Publicat la: 
13/04/2018

strategia de supravietuire a bacteriilor in urma administrarii antibioticelor

Antibioticele din clasa beta-lactamice, inclusiv penicilina, sunt cele mai frecvent utilizate antibiotice in intreaga lume. Cu toate ca acestea au intrat pe piata in urma cu aproximativ 80 ani, oamenii de stiinta nu cunosc pe deplin impactul pe care acestea il au asupra microbiomului uman. De curand, cercetatorii de la Universitatea din Notre Dame au descoperit o enzima ce sustine supravietuirea bacteriilor in urma administrarii antibioticelor ce nu sunt suficient de puternice pentru a le ucide, scrie news.nd.edu.

Bacteriile sunt tinute in viata de o enzima

Studiul, publicat recent in "The Proceeding of the National Academy of Sciences," este axat pe bacteria ce face parte din grupul de bacterii gram-negative, Pseudomonas aeruginosa, un agent patogen care cauzeaza pneumonie si septicemie.

Enzima, numita transglicozilaze litica, incurajeaza refacerea peretilor celulelor organismului, ceea ce permite supravietuirea bacteriilor, precum si dezvoltarea infectiilor.

"Este vorba despre strategia bacteriilor de a supravietui. Peretele celular este entitatea structurala ce inconjoara bacteria, iar durata sa de viata este esentiala pentru supravietuirea acestora. Medicamentele ce provoaca leziuni la nivelul peretelui celular duc, prin urmare, la moartea bacteriei," explica Shahriar Mobashery, profesor de stiinte ale vietii in cadrul Universitatii din Notre Dame si autorul principal al studiului.

Cea mai rezistenta si periculoasa bacterie

P. aeruginosa este una dintre bacteriile analizate in cadrul studiului si evidentiate in raportul efectuat de oamenii de stiinta de la Centrul pentru Control si Prevenire a Bolilor. 

In acest raport, cercetatorii subliniaza ca testele de laborator arata o rezistenta neobisnuita a acestor bacterii, care au devenit din ce in ce mai puternice anul trecut.

Cum actioneaza antibioticul 

Peretii celulari ai P. aeruginosa sunt alcatuiti din unitati lungi, adiacente, imbinate. In organism, in prezenta unui antibiotic din clasa beta-lactam, este stopata formarea legaturilor incrucisate ale acestor unitati ce alcatuiesc peretii celulari ai bacteriei.

Cu toate acestea, in urma actiunii antibioticului raman lanturi lungi de polimeri fara legatura ce semnalizeaza ca peretele celular este deteriorat. 

In acest punct intra actiunea enzimei transglicozilaze ce identifica daunele produse si semnalizeaza organismul pentru reconstruirea peretelui celular.

Cercetari asupra rezistentei bacteriilor la antibiotice

Oamenii de stiinta cunosteau aceste enzime de multa vreme, insa studiul de fata a dus cercetarea mai departe, sintetizand si analizand bucati din peretele celular pentru a determina modul in care actioneaza. 

Prof. Mobashery a studiat rezistenta bacteriilor la antibiotice in ultimii 30 de ani. Mai mult, proteinele care actioneaza impreuna cu penicilina au inceput sa fie studiate de oamenii de stiinta din domeniu incepand cu anii 1960, iar transglicozilazele litice incepand cu anii 1990, insa cum cele doua actioneaza impreuna este o tema noua de cercetare. 

Acum, mai mult ca niciodata, sunt necesare aceste studii pentru ca, din cauza rezistentei la antibiotice, aceasta bacterie a devenit unul dintre cei mai dificili si periculosi agenti patogeni pentru sanatatea intregului organism.

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Boli infectioase

Manciuc Doina Carmen,Medic Primar
Medic Primar
Medic Specialist
Baroiu Liliana,Medic Primar
Medic Primar

Articole similare

Oamenii de stiinta continua sa analizeze microbiomul pielii pentru a descoperi proprietatile sale protectoare. Cel mai recent studiu, realizat de cercetatorii de la Universitatea California din San Diego si publicat in "Science Advances", subliniaza rolul benefic al unor bacterii in lupta impotriva cancerului de piele, conform ucsdnews.ucsd.edu...
Antibioticele din clasa beta-lactamice, inclusiv penicilina, sunt cele mai frecvent utilizate antibiotice in intreaga lume. Cu toate ca acestea au intrat pe piata in urma cu aproximativ 80 ani, oamenii de stiinta nu cunosc pe deplin impactul pe care acestea il au asupra microbiomului uman. De curand, cercetatorii de la Universitatea din Notre...
Lupta impotriva bacteriile rezistente la medicamente continua, asa ca specialistii au apelat la ajutorul unor bacterii benefice, cunoscute sub numele de probiotice. Printr-un nou studiu, cercetatorii au demonstrat ca prin anumite combinatii intre antibiotice si probiotice ar putea distruge cele doua tulpini ale bacteriilor rezistente la...
Spalatul pe maini previne infectiile/ Foto: Dreamstime.com Spalatul pe maini inainte de a manca, dupa folosirea toaletei sau atingerea unui animal sau dupa utilizarea mijloacelor de transport in comun este metoda prin care romanii se feresc de infectiile cu virusuri si bacterii, arata studiul "Barometrul igienei romanilor", realizat de...
In medie, o persoana inghite zilnic circa 1,5 litri de saliva ce contine sute de mii de bacterii. Cum ar putea acest lucru sa ne afecteze sanatatea si care este legatura dintre bacteriile orale si bolile inflamatorii intestinale? Cercetatorii japonezi de la Universitatea Waseda au publicat rezultatele unui studiu realizat recent pe aceasta tema...