MEDICINA GENERALA

03 Iunie 2019

Un caz complex al unui pacient care nu putea folosi deloc mana dreapta, rezolvat prin implantarea unei proteze inversate de umar, la Spitalul de Ortopedie MedLife

scris de

Paraschiv Radu

medici MedLife

Fracturile de umar sunt des intalnite mai ales la populatia varstnica, insa sunt si situatii mai complexe in care este nevoie de proteze speciale. Un astfel de caz rar a fost operat de echipa de medici de la Spitalul de Ortopedie MedLife, condusa de dr. Ioan Horatiu Zorila. Pacientul, in varsta de 65 de ani, cu aproximativ o treime de os lipsa, nu se putea folosi deloc de mana dreapta si astfel, a fost necesara o proteza speciala, proteza inversata de umar.

Care este istoricul pacientului?

Dr. Ioan Horatiu Zorila Nicolau, specialitate Ortopedie: Este un pacient care in urma cu aproximativ un an a avut o fractura de humerus proximal, netratata. Fragmentele fiind sarite din articulatie s-au devascularizat si efectiv au inceput sa dispara de pe radiografie. Avand cam o treime lipsa de os, nu se putea folosi deloc de mana dreapta si atunci a fost necesara o proteza inversata de umar.

In ce consta noutatea abordarii?

Dr. Ioan Horatiu Zorila Nicolau: Proteza inversata de umar schimba, de fapt, anatomia umarului. In locul unde ar trebui sa fie o cupa se pune partea semisferica, iar in partea unde trebuie sa fie semisfera se pune cupa pentru ca ne bazam doar pe muschiul deltoid pentru a face miscarile. Crestem, astfel, bratul fortei intrucat ceilalti muschi nu mai pot fi folositi.

Indicatiile sunt mai rare pentru proteza inversata de umar, implanturile sunt mult mai costisitoare decat la proteza normala si tehnic e mai dificil de montat, tocmai din cauza faptului ca un singur muschi trebuie sa faca aproape toate miscarile care, in mod normal, sunt facute de patru muschi.

Fracturile de umar sunt des intalnite mai ales la populatia varstnica. In Romania, cazurile in care sunt implantate proteze inversate de umar nu sunt foarte numeroase. In general, se pun proteze normale, dar chiar si acestea intr-o proportie mai mica, comparativ cu cele de genunchi sau sold.

Cum decurge recuperarea pacientului?

Dr. Ioan Horatiu Zorila Nicolau: Bratul va fi imobilizat cu o esarfa in primele patru saptamani, insa pacientul va putea sa foloseasca activ mana de a doua zi. Doar ca in loc sa o lase pe langa corp cand nu o foloseste, o va tine intr-o esarfa pana apare cicatrizarea zonei.

Intre 6 si 12 saptamani se face kinetoterapie pentru intarirea muschiului deltoid, iar dupa 12 saptamani nu mai exista nicio restrictie. In principiu, va putea sa isi atinga urechea cu bratul.

Cum s-a desfasurat interventia?

Dr. Marius Scarlat, medic primar chirurgie ortopedica: A fost o interventie complexa intrucat era vorba de un accident vechi, a carei reusita depinde de reconstructia humerusului proximal. Am lucrat foarte bine alaturi de colegii mei, interventia nu a durat extrem de mult, pierderea de sange a fost foarte limitata si situatia articulatiei protetice este buna, in sensul ca articulatia este stabila si functionala.

Dr. Paraschiv Radu, specialitate ortopedie, traumatologie: Cazurile rare reprezinta oportunitati profesionale si la fel a fost si de data aceasta. Ma bucur ca interventia a decurs foarte bine si ca am facut parte din echipa medicala.

Citeste mai mult: In ce conditii se implanteaza protezele de umar si cum decurge interventia chirurgicala de protezareEchipa MedLife de Ortopedie

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

Orl

Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist
Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist

Dermatovenerologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.