MEDICINA GENERALA

06 Septembrie 2019

Tratament nou pentru alergia la alune

Oamenii alergici la alune au o noua modalitate de a se proteja de reactiile alergice severe determinate de expunerea accidentala la alune. Se numeste imunoterapie sublinguala, sau SLIT si implica punerea sub limba a unei cantitati minuscule de proteina lichida de arahide, fiind absorbita imediat in fluxul sanguin pentru a desensibiliza sistemul imunitar la cantitati mai mari.

Cercetarea a fost condusa de Edwin Kim, fiind publicata in revista ”Journal of Allergy and Clinical Immunology”. SLIT ar putea oferi pacientilor un mod sigur si eficient de a se proteja de reactiile alergice severe si chiar de anafilaxie.

”In calitate de parinte a doi copii cu alergie la nuci, stiu frica cu care traiesc parintii si nevoia unor tratamente mai bune. Acum avem primele date, pe termen lung, care arata ca imunoterapia sublinguala este sigura si tolerabila, oferind in acelasi timp protectia necesara”, spune Kim.

Exista trei modalitati imunoterapeutice principale pe care specialistii le-au dezvoltat ca sa trateze alergiile la alune si toate incearca sa desensibilizeze sistemul imunitar la proteinele din nuci pentru a ajuta pacientii sa evite reactiile alergice severe.

Aproximativ 100 mg de proteine de arahide pot declansa o reactie alergica severa. Oamenii se tem de urmele de alune care pot sa existe in alimentele fabricate intr-o instalatie care prelucreaza si arahide. Pentru referinta, un miez de arahida contine aproximativ 300 mg.

”Scopul nostru este de a feri oamenii de micile expuneri ascunse care ar putea sa existe in alimentele ambalate sau la restaurante”, adauga Kim.

O metoda de imunoterapie implica aplicarea unui plasture pe piele, care elibereaza o cantitate mica de proteine de arahide prin piele pentru a desensibiliza sistemul imunitar. Aceasta abordare s-a dovedit a fi sigura, dar nu asa eficienta cum sperau cercetatorii.

A doua abordare se numeste imunoterapie orala, fiind in curs de revizuire. Aceasta presupune ca pacientii sa consume zilnic o mica parte din proteina de arahide ca, in timp, sistemul imunitar sa nu mai fie sensibil la expunerile accidentale. Intr-un studiu clinic in care s-a folosit aceasta metoda, participantii au ingerat initial 0,5 mg de arahide si au crescut cantitatea pana la 300 mg pe parcursul mai multor saptamani, iar apoi au mentinut acel aport zilnic de 300 mg pentru tot restul anului. Chiar daca s-a dovedit a fi o metoda eficienta pentru anumiti voluntari, altii au avut reactii adverse grave.

A treia abordare este SLIT. In loc sa aiba pacienti care ingereaza proteina de arahide, medicii plaseaza o cantitate mica de proteina de arahide sub limba pacientilor, unde este imediat absorbita. Deoarece proteina de arahide evita digestia, pacientilor li se administreaza mult mai putina proteina de arahide, aproximativ 0.0002 mg initial. Aceasta cantitate creste de-a lungul lunilor la numai 2 mg.

In anul 2011, Kim si colegii lui au efectuat un mic studiu asupra a 18 pacienti pentru a arata ca SLIT a fost sigur si eficient pe parcursul unui an. De atunci, echipa a urmarit 48 de pacienti care au urmat tehnica SLIT si au luat 2 mg pe zi timp de cinci ani. 67% dintre acestia au fost capabili sa tolereze cel putin 750 mg de proteina de arahide fara efecte secundare grave. 25% ar putea tolera chiar si 5000 mg.

In cazul SLIT, cel mai frecvent efect secundar a fost mancarimea in jurul gurii, care a durat aproximativ 15 minute si nu a fost necesar tratamentul.

Sursa: www.sciencedaily.com



©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.