Publicat la: 
28/02/2017

Tulburarile psihice cresc riscul declansarii accidentelor vasculare cerebrale - studiu

Cei care sufera de anxietate, depresie, tulburari de stres post-traumatic, precum si de alte tulburari mintale au un risc crescut de declansare a accidentului vascular cerebral, scrie medicalnewstoday.com.

Noua cercetare realizata de oamenii de stiinta de la Universitatea Columbia din New York asociaza prezenta bolilor mintale cu declansarea accidentului vascular cerebral.

Autorul principal al studiului Jonah P. Zuflacht explica motivatia ce a stat la baza cercetarii: "Am observat ca multi pacienti sunt de parere ca stresul a contribuit la declansarea accidentului vascular cerebral, insa datele stiintifice pentru a justifica o conexiune intre stres si accidentul vascular cerebral sunt limitate si se bazeaza, de multe ori, pe interpretarile subiective ale pacientilor," a declarat acesta.

Accidentul vascular cerebral (AVC) are un grad de incidenta de 3,5 ori mai mare la persoanele cu tulburari psihice

Pentru a realiza studiul de fata, cercetatorii au examinat informatiile extrase din baza de date medicala a statului american California - una dintre cele mai complexe baze de date medicale din lume.

Jonah P. Zuflacht si colegii sai au descoperit ca dintr-un total de 52.068 persoane care au primit asistenta medicala pentru accidentul vascular cerebral intre anii 2007 si 2009, aproximativ 3.337 persoane au primit, de asemenea, si tratamente pentru depresie, anxietate si stres post-traumatic, precum si pentru alte probleme ce tin de sanatate mintala.

Cercetatorii au facut o serie de analize de caz pentru a examina daca tulburarile psihice au dus la o crestere a riscului pentru accidentul vascular cerebral pe perioade mai lungi de timp.

Acestia au descoperit ca persoanele care au ajuns la spital pentru o problema de sanatate mintala au avut de 3,48 de ori mai multe sanse sa sufere de accident vascular cerebral in termen de 15 zile de la vizita lor si de 3,11 ori mai multe sanse sa sufere de AVC in termen de 30 de zile.

Sansele de declansare a AVC au scazut pe perioade mai lungi de timp, desi au ramas semnificativ mai mari pentru pacientii de la psihiatrie, prin comparatie cu restul de pacienti, riscul celor dintai fiind de 2,61 ori mai mare chiar si in termen de 360 de zile de la vizita medicala la psihiatru.

Desi studiul de fata este unul observational, fara a se stabili o relatie de cauzalitate intre aceste afectiuni, autorul principal al studiului incearca sa explice aceste rezultate: stresul psihologic poate determina creierul sa reactioneze automat dupa modelul primitiv - "lupta sau fugi" - declansat in fata unui pericol, iar aceasta stare naturala declanseaza o presiune arteriala crescuta, ce reprezinta cel mai important factor de risc pentru producerea accidentului vascular cerebral.

De asemenea, tulburarile psihice pot produce schimbari in interiorul celulelor, cauzand inflamatie si stres oxidativ - ambele fiind considerate factori de risc pentru accidentul vascular cerebral, explica autorul.

"Personalul medical trebuie sa aiba in vedere simptomele psihiatrice ale pacientilor, in special in randul celor care prezinta factori de risc crescut pentru declansarea accidentului vascular cerebral. Un pacient cu tensiune arteriala crescuta si un nivel mare de colesterol in organism, dar si cu un istoric de depresie ar trebui sa ridice probleme in ceea ce priveste riscul posibil de declansare a accidentului vascular cerebral," adauga Dr. Jonah P. Zuflacht.

Autor: G.T.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Neurologie

Medic Primar
Profesor Doctor
Medic Primar
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 12