Publicat la: 
10/11/2011
Suspectati o problema la plamani? In weekend au loc testari de spirometrie gratuite

Testul de spirometrie este simplu si nedureros / Foto: Captura YouTube

Mai multe orase din tara, dar si localitati din mediul rural vor fi gazda campaniei "Un singur pas iti taie rasuflarea? Nu lasa plamanii sa te imbatraneasca!". Cu aceasta ocazie vor avea loc testari gratuite de respiratie (spirometrii), pentru verificarea functiilor pulmonare si determinarea riscului unei afectiuni respiratorii. Medicii specialisti pneumologi si medicii de familie prezenti la eveniment vor oferi celor interesati informatii despre BPOC (bronhopatie obstructiva cronica), o afectiune care poate afecta grav plamanii si chiar viata.

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro.

Testul de spirometrie este simplu de efectuat, nedureros si este singurul care poate depista atat BPOC, cat si alte afectiuni respiratorii.

BPOC (bronhopatia obstructiva cronica) este o afectiune pulmonara cu un impact devastator care ii priveaza progresiv de capacitatea de a respira, pe cei afectati. Conform datelor furnizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii, BPOC este a patra cauza majora de deces in lume. Peste 1 milion de romani sunt afectati de aceasta boala, conform statisticilor Societatii Romane de Pneumologie. Romania ocupa locul trei in Europa in ceea ce priveste incidenta mortalitatii prin BPOC la barbati, categoria cea mai predispusa la aceasta boala.

Sambata, 12 noiembrie si duminica, 13 noiembrie, in Parcul Cismigiu din Bucuresti, publicul larg este asteptat la testari intr-un cort special amenajat in forma de plamani, la intrarea dinspre Primarie, in intervalul 9-18.

Pe langa Bucuresti, campania "Un singur pas iti taie rasuflarea? Nu lasa plamanii sa te imbatraneasca!" va mai avea loc in Iasi (19-20 noiembrie), Cluj-Napoca (23-24 noiembrie), dar si in numeroase localitati din mediul rural:

  • Luni, 14 noiembrie: judetul GIURGIU Comuna Gogosari
  • Marti, 15 noiembrie: judetul TIMIS Comuna Carpinis
  • Miercuri, 16 noiembrie: judetul MURES Comuna Fantanele
  • Miercuri, 16 noiembrie: judetul BRASOV Comuna Hoghiz
  • Miercuri, 16 noiembrie: judetul DOLJ Comuna Leu
  • Joi, 17 noiembrie: judetul CALARASI Comuna Curcani
  • Joi, 17 noiembrie: judetul CLUJ Comuna Recea Cristur
  • Vineri, 18 noiembrie: judetul CONSTANTA Comuna Mircea Voda
  • Sambata, 19 noiembrie: judetul IASI Comuna Popricani

Este pentru prima data cand o campanie de testari gratuite de spirometrie se va desfasura in Romania si in mediul rural.

Aceasta campanie nationala, "Un singur pas iti taie rasuflarea? Nu lasa plamanii sa te imbatraneasca!" este organizata de Centrul pentru Politici si Servicii de Sanatate cu sprijinul GlaxoSmithKline si marcheaza Ziua BPOC in Romania.

Autor: Redactia MedLive.ro.

Specialitate: 
Comentarii

se fac teste de spirometrie si in bacau?daca da cand si unde?

Va rog sa imi spuneti daca se poate trata tumorile celebrale la copii mici fara interventie chirurgicala si cum,daca exista tratamente naturiste?
Va multumesc mult!!

Pagini

Echipa medicala MedLife - Pneumologie

Profesor Doctor...
Cardos Laura,Medic primar
Medic primar
Bertici Nicoleta - Sorina,Medic Primar
Medic Primar
Andreevici Alexandru,Medic primar
Medic primar

Articole similare

Testul de spirometrie este simplu si nedureros / Foto: Captura YouTube Mai multe orase din tara, dar si localitati din mediul rural vor fi gazda campaniei "Un singur pas iti taie rasuflarea? Nu lasa plamanii sa te imbatraneasca!". Cu aceasta ocazie vor avea loc testari gratuite de respiratie (spirometrii), pentru verificarea functiilor pulmonare...
Declinul functiilor pulmonare poate fi impiedicat prin dieta alimentara bogata in rosii si fructe, in special mere, sugereaza un nou studiu efectuat de oamenii de stiinta de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore. Cercetatorii spun ca de aceste beneficii se pot bucura toti adultii, in special fostii fumatori, intrucat anumite componente...
Toamna, desi poate asteptata de unii dintre noi, vine si ea cu provocarile sale pentru starea noastra generala de sanatate. Afectiunile respiratorii trebuie monitorizate pentru a nu se agrava, iar pentru asta trebuie stiute cauzele, dar si semnalele de alarma. Dr. Claudia Valcu, medic specialist pneumologie, a facut o trecere in revista a...
Fumatul, principala cauza a cresterii incidentei BPOC / Foto: PhotoXpress Bronhopneumopatia obstructiva cronica (BPOC), o boala insuficient cunoscuta si ignorata pana de curand, va deveni a treia cauza de deces la nivel mondial. BPOC este o afectiune respiratorie cronica, responsabila in prezent de trei milioane de decese in fircare an. In...
Testul de spirometrie este simplu si nedureros / Foto: Captura YouTube Mai multe orase din tara, dar si localitati din mediul rural vor fi gazda campaniei "Un singur pas iti taie rasuflarea? Nu lasa plamanii sa te imbatraneasca!". Cu aceasta ocazie vor avea loc testari gratuite de respiratie (spirometrii), pentru verificarea functiilor pulmonare...