Publicat la: 
22/05/2019

Cercetatorii de la Universitatea Tulane dezvolta analgezice care nu creeaza dependenta, dar functioneaza ca si morfina. Acestea diminueaza inflamatia, accelereaza recuperarea si previne recidiva durerii cronice.

Morfina si alte analgezice pe baza pe opiu sunt foarte eficiente in tratarea durerii initial, dar studiile au aratat ca acestea pot face pacientii mai sensibili la durere, prelungind disconfortul si sporind riscul de a avea dureri cronice.

Un nou tip de opioide, dezvoltat de cercetatorii de la Universitatea Tulane, nu are acest efect secundar si accelereaza timpul de recuperare, comparativ cu morfina. De asemenea, noul analgezic este la fel de puternic ca si morfina, dar nu creeaza dependenta.

”Un medicament care impiedica trecerea de la durerea acuta la cea cronica ar reprezenta o adevarata descoperire in dezvoltarea medicamentelor pentru gestionarea durerii”, spune James Zadina, profesor de medicina si autorul studiului.

Specialistii au testat un nou opioid, numit ZH853, folosind sobolani care aveau dureri inflamatorii si dureri in urma interventiilor chirurgicale. Medicamentul este o varianta procesata a endomorfinei neurochimice, care se gaseste in mod natural in organism.

Cercetatorii au tratat sobolanii fie cu ZH853, fie cu morfina sau cu efectul placebo. Cei tratati cu morfina, timp de cateva zile, s-au recuperat mai lent, comparativ cu efectul placebo. Acest lucru a fost valabil indiferent daca morfina a fost administrata inainte sau dupa leziune, indicand faptul ca utilizarea in prealabil a opioidelor ar putea agrava recuperarea.

”Morfina a determinat sistemul nervos central sa produca compusi pro-inflamatorii, care au crescut durerea, pe cand ZH853 nu a avut acest efect”, spune Zadina.

Cand noul medicament a fost testat in aceleasi conditii, acesta a accelerat in mod neasteptat recuperarea, iar in unele cazuri timpul de recuperare a fost redus la jumatate, comparativ cu morfina si placebo. Intr-un grup, durerea a persistat 32 de zile fara tratament, 46 de zile cu morfina si numai 11 zile cu ZH853.

Mai mult, cercetatorii au efectuat teste pentru sensibilitatea la durere, care ar putea fi mascata de modificari ale sistemului endorfin al organismului in urma unei leziuni. Atunci cand ceva provoaca durere, sistemul endorfin al organismului incearca sa contracareze. Daca este blocat prin stres, durerea de baza poate reveni chiar si dupa ce leziunea s-a vindecat.

Cu ZH853, durerea de baza a fost eliminata, nu mascata. De asemenea, a atenuat, sau blocat, doua procese separate care contribuie la trecerea de la durerea acuta la cea cronica, la neuroinflamatie si la senzibilizarea latenta.

”Cred ca este vital sa tratam durerea cronica drept o boala a sistemului nervos, nu sa ne axam doar pe simptome. ZH853 reduce simptomele, dar diminueaza si inflamatia, astfel ca se reduce timpul de recuperare si este prevenita recidiva durerii”, concluzioneaza Zadina.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Anestezie

Medic Primar
Arion Ghenadie,Medic specialist
Medic specialist
Medic specialist
Medic Primar
  •  
  • 1 of 18

Articole similare

Durerea trece mai usor cu un pic de iubire / Foto: PhotoXpress "Love hurts", spunea un cantec din anii '70. Specialistii americani de la Universitatea Stanford au dorit sa verifice daca e adevarat. Asa ca au facut o analiza a legaturii dintre iubire si durere, intr-un studiu la care au participat 15 studenti indragostiti. Cercetatorii au studiat...
Excesul de medicamente auto-administrate dauneaza grav / Foto: Reuters De la 1 februarie, farmacistii vor elibera numai pe baza de reteta medicamentele Algocalmin, Fabocalm, Metamizol Solacium, Algiotop, Algoblock, Algozone, Alindor, Algoremin, Metamizol Farmacon, Quarelin, Novocalmin, Sintocalmin si Centralgin. 13 medicamente, o singura...
"Doctorii nu ar trebui sa prescrie antibiotice pentru persoanele care sufera de dureri in gat, ci sa recomande medicamente analgezice precum paracetamol," conform noilor recomandari comunicate de National Health Service din Marea Britanie. Antibioticele sunt utilizate pentru tratarea infectiilor cauzate de bacterii, iar infectiile tractului...
Indiferent de tipul de durere, de clasa sociala sau varsta, este mult mai probabil ca unei femei sa-i fie prescrise medicamente pentru alinarea durerii. Intr-un studiu publicat in Gaceta Sanitaria s-a constatat ca acest fenomen este influentat de inegalitatea sociala si economica intre sexe din regiunea in care se afla pacientul. Expertii de la...
Oamenii de stiinta de la Universitatea Purdue incearca sa descopere constant noi medicamente pentru oamenii care se confrunta cu tulburari ale consumului de alcool, durere cronica si tulburari de dispozitie. Astfel, au descoperit ca doua peptide si o proteina gasita in spanac ar putea fi cheia catre dezvoltarea unor noi medicamente, potrivit...