Tiroidectomia totala: Cand este necesara si ce presupune

Intervenții chirurgicale
18 Noiembrie 2021
Autor: Echipa medicală MedLife
tiroidectomia totala cand este necesara si ce presupune

Tiroidectomia este o interventie chirurgicala recomandata de medici in cazul unor afectiuni ale tiroidei. In cele ce urmeaza, va prezentam in ce consta o astfel de operatie, cand este necesara, ce fel de complicatii pot aparea si ce se intampla in perioada de recuperare postoperatorie.

  • Care sunt patologiile glandei tiroide
  • Ce presupune tiroidectomia totala?
  • Cand este necesara interventia chirurgicala?
  • Ce presupune interventia chirurgicala?
  • Posibile complicatii ale tiroidectomiei totale
  • Recuperarea dupa tiroidectomie

Care sunt patologiile glandei tiroide

Tiroida este o glanda endocrina situata la baza gatului, formata din 2 lobi uniti printr-un istm, in forma de fluture sau de litera “H”. La adult cantareste in mod normal 25 - 30 de grame.

Tiroida are un rol important in reglarea metabolismului energetic, conservarea caldurii, buna functionare a creierului, a inimii, a muschilor si a celorlalte organe, la copil are un rol important in crestere si in dezvoltarea creierului.

Dimensiunea sau activitatea tiroidei pot deveni anormale in contextul unor boli. De exemplu, tiroida poate produce o cantitate excesiva de hormoni sau poate dezvolta probleme structurale, cum ar fi dezvoltarea unor chisturi sau a unor noduli. Chirurgia tiroidiana poate fi necesara atunci cand apar aceste probleme.

Tiroidectomia totala este o interventie chirurgicala din domeniul chirurgiei endocrine considerata minim invaziva efectuata, de regula, printr-o mica incizie orizontala in partea din fata a gatului.

Intreaga glanda tiroida poate fi extirpata, persoana confruntandu-se in acest caz cu o tiroidectomie totala. De asemenea, medicul poate extirpa doar un lob, o portiune dintr-un lob si istmul sau alte structuri.

Principalele patologii ale glandei tiroide sunt:

  • Tiroida hiperactiva: hipertiroidia din
    - Boala Graves-Basedow;
    - Adenomul autonom (adenomul toxic Plummer);
    - Guşa toxică multinodulară.
  • Tiroida hipoactiva: hipotiroidia din
    - tiroidita autoimuna Hashimoto;
    - deficitul de iod.
  • Tiroiditele:
    - Tiroidita acută microbiană;
    - Tiroidita subacută (de Quervain);
    - Tiroidita cronică autoimună Hashimoto;
    - Tiroidita fibroasă Riedel;
    - Tiroidita postpartum;
  • Guşa nodulară/ polinodulara cu functoe normala sau cu hipo/hipertiroidie
  • Cancerul tiroidian: papilar, folicular, carcinom medular, carcinom tiroidian nediferentiat
  • Tireotoxicoza indusă de amiodaronă

Ce presupune tiroidectomia totala?

Cele mai frecvente tipuri de chirurgie tiroidiana sunt:

  • Lobectomie
    In cazul in care un nodul/o inflamatie afecteaza doar jumatate din glanda tiroida, medicul chirurg va extirpa doar unul dintre cei doi lobi. Partea ramasa intacta ar trebui sa pastreze o parte sau intreaga functie a tiroidei.
  • Tiroidectomie subtotala
    Printr-o tiroidectomie subtotala se indeparteaza glanda tiroida, dar se lasa o cantitate mica de tesut tiroidian. Acest tesut pastreaza o parte din functia tiroidiana. Multe persoane care sufera acest tip de interventie chirurgicala pot dezvolta hipotiroidism.
  • Tiroidectomie totala
    Printr-o interventie de tiroidectomie totala este extirpata intreaga tiroida. Aceasta interventie chirurgicala este aleasa atunci cand nodulii tiroidieni, gusa sau inflamatia afecteaza intreaga glanda tiroida sau in cazul cancerului tiroidian. Toate persoanele care sufera acest tip de interventie dezvolta hipotiroidie si necesita tratament substitutiv toata viata.

Cand este necesara interventia chirurgicala?

Tiroidectomia totala este o procedura chirurgicala care presupune indepartarea glandei tiroide si este utilizata pentru tratarea bolilor glandei tiroide precum:

  • Cancer tiroidian: reprezinta cel mai frecvent motiv pentru tiroidectomie. In acest caz, extirparea totala a tiroidei este una dintre cele mai recomandate interventii.
  • Marirea benigna a tiroidei sau gusa: Extirparea totala sau partiala a glandei tiroide are loc in cazul in care gusa apasa pe structurile vecine si cauzeaza diferite simptome: disfagie–dificultati la inghitire, dispnee–dificultati in respiratie, senzatie de sufocare, disfonie–voce ragusita, voce bitonala sau afonie, sau, daca, in unele cazuri, provoaca hipertiroidism.
  • organismul sa identifice gresit glanda tiroida ca organism strain si sa trimita anticorpi pentru a o ataca. Acesti anticorpi inflameaza tiroida, provocand o supraproductie de hormoni (tiroxina). Tiroidectomia poate deveni o optiune mai ales in cazul in care persoana in cauza are probleme cu administrarea unor medicamentele antitiroidiene, doreste sarcina sau asociaza noduli tiroidieni.
  • Noduli tiroidieni suspecti sau chisturi recurente: Chiar si nodulii benigni pot provoca probleme daca, din cauza dimensiunilor dezvoltate, pot obstructiona gatul sau daca produc hormoni in exces. De asemenea, unii noduli tiroidieni nu pot fi identificati ca fiind benigni sau maligni in urma unei biopsii. Medicii chirurgi pot recomanda tiroidectomia totala in cazul in care au risc crescut de malignitate. Majoritatea nodulilor sunt benigni, dar unii pot fi cancerosi sau precancerosi. Cel mai frecvent motiv pentru chirurgia tiroidiana este prezenta nodulilor sau tumorilor benigne pe glanda tiroida.

Daca tiroida este extirpata integral–tiroidectomie totala, persoana afectata va urma zi de zi un tratament cu hormon tiroidian pentru a inlocui functia naturala a tiroidei.

Ce presupune interventia chirurgicala?

Atentie! Inainte de a efectua operatia, este recomandat ca persoana afectata sa solicite unui prieten sau unei persoane din familie sa o ajute sa ajunga acasa dupa procedura.

Inainte de interventia chirurgicala

Persoana supusa operatiei trebuie sa nu manance si sa nu bea nimic, macar cu opt ore inainte de operatie.

Daca persoana afectata sufera de hipertiroidism, medicul ii poate prescrie medicamente–o solutie de iod si potasiu–pentru a controla functia tiroidiana si a reduce riscul de sangerare dupa operatie.

Interventia chirurgicala se desfasoara cu intubatie orotraheala si anestezie generala, asa ca persoana nu este constienta in timpul procedurii.

Echipa de chirurgi va utiliza mai multe instrumente de monitorizare a functiilor organismului pe durata interventiei chirurgicale pentru a se asigura ca ritmul cardiac, tensiunea arteriala si oxigenul din sange raman la niveluri sigure pe tot parcursul procedurii.

In timpul interventiei chirurgicale

Odata ce persoana a fost anesteziata, medicul chirurg va face o incizie la baza gatului, intr-una din cutele pielii, ceea ce contribuie la mascarea cicatricei dupa perioada de convalescenta.

In mod normal, interventia chirurgicala poate dura intre una pana la doua ore. In cazul in care operatia este de amploare sau apar dificultati, medicul va avea nevoie de mai mult timp pentru finalizarea sa.

In cazul unei tiroidectomii cauzate de un , chirurgul poate elimina si ganglionii limfatici din jurul tiroidei.

Exista mai multe abordari ale tiroidectomiei, precum:

  • tiroidectomie conventionala–cea mai frecventa procedura caracterizata de efectuarea unei incizii la baza gatului pentru a accesa direct glanda tiroida;
  • tiroidectomie transorala–se evita incizia la nivelul gatului prin utilizarea unei incizii in interiorul cavitatii bucale.
  • tiroidectomie endoscopica–se realizeaza mici incizii in gat prin care sunt introduse instrumente chirurgicale si o microcamera video care ghideaza realizarea procedurii;

Posibile complicatii ale tiroidectomiei totale

In general, tiroidectomia este o procedura chirurgicala sigura. Dar, ca in cazul oricarei interventii chirurgicale, tiroidectomia prezinta un risc de aparitie a unor complicatii.

Complicatiile potentiale ale tiroidectomiei includ:

  • hemoragii;
  • infectii;
  • obstructie a cailor respiratorii cauzata de hemoragie;
  • voce ragusita sau slaba, permanenta, din cauza deteriorarii nervilor laringieni recurenti, nervi conectati la corzile vocale;
  • deteriorarea glandelor paratiroide, glande care controleaza nivelul de calciu din organism, niveluri scazute de calciu– hipoparatiroidism cu hipocalcemie; aceasta afectiune este de obicei tranzitorie, se poate remite in cateva luni postoperator.

Recuperarea dupa tiroidectomie

Dupa operatie, persoana va fi transferata intr-o camera de recuperare unde echipa medicala va monitoriza recuperarea sa. In momentul in care persoana devine constienta si este in stare stabila, va fi transferata intr-o camera unde va ramane sub observatie intre 24 si 48 de ore.

Dupa o astfel de interventie chirurgicala, unele persoane pot manifesta dureri de gat si o voce ragusita sau slaba. Aceste simptome se pot manifesta pe termen scurt si sunt cauzate de o iritatie provocata de tubul de intubatie introdus in trahee, in timpul anesteziei generale. De asemenea, poate fi un rezultat al iritatiei nervoase cauzate de interventia chirurgicala.

Pacientul va putea manca si bea apa imediat dupa operatie. Odata externat, se poate intoarce la activitatile de zi cu zi, dar va astepta sa treaca un interval de cel putin 10 zile pana la doua saptamani inainte de a face un efort mai intens si inainte de a practica o activitate sportiva.

Cicatricea postoperatorie se va estompa, in general, dupa sase luni pana la un an de la efectuarea interventiei chirurgicale. In unele cazuri, insa, cicatricea poate capata o culoare rosiatica sau se poate ingrosa.

Atunci cand tiroida este extirpata integral, organismul nu va mai produce hormon tiroidian. Pentru a evita dezvoltarea unor semne si simptome de lipsa de hormoni tiroidieni (hipotiroidism), persoana operata va urma un tratament permanent cu Levotiroxina, un hormon tiroidian sintetic. Acesta este la fel cu hormonul produs de glanda tiroida si indeplineste aceleasi functii. Doza zilnica de Levotiroxina va fi stabilita de medic in urma unui test de sange specific, persoanele ducand o viata normala daca urmeaza doza adecvata.

Atentie! Prezentarea are un caracter strict informativ si nu inlocuieste sfaturile medicului de specialitate.

Concluzii:

Daca suferiti de patologii ale glandei tiroide care necesita o interventie chirurgicala, adresati-va unui medic pentru a afla optiunile dumneavoastra in functie de problema de sanatate si stadiul bolii. De asemenea, in caz ca unele persoane din familia dumneavoastra urmeaza o astfel de procedura chirurgicala, acordati-le intregul suport de care au nevoie.

Referinte suplimentare:

  • Mayo Clinic Staff. “Thyroidectomy.” Mayoclinic, 2021,. Accesat in 02.08.2021.
  • Rehan, Kelly. “Surgery for Papillary Thyroid Cancer.” Endocrineweb, 2021,.Accesat in 02.08.2021.
  • Stang, Debra. “Thyroid Gland Removal.” Healthline 2019, . Accesat in 02.08.2021.

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării