MEDICINA GENERALA

02 Aprilie 2019

Terapie noua, tolerata si de pacientii cu tumori cerebrale agresive

Oamenii de stiinta au evaluat, printr-un nou studiu clinic, siguranta unei noi terapii combinate pentru un tip de tumoare agresiva a creierului si au constatat ca este tolerata foarte bine de catre pacienti.

Specialistii au conceput un tratament nou, folosind o combinatie dintre ADI-PEG20, Pemetrexed si Cisplatin, care a demonstrat o eficacitate incurajatoare in cazul pacientilor cu glioame recurente (HGG), o boala pentru care s-au inregistrat progrese mici in ultimele decenii.

Studiul a fost condus de Peter Szloserek, profesor la Universitatea Queen Mary, din Londra. Au participat 10 pacienti, diagnosticati cu glioame recurente puternice (HGG), care au fost tratati cu ADI-PEG20, in asociere cu chimioterapiile standard cu Pemetrexed si Cisplatina.

Cercetarea a fost realizata pe baza unor studii pre-clinice, efectuate la Institutul de Cancer Barts, de la Queen Mary, prin care s-a descoperit ca ADI-PEG20 poate spori efectele chimioterapiilor standard.

Celulele normale sunt capabile sa isi genereze propria aprovizionare cu arginina esentiala a amnioacizilor, fiind necesara pentru o gama larga de procese celulare. Totusi, aceasta capacitate este distrusa in cazul multor tipuri de tumori din cauza unor disfunctii ale enzimei ASS1, necesara productiei de arginina. In consecinta, celulele tumorale se bazeaza pe aportul de arginina din sange, o vulnerabilitate care poate fi exploatata din punct de vedere terapeutic. ADI-PEG20 functioneaza prin suprimarea arginiei din sange, astfel ca celulele tumorale raman fara acest aminoacid esential.

Combinarea conceptului de deprivare a argininei cu Pemetrexed si Cisplatina s-a dovedit a fi eficienta pentru mai multe tipuri de cancer, inclusiv pentru mezoteliom cu deficit de ASS1 si pentru cancerul pulmonar cu celule mici.

Rezultatele studiului, publicate in ”Clinical Cancer Research”, reprezinta un pas important pentru acest domeniu, unde exista un prognostic foarte slab, iar tratamentul standard lipseste.

”Cercetarile din acest domeniu nu au avut finantare, astfel ca optiunile pentru pacientii cu tumori cerebrale nu s-au imbunatatit, comparativ cu alte forme de cancer. Acest studiu demonstreaza ca pot fi facute progrese si stimuleaza eforturile noastre. Speram ca vom fi capabili sa asiguram un viitor mai bun pentru persoanele diagnosticate cu aceasta boala devastatoare”, spune Sue Farrington Smith, director executiv la ”Brain Tumor Research”.

”Acest studiu este un pas important in dezvoltarea unui tratament nou, pe baza de biomarkeri, pentru glioamele recurente, o boala cu putine sanse de recuperare”, spune Peter Hall, autorul principal al studiului.

Datorita faptului ca tratamentul a fost tolerat foarte bine de pacienti, specialistii vor face si a doua etapa, in care vor include un numar mai mare de persoane.

Sursa: www.eurekalert.orgEchipa MedLife de Oncologie

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

Orl

Andriescu Mircea MedLife
Andriescu Mircea
Medic Primar
Andriescu Mircea MedLife
Andriescu Mircea
Medic Primar

Chirurgie Pediatrica și Camera De Garda

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.