Publicat la: 
4/07/2013

Un creier activ tine dementa departe

Foto: Reuters

Potrivit unui studiu, mentinerea activa a creierului prin citit sau scris ne ajuta sa il protejam la varste inaintate. Cercetatorii au constatat ca o viata de provocari mentale duce la un declin cognitiv mai lent. Studiul, publicat in Neurology, adauga un plus ideii conform careia debutul dementei poate fi amanat de catre diversi factori ai stilului nostru de viata.

In cadrul altui studiu din Statele Unite, 294 de persoane cu varsta de peste 55 de ani au primit teste care masurau memoria si gandirea, in fiecare an, timp de aproape 6 ani, pana la moartea lor. Acestia au raspuns si la un chestionar cu privire la activitatea lor mentala: daca au citit carti, au scris scrisori sau daca au luat parte la activitati legate de stimularea mentala in timpul copilariei, adolescentei, varstei de mijloc si mai tarziu in viata. Dupa ce au murit, creierele acestora au fost examinate pentru dovezi de semne fizice de dementa, precum leziuni cerebrale. Studiul a constatat ca cei care si-au mentinut creierul activ au inregistrat o rata a declinului cognitiv estimata la 15% mai mica decat cei care nu au avut activitate mentala constanta.

Doctorul Robert Wilson, de la Centrul Medical Universitar Rush din Chicago, care a condus studiul, a explicat ca exersarea creierului in timpul vietii este extrem de importanta pentru sanatatea acestuia la varste mai inaintate. "Creierul pe care il avem cand suntem batrani depinde, in mare parte, de ceea ce ii cerem sa faca in decursul intregii vieti", a afirmat acesta.

Sursa: BBC

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Psihiatrie

Psihiatru
Poroineanu Claudia-Raluca,Medic Psihiatru Specialist
Medic Psihiatru...
Medic Specialist
Medic specialist