Publicat la: 
6/09/2019

Oamenii alergici la alune au o noua modalitate de a se proteja de reactiile alergice severe determinate de expunerea accidentala la alune. Se numeste imunoterapie sublinguala, sau SLIT si implica punerea sub limba a unei cantitati minuscule de proteina lichida de arahide, fiind absorbita imediat in fluxul sanguin pentru a desensibiliza sistemul imunitar la cantitati mai mari.

Cercetarea a fost condusa de Edwin Kim, fiind publicata in revista ”Journal of Allergy and Clinical Immunology”. SLIT ar putea oferi pacientilor un mod sigur si eficient de a se proteja de reactiile alergice severe si chiar de anafilaxie.

”In calitate de parinte a doi copii cu alergie la nuci, stiu frica cu care traiesc parintii si nevoia unor tratamente mai bune. Acum avem primele date, pe termen lung, care arata ca imunoterapia sublinguala este sigura si tolerabila, oferind in acelasi timp protectia necesara”, spune Kim.

Exista trei modalitati imunoterapeutice principale pe care specialistii le-au dezvoltat ca sa trateze alergiile la alune si toate incearca sa desensibilizeze sistemul imunitar la proteinele din nuci pentru a ajuta pacientii sa evite reactiile alergice severe.

Aproximativ 100 mg de proteine de arahide pot declansa o reactie alergica severa. Oamenii se tem de urmele de alune care pot sa existe in alimentele fabricate intr-o instalatie care prelucreaza si arahide. Pentru referinta, un miez de arahida contine aproximativ 300 mg.

”Scopul nostru este de a feri oamenii de micile expuneri ascunse care ar putea sa existe in alimentele ambalate sau la restaurante”, adauga Kim.

O metoda de imunoterapie implica aplicarea unui plasture pe piele, care elibereaza o cantitate mica de proteine de arahide prin piele pentru a desensibiliza sistemul imunitar. Aceasta abordare s-a dovedit a fi sigura, dar nu asa eficienta cum sperau cercetatorii.

A doua abordare se numeste imunoterapie orala, fiind in curs de revizuire. Aceasta presupune ca pacientii sa consume zilnic o mica parte din proteina de arahide ca, in timp, sistemul imunitar sa nu mai fie sensibil la expunerile accidentale. Intr-un studiu clinic in care s-a folosit aceasta metoda, participantii au ingerat initial 0,5 mg de arahide si au crescut cantitatea pana la 300 mg pe parcursul mai multor saptamani, iar apoi au mentinut acel aport zilnic de 300 mg pentru tot restul anului. Chiar daca s-a dovedit a fi o metoda eficienta pentru anumiti voluntari, altii au avut reactii adverse grave.

A treia abordare este SLIT. In loc sa aiba pacienti care ingereaza proteina de arahide, medicii plaseaza o cantitate mica de proteina de arahide sub limba pacientilor, unde este imediat absorbita. Deoarece proteina de arahide evita digestia, pacientilor li se administreaza mult mai putina proteina de arahide, aproximativ 0.0002 mg initial. Aceasta cantitate creste de-a lungul lunilor la numai 2 mg.

In anul 2011, Kim si colegii lui au efectuat un mic studiu asupra a 18 pacienti pentru a arata ca SLIT a fost sigur si eficient pe parcursul unui an. De atunci, echipa a urmarit 48 de pacienti care au urmat tehnica SLIT si au luat 2 mg pe zi timp de cinci ani. 67% dintre acestia au fost capabili sa tolereze cel putin 750 mg de proteina de arahide fara efecte secundare grave. 25% ar putea tolera chiar si 5000 mg.

In cazul SLIT, cel mai frecvent efect secundar a fost mancarimea in jurul gurii, care a durat aproximativ 15 minute si nu a fost necesar tratamentul.

Sursa: www.sciencedaily.com

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Medicina generala

Medic specialist
Grecov Alexandru Sebastian
Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist

Articole similare

Unul din cinci americani sufera de alergii - de la forme usoare, cum ar fi febra fanului la cazuri mai grave, cum ar fi alergiile la arahide, care pot conduce la soc anafilactic, potrivit Asthma and Allergies Foundation of America. In timp ce medicamente precum antihistaminicele pot trata simptomele unei reactii alergice, tratamentul este prea...
Te simti obosit? / Foto: BigStockPhoto.com Te simti in permanenta epuizat? Vrei sa urmaresti un film si adormi de la primele scene. Toti stim cum e sa fii obosit, mai ales daca avem o raceala sau o infectie virala. Dar atunci cand lipsa de energie este constanta si oboseala devine permanenta este deja cazul sa consulti un medic. Extenuarea este...
Laptele de vaca poate avea beneficii pentru bebelusi / Foto: StockXchange Bebelusii care primesc mici cantitati de lapte de vaca in primele doua saptamani de viata sunt mai putin predispusi sa dezvolte mai tarziu alergie la proteinele din lapte, arata rezultatele unui nou studiu citat de Reuters. Alergia la proteinele din laptele de vaca este...
Cum reactionam la muscaturile de tantari/ Foto: MorgueFile.com Auzi un bazait ascutit in ureche si stii: este un tantar in jurul tau. In ciuda acestui factor enervant, nu toti tantarii cauta sange, ci doar femelele, explica Joseph Conlon, expert. Reactiile la muscatura de tantari sunt diferite. Ce spune reactia ta specifica despre tine? Cand...
Expunerea in copilarie la parul animalelor conteaza / Foto: Photoxpress Un studiu facut pe aproape 600 de tineri a relevat faptul ca expunerea precoce la pisici si caini ii impiedica pe cei mici sa dezvolte alergii mai tarziu in viata. Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro Primul an din viata unui copil este cea mai importanta perioada...