Politici Medicale

02 August 2012

Terapia florala si "renasterea" ar putea fi decontate prin asigurarile sociale de sanatate. Nu si psihoterapia

Noul proiect al legii sanatatii prevede posibilitatea decontarii prin asigurarile sociale de sanatate a unor terapii alternative precum terapia prin respiratie holotropica-rebirth, bioenergoterapia sau terapia florala Bach (conform art.806). In acelasi timp, psihoterapia nu este mentionata deloc in noul proiect, desi ea este acoperita prin asigurarile de baza in mai multe tari europene precum Marea Britanie, Germania, Franta, Olanda sau Belgia. Situatia a atras ironii din partea Colegiului Medicilor si sesizari ale Colegiului Psihologilor. Medicina complementara si alternativa beneficiaza de un capitol special in noul proiect al legii sanatatii, prin care sunt stabilite conditiile de practicare ale acestor terapii alternative. Ministerul Sanatatii impreuna cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate vor stabili impreuna care dintre metodele de medicina alternativa mentionate in lege vor putea fi decontate prin asigurarile sociale de sanatate. Decizia va fi luata prin Contractul-cadru, la o data ulterioara aprobarii noului proiect al Legii Sanatatii. Pana atunci, proiectul legii sanatatii contine lista terapiilor alternative care ar putea fi decontate in viitor prin asigurarile sociale de sanatate. Pe lista, pe langa terapii traditionale consacrate precum acupunctura sau homeopatia, se gasesc si metode precum bioenergoterapia (atingere terapeutica), terapia florala Bach sau respiratia holotropica-rebirth. Proiectul de lege mentioneaza ca aceste practici alternative au la baza "teoriile, credintele si experienta diferitelor culturi nationale". Ele pot fi practicate atat de absolventi ai facultatilor de medicina cat si de "absolventi ai altor institutii de invatamant superior". Abaterile si erorile profesionale vor fi judecate de catre un Colegiu al Practicienilor de Medicina Complementara si/sau Alternativa. Intr-un comentariu la acest capitol din noua Lege a Sanatatii, Colegiul Medicilor face urmatoarea recomandare: "Se ridica o intrebare fireasca: dupa ce criterii se va face acest lucru [judecarea erorilor profesionale], de vreme ce practica se bazeaza pe teorii, credinte si experienta diferitelor culturi nationale?"
"In aceste conditii, sugeram introducerea, pe langa antroposofie, dietoterapie naturala, medicina cuantica, iridologie, biologie totala, de ce nu si a vrajitoriei, chiromantiei si samanismului."
Colegiul Psihologilor a transmis la randu-i o adresa Ministerului Sanatatii prin care se fac propuneri la proiectul noii legi a Sanatatii. Propunerile "vizeaza in principal contractarea directa a furnizorilor de servicii psihologice si posibilitatea decontarii directe a serviciilor psihologice de catre asiguratori". Inca din 2005, Colegiul Psihologilor solicita decontarea psihoterapiei de catre casele de asigurari de sanatate, dar nici actualul proiect al legii sanatatii nu contine vreo referire la psihoterapie si decontarea serviciilor psihologice. Psihoterapia este acoperita prin asigurarile sociale de sanatate in mai multe tari europene precum Marea Britanie, Germania, Franta, Olanda sau Belgia. Metodele de terapie complementara/alternativa prevazute in noul proiect de lege care pot fi exercitate si de persoane care NU sunt absolvente a unei facultati de medicina:
 • Terapie cuantică
 • Terapie florala Bach
 • Terapie prin respiraţie conştientă - (rebirth, holotropică)
 • Qigong medical
 • Tai Chi Chuan
 • Cromoterapie şi Muzicoterapie
 • Osteopatie, chiropraxie
 • Masaj, Presopunctură, Reflexologie, Shiatsu, Tuina
 • Metoda Feldenkrais, Tehnica Alexander, Rolfing
 • Reiki
 • Bioenergoterapie (atingere terapeutică), terapie cuantică
 • Fitoterapie etnoiatrică
Dictionar explicativ: Terapia florala Bach se bazeaza pe eliminarea emotiilor negative, a erorilor de comportament, luand in calcul intrega personalitate a individului si se bazeaza pe cele 38 de remedii florale utile celor 38 de stari mental-emotionale ce stau la originea bolilor. Renasterea si respiratia holotropica folosesc ca terapie hiperventilatia. Hiperventilatia se obtinute printr-o miscare ampla a cavitatii toracice, expulzarea aerului facandu-se pe gura. Prin nari, golirea plamanilor ar fi prea lenta. Este nevoie de o lunga perioada de timp pentru a obtine efectul: adica furnicaturile in extremitati, semne precursoare al variatiei nivelului calciului in organism, datorita hiperventilatiei. Obiectivul acestui stadiu este depasirea fricii.Echipa MedLife de Psihologie

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

Orl

Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist
Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist

Dermatovenerologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.