Publicat la: 
13/09/2010

Time Magazine: Romania este amenintata de o epidemie de HIV/SIDA, din lipsa fondurilor pentru preventie

Lupta anti-HIV/SIDA / Foto: Reuters

Pericolul unei epidemii majore de HIV/SIDA ar viza Romania in viitorul apropiat, in contextul in care zona est-europeana inregistreaza tot mai multe cazuri de boala, iar prostituatele din UE provin in principal din Romania, indica Time Magazine intr-un articol publicat la sfarsitul saptamanii trecute. Sub titlul "Zorii unei epidemii HIV in Romania", revista subliniaza ca, din lipsa banilor, Romania, pana de curand un exemplu in regiune in prevenirea SIDA, este pandita de pericolul unei epidemii de HIV in randul consumatorilor de droguri injectabile.

In regiunile mentionate, incidenta HIV si SIDA a crescut in ultimii noua ani cu 66%, la 1,5 milioane de bolnavi, indica date furnizate de grupul ONU de lupta anti-SIDA. In Rusia, 160 de persoane sunt infectate in fiecare zi cu HIV, iar speranta lor de viata se situeaza in jurul unei medii de 32 de ani. 70% din consumatorii de droguri injectabile ucraineni sunt infectati cu HIV.

In ultimul deceniu, in Romania au fost derulate programe de preventie cu tinta pe grupurile vulnerabile - consumatorii de droguri injectabile -, care au tinut sub control raspindirea HIV/SIDA. Numai in 2009, sase ONG-uri au impartit circa 1,6 milioane de seringi unui numar de 7500 de consumatori de droguri injectabile. Din 2010 insa, finantarile programelor ce vizeaza preventia HIV/SIDA au fost retrase, intrucat Romania, iesind din grupa statelor in curs de dezvoltare, nu mai beneficiaza de imprumuturi pentru astfel de scopuri. Incepand din iunie, UNICEF, Institutul pentru o Societate Deschisa si Fondul Global pentru Lupta anti-SIDA, Tuberculoza si Malarie si-au retras finantarile pentru programele HIV din Romania.

Guvernul nu poate suplini aceste nevoi: anul trecut, el a furnizat ARAS, Asociatia Romana Anti-SIDA, fonduri care au facilitat achizitionarea a 7000 de seringi. Adica necesarul de seringi pentru o singura zi, noteaza Time Magazine. Situatia a devenit insa cu mult mai dificila: Luna trecuta, Ministerul Sanatatii a epuizat bugetul pentru intreg anul pentru tratamentul antiretroviral al pacientilor infectati cu HIV HIV/SIDA si acum este nevoit sa astepte o suplimentare a finantarii prin canale birocratice. 1.000 de pacienti au ramas deja fara tratament, iar intarzierea administrarii medicamentelor se poate prelungi pana la 180 de zile.

"Guvernul nu ne-a dat garantii si suntem speriati de ceea ce s-ar putea intampla in septembrie", a declarat pentru Time Magazine Iulian Petre, director executiv la Uniunea Nationala a Oamenilor care traiesc cu HIV/SIDA.

Sambata, Ministerul Sanatatii a anuntat ca este in pregatire un program special pentru aceasta problema, finantat de la bugetul de stat. Intr-un comunicat, reprezentantii Ministerului au reactionat la afirmatiile revistei Time Magazine:

"Conducerea Ministerului Sanatatii s-a intalnit, in cursul lunii august, cu reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale, pe tema asigurarii finantarii pentru prevenirea HIV. Ministerul Sanatatii cunoaste situatia actuala privind achizitia si distributia de seringi in randul persoanelor dependente de droguri si pregateste un program special, care va fi finantat de la bugetul de stat si care va prelua programul de prevenire a HIV, finantat pana anul acesta de Organizatia Natiunilor Unite", au spus reprezentantii ministerului.

(Comunicat de presa al Ministerului Sanatatii, 11 septembrie 2010)

Bolnavii romani de SIDA

O particularitate a HIV/SIDA in Romania este ca, spre deosebire de alte state est-europene, majoritatea bolnavilor provin din orfelinatele anilor 80. In 1987, asistentele din orfelinate au inceput sa faca transfuzii de sange zilnic copiilor, cu scopul de a le trata anemia, refolosind seringile pentru mai multi copii. Unele doze de sange erau infectate, iar 10.000 de orfani s-au imbolnavit de HIV/SIDA. Dintre acestia, 3000 deja au decedat. Pana in 2000, Romania acumula 60% din copiii bolnavi de SIDA din Europa.

Raspandirea bolii a avut si sprijinul liberei circulatii in UE. In 2008, Romania a depasit Rusia privind numarul de prostituate din UE, ceea ce reprezinta o amenintare in plus, indica Time Magazine. "Concentratia de infectii cu HIV este in Est, dar HIV nu respecta granitele nationale", avertizeaza Martin Christopher Donoghoe, project manager pe problema HIV/SIDA in Europa. "Daca nu mai furnizezi ace sterile catre consumatorii de droguri injectabile, exista potential pentru o epidemie scapata de sub control", precizeaza Donoghoe.

La sfarsitul anului trecut, situatia infectarilor cu HIV in Romania inregistra o scadere a numarului de persoane diagnosticate in 2009 fata de 2008: 342 cazuri noi, fata de 436 in 2008 si 391 in 2006, conform datelor oficiale ale Ministerului Sanatatii. In perioada 1985-2009, au fost diagnosticate cu HIV/SIDA 16.077 de persoane, dintre care 9.802 aveau mai putin de 14 ani. In viata mai erau 9.980 de persoane, 87 de decese fiind inregistrate in 2009. Dintre cele 9.980 de persoane diagnosticate cu HIV/SIDA care traiau anul trecut, 8.857 se aflau sub tratament.

Emma Olaru, Redactia MedLive.ro

Comentarii

Desigur, de vina este lipsa de fonduri pentru preventie, nicedecum adulterul,, curvia, preacurvia, sodomia etc

Intotdeauna vor exista comportamente mai riscante si unele mai putin riscante. Dar oamenilor le place sa faca sex si nimeni nu ar trebui sa moara din acest motiv. nimeni nu merita sa moara de SIDA, nici copiii infectati, nici drogatii, nici alte grupe de risc. E monstruos sa spui asa ceva. Ce urmeaza? sa refuzam tratamentul bolnavilor de cancer pulmonar doar ptr ca au fumat o viata? sa refuzam ajutorul de urgenta vicitimelor accidentelor de masina care nu au purtat centura de siguranta?

de ce sa donam seringi drogatilor? mai bine ii ajutam cu programe de recuperare mai bine puse la punct.

si pana atunci? Lasi epidemia sa se raspandeasca? Nu uita ca drogatii nu fac sex doar intre ei, si e de ajuns un singur contact sexual neprotejat sa iei boala si sa o transmiti mai departe, in randul unora care nu se drogheaza.

cele doua posibilitati nu se exclud.

A le da drogatilor seringi e ca si cum ai face o sosea pentru soferii beti. Marea majoritate a persoanelor seopozitive s-au infectat prin constacte sexuale neprotejate in Romania (aparte de copii infectati in periaoada `89) , in alte tari precum Ucraina multi sunt consumatori de droguri.

Stiati ca... SIDA nu exista?
Ceea ce va invit sa lecturati, s-ar putea sa socheze la inceput. Cititi toate articolele pe care vi le recomand, si apoi vedeti care-i calea de urmat, daca va aflati in nefericita situatie. Mai amintesc doar ca insusi laureatul Nobel pt presupusa descoperire nedovedita a virusului HIV, Luc Montagnier afirma ca managementul stresului oxidativ printr-o alimentatie corecta poate rezolva si cazurile grave de SIDA... Insa asta e valabil evident, pt cei neterapiati cu antiretrovirale si imunosupresoare... Ca fapt divers, unul dintre primii confirmati seropozitiv din '81, inca mai traieste bine mersi.. Fara AZT sau antiretrovirale... Deci, se poate!

Intrati pe quibono.net si cititi articolele de la "AIDS=HIV?"
Veti vedea cat de credibile sunt testele hiv...

Si articolul de pe esoterism.ro de la "Articole diverse":
"28.03.2010 - SIDA nu a existat niciodata - "

Sa fie de folos, cu multa sanatate!

P.S.: Sper sa nu-mi luati in nume de rau interventia; cititi mai intai tot ce am recomandat si trageti concluzia singuri... Doamne ajuta!

"majoritatea bolnavilor provin din orfelinatele anilor 80". Pentru cei care nu mai pot de grija moravurilor societatii contemporane.

Ideea de a le oferi drogatilor seringi gratuite este de rasul curcilor !!! Cum bine zicea red : Ca si cum ai construi o sosea pt soferii beti ! Azi-maine ai va veni cuiva ideea sa se dea la drogati droguri subventionate sau (de ce nu ) chiar gratuite !!Pe motiv ca avand drogurile asigurate,nu vor mai fi nevoiti sa recurga la furturi,jafuri,prostitutie,etc!!

Degeaba tot spunem ca nu sunt fonduri pt prevenirea HIV, caci acesti bani tot nu vor pica din cer ! Nu cred ca cineva anume trebuie condamnat pt ca nu are de unde sa dea bani pt a ne feri pe noi de acceasta boala ! Cred ca in primul rand noi insine trebuie sa ne ferim de a o contracta ! cine este vinovat daca unii dintre noi folosesc seringi recuperate de la altii fara sa aiba frica de ce s-ar putea intampla ? Sau ca unii dintre noi fac sex cu cine apuca,crezand cu naivitate ca daca folosesc prezervativul sunt asigurati 1oo o/o ????

Pagini

Echipa medicala MedLife - Medicina de familie

Surugiu Elena,Medic Primar
Medic Primar
Iordachi Iulia - Elena,Medic Medicina de Familie
Medic Medicina...
Florescu Aysel,Medic Primar
Medic Primar
Medic Specialist

Articole similare

Lupta anti-HIV/SIDA / Foto: Reuters Pericolul unei epidemii majore de HIV/SIDA ar viza Romania in viitorul apropiat, in contextul in care zona est-europeana inregistreaza tot mai multe cazuri de boala, iar prostituatele din UE provin in principal din Romania, indica Time Magazine intr-un articol publicat la sfarsitul saptamanii trecute. Sub...
Un gel microbicid revolutioneaza lupta anti-HIV / Foto: Reuters Un gel microbicid poate fi eficient in protejarea femeilor impotriva infectiei cu virusul HIV, arata rezultatele unui studiu prezentat la Conferinta Internationala anti-SIDA, organizata la Viena. Gelul creat in Africa de Sud contine o substanta antiretrovirala, numita tenofovir,...
Terapia antiretrovirala eficienta a schimbat virusul imunodeficientei umane (HIV) dintr-o boala progresiva si fatala, la o afectiune cronica usor de gestionat, dar asociata cu rate mari de infarct miocardic, accident vascular cerebral, insuficienta cardiaca, dar si alte boli, comparativ cu persoanele care nu au HIV, potrivit unei lucrari...
In cautarea unui tratament / Foto: Reuters In Romania, in iunie 2011 erau inregistrati 10.642 pacienti diagnosticati cu HIV si SIDA, cu 243 mai multe cazuri decat la finele anului 2010, conform datelor oferite de Institutul Matei Bals. Dintre noile cazuri depistate, 27% sunt tineri cu varsta intre 20-24 ani, iar 63% au contractat virusul in...
Un pas mare spre obtinerea vaccinului anti-SIDA / Foto: Reuters Cercetatorii au descoperit doi anticorpi care au capacitatea de a neutraliza 90% din totalul tulpinilor virusului HIV. Cei doi antigeni, denumiti VRCO1 si VRCO2, au impiedicat infectarea unor culturi de celule umane cu majoritatea tipurilor de tulpini HIV active in lume, in cadul...