Publicat la: 
10/11/2011
Suspectati o problema la plamani? In weekend au loc testari de spirometrie gratuite

Testul de spirometrie este simplu si nedureros / Foto: Captura YouTube

Mai multe orase din tara, dar si localitati din mediul rural vor fi gazda campaniei "Un singur pas iti taie rasuflarea? Nu lasa plamanii sa te imbatraneasca!". Cu aceasta ocazie vor avea loc testari gratuite de respiratie (spirometrii), pentru verificarea functiilor pulmonare si determinarea riscului unei afectiuni respiratorii. Medicii specialisti pneumologi si medicii de familie prezenti la eveniment vor oferi celor interesati informatii despre BPOC (bronhopatie obstructiva cronica), o afectiune care poate afecta grav plamanii si chiar viata.

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro.

Testul de spirometrie este simplu de efectuat, nedureros si este singurul care poate depista atat BPOC, cat si alte afectiuni respiratorii.

BPOC (bronhopatia obstructiva cronica) este o afectiune pulmonara cu un impact devastator care ii priveaza progresiv de capacitatea de a respira, pe cei afectati. Conform datelor furnizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii, BPOC este a patra cauza majora de deces in lume. Peste 1 milion de romani sunt afectati de aceasta boala, conform statisticilor Societatii Romane de Pneumologie. Romania ocupa locul trei in Europa in ceea ce priveste incidenta mortalitatii prin BPOC la barbati, categoria cea mai predispusa la aceasta boala.

Sambata, 12 noiembrie si duminica, 13 noiembrie, in Parcul Cismigiu din Bucuresti, publicul larg este asteptat la testari intr-un cort special amenajat in forma de plamani, la intrarea dinspre Primarie, in intervalul 9-18.

Pe langa Bucuresti, campania "Un singur pas iti taie rasuflarea? Nu lasa plamanii sa te imbatraneasca!" va mai avea loc in Iasi (19-20 noiembrie), Cluj-Napoca (23-24 noiembrie), dar si in numeroase localitati din mediul rural:

  • Luni, 14 noiembrie: judetul GIURGIU Comuna Gogosari
  • Marti, 15 noiembrie: judetul TIMIS Comuna Carpinis
  • Miercuri, 16 noiembrie: judetul MURES Comuna Fantanele
  • Miercuri, 16 noiembrie: judetul BRASOV Comuna Hoghiz
  • Miercuri, 16 noiembrie: judetul DOLJ Comuna Leu
  • Joi, 17 noiembrie: judetul CALARASI Comuna Curcani
  • Joi, 17 noiembrie: judetul CLUJ Comuna Recea Cristur
  • Vineri, 18 noiembrie: judetul CONSTANTA Comuna Mircea Voda
  • Sambata, 19 noiembrie: judetul IASI Comuna Popricani

Este pentru prima data cand o campanie de testari gratuite de spirometrie se va desfasura in Romania si in mediul rural.

Aceasta campanie nationala, "Un singur pas iti taie rasuflarea? Nu lasa plamanii sa te imbatraneasca!" este organizata de Centrul pentru Politici si Servicii de Sanatate cu sprijinul GlaxoSmithKline si marcheaza Ziua BPOC in Romania.

Autor: Redactia MedLive.ro.

Specialitate: 
Comentarii

se fac teste de spirometrie si in bacau?daca da cand si unde?

Va rog sa imi spuneti daca se poate trata tumorile celebrale la copii mici fara interventie chirurgicala si cum,daca exista tratamente naturiste?
Va multumesc mult!!

Pagini

Echipa medicala MedLife - Pneumologie

Profesor Doctor...
Lazar Marina,Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Primar
Medic Specialist

Articole similare

Infectiile respiratorii sunt prima cauza de imbolnavire a copiilor / Foto: Captura YouTube La nivel global, pneumonia este principala cauza de mortalitate infantila, informeaza Organizatia Mondiala a Sanatatii. Pneumonia ucide mai multi copii cu varsta sub 5 ani decat orice alta boala. Mortalitatea infantila este corelata cu aspecte precum...
Testul de spirometrie este simplu si nedureros / Foto: Captura YouTube Mai multe orase din tara, dar si localitati din mediul rural vor fi gazda campaniei "Un singur pas iti taie rasuflarea? Nu lasa plamanii sa te imbatraneasca!". Cu aceasta ocazie vor avea loc testari gratuite de respiratie (spirometrii), pentru verificarea functiilor pulmonare...
Specialistii au descoperit, printr-un nou studiu publicat in revista ”CHEST”, ca pacientii diagnosticati cu boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC) au un risc ridicat de deces, boli critice si spitalizare daca fac gripa, vaccinurile gripale fiind foarte importante pentru ei, potrivit sciencedaily.com. Infectia cu gripa este o cauza comuna a...
Testul de spirometrie este simplu si nedureros / Foto: Captura YouTube Mai multe orase din tara, dar si localitati din mediul rural vor fi gazda campaniei "Un singur pas iti taie rasuflarea? Nu lasa plamanii sa te imbatraneasca!". Cu aceasta ocazie vor avea loc testari gratuite de respiratie (spirometrii), pentru verificarea functiilor pulmonare...
Sforaitul afecteaza relatia de cuplu / Foto: EveryStockPhoto Te-ai trezit de dimineata si ai gasit pe locul gol din dreapta ta un biletel: "Iubitule, imi pare rau, dar sforaiai atat de tare incat m-am mutat pe canapea in sufragerie". In plus, te simti de parca n-ai fi inchis un ochi toata noaptea. "Bine, dar eu stiu ca nu sforai!", te-ai gandit...