Publicat la: 
23/05/2017

Tigara electronica si renuntarea la fumat

Pentru prima data in istorie numarul utilizatorilor de tigarete electronice care au reusit sa renunte la fumat este deosebit de mare. Aproximativ 1,5 milioane de persoane care folosesc vaporizatoarele au renuntat la consumul de tutun, prin comparatie cu 1,3 milioane de persoane care obisnuiesc sa consume in continuare, pe langa tigaretele electronice, tigarile clasice, arata un studiu efectuat de cercetatorii britanici, conform bbc.com.

Aproximativ noua milioane de oameni inca obisnuiesc sa fumeze numai tigari clasice in Marea Britanie, in ciuda unei cresteri mari a industriei tigarilor electronice. Daca in urma cu cinci ani existau aproximativ 700 de mii de persoane care utilizau tigarile electronice, in prezent numarul acestora a atins 2,9 milioane, conform sursei citate.

Principalul motiv pentru care fostii fumatori au apelat la tigarile electronice este dorinta de a se lasa de fumat.

Actualii fumatori declara insa ca aceasta solutie este o metoda de a diminua consumul de tigari clasice.

Oamenii de stiinta sustin ca riscul expunerii la toxine pentru utilizatorii de e-tigarete sunt mult mai mici prin comparatie cu tigarile clasice, conform studiilor de specialitate efectuate in ultimii ani pe aceasta tema.

"Cu toate acestea, in prezent industria tigaretelor electronice a atins nivelul maxim. Cresterea rapida a vanzarilor de vaporizatoare a atins punctul culminant," este de parere Deborah Arnott, conducatoarea campaniei de informare publica.

Acest lucru se datoreaza faptului ca mai mult de o treime dintre fumatori nu au incercat tigaretele electronice, ca urmare a preocuparilor legate de nivelul de toxicitate asociate utilizarii acestora.

Cercetarile pe aceasta tema arata ca 26% dintre fumatori considera ca e-tigaretele sunt cel putin la fel sau mai daunatoare, in timp ce numai 13% sunt de parere ca tigarile electronice sunt mult mai putin daunatoare pentru organism prin comparatie cu tigarile clasice.

"De aceea este foarte important ca fumatorii sa realizeze ca vaporizatoarele sunt mult mai putin daunatoare decat consumul de tutun," adauga Deborah Arnott.

Persoanele care obisnuiesc sa utilizeze ambele metode in paralel sunt in continuare expuse substantelor cauzatoare de cancer, ce intra in compozitia tigarilor clasice, si au un risc crescut pentru declansarea cancerului pulmonar, a bronsitei si a altor afectiuni. In schimb, nivelul de nicotina al tigarilor electronice este foarte putin probabil sa prezinte astfel de riscuri pentru sanatate, sunt de parere responsabilii campaniei de informare publica.

Cu toate acestea, nu exista dovezi clare conform carora tigarile electronice sunt cea mai buna modalitate de a renunta la fumat, iar specialistii nu incurajeaza utilizarea tigarilor electronice in randul nefumatorilor.

Autor: G.T.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Pneumologie

Valcu Claudia,Medic Specialist
Medic Primar,...
Medic Primar,...
Medic Primar
Doctor