MEDICINA GENERALA

01 Decembrie 2015

Un medicament antidiabetic comun ar putea fi secretul longevitatii

Un medicament antidiabetic comun ar putea fi secretul longevitatii

Un medicament antidiabetic comun, metformina, va fi subiectul unor teste pe subiecti umani, in SUA, dupa ce cercetatorii au descoperit ca ar putea contine elemente cheie pentru prelungirea sperantei de viata, pana la, in medie, 120 de ani, potrivit unui studiu publicat de The Telegraph, citat de Mediafax.

Cercetatorii cred ca acest medicament ar putea fi eficient in incetinirea procesului de imbatranire, aparitia unor maladii precum Alzheimer si Parkinson putand fi astfel prevenita mai mult timp.

Studii anterioare au demonstrat deja ca metformina, un medicament utilizat in mod obisnuit in tratarea diabetului de tipul II, poate prelungi viata, insa testele au fost realizate doar pe animale.

Agentia pentru reglementarea alimentelor si medicamentelor din SUA (Food and Drug Administration) si-a dat recent acordul pentru ca acest medicament sa fie testat pe oameni, iar, daca se va dovedi eficient, ar putea oferi persoanelor cu varsta peste 70 de ani sansa de a fi la fel de sanatoase biologic ca acelea de 50 de ani, potrivit cercetatorilor americani.

Specialistii vorbesc in acest caz despre "tratarea" procesului de imbatranire in locul bolilor provocate de aceasta, precum cancerul, diabetul si dementa.

Cercetatorul scotian Gordon Lithgow, de la Buck Institute for Research on Ageing din California, unul dintre autorii studiului, a declarat: "Daca tintesti procesul de imbatranire si il incetinesti, atunci incetinesti toate bolile asociate imbatranirii".

"Este revolutionar. Nu s-a mai intamplat pana acum", a mai spus acesta. "Avem toate motivele sa credem ca este posibil. Viitorul inseamna sa luam elementele de biologie pe care le-am dezvoltat pana acum si sa le aplicam pe oameni", a mai spus acesta.

Imbatranirea nu este o parte inevitabila a vietii, spun specialistii, explicand ca toate celulele contin un tipar ADN care, in principiu, ar putea face ca organismul sa functioneze corect la nesfarsit. Insa, pe parcursul vietii, miliardele de diviziuni celulare care au loc pentru ca organismul sa functioneze corect face posibila aparitia erorilor in acest proces de divizare. La un moment dat, organismul nu mai poate repara erorile. De exemplu, in cazul cancerului, celulele nu mai pot scapa de mutatii, fapt care determina aparitia tumorilor.

Cercetatorii cred ca metformina - cel mai utilizat medicament antidiabetic, care este si extrem de ieftin - este cel mai bun candidat in aceste teste clinice. Metformina creste numarul moleculelor de oxigen eliberate intr-o celula, fapt care ofera robustete si longevitate.

Medicamentul a fost testat pe viermii C.elegans, iar acestia nu numai ca au imbatranit mai lent, ci si-au pastrat si o stare buna de sanatate mai mult timp. La fel s-a intamplat cu soarecii folositi pentru testarea acestui medicament, rozatoarele beneficiind de o prelungire a vietii cu 40%.

Nu in ultimul rand, anul trecut, cercetatori de la Universitatea Cardiff din Marea Britanie au descoperit ca pacientii umani care au primit ca tratament antidiabetic metformina au trait mai mult decat persoane care nu sufereau de aceasta boala. In medie, viata lor a fost prelungita cu opt ani.

Testele care vor debuta anul viitor in SUA - Targeting Aging with Metformin sau TAME -, pentru care in prezent se colecteaza fonduri, vor avea ca subiecti 3.000 de persoane cu varste intre 70 si 80 de ani, care sufera sau au un risc de a se imbolnavi de cancer, maladii cardiace si dementa.

In SUA, in prezent, speranta de viata este de 82,8 ani in cazul femeilor si de 78,8 ani in cazul barbatilor, iar cercetatorii se asteapta la o crestere de 50%.

Autorii acestui studiu se gandesc ca descoperirea unui "vaccin antiimbatranire" ar fi o solutie mai buna decat gasirea unui tratament universal anticancer.

Stephanie Lederman, director executiv al American Federation for Aging Research din New York, participanta la acest studiu, spune ca nu se doreste a se gasi o "fantana a tineretii", ci o posibilitate de a prelungi viata sanatoasa.

A.C.Echipa MedLife de Diabet Si Nutritie

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

Orl

Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist
Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist

Dermatovenerologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.