Publicat la: 
17/09/2018

tensiune arteriala

Persoanele care au o tensiune arteriala crescuta pe o perioada indelungata au un risc ridicat de stenoza aortica, adica probleme cu supapa care controleaza cum este pompat sangele din ventriculul stang al inimii in artera principala, si anume aorta, potrivitescardio.org.

Studiul a inclus 5.4 milioane de adulti din Marea Britanie si a fost publicat in ”European Heart Journal”. Cercetatorii au descoperit ca orice supliment de 20 mmHg, care trece peste  tensiunea arteriala sistolica de 115 mmHg, a fost asociat cu un risc mai mare cu 41% de stenoza aortica (AS) si cu un risc cu 38% mai mare de regurgitare aortica (AR), mai tarziu, pe parcursul vietii. Comparativ cu persoanele care au avut o tensiune arteriala sistolica de 120 mmHg, sau mai mica, persoanele cu tensiune arteriala sistolica de 161 mmHg, sau mai mare, au avut un risc dublu de a fi diagnosticate cu AS sau cu AR pe parcursul studiului.

Constatarile sugereaza ca controlul tensiunii arteriale, chiar daca aceasta este sub pragul hipertensiunii, adica 140/90 mmHg, ar putea fi o modalitate eficienta de a preveni aceste afectiuni ale inimii.

Stenoza aortica (AS) este o afectiune in care supapa care se deschide si se inchide atunci cand sangele este pompat din ventriculul stang devine ingusta si rigida din cauza depunerilor de calciu. Cand se intampla acest lucru, supapa nu reuseste sa functioneze eficient, ceea ce face ca inima sa pompeze mai greu sange catre restul corpului. Regurgitarea aortica (AR) apare atunci cand supapa nu se inchide corect, iar astfel permite unei cantitati de sange sa se scurga inapoi in ventriculul stang.

Participantii au fost monitorizati noua ani, timp in care 20,680 (0,38%) au fost diagnosticati cu AS, la varsta medie de 64 de ani, si 6440 (0,12%) au fost diagnosticati cu AR, la varsta medie de 57 de ani. Studiul a fost condus de Kazem Rahimi, director adjunct si profesor asociat de medicina cardiovasculara la ”The George Institute for Global Health”, Universitatea din Oxford, Marea Britanie. Specialistii au analizat datele medicale inregistrate la ”UK Clinical Practice Research Datalink” din ianuarie 1990 pana in decembrie 2015. Pacientii inclusi in aceasta analiza au avut varsta cuprinsa intre 30 si 90 de ani si nu au fost diagnosticati cu boli ale inimii sau ale vaselor de sange in momentul in care a avut loc prima masurare a tensiunii arteriale. Pe toata perioada studiului, fiecarui pacient i s-a masurat, in medie, tensiunea de sapte ori. Posibilitatea de a colecta date pe o perioada asa lunga de timp, combinata cu numarul mare de participanti, face ca acest studiu sa fie suficient de substantial pentru a investiga legatura dintre tensiunea arteriala ridicata si stenoza aortica.

”Studiul arata ca bolile valvulare cardiace grave, care sunt comune la o varsta inaintata, nu sunt cauzate, pur si simplu, de imbatranire. Expunerea pe termen lung la tensiunea arteriala este un factor de risc puternic pentru stenoza aortica si pentru regurgitarea aortica la orice nivel al tensiunii arteriale tipice, nu numai pentru cei care sunt diagnosticati cu hipertensiune arteriala. Tensiunea arteriala trebuie sa fie considerata un factor major de risc pentru boala aortica a valvelor”, explica Rahimi.

Cercetatorii presupun ca acest lucru se intampla fiindca tensiunea arteriala ridicata poate provoca leziuni ale celulelor, ceea ce duce la pierderea elasticitatii in aorta si la rigidizarea valvei aortice.

Studiul a intampinat si anumite bariere, cum ar fi posibilitatea ca cresterea tensiunii arteriale sa fie un indiciu al unei probleme de baza cu rigiditate arteriala cauzata de altceva. Pentru a investiga acest lucru mai departe, cercetatorii efectueaza un studiu in care utilizeaza indicatori genetici pentru cresterea tensiunii arteriale, care nu sunt afectati de factorii de mediu. O alta limitare este utilizarea datelor dintr-un registru de practica generala, astfel ca ar putea fi exista erori la masurarea tensiunii arteriale.

”Studiul ofera primele dovezi solide care sustin necesitatea unei schimbari radicale in abordarea acestei probleme. In ultimii ani, cercetarile bolilor valvulare cardiace s-au concentrat mai mult pe imbunatatirea tratamentului decat pe strategiile de prevenire. Astfel, aceste descoperiri ar putea fi considerate primul pas spre schimbare, care ar putea influenta studiile viitoare. Practicile actuale nu includ o evaluare complexa a functiei si structurii valvei aortice la pacientii diagnosticati cu hipertensiune arteriala”, declara Stefano Masi, de la ”Universita di Pisa”, Italia si Alberto Giannoni, de la ”Fondazione Toscana Gabriele Monasterio”.

Procentul persoanelor care traiesc cu stenoza aortica este de 0,4% din populatia Statelor Unite ale Americii, dintre care 0,02% au varsta cuprinsa intre 18 si 44 de ani, iar restul au, de obicei, peste 75 de ani.

Sursa: www.escardio.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Cardiologie

Medic Specialist
Cristian Gabriel,Profesor Doctor
Conf....
Medic specialist
  •  
  • 1 of 26

Articole similare

Inginerii de la ”UC San Diego” au lansat un nou mecanism ce poate invata sa anticipeze tensiunea arteriala a unei persoane si sa ofere recomandari personalizate pentru a o reduce, pe baza datelor personale, conform eurekalert.org. Acesta este primul studiu care analizeaza anticiparea zilnica a tensiunii arteriale si relatia acesteia cu...
Tensiunea arteriala oscilanta poate fi la fel de periculoasa precum tensiunea arteriala crescuta constanta, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la Intermountain Medical Center Heart Institute din Salt Lake City. Rezultatele studiului, la care au participat 11 mii de pacienti, au fost publicate recent in jurnalul de specialitate...
Majoritatea adolescentilor se simt stresati de familie, dar modul in care acestia percep emotiile ii poate afecta. Unii si le preprima, altii le privesc intr-o lumina pozitiva, iar in functie de asta pot fi influentate anumite procese din organism, inclusiv tensiunea arteriala si sistemul imunitar, conform cercetatorilor de la Penn State,...
Tensiunea mica nu trebuie neglijata / Foto: Photoxpress.com Tensiunea scazuta sau hipotensiunea arteriala, se refera la toate valorile tensiunii aflate sub 90/60, cea normala fiind apropiata de 120/80 (sistolica/diastolica). Desi atentia cea mai mare a medicilor este indreptata, in general, catre combaterea hipertensiunii, la randul ei,...
Persoanele care au o tensiune arteriala crescuta pe o perioada indelungata au un risc ridicat de stenoza aortica, adica probleme cu supapa care controleaza cum este pompat sangele din ventriculul stang al inimii in artera principala, si anume aorta, potrivitescardio.org. Studiul a inclus 5.4 milioane de adulti din Marea Britanie si a fost...