Publicat la: 
1/08/2019

Oamenii de stiinta de la Universitatea Texas au descoperit, printr-un nou studiu publicat in ”JAMA Neurology”, ca pacientii cu accidente vasculare cerebrale ischemice mai grave ar putea avea beneficii in urma trombectomiei endovasculare.

Cercetarea, numita SELECT2, este una randomizata, controlata, ce evalueaza eficacitatea si siguranta procedurii de trombectomie la pacientii cu accident vascular cerebral ischemic.

Specialistii au aratat anterior ca trombectomia endovasculara este sigura si benefica pentru pacientii care au avut un accident vascular cerebral ischemic, dar aceasta certitudine a fost valabila doar in cazul celor care au avut zone mici afectate. In cazul celor care au avut accidente vasculare cerebrale mai grave, cu zone mai mari afectate, siguranta si eficienta acestui tratament nu era sigura.

Ischemia se refera la restrictia alimentarii cu sange a tesuturilor. Intr-un accident vascular cerebral ischemic, un cheag de sange blocheaza fluxul de sange intr-o artera cerebrala, impiedicand oxigenul sa ajunga in tesutul cerebral inconjurator si cauzand moartea celulelor. Aceasta zona de moarte celulara se numeste nucleu ischemic.

In trombectomia endovasculara, un cateter mic este ghidat printr-o artera, de obicei artera femurala, prin corp, pana la locul blocajului din creier. Se utilizeaza un dispozitiv de eliminare a cheagurilor de sange, care asimileaza cheagul. Mai apoi, cateterul este retras.

La studiu au participat 105 pacienti cu nuclee ischemice mari. Beneficiile au fost mari. 31% dintre pacientii tratati cu trombectomie endovasculara au obtinut independenta functionala, comparativ cu 14%, care au primit doar tratament medical.

”Nu este inca in totalitate clar daca trombectomia este sigura si eficienta pentru pacientii cu un atac cerebral ischemic mare. Rezultatele noastre reprezinta date preliminare foarte bune, conform carora trombectomia poate fi sigura si eficienta pentru aceasta categorie de pacienti. Totusi, sunt necesare mai multe studii”, spune Amrou Sarraj, autorul principal al studiului.

Riscul sangerarii secundare in urma trombectomiei nu a crescut semnificativ, comparativ cu tratamentul medical. In schimb, rata mortalitatii a scazut in cazul trombectomiei (29%), comparativ cu tratamentul medical (42%).

Ultima etapa a studiului va incepe in luna august, cand se vor adauga 560 de pacienti, proveniti de la 30 de centre care se ocupa de accidentele vasculare cerebrale din Statele Unite ale Americii, Canada si Europa.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Neurologie

Medic specialist...
Medic Primar
Medic Primar
Medic Primar
  •  
  • 1 of 11

Articole similare

Oamenii de stiinta din Elvetia au descoperit, printr-un nou studiu, ca persoanele care dorm dupa-amiaza o data sau de doua ori pe saptamana au sanse mai mici de a avea un atac de cord sau un accident vascular cerebral, comparativ cu cele care nu au acest obicei. Se pare ca oamenii care au dormit dupa-amiaza de mai mult de doua ori pe saptamana nu...
Conform unui studiu facut recent persoanele in varsta care sunt fumatoare si sufera de migrene au un risc crescut pentru a face accident vascular cerebral, informeaza WebMd. Participantii la studiu au fost monitorizati timp de 11 ani pentru a se vedea frecventa cu care au loc atacurile de cord si accidentele vasculare cerebrale. La studiu au...
Oamenii de stiinta de la Universitatea Texas au descoperit, printr-un nou studiu publicat in ”JAMA Neurology”, ca pacientii cu accidente vasculare cerebrale ischemice mai grave ar putea avea beneficii in urma trombectomiei endovasculare. Cercetarea, numita SELECT2, este una randomizata, controlata, ce evalueaza eficacitatea si siguranta...
Alimente bogate in potasiu / Foto: bigstockphoto.com Consumul de alimente bogate in potasiu, precum salata verde, bananele sau cartofii, reduce riscul de accident vascular cerebral sau de boli coronariene, sustin cercetatorii italieni de la Universitatea din Napoli. Ei au efectuat o noua analiza, bazata pe rezultatele a zece studii publicate in...
Oamenii de stiinta au identificat cateva infectii care pot declansa accidente vasculare cerebrale, cea mai puternica asociere fiind intre infectiile tractului urinar si accidental vascular cerebral. Studiile anterioare s-au axat pe infectii, incercand sa descopere daca pot declansa accidentul vascular cerebral, dar s-au limitat la corelarea...