Ulei de cimbru: beneficii, proprietăți, contraindicații

Nutriție
16 Noiembrie 2023
Autor: Echipa medicală MedLife
ulei de cimbru beneficii proprietati contraindicatii

Cimbrul este o plantă perenă din aceeași familie cu menta, recunoscut în special pentru proprietățile sale culinare. Dar cimbrul nu este numai un excelent condiment, ci are și o serie de beneficii importante pentru sănătate, fiind foarte eficient în combaterea acneei, reglarea secreției de mucus, lupta împotriva infecțiilor și multe altele. Descoperă, în continuare, varietatea de utilizări ale celor peste 400 de subspecii de cimbru!

Despre uleiul de cimbru

Uleiul de cimbru este obținut din florile plantelor care aparțin genului Thymus. Acesta a fost folosit ca agent terapeutic din cele mai vechi timpuri, existând manuscrise care îl menționează datând încă din Grecia antică.

Există mai multe specii de cimbru, ale căror proprietăți terapeutice depind de concentrația de substanțe active. Prin urmare, uleiul de cimbru poate varia mult din punct de vedere al compoziției. Mai mult, faza de înflorire în care este prelucrat și obținut uleiul de cimbru îi poate influența proprietățile.

Uleiul de cimbru își datorează majoritatea proprietăților conținutului ridicat de timol; se recomandă să fie utilizat diluat într-o bază purtătoare de tipul uleiului de cocos. Când vine vorba despre ulei de cimbru, beneficiile pentru sănătate sunt cele care au atras atenția cercetătorilor.

Beneficiile uleiului de cimbru

Uleiul de cimbru are o serie de beneficii importante pentru organism, pe care le vom trece în revistă în rândurile următoare.

Este eficient în lupta împotriva acneei

Există nenumărate produse cosmetice pentru tratamentul acneei și totuși multe persoane se plâng că nu au reușit să își amelioreze aspectul tenului cu nici unul dintre ele. Cimbrul este recunoscut pentru proprietățile antibacteriene, motiv pentru care poate fi utilizat ca ingredient activ în lupta împotriva acneei.

Uleiul esențial de cimbru este activ împotriva speciei P. acnes, bacteria identificată la majoritatea pacienților care luptă cu problemele legate de aspectul tenului. Totuși, nu există deocamdată studii care să cuantifice eficiența uleiului de cimbru pentru acnee.

Susține sănătatea cardiovasculară

Thymus linearis este una dintre speciile de cimbru regăsită în flora spontană și cultivat în Pakistan și Afghanistan. Uleiul esențial din această specie de cimbru a reușit să reducă în mod semnificativ tensiunea arterială și colesterolul la indivizii din lotul de șobolani studiat.

Cercetătorii bănuiesc că cimbrul poate avea efecte similare și la om, dar sunt necesare mai multe studii pentru a confirma acest aspect.

Ameliorează tusea

Uleiul esențial de cimbru poate fi obținut și din frunzele plantei, caz în care reprezintă un remediu natural extrem de eficient împotriva tusei. Combinația de ulei de cimbru și extract de iederă s-a dovedit extrem de eficientă în tratarea simptomelor bronșitei acute. Un alt studiu a demonstrat că extractul de cimbru și primula reduc inflamația și secreția de mucus. Dacă nu ai la îndemână ulei de cimbru, poți apela și la beneficiile infuziei de plantă.

Uleiul de cimbru pentru plămâni poate avea numeroase efecte benefice, cu condiția să folosești un produs de calitate superioară, organic, fără reziduuri chimice. Uleiul esențial de cimbru pentru copii poate ameliora simptomele respiratorii, dar trebuie diluat corespunzător.

Are efecte pronunțate împotriva mucegaiului

Mucegaiul este un element poluant periculos pe care îl poți regăsi în interiorul locuinței. Uleiul de cimbru te poate ajuta să scapi de el! Totuși, în cazul în care situația este una serioasă, probabil că e mai înțelept să apelezi la ajutorul unui profesionist.

Poate ajuta la controlul insectelor dăunătoare

Timolul prezent în uleiul de cimbru este un ingredient încorporat și într-o serie de pesticide folosite la interior și la exterior. Folosit, cel mai adesea, pentru a ține la distanță țânțarii adulți și larvele acestora, el pare să fie neplăcut și pentru șoareci și șobolani.

Poți prepara un repelent pe bază de ulei de cimbru adăugând 4 picături de ulei la o lingură de ulei de măsline. Nu uita că uleiurile esențiale nu pot fi diluate în apă!

Oferă un parfum natural multor produse

Există produse naturale și organice de îngrijire a pielii care includ ulei de cimbru tocmai pentru parfumul său caracteristic, plăcut. Uleiul de cimbru poate fi folosit și în deodorante, efectul său antibacterian fiind demn de luat în considerare.

Uleiul de cimbru pentru păr poate contribui la prevenirea și tratamentul unor leziuni de alopecie. Se efectuează un masaj al scalpului cu produsul diluat. Discutând despre ulei de cimbru și proprietățile sale terapeutice trebuie să spunem că uleiul de cimbru pentru ten este, de asemenea, o alegere inspirată.

În sfârșit, poți folosi ulei de cimbru în difuzorul de arome, pentru proprietatea sa de a îmbunătăți starea de spirit sau, pur și simplu, pentru că miroase frumos!

Poate fi folosit în aromaterapie

Uleiul esențial de cimbru este folosit adesea în scop terapeutic datorită conținutului său natural de carvacrol. Un studiu efectuat în 2013 a demonstrat că substanța denumită carvacrol are abilitatea de a crește concentrațiile sangvine de serotonină și dopamină, hormoni implicați în reglarea stării de spirit. Astfel, utilizarea regulată a uleiului de cimbru poate avea un efect pozitiv asupra stării de spirit.

De asemenea, un masaj cu ulei de cimbru diluat poate da o stare de bine și de relaxare musculară.

Poate preveni indigestia și gastroenterita infecțioasă

Un studiu in vitro efectuat în 2013 a demonstrat că cimbrul este un conservant natural eficient în cazul conservelor preparate în casă. Un alt studiu a demonstrat eficiența uleiului esențial de cimbru împotriva unor tulpini de Staphylococcus, Enterococcus, Escherichia și Pseudomonas.

Aceste calități ale uleiului de cimbru nu înseamnă că poți preveni orice infecție digestivă consumând, pur și simplu, uleiul esențial. În plus, administrarea constantă a uleiului de cimbru poate crea dezechilibre importante ale florei intestinale.

Are efect antifungic

Uleiul de cimbru are și proprietăți antimicotice care au atras atenția comunității științifice. Astfel, doze foarte mici de ulei de cimbru par să fie eficiente împotriva infecției cu Candida albicans, inclusiv asupra tulpinilor rezistente la fluconazol. Sunt necesare studii aprofundate pentru a stabili dacă ingestia de ulei esențial de cimbru are beneficii pentru tratamentul candidozei.

Poate avea beneficii în ceea ce privește tratamentul cancerului

Un studiu in vitro a demonstrat că uleiul de cimbru poate inhiba dezvoltarea unor linii de celule caracteristice cancerului mamar. Aceste studii reprezintă un mic indiciu că cimbrul ar putea fi folosit ca adjuvant în tratamentul unor forme de cancer, în completarea tratamentului clasic, dar sunt necesare multe alte studii pentru a confirma ipoteza.

ulei de cimbru beneficii proprietati contraindicatii

Proprietățile uleiului de cimbru

Mulțumită abundenței de compuși volatili din uleiul de cimbru, acesta poate avea numeroase beneficii pentru sănătate. Proprietățile sale antiinflamatorii îl fac un bun adjuvant în prevenirea inflamației cronice și ameliorarea durerii. Rolul său antibacterian, antiviral și antifungic îl fac util în tratamentul unei varietăți de probleme cutanate.

Mulțumită uleiurilor volatile care dau și florilor aroma caracteristică, uleiul de cimbru poate fi folosit în aromaterapie, ca adjuvant în psihoterapie, ca parfum natural în diferite produse cosmetice sau ca simplă variantă sănătoasă de a imprima un parfum plăcut locuinței.

Utilizările uleiului de cimbru

Cea mai cunoscută și mai la îndemână utilizare a uleiului de cimbru este în arta culinară, el fiind un ingredient de bază în bucătăria mediteraneeană, inclusiv în Franța și Italia.

Cimbrul este un ingredient de bază al sosului pesto. El poate fi folosit în preparate de pui și pește. Pastele cu brânză, ciuperci și cimbru sunt o rețetă cunoscută și apreciată. Adăugat în uleiul de floarea soarelui, el îi poate prelungi stabilitatea, inclusiv la temperaturi înalte.

Uleiul de cimbru poate fi folosit pentru aplicații topice în cazul infecțiilor respiratorii și al afecțiunilor respiratorii, reglând reactivitatea bronșică și secreția de mucus.

Uleiul de cimbru poate fi folosit cu mult succes și în tratamentul unor afecțiuni ale pielii, de pildă în alopecia aerata, unde contribuie eficient la refacerea podoabei capilare.

Recomandări

În funcție de plantele din care este produs, de modul de producție și de sezonul în care sunt recoltate plantele, uleiul de cimbru poate avea proprietăți destul de variabile. Procesul de distilare a uleiului esențial de cimbru poate fi simplu sau dublu; în general, uleiul dublu distilat este cel care se folosește în scop terapeutic.

Uleiul de cimbru este un ulei dur, așadar recomandarea este să fie utilizat doar diluat într-un ulei purtător. În funcție de scop, acesta poate fi ulei de floarea soarelui, ulei de cocos, ulei de migdale. Utilizarea uleiului de cimbru ca atare este profund descurajată.

Având în vedere variabilitatea concentrațiilor uleiului esențial de cimbru și a compoziției acestuia, se recomandă discuția cu un medic înainte de administrare.

Contraindicații

Uleiul de cimbru este considerat în general sigur, dar persoanele alergice la mentă pot manifesta un numit grad de alergie și față de acesta. Pentru ulei de cimbru, contraindicații ferme sunt și utilizarea de către persoanele cu sensibilitate dovedită la alte plante din aceeași familie.

Reacțiile adverse față de uleiul de cimbru pot include:

  • Reacții alergice de intensitate variabilă, de la dermatita de contact până la simptome similare febrei fânului;
  • Amețeală;
  • Conjunctivită;
  • Dureri de cap;
  • Astm;
  • Slăbiciune musculară;
  • Tulburări gastrointestinale.

Uleiul de cimbru nu ar trebui ingerat sau aplicat nediluat pe piele. E de dorit să îl eviți în perioada sarcinii și alăptării și să te mulțumești cu forme mai puțin concentrate de cimbru, cum sunt ceaiul sau cimbrul uscat folosit pe post de condiment.

Copiii și animalele de casă nu ar trebui expuse la uleiul de cimbru deoarece se poate dovedi iritant în concentrații mari. Inclusiv difuzarea uleiului de cimbru trebuie realizată cu prudență. Uleiul esențial de cimbru pentru copii poate fi problematic, dar planta în sine, în formule mai diluate, poate avea importante beneficii pentru sănătatea celor mici.

Ca în cazul multor alte remedii, când vine vorba despre ulei de cimbru, beneficiile și contraindicațiile depind mult de fiecare caz în parte și de produsul utilizat.

Uleiul de cimbru are numeroase beneficii pentru mai multe posibile probleme de sănătate, susținând sănătatea generală a organismului. Deși nu trebuie folosit pe post de tratament unic, el se dovedește un adjuvant important în numeroase afecțiuni. Poți folosi ulei de cimbru ca atare, sau te poți bucura de beneficiile sale cumpărând, de pildă, produse cosmetice care îl conțin.

Bibliografie

  1. “7 Uses and Benefits of Thyme Oil.” Healthline, 21 Aug. 2019, www.healthline.com;
  2. “9 Health Benefits of Thyme.” Healthline, 4 Nov. 2014, www.healthline.com;
  3. Kowalczyk, Adam, et al. “Thymol and Thyme Essential Oil—New Insights into Selected Therapeutic Applications.” Molecules, vol. 25, no. 18, 9 Sept. 2020, p. 4125, https://doi.org/10.3390/molecules25184125;
  4. “Thyme: Uses, Side Effects, Interactions, Dosage, and Warning.” Webmd.com, 2009, www.webmd.com;
  5. Vassiliou, Evros, et al. “Anti-Inflammatory and Antimicrobial Properties of Thyme Oil and Its Main Constituents.” International Journal of Molecular Sciences, vol. 24, no. 8, 1 Jan. 2023, p. 6936, www.mdpi.com, https://doi.org/10.3390/ijms24086936.

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării