Publicat la: 
10/06/2019

Indicatie operatorie

cand tratamentul conservator prin imobilizare externa efectuat pentru 3-6 luni nu functioneaza neobtinandu-se o fuziune osoasa;

 in cazul fracturilor de odontoida tip II la persoanele varstnice;

 in cazul deplasarilor fragmentelor osoase cu compresie pe maduva spinarii sau risc crescut de leziuni medulare secundare printr-o mobilitate anormala.

Tehnica chirurgicala

Fixarea C1-C2 utilizand tehnica lui Goel prin plasarea a doua suruburi la nivelul maselor laterale C1 si doua suruburi la nivelul istmului sau pediculului bilateral la nivel C2 si conecatrea lor cu ajutorul a doua tije de titan. Toata procedura este efectuata cu ajutorul microscopului operator si sub ghidaj radioscopic.
Fixarea C1-C2 utilizand tehnica transarticulara prin plasarea doar a doua suruburi prin articulatia C1-C2 blocand astfel miscarile rotatorii C1-C2.
Cele doua tehnici sunt utilizate in functie de particularitatile anatomice ale coloanei vertebrale a pacientului si in functie de deplasarea in focarul de fractura.

Anestezia

Tipul de anestezie este decis de la caz la caz de medicul anestezist dupa evaluarea clinica si paraclinica a pacientului. Daca nu exista contraindicatii majore (indeosebi patologia cardiovasculara) se utilizeaza de rutina anestezia generala.

Spitalizarea

Durata spitalizarii este de 5 zile in medie. Pe durata spitalizarii, vi se vor administra medicamente pentru combaterea durerii, prevenirea infectiilor si a complicatiilor vasculare.

De asemenea, sub supraveghere medicala, va trebui sa efectuati diferite exercitii de recuperare pentru reluarea mobilitatii. Kinetoterapia va poate ajuta sa va recuperati mobilitatea si forta musculara.

Ingrijirea postoperatorie

Dupa operatie, veti ramane 1 zi in sectia de terapie intensiva, dupa care veti fi mutat inapoi in salonul dvs. Dupa efectuarea operatiei, intreaga echipa de medici, de la anestezist la medicul specialist si la asistentele medicale si infirmiere se vor ocupa de ingrijirea dvs. pentru a va asigura recuperarea cat mai rapida si sigura, in scopul reluarii unei activitati profesionale si personale active.

In aceasta perioada sunteti asistat pentru nevoile personale (igiena, alimentare, etc) si medicale in totalitate de personalul clinicii, fara a avea nevoie de apartinatori.

Complicatii posibile

pierderi de sange;

leziuni vasculare (artera vertebrala) sau nervoase (maduva spinarii);

probleme legate de vindecarea plagii operatorii;

infectii;

a distanta: neobtinerea unei fuziuni osoase.

Controlul postoperator: 

Primul control este la 6 saptamani si la 3 luni cu o radiografie cervicala fata/profil in flexie si extensie si la 6 luni cu un examen CT scan coloana cervicala.

 

 

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Neurochirurgie

Medic Specialist
Medic Primar
Medic Specialist
Medic specialist

Articole similare

Indicatie operatorie •cand tratamentul conservator prin imobilizare externa efectuat pentru 3-6 luni nu functioneaza neobtinandu-se o fuziune osoasa; • in cazul fracturilor de odontoida tip II la persoanele varstnice; • in cazul deplasarilor fragmentelor osoase cu compresie pe maduva spinarii sau risc crescut de leziuni medulare secundare printr-...