Publicat la: 
12/12/2018

cuplu in varsta

Specialistii de la Universitatea Helsinki si de la Universitatea California au conceput doua teste de memorie care evalueaza memoria episodica, acestea facand diagnosticarea insuficientei cognitive usoare din cauza bolii Alzheimer mult mai usoara. Testele au ajutat la identificarea indivizilor cu un risc crescut de a fi diagnosticati cu Alzheimer in urmatorii trei ani, potrivit eurekalert.org.

Insuficienta cognitiva usoara este conditie eterogena, poate fi reversibila sau permamenta si este asociata cu un risc mare de dementa, in special cu boala Alzheimer. Insuficienta cognitiva usoara afecteaza memoria sau alte domenii cognitive. In acest caz, individul ramane capabil sa isi desfasoare independent activitatile zilnice si nu indeplineste criteriile dementei.

”Utilizarea testelor de memorie a imbunatatit semnificativ precizia diagnosticului bolii Alzheimer si a atrofiei cerebrale, in timpul unei perioade de urmarire de trei ani. Rezultatele subliniaza importanta evaluarii neuropsihologice drept o metoda eficienta de diagnostic pentru tulburarile cognitive cauzate de Alzheimer”, explica Eero Vuoksimaa, cercetator la Universitatea Helsinki.

Performantele scazute la test au prezis atrofierea accelerata a creierului

Specialistii au colectat datele a 230 de indivizi sanatosi din punct de vedere cognitiv si a 394 de indivizi cu insuficienta cognitiva usoara. Cei cu insuficienta cognitiva usoara au fost impartiti in doua grupuri, in functie de performantele la ambele teste. La primul test li s-a cerut sa relateze o povestire, iar la al doilea test li s-a cerut sa isi aduca aminte o lista de cuvinte.

Oamenii de stiinta au analizat diferentele de baza dintre cele doua grupuri, descoperind ca persoanele care au obtinut punctaje slabe la ambele teste au avut un risc mai mare de a fi diagnosticati cu Alzheimer, comparativ cu cei care nu s-au descurcat bine la testul care le cerea sa relateze o povestire.

”In timpul fazei de urmarire, nu a existat o diferenta in privinta atrofierii creierului intre participantii sanatosi si cei care nu au reusit sa relateze povestirea. Totusi, in cazul celor care nu au reusit sa treaca ambele teste, atrofierea creierului a fost mai accelerata”, spune Vuoksimaa.

Aproximativ jumatate dintre participantii care au avut rezultate slabe la ambele teste au fost diagnosticati cu Alzheimer in timpul perioadei de studiu de trei ani. Doar 16% dintre participantii care au avut rezultate slabe la primul test au fost diagnosticati au aceasta afectiune.

Cateva studii anterioare au demonstrat ca testele care presupun retinerea unei liste de cuvinte pot prezice riscul bolii Alzheimer cel mai bine.

”Cele doua teste de memorie ar putea fi introduse in evaluarea de sanatate a populatiei in curs de imbatranire, in special in cazul pacientilor suspecti de deficit de memorie”, concluzioneaza Vuoksimaa.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Neurologie

Medic Specialist
Doctor primar
Medic Primar
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 13

Articole similare

Maladia Alzheimer/ Foto: MorgueFile.com Persoanele purtatoare ale virusului herpesului ar putea prezenta un risc crescut de a dezvolta boala Alzheimer, este concluzia unui studiu realizat de o echipa de cercetatorii suedezi de la Universitatea din Umea, scrie marti passionsante.be, citat de Agerpres. Aceasta legatura fusese sugerata de...
Scanare creier sanatos (stanga) si scanare creier afectat de Alzheimer (dreapta)/ Foto: Wikimedia Commons Creierul are o regiune care este responsabila de instalarea schizofreniei si a maladiei Alzheimer, potrivit unor cercetatori britanici care au identificat zona cerebrala folosind tehnici de imagistica medicala. Regiunea cerebrala in...
prof. Luc Montagnier Cei doi francezi care au descoperit virusul HIV in 1983 au fost recompensati cu un Nobel pentru medicina in 2008. Am avut sansa unui interviu cu fiecare dintre cei doi. Primul la Paris, in urma cu trei ani, cu Francoise Barre-Sinoussi, in timpul caruia aceasta Doamna mi-a explicat temeinic evolutia cercetarilor pentru...
Reducerea treptata a unei enzime numite BACE1 inverseaza formarea de placi de amiloid in creierul soarecilor de laborator cu Alzheimer, imbunatatind astfel functiile cognitive ale acestora. Studiul, publicat recent in revista de specialitate "The Journal of Experimental Medicine," le ofera speranta oamenilor de stiinta ca medicamentele concepute...
Ce spun genele despre noi / Foto: Captura Vimeo.com Dam vina pe gene pentru multe dintre problemele noastre, chiar si atunci cand cauzele sunt poate altele. Vorbim despre profilul nostru genetic cum vorbim despre temperament - este acea parte din noi care ne influenteaza si determina viata. Ani de cercetari au transformat banuielile in...