Publicat la: 
28/02/2019

Cercetatorii din Australia au dezvoltat un dispozitiv care poate izola celulele individuale de cancer din probele de sange. Dispozitivul microfluidic functioneaza prin separarea diferitelor tipuri de celule in functie de marimea lor.

Cu ajutorul acestuia, in viitor s-ar putea efectua biopsii lichide rapide si ieftine, capabile sa detecteze cancerul, fiind un ajutor in dezvoltarea unor planuri de tratament specifice.

”Acest cip microfluidic ne permite sa separam celulele canceroase din sangele normal, sau din cel diluat minim. Desi au inceput sa devina disponibile mai multe dispozitive pentru detectarea celulelor canceroase, cele mai multe sunt scumpe si nu sunt la indemana laboratoarelor de cercetare sau spitalelor. Dispozitivul nostru e ieftin si nu necesita multa preparare sau diluare a probelor, fiind usor de utilizat”, spune Ian Papautsky, de la Colegiul de Inginerie UIC.

Posibilitatea de a izola cu succes celulele canceroase este un pas esential in realizarea biopsiei lichide, in care cancerul ar putea fi detectat printr-o simpla analiza de sange. Acest lucru ar putea elimina disconfortul si costul biopsiilor tisulare, care utilizeaza ace sau proceduri chirurgicale ca parte a diagnosticarii cancerului. De asemenea, biopsia lichida poate fi utila si pentru urmarirea eficacitatii chimioterapiei pe parcursul timpului si pentru detectarea cancerului in organele dificil de accesat prin tehnicile traditionale, cum ar fi creierul si plamanii.

Cu toate acestea, izolarea celulelor tumorale care circula in sange nu este o sarcina usoara, deoarece acestea sunt prezente in cantitati extrem de mici. Pentru multe tipuri de cancer, celulele sunt prezente la niveluri apropiate de 1 la 1 miliard de celule sanguine.

”Un tub de sange de 7,5 mililitri, care este cantitatea tipica care se extrage, ar putea avea zece celule canceroase si 35-40 de miliarde de celule sanguine”, spune Papautski.

Tehnologiile microfluidice sunt o alternativa a metodelor traditionale de detectare a celulelor in fluite. Aceste dispozitive utilizeaza markeri pentru a capta celulele vizate in timp ce plutesc sau profita de proprietatile fizice ale celulelor vizate, in special dimensiunea, pentru a le separa de alte celule prezente in fluide.

Echipa de specialisti a dezvoltat un dispozitiv care utilizeaza marimea pentru a separa celulele tumorale de sange. Utilizarea diferentelor de marime pentru a separa tipurile de celule dintr-un lichid este mai usoara decat separarea afinitatii, care necesita o multime de operatiuni avansate de purificare.

”Noi separam celulele bazandu-ne pe mici diferente de dimensiune, care dicteaza atractia celulei in diferite locatii intr-o coloana de lichid, in timp ce se misca”, spune Papautski.

Specialistii au luat probe de 5 mililitri de sange sanatos cu 10 celule de cancer pulmonar, iar apoi au folosit dispozitivul. Au reusit sa identifice 93% din celulele canceroase. Dispozitivele microfluidice concepute anterior au avut rate de identificare cuprinse intre 50 si 80%.

Mai apoi, au luat opt probe de sange de la pacientii diagnosticati cu cancer pulmonar si au reusit sa separe celulele canceroase din sase probe, utilizand acest dispozitiv.

Pe langa eficienta ridicata a dispozitivului, este nevoie de o diluare mai mica a sangelui. Fara a se dilua atat, timpul de pregatire este mai scurt. In experiment au folosit sange care nu a fost diluat deloc si sange diluat de trei ori, adica foarte putin in comparatie cu alte protocoale pentru separarea celulara.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Oncologie

Doctor in...
Medic Primar
Medic Specialist
Vremes Georgeta,Medic Primar
Medic Primar

Articole similare

Predispozitia pentru anumite forme de cancer poate fi mostenita. Exista teste genetice care identifica mutatii genetice care pot creste riscul persoanei purtatoare de a dezvolta o forma de cancer. Genele implicate in carcinogeneza controleaza cresterea si multiplicarea celulelor in organismul uman. Cititi mai multe si adresati intrebari pe blogul...
Un nou test sangvin contra depresiei a fost dezvoltat de oamenii de stiinta din orasul american Chicago, care au descoperit ca aceasta afectiune determina o crestere spectaculoasa a concentratiilor unor substante chimice din sange. Cercetatorii spera ca inventia lor va grabi si va scurta procesul de diagnosticare a bolii si va duce la...
Oamenii de stiinta au descoperit, printr-un nou studiu, ca nivelurile ridicate de grasime acumulata in jurul coapselor si abdomenului sunt asociate cu un risc crescut de cancer de prostata agresiv. Descoperirile au fost publicate in ”CANCER”, o publicatie revizuita de Societatea Americana de Cancer. Acestea pot favoriza intelegerea relatiei dintre...
Un regim alimentar bogat in carne rosie reduce speranta de viata, crescand riscul de cancer si boli de inima, arata cel mai recent studiu al Facultatii de Medicina Harvard, citat de BBC. Cercetatorii au analizat date provenind de la peste 120.000 de persoane, intr-un interval de 28 de ani. Potrivit autorilor, inlocuirea carnii rosii cu peste, pui...
Cercetatorii americani de la Johns Hopkins University au descoperit ca doua treimi din cazurile de cancer de diferite tipuri sunt cauzate mai ales de ghinion, mai precis de mutatii accidentale in ADN, si mai putin de obiceiuri daunatoare sau factori ereditari, relateaza Reuters. Cercetatorii au studiat 31 de tipuri de cancer si au descoperit ca...