Publicat la: 
13/04/2018

strategia de supravietuire a bacteriilor in urma administrarii antibioticelor

Antibioticele din clasa beta-lactamice, inclusiv penicilina, sunt cele mai frecvent utilizate antibiotice in intreaga lume. Cu toate ca acestea au intrat pe piata in urma cu aproximativ 80 ani, oamenii de stiinta nu cunosc pe deplin impactul pe care acestea il au asupra microbiomului uman. De curand, cercetatorii de la Universitatea din Notre Dame au descoperit o enzima ce sustine supravietuirea bacteriilor in urma administrarii antibioticelor ce nu sunt suficient de puternice pentru a le ucide, scrie news.nd.edu.

Bacteriile sunt tinute in viata de o enzima

Studiul, publicat recent in "The Proceeding of the National Academy of Sciences," este axat pe bacteria ce face parte din grupul de bacterii gram-negative, Pseudomonas aeruginosa, un agent patogen care cauzeaza pneumonie si septicemie.

Enzima, numita transglicozilaze litica, incurajeaza refacerea peretilor celulelor organismului, ceea ce permite supravietuirea bacteriilor, precum si dezvoltarea infectiilor.

"Este vorba despre strategia bacteriilor de a supravietui. Peretele celular este entitatea structurala ce inconjoara bacteria, iar durata sa de viata este esentiala pentru supravietuirea acestora. Medicamentele ce provoaca leziuni la nivelul peretelui celular duc, prin urmare, la moartea bacteriei," explica Shahriar Mobashery, profesor de stiinte ale vietii in cadrul Universitatii din Notre Dame si autorul principal al studiului.

Cea mai rezistenta si periculoasa bacterie

P. aeruginosa este una dintre bacteriile analizate in cadrul studiului si evidentiate in raportul efectuat de oamenii de stiinta de la Centrul pentru Control si Prevenire a Bolilor. 

In acest raport, cercetatorii subliniaza ca testele de laborator arata o rezistenta neobisnuita a acestor bacterii, care au devenit din ce in ce mai puternice anul trecut.

Cum actioneaza antibioticul 

Peretii celulari ai P. aeruginosa sunt alcatuiti din unitati lungi, adiacente, imbinate. In organism, in prezenta unui antibiotic din clasa beta-lactam, este stopata formarea legaturilor incrucisate ale acestor unitati ce alcatuiesc peretii celulari ai bacteriei.

Cu toate acestea, in urma actiunii antibioticului raman lanturi lungi de polimeri fara legatura ce semnalizeaza ca peretele celular este deteriorat. 

In acest punct intra actiunea enzimei transglicozilaze ce identifica daunele produse si semnalizeaza organismul pentru reconstruirea peretelui celular.

Cercetari asupra rezistentei bacteriilor la antibiotice

Oamenii de stiinta cunosteau aceste enzime de multa vreme, insa studiul de fata a dus cercetarea mai departe, sintetizand si analizand bucati din peretele celular pentru a determina modul in care actioneaza. 

Prof. Mobashery a studiat rezistenta bacteriilor la antibiotice in ultimii 30 de ani. Mai mult, proteinele care actioneaza impreuna cu penicilina au inceput sa fie studiate de oamenii de stiinta din domeniu incepand cu anii 1960, iar transglicozilazele litice incepand cu anii 1990, insa cum cele doua actioneaza impreuna este o tema noua de cercetare. 

Acum, mai mult ca niciodata, sunt necesare aceste studii pentru ca, din cauza rezistentei la antibiotice, aceasta bacterie a devenit unul dintre cei mai dificili si periculosi agenti patogeni pentru sanatatea intregului organism.

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Boli infectioase

Medic Specialist
Florescu Aysel,Medic Primar
Medic Primar
Medic Primar
Jugulete Gheorghita,Medic Primar, Doctor in medicina, Sef de lucrari
Medic Primar,...

Articole similare

Avand in vedere faptul ca bacteriile ocupa fiecare zona a pamantului, de la portiunile foarte adanci ale marilor si pana la interiorul corpului uman, nu ar trebui sa vina ca o surpriza faptul ca acestea se gasesc si in casele noastre. Odata ce au intrat in casa, pot cauza probleme; bacteriile din aer se pot deplasa cu usurinta printre oameni si...
Bacteriile intestinale, o posibila explicatie pentru probleme de greutate / Foto: Agerpres Corpul uman e plin de microorganisme. Unele sunt bune si ajuta la mentinerea sanatatii. Altele pot cauza diferite boli, de la afectiuni digestive, la cele ale pielii sau probleme dentare. Se estimeaza ca, in corpul unui adult sanatos, pentru fiecare celula...
Succesul unui tratament depinde de modul in care urmezi indicatiile medicului, dar si de administrarea corecta a medicamentelor. De aceea, va prezentam cateva aplicatii gratuite pentru telefoanele mobile cu android, care va amintesc cand sa luati pastilele si cu ajutorul carora puteti urma mai usor schema de tratament. MedHelper Cu MedHelper...
Antibioticele din clasa beta-lactamice, inclusiv penicilina, sunt cele mai frecvent utilizate antibiotice in intreaga lume. Cu toate ca acestea au intrat pe piata in urma cu aproximativ 80 ani, oamenii de stiinta nu cunosc pe deplin impactul pe care acestea il au asupra microbiomului uman. De curand, cercetatorii de la Universitatea din Notre...
Murdaria nu e intotdeauna daunatoare / Foto: MorgueFile Copiii mici se joaca uneori cu obiecte pe care parintii le considera dezgustatoare. Este in natura lor; sunt curiosi, ating tot ce vad si nu se sinchisesc atunci cand mama le spune "Ia mana de acolo, e murdar". Dupa un an de temeri legate de pandemia de gripa noua, in care autoritatile...