Publicat la: 
2/04/2019

Oamenii de stiinta au evaluat, printr-un nou studiu clinic, siguranta unei noi terapii combinate pentru un tip de tumoare agresiva a creierului si au constatat ca este tolerata foarte bine de catre pacienti.

Specialistii au conceput un tratament nou, folosind o combinatie dintre ADI-PEG20, Pemetrexed si Cisplatin, care a demonstrat o eficacitate incurajatoare in cazul pacientilor cu glioame recurente (HGG), o boala pentru care s-au inregistrat progrese mici in ultimele decenii.

Studiul a fost condus de Peter Szloserek, profesor la Universitatea Queen Mary, din Londra. Au participat 10 pacienti, diagnosticati cu glioame recurente puternice (HGG), care au fost tratati cu ADI-PEG20, in asociere cu chimioterapiile standard cu Pemetrexed si Cisplatina.

Cercetarea a fost realizata pe baza unor studii pre-clinice, efectuate la Institutul de Cancer Barts, de la Queen Mary, prin care s-a descoperit ca ADI-PEG20 poate spori efectele chimioterapiilor standard.

Celulele normale sunt capabile sa isi genereze propria aprovizionare cu arginina esentiala a amnioacizilor, fiind necesara pentru o gama larga de procese celulare. Totusi, aceasta capacitate este distrusa in cazul multor tipuri de tumori din cauza unor disfunctii ale enzimei ASS1, necesara productiei de arginina. In consecinta, celulele tumorale se bazeaza pe aportul de arginina din sange, o vulnerabilitate care poate fi exploatata din punct de vedere terapeutic. ADI-PEG20 functioneaza prin suprimarea arginiei din sange, astfel ca celulele tumorale raman fara acest aminoacid esential.

Combinarea conceptului de deprivare a argininei cu Pemetrexed si Cisplatina s-a dovedit a fi eficienta pentru mai multe tipuri de cancer, inclusiv pentru mezoteliom cu deficit de ASS1 si pentru cancerul pulmonar cu celule mici.

Rezultatele studiului, publicate in ”Clinical Cancer Research”, reprezinta un pas important pentru acest domeniu, unde exista un prognostic foarte slab, iar tratamentul standard lipseste.

”Cercetarile din acest domeniu nu au avut finantare, astfel ca optiunile pentru pacientii cu tumori cerebrale nu s-au imbunatatit, comparativ cu alte forme de cancer. Acest studiu demonstreaza ca pot fi facute progrese si stimuleaza eforturile noastre. Speram ca vom fi capabili sa asiguram un viitor mai bun pentru persoanele diagnosticate cu aceasta boala devastatoare”, spune Sue Farrington Smith, director executiv la ”Brain Tumor Research”.

”Acest studiu este un pas important in dezvoltarea unui tratament nou, pe baza de biomarkeri, pentru glioamele recurente, o boala cu putine sanse de recuperare”, spune Peter Hall, autorul principal al studiului.

Datorita faptului ca tratamentul a fost tolerat foarte bine de pacienti, specialistii vor face si a doua etapa, in care vor include un numar mai mare de persoane.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Hematologie, Medicina interna, Oncologie

Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Primar

Articole similare

Laptele matern, arma impotriva cancerului / Foto: Captura YouTube O substanta, care se gaseste in laptele matern are capacitatea de a distruge celulele canceroase, arata un studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Lund si Universitatea Gothenburg din Suedia si publicat recent in revista PLoS One. Desi substanta, cunoscuta sun numele...
Persoanele care utilizeaza telefonul mobil mai mult de 15 ore pe luna au un risc crescut de a dezvolta anumite tumori cerebrale, potrivit unui studiu epidemologic francez, care redeschide dezbaterea referitoare la pericolele utilizarii telefoanelor mobile, relateaza AFP. "Concluzia principala a studiului nostru din Franta merge in aceeasi...
Cancerul se intalneste extrem de rar la copii / Foto: PhotoXpress Cancerul la copii se intalneste rar. Depistarea poate fi foarte dificila, intrucat simptomele specifice cancerului sunt aceleasi ca simptomele unor boli mai putin grave. Un medic de familie poate intalni in activitatea de o viata doar cateva cazuri de cancer la copil. Exista...
Oamenii de stiinta au evaluat, printr-un nou studiu clinic, siguranta unei noi terapii combinate pentru un tip de tumoare agresiva a creierului si au constatat ca este tolerata foarte bine de catre pacienti. Specialistii au conceput un tratament nou, folosind o combinatie dintre ADI-PEG20, Pemetrexed si Cisplatin, care a demonstrat o eficacitate...
Oamenii de stiinta din Columbia au descoperit de ce anumite cazuri de glioblastom, cel mai frecvent tip de cancer cerebral, raspund la imunoterapie. Constatarile ar putea ajuta la identificarea pacientilor care au cele mai multe sanse sa beneficieze de acest tratament. Studiul a fost condus de Raul Rabadan, doctor si profesor de biologie la...