Publicat la: 
2/08/2012

Noul proiect al legii sanatatii prevede posibilitatea decontarii prin asigurarile sociale de sanatate a unor terapii alternative precum terapia prin respiratie holotropica-rebirth, bioenergoterapia sau terapia florala Bach (conform art.806). In acelasi timp, psihoterapia nu este mentionata deloc in noul proiect, desi ea este acoperita prin asigurarile de baza in mai multe tari europene precum Marea Britanie, Germania, Franta, Olanda sau Belgia. Situatia a atras ironii din partea Colegiului Medicilor si sesizari ale Colegiului Psihologilor.

Medicina complementara si alternativa beneficiaza de un capitol special in noul proiect al legii sanatatii, prin care sunt stabilite conditiile de practicare ale acestor terapii alternative. Ministerul Sanatatii impreuna cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate vor stabili impreuna care dintre metodele de medicina alternativa mentionate in lege vor putea fi decontate prin asigurarile sociale de sanatate. Decizia va fi luata prin Contractul-cadru, la o data ulterioara aprobarii noului proiect al Legii Sanatatii.

Pana atunci, proiectul legii sanatatii contine lista terapiilor alternative care ar putea fi decontate in viitor prin asigurarile sociale de sanatate. Pe lista, pe langa terapii traditionale consacrate precum acupunctura sau homeopatia, se gasesc si metode precum bioenergoterapia (atingere terapeutica), terapia florala Bach sau respiratia holotropica-rebirth.

Proiectul de lege mentioneaza ca aceste practici alternative au la baza "teoriile, credintele si experienta diferitelor culturi nationale". Ele pot fi practicate atat de absolventi ai facultatilor de medicina cat si de "absolventi ai altor institutii de invatamant superior". Abaterile si erorile profesionale vor fi judecate de catre un Colegiu al Practicienilor de Medicina Complementara si/sau Alternativa.

Intr-un comentariu la acest capitol din noua Lege a Sanatatii, Colegiul Medicilor face urmatoarea recomandare: "Se ridica o intrebare fireasca: dupa ce criterii se va face acest lucru [judecarea erorilor profesionale], de vreme ce practica se bazeaza pe teorii, credinte si experienta diferitelor culturi nationale?"

"In aceste conditii, sugeram introducerea, pe langa antroposofie, dietoterapie naturala, medicina cuantica, iridologie, biologie totala, de ce nu si a vrajitoriei, chiromantiei si samanismului."

Colegiul Psihologilor a transmis la randu-i o adresa Ministerului Sanatatii prin care se fac propuneri la proiectul noii legi a Sanatatii. Propunerile "vizeaza in principal contractarea directa a furnizorilor de servicii psihologice si posibilitatea decontarii directe a serviciilor psihologice de catre asiguratori". Inca din 2005, Colegiul Psihologilor solicita decontarea psihoterapiei de catre casele de asigurari de sanatate, dar nici actualul proiect al legii sanatatii nu contine vreo referire la psihoterapie si decontarea serviciilor psihologice. Psihoterapia este acoperita prin asigurarile sociale de sanatate in mai multe tari europene precum Marea Britanie, Germania, Franta, Olanda sau Belgia.

Metodele de terapie complementara/alternativa prevazute in noul proiect de lege care pot fi exercitate si de persoane care NU sunt absolvente a unei facultati de medicina:

 • Terapie cuantică
 • Terapie florala Bach
 • Terapie prin respiraţie conştientă - (rebirth, holotropică)
 • Qigong medical
 • Tai Chi Chuan
 • Cromoterapie şi Muzicoterapie
 • Osteopatie, chiropraxie
 • Masaj, Presopunctură, Reflexologie, Shiatsu, Tuina
 • Metoda Feldenkrais, Tehnica Alexander, Rolfing
 • Reiki
 • Bioenergoterapie (atingere terapeutică), terapie cuantică
 • Fitoterapie etnoiatrică

Dictionar explicativ:

Terapia florala Bach se bazeaza pe eliminarea emotiilor negative, a erorilor de comportament, luand in calcul intrega personalitate a individului si se bazeaza pe cele 38 de remedii florale utile celor 38 de stari mental-emotionale ce stau la originea bolilor.

Renasterea si respiratia holotropica folosesc ca terapie hiperventilatia. Hiperventilatia se obtinute printr-o miscare ampla a cavitatii toracice, expulzarea aerului facandu-se pe gura. Prin nari, golirea plamanilor ar fi prea lenta. Este nevoie de o lunga perioada de timp pentru a obtine efectul: adica furnicaturile in extremitati, semne precursoare al variatiei nivelului calciului in organism, datorita hiperventilatiei. Obiectivul acestui stadiu este depasirea fricii.

Specialitate: 
Comentarii

Voi, alesii in parlament, marii legiuitori, cat de idioti puteti fi? E neaparat nevoie ca zilnic sa ne dati dovada de o noua mostra de cretinism?

Misto!
Mie cel mai mult imi place fraza:
"pe langa terapii traditionale consacrate precum acupunctura sau homeopatia,"

ca si cum astea doua ar avea un efect mai mare decat placebo, dar deh sunt consacrate!
In traducere libera au avut sustinatori mai vechi in ministere; asta e, daca tot suntem atat de jos macar sa fie o "piata" libera; sa dam drumu la tot si la toate. Poate se vor selectiona, pe principiul liberei concurente, dupa eficacitate si numar de pacienti multumiti.
Dar desfiintati UMF-urile din tara, astfel devenite redundante si consumatoare de bani si timp, exista atatia terapeuti, incat doctorii nu mai au ce sa faca.

Toate sunt placebo, e o tampenie. Si asa prostia e generalizata, o sa prolifereze si mai mult astia de vand pietre de te vindeca de toate. Si flacari violet si altele...

Doamneee.....

Cati dintre cei care comenteaza au experimentat macar o data vreo terapie complementara? Si apoi omul e masura tuturor lucrurilor, orice profesie ar exercita, fie el medic, inginer, politician, psiholog, etc.
Nu uitati ca cei care practica asa ceva traiesc din ceea ce obtin doar daca se dovedesc eficienti; altfel dispar pentru ca oferta e generoasa in aceasta zona. Medicul odata ce a ajuns intr-n post, nu-l mai dai jos de acolo, si este oricum platit.
Vreau sa spun ca terapeutul poate da valoare terapiei sau o poate compromite. Rezultatele vorbesc si ca in orice domeniu sunt multi cu studi si putini profesionisti. De multe ori se intampla ca: Daca nu-ti place popa te superi pe Dumnezeu?
Cuvintele,sunt usor de aruncat, mai eles cand esti spectator si nu te implici ci iti dai numai cu parerea.
Sanatate si solutii medicale "stiintifice", tuturor scepticilor!
Apropo! Siati ca medeicina este o cunoastere empirica bazata pe experienta si nici pe departe o stiita???
Buna ziua,

PS
Cu privire la psihoterapie, cred ca e mult prea costisitoare si de lunga durata (ani), pentru a fi introdusa in pachetul de asigurari de sanatate. In extremis ganditi-va la ce a zis Freud: "Terapia ar trebui sa dureze oata viata!"

dar taiatul sub limba nu va fi decontat? nu de alta dar e o terapie recunoscuta de multi sarlatani si s-ar incadra bine in lista

Tarile civilizate investesc in cercetare, nu in prostii si superstitii. De ce nu subventioneaza si terapia cu icoane? BOR s-ar bucura nespus la vederea banului, asa cum o face de cand se stie! E adevarat ca la o tara in majoritate inculta asemenea terapii prind bine la populatie, dar nu-i normal sa-i pui la zid pe cei cu capul pe umeri. Mai lipsesc sirurile de corturi ale samanilor din curtea spitalelor... Cei care sustin acest proiect de lege sunt niste tampiti. Spre marele lor noroc, pentru ca banii nu le lipsesc, daca se vor imbolnavi vreodata se vor duce la spitalele din Austria si pe noi ne vor lasa pe mana homeopatilor mincinosi. Ma intreb daca subventioneaza si balega de vacuta coapta in cuptor - remediu satesc al unei societati inapoiate - practica destul de vie prin multe zone rurale ale tarii!

Domnule Om Normal,
Inainte de a lovi cu parerea, ar fi utila o minima documentare in materia procedurilor complementare, caci argumentele extreme si bascalia vor face sa ramanem pe loc. Va sugerez sa faceti un mimim de efort sa vedeti care ar fi rostul acestor proceduri in tratamentul bolilor incurabile. Un bun exemplu este cel din UK, unde acum 10 ani doar 10% din clinile de oncologie ofereau proceduri complementare, iar astazi procentul a ajuns la aproape 90% (considerati UK ca fiind o "tara civilizata", care "investeste in cercetare, nu in prostii si superstitii", sau una bananiera ? stiti ca pina acum 30 de ani masajul corporal nu era considerat ca fiind o procedura medicala, iar acum este cuprins in scheme clasice de tratament?) Stiti cate clinici de oncologie din Romania ofera proceduri complementare ? Doriti sa ramanem in acest stadiu ?
Oare de ce avem reflexul de a distruge credibilitatea si pragmatismul unei idei, in loc sa cautam solutii ? Este adevarat ca trebuie sa fii inconstient sa lasi un bisturiu pe mina unei maimute, dar nu instrumentul trebuie schimbat, ci maimuta trebuie data afara. Cine raspunde ca pina acum, in contradictoriu cu practicile medicale standard din tarile civilizate, nu s-a dezvoltat oferta de proceduri complementare? Cine este vinovat ca nu avem scoli si sisteme de atestare, acreditare, licentiere, control, in fine, cam toate mecanismele care ne-ar asigura ca scopul procedurilor complementare nu ar fi denaturat, mai ales spre satisfacerea unor interele private ilegale?
Draga Om Normal, tineti-o tot asa si tot asa o sa si avem.
Cu stima fata de libertatea de exprimare,
Mihai Ionescu

terapiile complementare sunt ok - ce are efect benefic asupra vietii omului de ce sa fie exclus doar pt ca n-a intrat in canoanele stiintei? problema e alta: ca psihoterapia, fie ea considerata complementara sau stiintifica sau oricum, e tot o terapie -- e valabila, e bazata pe sute de mii de studii stiintifice statistice in toata lumea (ceea ce nu se poate spune despre alte terapii) si totusi nu se ia macar in considerare pt decont prin asig sociale. Pe site-ul colegiului psihologilor apare proiect de lege in acest sens abia de anul acesta, dar exista un astfel de proiect si pt psiho - ceea ce imi spune ca probabil psihologii s-au miscat mult mai incet decat alti terapeuti in directia includerii in asigurari a serviciilor respective... Nu vreau sa aratam cu degetul nici de o parte nici de alta. Vreau sa apreciem faptul ca plaja de oferte se extinde si nu mai suntem dependenti de o unica abordare.

în UK sistemul public (!) de sănătate oferă atîtea tîmpenii ridicole şi pseudoştiinţifice pe post de remedii ştiinţifice, încît ţara asta nici n-ar trebui luată în consideraţie cînd vine vorba de ştiinţă, fiindcă şi-a pierdut complet credibilitatea.

acesta este rezultatul invatamintului romanesc, iesi din el fara cunostinte elementare despre stiinta, ce-i mai grav e ca poti ajunge si medic iar fizica, chimia, matematica sa nu insemna nimic pentru tine, in schim ai licenta de vindecare prin parapupu....nu ma mira ca legiuitorii au pus prostiile astea la decontat, ei probabil au alte interese, e trist doar ca nu exista o reactie ferma a profesorilor universitari, a medicilor care au mai invatat ceva la scoala...dar si asta e explicabil: cei ce se mai ocupa de stiinta sunt pe cale de disparitie in tara asta!

Pt ante-comentatori: Sunteti praf! Sunt si terapii alternative practicate de oameni competenti care functioneaza. Numai ca la noi orice individ care a absolvit un curs de un week-end in ceva alternativ deja devine practicant. Ca in orice domeniu e nevoie de cativa ani de practica pana sa obtii rezultate semnificative. Eu unul practic tehnici gen Reiki, Taiji, Qigong de vreo 10 ani pe mine si sunt foarte multumit de rezultate. De ex. micile probleme medicale pe care le aveam dintotdeauna s-au ameliorat treptat, iar apoi au disparut. In plus n-a mai aparut nici o problema medicala noua, starea generala a mea, sanatate + tonus general, este foarte buna (am facut si analize), mai buna decat as fi crezut inainte ca ar putea fi vreodata. In timp ce colegii mei de servici se plang de dureri de cap, dureri de spate, de gat de stat la birou eu nu am nici o treaba.
E important ca aceste tehnici sa le practici daca nu zilnic, macar o data la cateva zile, cel mai bine singur. Daca mergi la vreun cabinet din cand in cand cel mai probabil e cam apa de ploaie.

PS: Cei care se dau mari experti si apar pe la TV cu astfel de terapii sunt fie sarlatani fie destul de incompetenti.

Totusi, aceste terapii nu pot nici macar sa amelioreze afectiunile grave ale organismului, cum ar fi cancerul, scleroza multipla, pancreatita, alergiile severe...etc. Intr-un final, fiecare e liber sa aleaga ce isi doreste ca terapie, fie ea si alternativa. Am cunoscut de-a lungul timpului asemenea vindecatori si cu totii erau niste impostori. Medici homeopati care le vindeau minciuni scumpe pacientilor creduli, si care acasa, in familie, nu pastrau in dulapiorul cu medicamente nimic din seria homeopata. Alea erau pentru fraieri. Tineti minte! Cu cat o tara e mai bigota, cu atat credintele in sistemele medicale irationale vor face dezastre mai mari.

@Om normal
Din pacate multi din asa-zisii practicanti ai alternativelor la care eu m-am referit mai sus nu inteleg mecanismul din spate. De aici si rezultatele slabe sau nule. Calitatea rezultatelor este direct proportionala cu cantitatea de energie vitala/chi/prana (se poate pune in evidenta in mod obiectiv) pe care vindecatorul energetic o poate "infuza" pacientului. Foarte putini inteleg acest lucru si isi dezvolta tehnici de marire a acestei cantitati. Spre deosebire de dvs stiu cazuri de persoane care s-au vindecat de afectiuni grave, gen cancer. Cei mai multi insa renunta dupa un timp la acest aport exterior de energie vitala imediat cum se simt mai bine (trebuie mentinut aprox. constant si pe viitor prin diverse metode), considerand ca s-au vindecat (cauza bolii e mult mai profunda, nu doar la nivelul fizic) si in scurt timp revin la situatia de dinainte si mor (e adevarat ca traiesc mai mult decat media celor diagnosticati). Vindecarile energetice sunt jumatate tehnica (uneori putem vb chiar de stiinta), jumatate arta (maiestrie). Spre deosebire de medicina alopata unde un specialist pregatit poate obtine rezultate prin administrarea unei medicatii, aici conteaza f. mult cel care opereaza, in special nivelul lui energetic. Asta e motivul pt care majoritatea esueaza. Se baga in ceva ce nu inteleg si nici nu au o experienta de minim cativa ani de zile. E nevoie de o perioada de "ucenicie".

si energia asta despre care vorbiti de cine a fost descoperita? cum a pus-o in evidenta? cu ce aparat a masurat-o? care e mecanismul fiziologic prin care actioneaza asupra corpului?

Fara a intra in detalii:
1. De diversi oameni in diverse momente din istorie, in orice civilizatie. De aceea a fost numita in feluri diferite: chi, prana, orgon, ki.
2. si 3. Studiati cartile lui Wilhelm Reich in care descrie amanuntit aceste lucruri: ansambluri experimentale si rez. obtinute.
Mai sunt si altii.
4. Pt asta trebuie sa cunoasteti anatomia subtila a fiintelor vii: corpul fizic, eteric, mental, cauzal, etc
Corpul fizic este doar o proiectie in planul material al celui eteric. Cu o astfel de energie reechilibrezi corpul eteric si automat se ajusteaza si cel fizic. E mult de detaliat...

@KDE: Nu prea intelegi nimic, matale. Terapiile alternative sunt alternative din motive foarte bine cunoscute...nu functioneaza pe principii stiintifice. Ele merg doar pentru anumite persoane in anumite conditii facandu-le eficacitatea sa fie datorata efectului placebo. Eu inteleg ca tie iti place sa crezi ca ele au vreun efect vizibil insa tin sa te anunt ca asa ceva nu se intampla. Prostiile pe care le promovezi tind sa arate cat de pierdut in realitate esti. Corpul eteric este un nonsens, o prostie inventata. Trebuie sa fii capabil sa si dovedesti gogomaniile astea. Nu merge asa pe autoamagiri si ochi frumosi.

interesant e ca terapiile gen reiki impreuna cu alte bullshituri nu au fost confirmate de stiinta.dupa regula asta putem face terapie din orice r.hat. da, stiu, e o conspiratie mondiala, nu-i asa? :))

@gica terapeutul cuantic
Ai idee cat a durat pana cand medicii oficiali s-au pus de acord ca scorbutul se poate vindeca prin aport de plante ce contin vitamina C? Cativa zeci de ani! Adica a trecut o generatie de medicini! E binecunoscut cazul unui echipaj maritim englez care a baut ceai/infuzie din ace de brad/pin si s-a vindecat, iar cand le-au spus medicilor la intoarcere in UK aia nu i-au luat in serios si i-au mai si ridiculizat.
Faptul ca un sistem birocratic are o anumita inertie sau reticenta in a da un verdict nu inseamna ca fenomenul nu exista.

Domnule Mihai Ionescu. UK nu subventioneaza asemenea terapii. Nu dezinformati. Daca as fi medic in Romania, poate as da crezare acestor afirmatii, dar spre dezamagirea dumneavoastra sunt de 6 ani medic intr-un spital spaniol si sunte la curent cu legislatiile altor state europene cu care colaboram activ. Actualmente exista o reactie masiva contra teoriei homeopatice, intrucat in ultimii 10 ani au luat o amploare deosebita cazurile de deces in randul pacientilor ce au adoptat acest gen de tratament. Chiar si asa, credulitatea populatiei e cea care solicita pe piata asemenea produse iar statul britanic face bani frumosi din distributia de medicamente homeopatice in Europa si in lume. In prezent nu exista niciun caz de vindecare prin homeopatie sau alte practici complementare. Toate cazurile ce se pretind a fi adevarate NU EXISTA! Mi s-a intamplat sa vad, in Romania, cazul unei tinere cu scleroza multipla pe care o doamna doctor ,neurolog din Bucuresti, o intreba de horoscop si ii propunea un pachet turistic la Ierusalim printr-o fundatie a BOR. Astia nu sunt medici. SUNT CRIMINALI! Stima!

Stimate domnule Om Normal,
Imi pare rau ca va incadrati intr-o categorie anume de cititori. Nu am scris ca UK subventioneaza terapiile complementare, ci ca sunt acceptate oficial. Am dat exemplul clinicilor de oncologie, a caror situatie o cunosc urmare a unui anumit concurs de imprejurari. Imi pare rau si ca cititi intr-un fel anume "legislatiile altor state europene cu care colaboram activ" (interesanta exprimare, poate ne faceti o mica precizare: cu cine colaborati ? cu legislatiile sau cu statele? Chiar si ultima ipoteza e putin cam ... colorata. Inca n-am vazut un medic, chiar de 6 ani intr-un spital spaniol, care sa colaboreze cu "state europene". Dar, cine stie ? poate n-am trait suficient de mult incat sa vad destule ... evenimente.). Daca ati fi doar putin mai atenta, ati vedea marea diferenta dintre terapiile complementare si terapiile alternative (NB : in sistemul medical din UK nu sunt acceptate terapiile alternative; in schimb cele complementare sunt incurajate, mai mult sustinute intr-un anumit sens - cuprinse in procedura standard de prezentare a optiunilor de tratament-). Dumneavoastra criticati terapiile complementare avand in minte terapiile alternative. Este scuzabil, avand in vedere ca scoala romaneasca de medicina a produs aceasta confuzie. Mai greu este de imaginat cum puteti sustine asa ceva intr-un alt mediu, cel spaniol de exemplu. Intr-o alta postare i-am aratat unui medic oncolog roman (persoana respectabila de altminteri), ca greseala unui oncolog din UK de a nu-i prezenta unui pacient (avand precizat diagnosticul de neoplazie) care sunt terapiile complementare in practica curenta ii poate aduce suspendarea dreptului de practica. La noi nici macar nu-ti spun ce-i in seringa cu care vin spre pat si cam ce efecte produce. Afli de la vecinul de salon. Toate astea's insa vorbe, nu?. Fapte: nici o clinica de oncologie din Romania nu ofera terapii complementare. De ce ? Am fost martor unui caz incredibil pentru zonele civilizate: chimioterapie in cazul unei neoplazii pentru care nu exista tratament chimioterapeutic la nivel mondial, ci doar teste. Apoi radioterapie cu doze mari, fara nici un fel de analiza pe parcurs. Rezista cine poate, nu-i asa ? In acest caz, cam pe unde se'nvarte criminalitatea, stimate domnule doctor ? Intr-un singur caz aveti dreptate: sunt dezamagit. Mai ales cand v'ati aratat ...competenta.

Si apropo de aruncatul pietrei: nici in tratamentul chimioterapeutic nu exista termenul de vindecare, ci numai cel de prelungire a sperantei de viata. Ceea ce imi pare insa o ruptura de logica (care arata probitatea morala a medicilor care pot sa ia atitudine, dar nu o fac) este faptul ca nu se mai vorbeste de neoplazie ca fiind incurabila, in conditiile in care nici nu exista un tratament de vindecare. Dupa o asemenea demonstratie de virtuozitate intelectuala, incepi sa te intrebi daca n'ar fi mai corect sa'i adunam in doua cete.

Cel mai important ar fi ca psihoterapia sa beneficieze de subventii la casele de sanatate.Dar, din pacate, legea e facuta pentru ei, nu pentru populatie. Mai sunt copii, neveste si amante de stabi care chiar nu stiu sa faca nimic, si atunci, de ce nu si-ar deschide niste cabinete din astea, futuriste? Cepoi uita un lucru, ca daca in lume procentul psihopatilor e de 4%, e firesc sa fie si printre noi. Poate stie dl ministru cati traiesc prin Moldova.

pina la psihopati, sunt atitia oameni normali care au nevoie sa mearga la psiholog si nu-si permit. sunt perioade in viata prin care treci greu si un astfel de ajutor e de folos si foarte important. dar citi oameni bugetari sau cu venituri medii isipermit sa plateasca 10-20 de sedinte de psihoterapie?
decontarea psihoterapiei prin sistemul de asigurari este cu adevarat importanta, mult peste nivelul si eficienta metodelor complementare pe care le deconteaza acum Casa.

probabil ca psihoterapia nu se va deconta prea curand, tocmai pentru ca daca oamenii care au nevoie de ea (iar la noi in tara sunt o gramada...mare) ar solicita aceasta decontare, cheltuiala ar fi cam consistenta si nu mai ramane nimic de ros. iar daca oamenii ar fi mai bine cu starile emotionale, cine sa se mai imbolnaveasca asa grav si mult si sa mai cumpere medicamentele atat de scumpe?

invit gratis pe domnii comentatori...la o sedinta de terapie complementara si apoi stam de vorba..in cunostinta de cauza! curaj....spre vindecare

'ai zău, pe bune? aşa, pe toată lumea? indiferent de ce-o suferi? asta-i ca la dealerii de stupefiante, parol! prima doză din miraculoasa-metodă-care-te-lecuieşte-de-orice e pe gratis, pe urmă mai vorbim. :D

fac pariu ca sunteti dl dr...care inafara de a prescrie rete nu stie altceva! adica stiti VA PIERDETI CLIENTII! si dvs inghititi medicamente cu pumnul si va luptati cu eticheta(diagnosticul)care vi s-a pus!?ca de fapt de aici porneste totul...Stati linistit exista alternative,alt medic mai bun sau o terapie altarnativa!

desigur... orice informaţii contrare vin de la un doctor disperat că-şi pierde clienţii...
tipic!

yupiii............am avut dreptate!!!

pe bune că nu înţelegi, sau doar te prefaci?

Felicitari pentru rabdare, floare albastra!
Oricum binele cu forta nu e sanatos! Fiecare se trateaza cum considera. Si apoi nu e nici un avantaj sa intre in asigurarile de sanatate o terapie complementara ca ar aparea mai multi neaveniti, ( ma gandesc la diversi oportunisti); si pentru ca ofera cativa techini terapeutului, diversi de la minister ar cer tot felul de evidente obositoare si fara legatura cu ocupatia in sine; medicii de familie nu s-au transformat in intreprinzatori, hartogari si agentide marketing pentru companiile farmaceutice, fortati de imprejurari? Cand sa se mai dedice ocupatiei de baza - medicina?

"medicii de familie nu s-au transformat in intreprinzatori, hartogari si agentide marketing pentru companiile farmaceutice, fortati de imprejurari? Cand sa se mai dedice ocupatiei de baza – medicina?"

Într-adevăr, asta e o observaţie justă!

*
Cît despre "floare albastră"... Sigur că a avut dreptate – în universul dumisale imaginar, în care absolut toată lumea, în afară de medici, se uită cu pietate în gura “vindecătorilor” de ocazie care în viaţa lor n-au pus cap la cap două noţiuni ştiinţifice veritabile, care confundă scopul cu metoda şi care, în pofida tuturor neajunsurilor morale şi intelectuale de care dau dovadă, se avîntă să afirme că ei vindecă pe oricine, oricum, oricînd. Prostia ucide cot la cot cu bolile.

Stiu ca este frustrant pentru un absolvent de medicina...6ani de fac.+rezidentiat,sa vada ca exista oameni care folosesc alte metode nestiintifice, dar trebuie sa acceptati ca exista terapeuti si terapii excelente,important este sa-i gasesti! Daca ati vazut vreodata recunostinta in ochii cuiva e posibil sa intelegeti! e mult mai valoroasa.....bani,spaga,interese nici nu conteaza!

am uitat sa spun ca exista si medici care practica astfel de terapii sau se lasa tratati! si le este bine! suntem oameni!

o lectură "ajutătoare", ca să zic aşa: Ben Goldacre, "Pseudoştiinţa"; editura Trei.
lectură plăcută.

O intrebare personala ,dar nu trebuie sa-mi raspundeti: aveti probleme,dureri in general ale coloanei vertebrale? fie ea lombara,toracica sau cervicala? lipsa mobilitatii? La rigiditate ma gandeam...in gandire,in tot!
Multumesc pt recomandare, am s-o caut!

coloana mea vertebrală se simte foarte bine şi eu împreună cu ea, mulţumesc de întrebare.
în altă ordine de idei, e bine să nu confundaţi gîndirea flexibilă cu necunoaşterea realităţii. sau altfel: flexibil nu înseamnă confuz.

"Jur pe Apollo medicul, pe Esculap, pe Higea și Panacea și pe toți zeii și zeițele, pe care îi iau ca martori, că voi îndeplini acest jurământ și poruncile lui, pe cât mă ajută forțele și rațiunea:
Să respect pe cel care m-a învățat această artă la fel ca pe propriii mei părinți, să împart cu el cele ce-mi aparțin și să am grijă de el la nevoie; să-i consider pe descendenții lui ca frați și să-i învăț această artă, dacă ei o doresc, fără obligații și fără a fi plătit.
Să transmit mai departe învățăturile acestei arte fiilor mei, fiilor maestrului meu și numai acelor discipoli care au jurat după obiceiul medicilor, și nimănui altuia.
Atât cât mă ajută forțele și rațiunea, prescripțiunile mele să fie făcute numai spre folosul și buna stare a bolnavilor, să-i feresc de orice daună sau violență.
Nu voi prescrie niciodată o substanță cu efecte mortale, chiar dacă mi se cere, și nici nu voi da vreun sfat în această privință. Tot așa nu voi da unei femei un remediu abortiv.
Sacră și curată îmi voi păstra arta și îmi voi conduce viața.
Nu voi opera piatra din bășică, ci voi lăsa această operație celor care fac această meserie.
În orice casă voi intra, o voi face numai spre folosul și bunăstarea bolnavilor, mă voi ține departe de orice acțiune dăunătoare și de contacte intime cu femei sau bărbați, cu oameni liberi sau sclavi.
Orice voi vedea sau voi auzi în timpul unui tratament voi păstra în secret, pentru că aici tăcerea este o datorie.
Dacă voi respecta acest jurământ și nu îl voi călca, viața și arta mea să se bucure de renume și respect din partea tuturor oamenilor; dacă îl voi trăda devenind sperjur, atunci contrariul."

asta ar trebui sa fie "ruga medicilor", sa repete in fiecare dimineata la trezire, si seara la culcare, sa nu mai uite niciodata ce trebuie sa faca, juramantul lui Hipocrate sa aiba ecou in fiecare zi in mintea si in inima voastra.......

Pagini

Echipa medicala MedLife - Psihologie, Psihoterapie

Negut Laura,Doctor
Doctor
Psiholog
Medic Primar
Medic Specialist
 •  
 • 1 of 14

Articole similare

Catalina Dumitrescu, psihoterapeut, psiholog clinician / Foto: HotNews.ro "Sotul meu are o gramada de ticuri nervoase: isi drege tot timpul vocea. Isi misca foarte des mana din umar (de mai multe ori pe ora). Daca atinge un obiect, trebuie sa il atinga de mai multe ori. Face tot timpul ordine si aranjeaza totul dupa linii drepte. Nu vrea sa...
Vlad Mixich (foto: HotNews) Asteptam deja de saptamani bune sa vedem proiectul legii care va schimba din temelii sistemul nostru medical. Guvernul Boc si-a luat angajamentul fata de Fondul Monetar International ca un proiect al legii va fi pus in dezbatere publica pana la finalul acestui an. Intr-o foarte corecta evaluare a sistemului...
Agerpres De mai bine de un deceniu, guvernele succesive ale Romaniei, indiferent de culoarea politica, au promis repetat cresterea banilor alocati de la buget pentru sanatatea romanilor. Pana astazi inclusiv, toate aceste promisiuni s-au dovedit a fi desarte. Romania ramane tara europeana care aloca cele mai putine resurse pentru finantarea...
Fiecare specialist a facut la un moment dat o alegere ce l-a condus catre a fi specialist. Motivele unei asemenea alegeri sunt numeroase si se intind de la superficial pana la deosebit de profunde. Desigur, nimeni nu poate intui in totalitate consecintele alegerilor pe care le face insa una dintre motivatii s-ar putea referi la aspectul mai...
Noul proiect al legii sanatatii prevede posibilitatea decontarii prin asigurarile sociale de sanatate a unor terapii alternative precum terapia prin respiratie holotropica-rebirth, bioenergoterapia sau terapia florala Bach (conform art.806). In acelasi timp, psihoterapia nu este mentionata deloc in noul proiect, desi ea este acoperita prin...