Publicat la: 
15/01/2019

suplimente vitamina d

Specialistii au descoperit, printr-un nou studiu, ca persoanele care au peste 70 de ani si care iau suplimente cu doze mari de vitamina D pentru a-si imbunatati rezistenta osoasa nu au atat de multe beneficii pe cat cred, potrivit sciencedaily.com.

Varstnicii sunt adesea incurajati sa ia suplimente de vitamina D pentru a-si mentine oasele, dintii si muschii sanatosi. Totusi, un nou studiu efectuat de Universitatea Newcastle, publicat in revista ”Clinical Nutrition”, sugereaza ca aceste suplimente nu aduc beneficii.

In cadrul studiului 400 de persoane cu varsta de minim 70 de ani au fost repartizate aleatoriu pentru administrarea unor doze de vitamina D lunar, timp de un an. Dozele au fost de 300, 600 sau 1200 de micrograme, adica echivalentul unei doze zilnice de 10, 20 sau 40 de micrograme.

Scopul studiului a fost de a masura efectul suplimentarii cu vitamina D asupra modificarii densitatii minerale osoase, un indicator al rezistentei osoase si al schimbarilor markerilor metabolismului osos.

Oamenii de stiinta au observat ca nu s-au inregistrat schimbari in privinta densitatii minerale osoase in cele 12 luni si ca nu au existat diferente intre cele trei doze. Totusi, se pare ca dozele echivalente cu 40 de micrograme pe zi au fost sigure pentru varstnici si ca au avut un efect benefic asupra metabolismului osos.

”Deficitul de vitamina D este comun in randul persoanelor in varsta si poate duce la pierderea osoasa si la afectarea functiei musculare, deci la un risc crescut de accidentari si fracturi. Studiile anterioare care s-au concentrat pe efectul vitaminei D asupra densitatii minerale osoase au avut rezultate contradictorii, astfel ca noi am avut o contributie semnificativa. Desi noi nu credem ca exista beneficii aduse de dozele mari de vitamina D, cel putin asupra densitatii minerale osoase, totusi, am vazut ca dozele mai mari pot ajuta metabolismul osos si, mai presus de toate, ca sunt sigure si ca nu afecteaza oamenii”, spune Terry Aspray, autorul studiului.

Specialistii le recomanda varstnicilor sa se axeze asupra mentinerii unei diete sanatoase si echilibrate, sa se expuna la soare moderat si sa faca exercitii regulate pentru a-si mentine oasele cat mai puternice.

Chiar daca unele persoane pot avea nevoie de suplimente de vitamina D, nu este necesara o doza mai mare de 10 micrograme pe zi.

In viitor, oamenii de stiinta isi propun sa studieze efectele expunerii la soare asupra nivelurilor de vitamina D in cazul varstnicilor, dar si impactul suplimentelor de vitamina D asupra fortei musculare. De asemenea, analizeaza impactul genelor si al functiei renale asupra nivelurilor de vitamina D si a functiei lor in sange.

”Varstnicii sunt expusi unui risc crescut de accidentari si fracturi, care degradeaza si diminueaza increderea in sine a oamenilor, lucru ce ii face sa nu mai fie independenti. Vitamina D ajuta la construirea si mentinerea oaselor si a muschilor. Vara, vitamina D este produsa de corp cand oamenii stau la soare, iar iarna poate fi asigurata de anumite alimente si suplimente alimentare. Pe parcursul unui an de studiu, dozele mari de vitamina D nu au imbunatatit rezistenta osoasa. Totusi, recomandarile actuale raman valabile. Oamenii cu deficit de vitamina D ar trebui sa ia in considerare un supliment zilnic”, concluzioneaza Benjamin Ellis, cercetator.

Sursa: www.sciencedaily.com

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Nutritie

Nutritionist
Nutritionist
Scurtu Martin Mihaela Elisabeta,Medic Specialist
Medic Specialist

Articole similare

Inapoi la ora de iarna / Foto: Agerpres Ca in fiecare ultima duminica din luna octombrie, orarul nostru s-a modificat - ora 4=ora 3. Mai intai, privim avantajele: ce bine, azi dorm o ora in plus! Inca o ora de lumina dimineata - ne vom trezi mai usor. La ora 5 dupa amiaza insa, e deja intuneric. Matinalii, se spune, vor fi derutati la...
Oamenii de stiinta au crezut, pana acum, ca neuronii si celulele inimii sunt cele mai vechi din organism. Acum, specialistii de la Institutul Salk au descoperit ca ficatul, pancreasul si creierul contin populatii de celule si de proteine cu o durata de viata extrem de lunga. Constatarile au fost publicate in revista ”Cell Metabolism”. Metodele ar...
Alzheimer, cea mai frecventa cauza a dementei la varsta a treia / Foto: PhotoXpress O persoana apropiata are un comportament bizar in ultima vreme sau ati remarcat ca incepe sa aiba probleme cu memoria? Mama v-a povestit cum s-a ratacit recent cand mergea sa faca cumparaturile obisnuite sau tata a inceput sa repete la nesfarsit aceleasi...
Cercetatorii de la Universitatea Rutgers au publicat de curand un studiu care arata motivele pentru care persoanele in varsta trebuie sa mareasca aportul suplimentelor cu vitamina D pentru a micsora sansele dezvoltarii bolilor mentale, scrie natureworldreport.com. "Independent de genele si provenienta persoanelor, abilitatile cognitive de baza si...
Produsele lactate aduc necesarul de calciu si vitamina D / Foto: Sxc.hu Osteoporoza este o boala care poate fi prevenita. Daca in copilarie si adolescenta organismul primeste cantitati suficiente de calciu si vitamina D, riscurile de imbolnavire sunt mult mai mici la varsta adulta. O dieta sanatoasa de-a lungul vietii poate contribui de...