Publicat la: 
28/02/2019

Cercetatorii din Australia au dezvoltat un dispozitiv care poate izola celulele individuale de cancer din probele de sange. Dispozitivul microfluidic functioneaza prin separarea diferitelor tipuri de celule in functie de marimea lor.

Cu ajutorul acestuia, in viitor s-ar putea efectua biopsii lichide rapide si ieftine, capabile sa detecteze cancerul, fiind un ajutor in dezvoltarea unor planuri de tratament specifice.

”Acest cip microfluidic ne permite sa separam celulele canceroase din sangele normal, sau din cel diluat minim. Desi au inceput sa devina disponibile mai multe dispozitive pentru detectarea celulelor canceroase, cele mai multe sunt scumpe si nu sunt la indemana laboratoarelor de cercetare sau spitalelor. Dispozitivul nostru e ieftin si nu necesita multa preparare sau diluare a probelor, fiind usor de utilizat”, spune Ian Papautsky, de la Colegiul de Inginerie UIC.

Posibilitatea de a izola cu succes celulele canceroase este un pas esential in realizarea biopsiei lichide, in care cancerul ar putea fi detectat printr-o simpla analiza de sange. Acest lucru ar putea elimina disconfortul si costul biopsiilor tisulare, care utilizeaza ace sau proceduri chirurgicale ca parte a diagnosticarii cancerului. De asemenea, biopsia lichida poate fi utila si pentru urmarirea eficacitatii chimioterapiei pe parcursul timpului si pentru detectarea cancerului in organele dificil de accesat prin tehnicile traditionale, cum ar fi creierul si plamanii.

Cu toate acestea, izolarea celulelor tumorale care circula in sange nu este o sarcina usoara, deoarece acestea sunt prezente in cantitati extrem de mici. Pentru multe tipuri de cancer, celulele sunt prezente la niveluri apropiate de 1 la 1 miliard de celule sanguine.

”Un tub de sange de 7,5 mililitri, care este cantitatea tipica care se extrage, ar putea avea zece celule canceroase si 35-40 de miliarde de celule sanguine”, spune Papautski.

Tehnologiile microfluidice sunt o alternativa a metodelor traditionale de detectare a celulelor in fluite. Aceste dispozitive utilizeaza markeri pentru a capta celulele vizate in timp ce plutesc sau profita de proprietatile fizice ale celulelor vizate, in special dimensiunea, pentru a le separa de alte celule prezente in fluide.

Echipa de specialisti a dezvoltat un dispozitiv care utilizeaza marimea pentru a separa celulele tumorale de sange. Utilizarea diferentelor de marime pentru a separa tipurile de celule dintr-un lichid este mai usoara decat separarea afinitatii, care necesita o multime de operatiuni avansate de purificare.

”Noi separam celulele bazandu-ne pe mici diferente de dimensiune, care dicteaza atractia celulei in diferite locatii intr-o coloana de lichid, in timp ce se misca”, spune Papautski.

Specialistii au luat probe de 5 mililitri de sange sanatos cu 10 celule de cancer pulmonar, iar apoi au folosit dispozitivul. Au reusit sa identifice 93% din celulele canceroase. Dispozitivele microfluidice concepute anterior au avut rate de identificare cuprinse intre 50 si 80%.

Mai apoi, au luat opt probe de sange de la pacientii diagnosticati cu cancer pulmonar si au reusit sa separe celulele canceroase din sase probe, utilizand acest dispozitiv.

Pe langa eficienta ridicata a dispozitivului, este nevoie de o diluare mai mica a sangelui. Fara a se dilua atat, timpul de pregatire este mai scurt. In experiment au folosit sange care nu a fost diluat deloc si sange diluat de trei ori, adica foarte putin in comparatie cu alte protocoale pentru separarea celulara.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Oncologie

Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Primar,...

Articole similare

Oamenii de stiinta din Scotia au demonstrat ca prin utilizarea unui test de sange ar putea detecta cancerul pulmonar mai devreme, astfel incat pacientii sa nu se mai prezinte numai cand ajung intr-un stadiu avansat. Specialistii de la Centrul de Detectare Precoce a Cancerului Pulmonar din Scotia au condus cel mai mare studiu clinic din lume,...
Peste 500 de miliarde de celule din corpul nostru vor fi inlocuite in fiecare zi, dar selectia naturala ne-a permis sa ne dezvoltam un mecanism de aparare impotriva mutatiilor celulare care ar putea provoca cancerul. Aceasta relatie intre evolutie si lupta organismului impotriva cancerului este explorata intr-o editie speciala a revistei...
Un bebelus din nordul Japoniei este testat pentru radiatii / Foto: Reuters Viata a evoluat intr-un mediu bombardat cu radiatii ionizante. Acestea provin din spatiul cosmic, din pamant, si chiar din propriile corpuri. Unele alimente, precum bananele sau nucile braziliene, prezinta in mod natural un nivel mai ridicat de radiatii decat alte alimente...
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) va publica luni un raport care va lansa un semnal de alarma in privinta carnii procesate si a celei rosii, care ar fi la fel de cancerigene ca si fumatul scrie cotidianul britanic The Telegraph. Pe aceasta lista carnea procesata (de tip costita, sunca etc) precum si carnea rosie proaspata va fi inclusa in...
Un nou studiu aparut in revista ”Diabetes”, din China, care a inclus cel mai mare numar de oameni diagnosticati cu diabet zaharat la nivel global, sugereaza ca diabetul de tip 2 este asociat cu un risc ridicat de 11 tipuri de cancer la barbati si 13 tipuri de cancer la femei. Aceasta posibila asociere a fost speculata de mult timp, dar rezultatele...