Publicat la: 
30/12/2016

Un motiv in plus pentru a stopa fumatul pe durata sarcinii - studiu

Femeile care fumeaza pe durata sarcinii risca sa dea nastere unui copil cu leziuni renale, prin comparatie cu femeile care se lasa de fumat in aceasta perioada, sugereaza un nou studiu efectuat de cercetatorii japonezi de la Universitatea Kyoto.

Fumatul in timpul sarcinii a fost asociat de multa vreme nasterii premature si copiilor supraponderali, precum si prezentei unei serii de defecte congenitale. Studiul de fata ofera dovezi noi ca rinichii sunt printre organele supuse riscului de a fi afectate, a declarat autorul principal al cercetarii, Dr. Maki Shinazawa de la Universitatea Kyoto din Japonia, informeaza reuters.com.

"Fumatul activ elibereaza in organism nicotina si alte substante potential daunatoare, precum oxidul de azot, policarbonat si monozid de carbon, iar unele dintre acestea reusesc sa penetreze placenta, afectand rinichii fatului in timpul dezvoltarii sarcinii," declara Dr. Maki Shinazawa.

Pentru a realiza acest studiu, Shinzawa si colegii sai au analizat datele rezultate in urma testelor de urina colectate de la 44.595 de la copii pentru a identifica niveluri ridicate de proteina din urina ce pot afecta functiile renale.

Datele privitoare la fumatul pe timpul sarcinii au fost colectate in timpul contralelor prenatale efectuate in randul femeilor participante, iar cercetatorii au avut, de asemenea, datele copiilor in varsta de patru, noua, 18 si 36 de luni, participanti la studiu.

Per total, 79% dintre femeile participante la studiu au declarat ca nu au fumat niciodata, iar alte 4% au spus ca s-au oprit din fumat la inceputul sarcinii. Aproximativ 17% au continuat sa fumeze pe perioada graviditatii.

Riscul leziunilor renale in randul copiilor a fost scazut, dar prin comparatie cu copiii nascuti din mame nefumatoare, copiii ale caror mame au fumat pe durata sarcinii au avut cu 24% mai multe sanse sa dea nastere unor copii ce aratau semne de leziuni renale inca de la varsta de trei ani.

Testele de urina au aratat niveluri crescute ale proteinelor, dupa cum urmeaza: in procent de 1,7% in randul copiilor nascuti din mame fumatoare, 1,6% in randul copiilor ale caror mame au fost pana inainte de sarcina fumatoare si 1,3% in randul copiilor ale caror mame nu au fumat niciodata.

Copiii expusi la fumatul pasiv in domiciliu par, de asemenea, sa aiba un risc mai mare de leziuni renale decat copiii care nu au trait in familii de fumatori, dar diferenta nu este suficient de mare pentru a exclude posibilitatea intamplarii.

O limitare a studiului de fata o reprezinta acuratetea datelor raportate de catre femeile care au fumat atat inainte, cat si pe durata sarcinii, precum si lipsa testelor de laborator care ar putea confirma nivelul de expunere la fum al celor mici, noteaza autorii studiului, publicat in revista de specialitate "The Clinical Journal of the American Society of Nephrology."

Cu toate acestea, concluziile studiului aduc dovezi in plus ce leaga fumatul mamei pe durata sarcinii de aparitia leziunilor renale la fat, o conexiune pe care unele studii efectuate anterior au pus-o pe seama fumatului pasiv in randul celor mici, a declarat Dr. Paul Fowler, directorul Institutului Medical Sciences din cadrul Universitatii din Aberdeen, Marea Britanie.

Autor: G.T.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Ecografie 2D, Ecografie 4D, Ginecologie

Coroiu Sanda
Medic Specialist...
Cioata Bogdan,Medic Specialist
Medic Specialist
Vasiliu Cristina,Doctor
Medic primar,...
Radu Dan Cristian,Medic Specialist
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 77