Publicat la: 
1/08/2019

Oamenii de stiinta de la Universitatea Texas au descoperit, printr-un nou studiu publicat in ”JAMA Neurology”, ca pacientii cu accidente vasculare cerebrale ischemice mai grave ar putea avea beneficii in urma trombectomiei endovasculare.

Cercetarea, numita SELECT2, este una randomizata, controlata, ce evalueaza eficacitatea si siguranta procedurii de trombectomie la pacientii cu accident vascular cerebral ischemic.

Specialistii au aratat anterior ca trombectomia endovasculara este sigura si benefica pentru pacientii care au avut un accident vascular cerebral ischemic, dar aceasta certitudine a fost valabila doar in cazul celor care au avut zone mici afectate. In cazul celor care au avut accidente vasculare cerebrale mai grave, cu zone mai mari afectate, siguranta si eficienta acestui tratament nu era sigura.

Ischemia se refera la restrictia alimentarii cu sange a tesuturilor. Intr-un accident vascular cerebral ischemic, un cheag de sange blocheaza fluxul de sange intr-o artera cerebrala, impiedicand oxigenul sa ajunga in tesutul cerebral inconjurator si cauzand moartea celulelor. Aceasta zona de moarte celulara se numeste nucleu ischemic.

In trombectomia endovasculara, un cateter mic este ghidat printr-o artera, de obicei artera femurala, prin corp, pana la locul blocajului din creier. Se utilizeaza un dispozitiv de eliminare a cheagurilor de sange, care asimileaza cheagul. Mai apoi, cateterul este retras.

La studiu au participat 105 pacienti cu nuclee ischemice mari. Beneficiile au fost mari. 31% dintre pacientii tratati cu trombectomie endovasculara au obtinut independenta functionala, comparativ cu 14%, care au primit doar tratament medical.

”Nu este inca in totalitate clar daca trombectomia este sigura si eficienta pentru pacientii cu un atac cerebral ischemic mare. Rezultatele noastre reprezinta date preliminare foarte bune, conform carora trombectomia poate fi sigura si eficienta pentru aceasta categorie de pacienti. Totusi, sunt necesare mai multe studii”, spune Amrou Sarraj, autorul principal al studiului.

Riscul sangerarii secundare in urma trombectomiei nu a crescut semnificativ, comparativ cu tratamentul medical. In schimb, rata mortalitatii a scazut in cazul trombectomiei (29%), comparativ cu tratamentul medical (42%).

Ultima etapa a studiului va incepe in luna august, cand se vor adauga 560 de pacienti, proveniti de la 30 de centre care se ocupa de accidentele vasculare cerebrale din Statele Unite ale Americii, Canada si Europa.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Neurologie

Neagu Oana-Camelia,Medic Primar
Medic Primar
Medic Specialist
Doctor primar
Petrea Adina-Ioana,Medic Primar
Medic Primar
  •  
  • 1 of 11

Articole similare

Dietele mediteraneene sunt bogate in doua alimente: ulei de masline si nuci. Ambele sunt asociate cu un risc mai scazut de accident vascular cerebral in cazul persoanelor in varsta al caror cod genetic le creste riscul de diabet zaharat, conform unui nou studiu. Studiul sugereaza ca acest tip de dieta scade sau chiar elimina riscul suplimentar...
Oamenii de stiinta de la Universitatea Texas au descoperit, printr-un nou studiu publicat in ”JAMA Neurology”, ca pacientii cu accidente vasculare cerebrale ischemice mai grave ar putea avea beneficii in urma trombectomiei endovasculare. Cercetarea, numita SELECT2, este una randomizata, controlata, ce evalueaza eficacitatea si siguranta...
Oamenii de stiinta de la Universitatea Texas au descoperit, printr-un nou studiu publicat in ”JAMA Neurology”, ca pacientii cu accidente vasculare cerebrale ischemice mai grave ar putea avea beneficii in urma trombectomiei endovasculare. Cercetarea, numita SELECT2, este una randomizata, controlata, ce evalueaza eficacitatea si siguranta...
Care sunt semnele prin care putem recunoaste un accident vascular cerebral si ce investigatii sunt necesare ulterior? Care sunt primele masuri prin care putem interveni? Care sunt categoriile de pacienti cu risc ridicat de a suferi un accident vascular cerebral? Cum poate fi prevenit? Dr. Roxana Vintila, medic primar neurologie, a discutat online...
Medicii cunosc de mult timp efectele benefice ale aspirinei, care protejeaza organismul impotriva bolilor de inima si a accidentului vascular cerebral. Specialistii sunt insa reticenti sa recomande folosirea pe scara larga a aspirinei in scopuri de preventie din cauza efectelor sale adverse, precum riscul de hemoragie interna. "Indrumarile...