Publicat la: 
22/05/2019

Cercetatorii de la Universitatea Tulane dezvolta analgezice care nu creeaza dependenta, dar functioneaza ca si morfina. Acestea diminueaza inflamatia, accelereaza recuperarea si previne recidiva durerii cronice.

Morfina si alte analgezice pe baza pe opiu sunt foarte eficiente in tratarea durerii initial, dar studiile au aratat ca acestea pot face pacientii mai sensibili la durere, prelungind disconfortul si sporind riscul de a avea dureri cronice.

Un nou tip de opioide, dezvoltat de cercetatorii de la Universitatea Tulane, nu are acest efect secundar si accelereaza timpul de recuperare, comparativ cu morfina. De asemenea, noul analgezic este la fel de puternic ca si morfina, dar nu creeaza dependenta.

”Un medicament care impiedica trecerea de la durerea acuta la cea cronica ar reprezenta o adevarata descoperire in dezvoltarea medicamentelor pentru gestionarea durerii”, spune James Zadina, profesor de medicina si autorul studiului.

Specialistii au testat un nou opioid, numit ZH853, folosind sobolani care aveau dureri inflamatorii si dureri in urma interventiilor chirurgicale. Medicamentul este o varianta procesata a endomorfinei neurochimice, care se gaseste in mod natural in organism.

Cercetatorii au tratat sobolanii fie cu ZH853, fie cu morfina sau cu efectul placebo. Cei tratati cu morfina, timp de cateva zile, s-au recuperat mai lent, comparativ cu efectul placebo. Acest lucru a fost valabil indiferent daca morfina a fost administrata inainte sau dupa leziune, indicand faptul ca utilizarea in prealabil a opioidelor ar putea agrava recuperarea.

”Morfina a determinat sistemul nervos central sa produca compusi pro-inflamatorii, care au crescut durerea, pe cand ZH853 nu a avut acest efect”, spune Zadina.

Cand noul medicament a fost testat in aceleasi conditii, acesta a accelerat in mod neasteptat recuperarea, iar in unele cazuri timpul de recuperare a fost redus la jumatate, comparativ cu morfina si placebo. Intr-un grup, durerea a persistat 32 de zile fara tratament, 46 de zile cu morfina si numai 11 zile cu ZH853.

Mai mult, cercetatorii au efectuat teste pentru sensibilitatea la durere, care ar putea fi mascata de modificari ale sistemului endorfin al organismului in urma unei leziuni. Atunci cand ceva provoaca durere, sistemul endorfin al organismului incearca sa contracareze. Daca este blocat prin stres, durerea de baza poate reveni chiar si dupa ce leziunea s-a vindecat.

Cu ZH853, durerea de baza a fost eliminata, nu mascata. De asemenea, a atenuat, sau blocat, doua procese separate care contribuie la trecerea de la durerea acuta la cea cronica, la neuroinflamatie si la senzibilizarea latenta.

”Cred ca este vital sa tratam durerea cronica drept o boala a sistemului nervos, nu sa ne axam doar pe simptome. ZH853 reduce simptomele, dar diminueaza si inflamatia, astfel ca se reduce timpul de recuperare si este prevenita recidiva durerii”, concluzioneaza Zadina.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Anestezie

Medic primar
Medic Specialist...
Medic Specialist
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 18

Articole similare

Aspirina reduce durerile de cap / Foto: Sxc.hu O singura tableta de aspirina poate aduce cel putin o ameliorare temporara a durerii, pentru aproximativ jumatate din persoanele care sufera de migrene, sugereaza un studiu citat de Reuters. Tot cam jumatate din persoanele care se confrunta cu aceasta problema prefera sa ia analgezice, care pot fi...
Cercetatorii de la Universitatea Tulane dezvolta analgezice care nu creeaza dependenta, dar functioneaza ca si morfina. Acestea diminueaza inflamatia, accelereaza recuperarea si previne recidiva durerii cronice. Morfina si alte analgezice pe baza pe opiu sunt foarte eficiente in tratarea durerii initial, dar studiile au aratat ca acestea pot face...
Durerile cronice afecteza viata cotidiana / Foto: SmartWoman Fara indoiala, numeroase persoane sufera de dureri cronice. Acestea ne afecteaza viata cotidiana, ne fac sa ne simtim extenuati, provoaca insomnii, care diminueaza eficienta si puterea de munca. Durerea este modul prin care organismul avertizeaza ca ceva nu functioneaza normal si...
Durerea trece mai usor cu un pic de iubire / Foto: PhotoXpress "Love hurts", spunea un cantec din anii '70. Specialistii americani de la Universitatea Stanford au dorit sa verifice daca e adevarat. Asa ca au facut o analiza a legaturii dintre iubire si durere, intr-un studiu la care au participat 15 studenti indragostiti. Cercetatorii au studiat...
Cercetatorii de la Universitatea Tulane dezvolta analgezice care nu creeaza dependenta, dar functioneaza ca si morfina. Acestea diminueaza inflamatia, accelereaza recuperarea si previne recidiva durerii cronice. Morfina si alte analgezice pe baza pe opiu sunt foarte eficiente in tratarea durerii initial, dar studiile au aratat ca acestea pot face...