Publicat la: 
26/07/2019

Oamenii de stiinta au descoperit, printr-un studiu recent, care a inclus 1000 de femei sanatoase, fara simptome de infectii ale tractului urinar, ca aproape 9% dintre ele aveau tulpini de Escherichia coli, in intestine, rezistente la diferite medicamente.

Acest lucru este ingrijorator din punct de vedere clinic deoarece bacteriile E. coli care cauzeaza boala pot sa treaca din tractul digestiv in cel urinar feminin prin uretra (conducta de urina), care este mai scurta si pozitionata diferit la femei, fata de barbati. Mai apoi, bacteriile pot sa intre in vezica, sau in alte parti ale tractului urinar.

Mai mult de o treime din probele de urina furnizate care au aratat rezistenta la fluorochinolona (Cipro) au fost pozitive si pentru E. coli. Dintre acestea, aproape 77% au fost rezistente la Cipro, iar tipul clonal al bacteriilor a corespuns esantionului fecal.

Majoritatea E. coli patogeni gasiti apartineau grupurilor clonale ST131 – H30R sau ST1193, rezistente la pandemie, care provoaca majoritatea infectiilor tractului urinar rezistente la medicamente si infectiile sanguine. Au fost detectate de doua ori mai frecvent in urina oamenilor care aveau aceste tulpini specifice in intestin, comparativ cu alte tulpini de E. coli.

In plus, prezenta ST ST131 – H30R in intestin, in cadrul studiului, a fost asociata cu varsta inaintata.

Cercetatorii au identificat si daca participantii utilizat antibiotice in timpul studiului, pentru orice tip de infectie, inclusiv respiratorie. La trei luni dupa colectarea urinei, infectiile tractului urinar au fost descoperite la aproape 7% dintre cele 45 de paciente, care anterior au fost asimptomatice.

Cele doua tulpini patogene de E.coli ale tractului urinar, rezistente la fluorochinolona tind sa persiste in colon. De asemenea, pot aparea in urina femeilor sanatoase, care nu au fost diagnosticate cu infectii urinare in momentul colectarii probelor.

Cercetatorii sustin ca flora microbiana intestinala a pacientului adaposteste adesea infectii ale tractului urinar care cauzeaza tulpini. Nu se stia sigur daca tulpinile pandemice rezistente la medicamente prezinta modele distincte de conservare in intestin sau in tractul urinar inferior, in cazul oamenilor sanatosi.

Rezultatele sugereaza ca tulpinile de E. coli rezistente la mai multe medicamente detectate in acest studiu rezista mai mult in intestin, comparativ cu alte tulpini, si pot aparea in urina femeilor sanatoase fara a provoca arsuri, urgente, sange in urina, sau alte semne de avertizare ale infectiei bacteriene.

Simpla cunoastere a faptului ca tulpinile rezistente la medicamente multiple sunt, sau nu, prezente in intestinul unei femei ar putea ajuta la prezicerea profilului de rezistenta al unei infectii clinice ulterioare. Eforturile de a scapa de tulpinile de E. coli pandemica din intestinul purtatorului ar putea reduce rata infectiilor rezistente la medicamente.

Fluorochinolonele sunt cele mai prescrise medicamente pentru infectiile tractului urinar. In ciuda eforturilor de limitare a utilizarii acestora, tulpinile rezistente la aceasta categorie de antibiotice sunt raspandite la nivel global.

Capacitatea celor doua tulpini pandemica, ST131 – H30R si ST119 de a ocupa intestinul oamenilor pe termen lung poate contribui la raspandirea globala rapida a acestora. De asemenea, ele pot fi sustinute si transmise prin persoane sanatoase, chiar in absenta utilizarii antibioticelor, ceea ce poate deranja formarea microbiana a florei intestinale.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Boli infectioase, Epidemiologie

Medic Primar
Jugulete Gheorghita,Medic Primar, Doctor in medicina, Sef de lucrari
Medic Primar,...
Medic Primar
Medic Primar

Articole similare

Nu poti sa iti dai seama daca un aliment este contaminat cu E. coli dupa felul in care arata, miros sau gust. Desi cele mai multe tipuri de bacterii Escherichia coli (E. Coli) sunt inofensive, anumite tulpini, cum ar fi E. coli O157: H7, pot provoca boli grave. Cateva sfaturi care va pot proteja de E. coli : Clatiti si spalati bine produsele...
Oamenii de stiinta au descoperit, printr-un studiu recent, care a inclus 1000 de femei sanatoase, fara simptome de infectii ale tractului urinar, ca aproape 9% dintre ele aveau tulpini de Escherichia coli, in intestine, rezistente la diferite medicamente. Acest lucru este ingrijorator din punct de vedere clinic deoarece bacteriile E. coli care...
O tulpina de Escherichia coli (E. coli) patrunsa in produsele preparate din carne de pui si de curcan poate provoca o gama larga de infecțti oamenilor, potrivit unui studiu publicat in ” American Society for Microbiology”, anunta eurekalert.org. Cercetatorii stiau deja ca E. coli se poate transmite de la persoana la persoana, atat in cadrul...
Laboratorul de epidemiologie moleculara de la Institutul Cantacuzino / Foto: HotNews.ro Desi e doar un bastonas microscopic, a bagat in sperieti intreaga Europa de vest. In Austria s-au aplicat chiar interdictii pentru vanzarea de legume provenite din anumite regiuni europene. In Romania, nimeni nu poate desena portretul real al "bacteriei...
Tastatura contaminata/Foto:Captura Youtube Stiai ca butoanele pe care le apesi acum sunt conectate defapt la o serie de boli? E ca si cum ai apasa Enter , nu numai pentru a deschide o fereastra, dar si pentru a permite organismului sa se expuna la o serie de afectiuni: ale articulatiilor sau incheieturilor, chiar si ale stomacului. Comenteaza...