Publicat la: 
15/05/2014

Un antidepresiv reduce producerea proteinelor care cauzeaza maladia Alzheimer

Citalopramul, un antidepresiv prescris in mod obisnuit, inhiba producerea proteinelor beta-amiloide, care pot forma placi in anumite regiuni ale creierului si joaca un rol important in declansarea bolii Alzheimer, se arata intr-un studiu al cercetatorilor americani. Studiul, efectuat pe cobai si oameni, a fost publicat in revista americana Science Translational Medicine si confirma rezultatele experimentelor preliminare efectuate pe soareci, relateaza Mediafax.

Un prim experiment efectuat pe 23 de persoane sanatoase, cu varsta cuprinsa intre 18 si 50 de ani, a demonstrat ca o singura doza din acest antidepresiv a redus cu 37% producerea de beta-amiloide din creier, dupa 24 de ore.

Aceste proteine sunt produse de o activitate cerebrala normala, dar, in cazul persoanelor mai in varsta afectate de Alzheimer, productia de beta-amiloide creste, acestea aglutinandu-se pentru a forma placi, cunoscute si sub denumirea de "placi senile".

In al doilea experiment, cercetatorii au administrat acest antidepresiv soarecilor mai in varsta care aveau placi formate din beta-amiloide in creier. Dupa 28 de zile, antidepresivul a redus cresterea in dimensiuni a placilor deja existente si a incetinit procesul de formare a unor noi placi cu 78%.

Rezultatele acestei cercetari sunt incurajatoare, insa oamenii de stiinta considera ca este inca prematur sa se administreze antidepresive persoanelor in varsta doar pentru a incetini evolutia maladiei Alzheimer.

"Antidepresivele par sa diminueze semnificativ producerea de beta-amiloide, iar acest lucru este foarte interesant. Dar, desi antidepresivele sunt in general bine tolerate, acestea comporta anumite riscuri si produc efecte secundare", a precizat John Cirrito, profesor asistent de neurologie la Facultatea de medicina a Universitatii Washington din St. Louis.

"Pana nu vom dispune de dovezi mai sigure in sprijinul actiunii sale de a incetini sau opri boala Alzheimer, riscurile nu merita efortul", a afirmat cercetatorul, considerand ca "raman multe de facut in acest sens".

Majoritatea antidepresivelor contribuie la imbunatatirea circulatiei serotoninei in creier, aceasta fiind un neurotransmitator ce regleaza numeroase functii fiziologice, printre care starile de dispozitie.

Cercetari anterioare au aratat ca serotonina incetineste producerea de beta-amiloide, fapt care i-a determinat pe cercetatori sa testeze antidepresivele.

In prezent, cercetatorii incearca sa descopere mecanismul molecular cu ajutorul caruia serotonina influenteaza producerea de beta-amiloide, in cazul soarecilor de laborator.

A.C.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Psihologie

Koutsouris Alexandra Theodora
Psiholog
Sahlean Mihaela,Psiholog Clinician Principal, Doctor in Psihologie
Psiholog...
Medic Specialist
Danciu Florentina,Medic Primar
Medic Primar
  •  
  • 1 of 18