Publicat la: 
19/03/2018

tulburare obsesiv-compulsiva

Tulburarea obsesiv-compulsiva este o afectiune psihologica complexa, iar calitatea vietii persoanelor care sufera de aceasta boala scade semnificativ. Un nou studiu, publicat in "Cognitive Therapy and Research", arata ca persoanele cu tulburare obsesiv-compulsiva trebuie sa dezvolte abilitati de adaptare la mediu, mai degraba decat sa adopte strategii de distantare emotionala fata de diversele situatii pe care le intampina, pentru a gestiona mai eficient simptomele specifice bolii, informeaza springer.com.

In ce a constat studiul privind tulburarea obsesiv-compulsiva

Pentru a realiza acest studiu, cercetatorii au comparat comportamentul a 60 de pacienti cu tulburare obsesiv-compulsiva cu cel al 110 persoane cu depresie, precum si cu comportamentul a 1050 de adulti sanatosi voluntari.

Toti participantii au raspuns la sondaje de opinie in cadrul carora au fost constatate atat istoricul lor medical si psihologic, cat si nivelul de compulsivitate si capacitatea de a face fata diferitelor situatii in care sunt pusi.

De asemenea, acestia au raspuns chestionarelor ce acopereau diferitele modalitati de management al bolii pe care acestia le-ar fi putut utiliza pentru a gestiona situatiile problematice in care se aflau.

Strategii de baza in managementul tulburarilor mintale

Astfel, chestionarele au surprins stiluri diferite de a reactiona si de a face fata bolii/unei situatii, folosindu-se trei dimensiuni:

  • neadaptare (suprimarea gandurilor),
  • adaptare (rezolvarea problemelor, acceptare),
  • evitare.

Dintre toate persoanele chestionate, cei cu OCD au prezentat mai multe abilitati de a face fata bolii prin acceptarea situatiei prezentate, prin comparatie cu persoanele cu depresie, insa persoanele cu OCD au avut mai putine abilitati de adaptare la situatie. Dintre toti participantii la studiu, cei care nu s eputeau adapta au fost, de asemenea, predispusi la o slaba adaptare cu simptomele de care sufereau, precum si o lipsa de intelegere a propriilor afectiuni.

"Abilitatile prin care se depaseste o situatie prin acceptare sunt importante pentru multe dintre aspectele vietii de zi cu zi, dincolo de problemele ce tin de sanatatea mintala. Predarea acestor competente copiilor, cum sunt spre exemplu abilitatea de a face fata diferitelor socuri la scoala, de a intelege performantele slabe, ori de a accepta problemele pe care le au cu parintii, ii vor ajuta pe copii sa faca fata diferitelor tulburari emotionale care pot aparea pe perioada adolescentei. De asemenea, antrenarea acestor abilitati ar putea preveni evolutia vulnerabilitatii in fata tulburarii obsesiv-compulsive sau a depresiei," declara Dr. Moritz.

Desi studiul explica multe dintre abilitatile necesare pacientilor cu tulburare obsesiv-compulsiva, autorii sunt de parere ca sunt necesare studii suplimentare pentru a afla in ce masura dezvoltarea acestor abilitati pe parcursul copilariei si adolescentei, prin intermediul terapiei comportamental-cognitive, ar putea imbunatati calitatea vietii pacientilor.

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Psihologie

Articole similare

Tulburarea obsesiv-compulsiva este o afectiune psihologica complexa, iar calitatea vietii persoanelor care sufera de aceasta boala scade semnificativ. Un nou studiu, publicat in "Cognitive Therapy and Research", arata ca persoanele cu tulburare obsesiv-compulsiva trebuie sa dezvolte abilitati de adaptare la mediu, mai degraba decat sa adopte...
Tulburarea obsesiv-compulsiva este un tip de boala mentala care cauzeaza ganduri nedorite, in mod repetat. Afectiunea obsesiv-compulsiva este caracterizata prin doua lucruri: obsesii (ganduri intruzive, recurente) si compulsii (comportamente, de obicei repetitive, care sunt realizate pentru a reduce anxietatea gandurilor). Dar, cu toate acestea...
Tulburarea obsesiv-compulsiva este un tip de boala mentala care cauzeaza ganduri nedorite, in mod repetat. Pentru a scapa de aceste ganduri, o persoana repeta anumite gesturi la nesfarsit. De exemplu, o persoana s-ar putea teme ca orice lucru atinge este infestat cu bacterii si, din aceasta cauza, se va spala pe maini de foarte multe ori....