raspundeti pentru ca nu aveti argumente.

E suficient sa citesti blogul lui Nastase ca sa vezi ca avea o problema
imagine de sine necorespunatore, nesanatoasa, proasta
L-a cunoscut pe Samaras. Pe cine intereseaza asta ?
(delir de misiune speciala ?)

sau delir de persecutie. Numele Traian Basescu ce-i zice ?

Sa fim seriosi...Adrian NASTASE (daca la el face referire - in particular - articolul dvs) a jucat la cacealma. Asta a facut toata viata!

Daca ar fi vrut sa se sinucida....ar fi facut-o! Dar pentru ca este un LAS, a simulat u nsuidic pentru a scapa de pedeapsa cu inchisoarea.

Daca vorbim insa de suicid la modul general...n-as fi atat de categoric.
Ganditi-va la cazurile limita (ex: bolnavi de cancer in faza finala, la care nici morfina nu-si mai face efectul si nici legislatia nu permite euthanasia). Eh, intrebare de 100 de puncte: au dreptul sa se sinucida? Pentru ca....domnule doctor, asa cum avem dreptul la o viata decenta (pentru multi....ramane doar un drept, nu si o REALITATE!) cred ca avem dreptul si la o moarte decenta!

Din pacate, cazurile limita (de genul celor prezentate mai sus) impun o astfel de practica. Nu credeti?

De ce speri asta? te face sa te simti mai bine? iti aduce un folos tie personal sau doar asa pe principiul ce bine e cand ii e altuia rau ...

Despre care suicid vorbim? Cel real, sau cel inscenat? Pt ca numai despre asta nu poate fi vb in cazul d-lui Nastase.
Gestul lui arunca in mizerie disperarea reala a unor oameni care se vad pusi in situatia de a lua decizii dramatice, fara a fi vinovati.
O nemernicie fara de margini si un circ menit sa il scuteasca pana si de o singura zi de inchisoare. RUSINE!!!

Da, titlul e manipulant. Nu va mirati, cand stim bine ca pana recent psihiatria a fost utilizata in Ro in scopuri politice.... Oricine are un pic de cultura (de ex. a citit sau a vazut Romeo si Julieta sau a auzit de kamikaze) stie ca suicidul nu e patologic, si mai ales "intotdeauna patologic", fara sa fie specialist in domeniu...
Pe de alta parte, inteleg presiunea asupra acestor personaje ce provin din fosta nomenclatura. Sa ne reamintim ca AM e tigan la origine, ca a avansat pe gloria tatalui sau (avansat in armata sub comunisti, asa cum in Ardeal erau promovati maghiarii comunisti in epoca de dupa razboi), ca s-a casatorit din evident interes cu fiica faimosului Grigore Preoteasa, personaj de trista amintire sub Gheorghiu-Dej, ca apoi, cand Preoteasa a cazut in dizgratie a divortat de fiica acestuia, recasatorindu-se cu fiica altui demnitar, Angelo Miculescu, ministru sub Ceausescu. De asemenea ca a ocupat functii in perioada comunista si a publicat articole ca cel intitulat "Drepturile omului, un concept retrograd" in 1988, iar in 1989 critica fervent perestroika intr-un interviu dat unui jurnal sovietic. Pentru ca in 1990 sa devina deputat etc.
Asa ca dupa parerea mea aceasta inscenare de suicid continua linia sa de oportunist, generata de un conflict de personalitate (e si tiroidian).
Alt exemplu: am fost coleg de facultate cu fiul unui fost primar din perioada comunista, dintr-un mare oras din Ardeal si, facand recent o vizita in Ro am aflat ca...s-a sinucis.
Si in final o recomandare d-lui Stroescu: va rog schimbati-va poza de la articole. Stiti de ce...

În înţelegerea mea, patologic este şi să doreşti să fii prim ministru (preşedinte, ministru, parlamentar, primar etc.) când ai asigurată pâinea pentru tine şi pentru familie dintr-o meserie făcută cinstit. Nu înţeleg de ce ai dori salariul unui prim ministru când banii ăştia îi poţi avea ca profesor universitar, ca avocat - ca să-ţi pui sub riscuri propria sănătate şi cea a familiei tale? Altfel toţi demnitarii de care vorbesc nu-s cu mintea întreagă şi de aceea nici nu mă încred în ei nici în privinţa sănătăţii lor mintale, nici în privinţa cinstei. Chiar dacă sunt naiv în cele ce afirm, prefer să rămân aşa şi nici nu caut răspunsuri

Tentativa de sinucidere a lui Adrian Nastase e ceva obisnuit pentru un condamnat.PROBLEMA consta in ceia ca noi,romanii de rind,ne putem sinucide dupa un FURT de 2-3 gaini,pe cind HOTII IN LEGE,incearca sa se sinucida dupa furtul a MILIOANE de EURO!! Deci,FRICA de pedeapsa la noi,ROMNII DE RIND,apare dupa furtul a 100-200 RON,ial la HOTII de LUX,ca Adrian Nastase,abia dupa 8-10 milioane de Euro!!! DEMNITATEA si ONOAREA,cit si CINSTEA,FRICA la membrii unei societati democratice trebuie sa fie egala ca valoare la toti.Pe cind unii cred ca, un SIMBOL al HOTIEI PSD,rtrebuie sa aiba DEROGARE de la aceste cerinte.NU CRED~!!!

Se pleaca de la o premiza falsa,Nastase nu avrut niciodata sa se sinucida,are un orgoliu atit de mare incit ,asa zisa sinucidere a fost controlata. Argumente:1-stia sa umble cu armele.2-a asteptat sa aiba asistenta tehnica si medicala,politie si salvare.Cu ce scop?-1-devine din puscarias victima,icoana,erou etc.2-o sa fie tratat de psihiatri,internat la un sanatoriu,va evita closetul turcesc.In conditiile astea 5-8 luni vor trece repede si prin noiembrie gratierea.Eu sint un om mediu,cultura,studii,intimplator am aceeasi virsta cu Nastase,am cunoscut tot felul de oameni,asta m-a facut sa-mi spun si eu parerea .Nastase este unul dintre ei.Va multumesc.

patologic in romania... erau vremuri (si credc a in japonia inca e ) cand sinuciderea in caz de infrangere era singura metoda de a mai ramane cu ceva onoare.

Sunt psihiatru specialist si nu subscriu la opinia autorului.
"Suicidul-intotdeauna patologic" e o concluzie superficiala a fenomenului. Un om perfect lucid de alternativele pe care le are, poate alege rational solutia sinuciderii (invatata cultural sau familial) . Pentru cazuri gen- boala incurabila sau dezonorare ,suicidul e o optiune deloc patologica.
Din pacate, suflul american de psihiatrizare a oricarui tip de comportament si imixtiunea psihiatriei in normalitate a ajuns si la noi. In SUA exista mode diagnostice, cand se toarna cu mii de diagnostice doar fiindca unul e pe val. Un exemplu e cel de ADHD, in urma cu 10 ani a fost cel de depresie. Oare companiile farmaceutice care au castigat miliarde de $ au avut vreun amestec?
Cine mai stie sa faca diferenta in momentul de fata intre tristetea NORMALA si depresie ?
Din pacate, psihiatria incearca sa fagociteze normalitatea concentric, dinspre exterior catre interior.

@Angibonanga
Daca sunteti medic (cadru medical) aveti curajul sa va semnati cu numele real si aseasta exprimare sa reprezinte un punct de vedere al unui specialist in domeniu. Daca stiti aceste proceduri din postura de fost pacient, atunci anonimatul se justifica. Ar mai fi varianta in care in unele situatii purtati uniforma. in oricare din variante, recunosc totusi ca nu sunteti strain de domeniu, dar as fi vrut opinia unui specialist asa cum este autorul articolului.

Afirmatia din inceputul articolului este un nonsens. Arata, de fapt, slabul nivel al psihiatriei din Romania si este facuta pe un ton ritos, autoritar, rupt din aceasi atitudine care defineste "academismul" lui Ponta.
Nu ma voi intinde prea mult. Daca va fi nevoie, voi reveni. In primul rand, nimeni niciodata n-a spus ca suicidul este intotdeauna patologic, indiferent de multidudinea de cauze bio-psiho-sociale care il poate genera. Literatura de referinta este intr-atat de abundenta incat imi este jena sa dau macar vreun nume de autor. ma intreb, in schimb, de unde si din ce se informeaza autorul articolului atunci cand face afirmatia din titlu.
Voi expune, pe scurt, un plan de masuri care pot fi luate in cazul pacientului Nastase. Ele nu ascund nimic secret si reprezinta rutina intr-un serviciu psihiatric din Vest, de care pana si un intern este constient.
1) Pacientului i se propune o evaluare psihiatrica;
2) Daca isi da consimtamantul, se continua seria de masuri. Daca nu, se considera o forma legala pentru a-l obliga sa participe la acea evaluare;
3) Un psihiatru (chiar si un rezident in psihiatrie) il va consulta pe pacient in sectia unde este admis. Daca riscul de repetare a actului suicidar (sau/si de agresiune impotriva altora) este prea mare, se instituiesc masuri de observatie speciala sau pacientul este transferat in departamentul de psihiatrie al spitalului (a se adapta la situatia din Romania);
4) Medicul desemnat va lua o anamneza psihiatrica completa (cauzele prezentarii, istoria psihiatrica anterioara, cea medicala, cea de uz de substante, istoria medico-legala, detalii despre spiritualitate si personalitate si - imi pare rau ca nu gasesc traducerea ptrivita acum - despre "developmental history"). Mai presus de toate, medicul va trebui sa faca o evaluare de risc. In cazul suicidului, se urmaresc circumstantele, planificarea, caracterul impulsiv al actului, letalitatea, capacitatea de a se proiecta in viitor, lipsa de speranta, cautarea de ajutor, exprimarea de regrete, modul in care pacientul vede actul post-factum, existenta de suport financiar, moral, juridic etc. Se face si un examen al starii mentale prezente a pacientului pentru a elimina orice patologie psihiatrica in masura sa-i altereze capacitatea de decizie ("free will");
5) In cazul in care exista o boala psihiatrica, pacientul suicidar este transferat intr-un spital adecvat pentru tratament. In cazul lui Nastase, acel loc ar trebui sa fie intr-o sectie de psihiatrie medico-legala atasata Ministerului Sanatatii sau Sectiei Penitenciare;
6) Daca exista dubiu, atunci se transfera ca mai sus pentru o perioada mai lunga de observatie;
7) Daca nu exista o boala psihiatrica sau acea boala nu are o legatura cauzala directa cu suicidul sau gravitatea acelei entitati nosologice nu justifica suicidul , atunci pacientul se defera justitiei pentru continuarea sentintei. Pacientul poate primi ajutor psihiatric si consiliere in penitenciar;
8) Daca pacientul este un simulant ("malingerer"), se poate considera o circumstanta agravanta. Daca exista suspiciunea de manipulare, punctul 5) se poate aplica.
In concluzie, nu mi se pare ca lui Nastase i se poate suspenda sentinta din cauza tentativei de suicid. Lasand la o parte melodrama si manelele judiciare, legea trebuie sa-si urmeze cursul. Dura lex, sed lex. Cred ca Nastase stie traducera si ar fi de acord cu mine. Ca si Ponta, de altfel.

Afirmatia "suicidul este intotdeauna patologic" nu se poate sustine. Dupa cum au spus si altii mai sus, depinde si de cultura, de circumstante, etc. Ganditi-va la cei torturati la Pitesti in anii '60: unii se sinucideau pentru ca stiau ca e foarte putin probabil sa reziste torturii si sa-si pastreze integritatea morala.

In cazuri ca si cele ale lui Nastase insa, afectiunea psihica cea mai plauzibila e un NPD cu ramificatii multiple. Si ceea ce e mai grav, daca le dati politicienilor nostri - si nu numai - un test de personalitate, o sa aveti surprize. Oamenii cu NPD nu au ce cauta in functii de conducere.

Deci sensul cuvintului onoare va scapa tuturor. Exact asta banuiam.

Alte situatii in care actul suicidar NU este (necesarmente) patologic:
- suicidul determinat de o maladie severa (de ex. cancer), cu prognostic cert letal, irecuperabila prin terapii cunoscute, care deteermina suferinte atroce, la varsta avansata. Functioneaza ca suicid asistat in tarile crestine nonortodoxe;
- suicidul de sacrificiu: autosacrificarea constienta si voluntara a unei persoane in interesul salvarii unui grup/colectivitati. Situatii reale, actuale, intamplate in cazuri extreme (cataclism, incendiu, salvare de la inec, luare de ostateci etc.);
- acte de eroism individual in razboaie (I si II mondial). "Detestatii" eroi sovietici pot fi exemple, aruncandu-se in aer sub tancurile germane.
Nu este totdeauna bine sa fiti categoric, mai ales intr-un astfel de domeniu......

Interesanta teoria cu Africa insa este doar o teorie.
Si mai interesant este ca facem alte teorii bazate pe aceasta teorie si dorim ca ele sa fie considerate drept adevar stiitific.

Manualul infractorului .
Art 45
In caz de condamnare cu executare va prefaceti ca sunteti bolnav si cereti ajutorul unui medic din partid ( sau cunoscator in ce priveste situatia dv ) .

Ohh metastaza lui Hayssam ohh . Mirracol . Allahu akbar .Si vantu parca este mai bine . Nu a mai trecut prin spital de cand au inceput amanarile

si pana la tentativul de suicid? cumva depresie, izolare, suferinta, anorexie, etc ? Nu, in cazul lui AN avem mancat bine, baut bine, plimbari, cumparaturi, scris pe blog, aparitii la tv. Plus viata sociala din plin cu familia si prietenii. Ca era stressat asta-i clar dar....

cred ca onoare in sine, ca principiu a devenit profund excentrica. Si nu numai in lumea occidentala :))

Acum sper ca Nastase sa nu obtina vreun document de la psihiatrie care sa-l scuteasca de penitenciar.

Suicidul din onoare ar fi fost normal în Japonia medievală. Și astăzi, în Orientul Îndepărtat, relația dintre suicid și boala psihică este una mult mai laxă, din multe motive, unul dintre ele fiind concepția diferită despre boala psihică.
Suntem însă în lumea occidentală, în secolul XXI, unde suicidul din onoare e un gest profund excentric. Și unde orice om aflat într-o suferință psihică în stare să-l determine să treacă la act merită să fie văzut și de un profesionist al sănătății psihice.

Categoric de acord cu Mihai si IN TOTAL DEZACORD cu titlul articolului. Dl. Doctor scrie bine dar este deformat de profesiune - trateaza orice abatere de la normal drept boala. Ori, in alte timpuri, sinuciderea (REUSITA) mai salva ceva din onoare si se practica relativ frecvent. Alte epoci, alte normalitati.

Dar ce-o fi aia ONOARE ?

in mod necesar si cumulta raspundere legala ar trebui consultati TOTI alesii, conducatorii nostri. eu imi amintesc de dragostea sa pt. vanatoare. la bals este sport sau ucidere din placere, sint normali oamenii care ucid acolo iar cei care lasa caini sa ucida copii si oameni sunt umani?

Care suicid? Teatrul asta de doi bani?

Dar de ce nu se impune avizul unui test psihologic pentru candidatii la orice functie care necesita vot public, si testarea psihologica anuala pentru demnitarii alesi sau numiti in functii publice?
Ma gandesc ca ar fi normal, adica sunt foarte multe exemple de deviatii comportamentale.

Pana la a deveni patologic, ceea ce-l transforma in mentalul colectiv intr-o abatere de la normal, potential intr-o boala, cred ca despre suicid mai trebuie spuse multe.
De pilda, fiecare dintre noi trebuie in situatii extreme sa poata comite suicid, asta pentru a apara lucruri pe care le considera mai presus decat fiinta lui, evident vorbesc aici despre solutia finala. Va reamintesc ca procesul de prioritizare a creierului este data de un creier dezvoltat acum 50,000 de ani in savana africana, si ca acolo daca te sacrificai pentru familia ta era ceva ce puteai face ca solutie finala.
Ce putem aduce in discutie in cazul lui AN este vorba de un suicid din disperare, orgoliu si frica (suna a ceva ce are de-a face mai mult cu savana, leul si pozitia in trib decat cu viata in vila din Zambaccian!!), care poate fi interpretat de individul AN ca aceeasi solutie finala, chiar daca pentru noi sa apara diferit. Cel putin pentru mine asa pare.
Totusi de ce atata discutie despre incercarea de suicid? eu as vedea mult mai importanta decizia legala de a da un verdict final intr-un caz extrem de controversat.

Pe 10 septembrie cu ocazia Zilei Mondiale de Preventie a Suicidului, in Parcu Izvor s-a organizat un eveniment despre suicid. Mi-a dat tare mult de ganditi tot ce am auzit acolo. oricare din noi se poate confrunta la un moment dat cu o astfel de situatie. Mi-am cam schimbat perceptia despre viata dupa cele spuse de medicii care au vorbit la eveniment. se gasesc foarte multe informatii si pe depresiv.ro. eu am aflat de eveniment de pe o pagina de facebook DR.PILL. oricum foarte buna initiativa.

Pagini

Echipa medicala MedLife - Psihiatrie

Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Primar
Medic Specialist

Articole similare

MedLife Brasov (proiect) / Foti: MedLife Divizia de investitii a Bancii Mondiale - International Financial Corporation - si compania de servicii medicale MedLife au incheiat joi un contract de finantare de 10 milioane de euro, ca prima etapa dintr-un program de investitii in suma totala de 20 de milioane de euro, derulat in perioada 2010-2013...
Va rugam, nu hraniti / Foto: Agerpres Stiti placutele acelea de la zoo unde scrie Va rugam, nu hraniti animalele? Fiti sigur ca stapanii stabilimentului au motive intemeiate sa insurubeze anunturile pe fiecare cusca in parte. Am vazut ursi koala care mancau pufarine. Binevoitorii care le-au oferit delicatesele sunt o specie larg raspandita,...
Dr. Anca Dragutescu / Foto: MedLife Osteoporoza poate slabi sistemul osos timp de ani de zile inainte de a fi detectata, insa este tratabila si poate fi prevenita. La fel, bolile endocrine - dezechilibre hormonale - pot fi depistate din timp, inainte sa se declanseze efectele lor severe. Despre acest subiecte, Dr. Anca Dragutescu, medic...
O echipa de specialisti din cadrul Spitalului MedLife Brasov a realizat recent o interventie de tip histerectomie totala cu anexectomie bilaterala, reusind sa extirpe un chist ovarian gigant, de 9 litri. Pacienta in varsta de 41 ani s-a externat la 3 zile dupa interventie. Aceasta avea inainte de operatie 68 kg. In urma interventiei, pacienta a...
Dr. Cristina Patentasu Copiii trebuie protejati de razele ultraviolete nu numai prin creme cu factor de protectie si palarii, ci si cu ochelari de soare, pentru ca ochii lor sunt mult mai sensibili decat ai adultilor, a explicat Dr. Cristina Patentasu, medic specialist oftalmolog. Intr-un interviu acordat MedLive.ro, medicul a explicat cum alegem...