Publicat la: 
12/12/2018

cuplu in varsta

Specialistii de la Universitatea Helsinki si de la Universitatea California au conceput doua teste de memorie care evalueaza memoria episodica, acestea facand diagnosticarea insuficientei cognitive usoare din cauza bolii Alzheimer mult mai usoara. Testele au ajutat la identificarea indivizilor cu un risc crescut de a fi diagnosticati cu Alzheimer in urmatorii trei ani, potrivit eurekalert.org.

Insuficienta cognitiva usoara este conditie eterogena, poate fi reversibila sau permamenta si este asociata cu un risc mare de dementa, in special cu boala Alzheimer. Insuficienta cognitiva usoara afecteaza memoria sau alte domenii cognitive. In acest caz, individul ramane capabil sa isi desfasoare independent activitatile zilnice si nu indeplineste criteriile dementei.

”Utilizarea testelor de memorie a imbunatatit semnificativ precizia diagnosticului bolii Alzheimer si a atrofiei cerebrale, in timpul unei perioade de urmarire de trei ani. Rezultatele subliniaza importanta evaluarii neuropsihologice drept o metoda eficienta de diagnostic pentru tulburarile cognitive cauzate de Alzheimer”, explica Eero Vuoksimaa, cercetator la Universitatea Helsinki.

Performantele scazute la test au prezis atrofierea accelerata a creierului

Specialistii au colectat datele a 230 de indivizi sanatosi din punct de vedere cognitiv si a 394 de indivizi cu insuficienta cognitiva usoara. Cei cu insuficienta cognitiva usoara au fost impartiti in doua grupuri, in functie de performantele la ambele teste. La primul test li s-a cerut sa relateze o povestire, iar la al doilea test li s-a cerut sa isi aduca aminte o lista de cuvinte.

Oamenii de stiinta au analizat diferentele de baza dintre cele doua grupuri, descoperind ca persoanele care au obtinut punctaje slabe la ambele teste au avut un risc mai mare de a fi diagnosticati cu Alzheimer, comparativ cu cei care nu s-au descurcat bine la testul care le cerea sa relateze o povestire.

”In timpul fazei de urmarire, nu a existat o diferenta in privinta atrofierii creierului intre participantii sanatosi si cei care nu au reusit sa relateze povestirea. Totusi, in cazul celor care nu au reusit sa treaca ambele teste, atrofierea creierului a fost mai accelerata”, spune Vuoksimaa.

Aproximativ jumatate dintre participantii care au avut rezultate slabe la ambele teste au fost diagnosticati cu Alzheimer in timpul perioadei de studiu de trei ani. Doar 16% dintre participantii care au avut rezultate slabe la primul test au fost diagnosticati au aceasta afectiune.

Cateva studii anterioare au demonstrat ca testele care presupun retinerea unei liste de cuvinte pot prezice riscul bolii Alzheimer cel mai bine.

”Cele doua teste de memorie ar putea fi introduse in evaluarea de sanatate a populatiei in curs de imbatranire, in special in cazul pacientilor suspecti de deficit de memorie”, concluzioneaza Vuoksimaa.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Neurologie, Neurologie pediatrica

Medic Primar
Medic Specialist
Petrea Adina-Ioana,Medic Primar
Medic Primar
Ionita Mariana,Medic Specialist
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 11

Articole similare

Orasele mari care au un nivel ridicat de poluare cresc rata de suicid, precum si riscul de dezvoltare a bolii Alzheimer in randul adultilor, subliniaza un studiu realizat de oamenii de stiinta de la Universitatea din Montana. Rezultatele studiului au fost publicate recent in revista de specialitate "The Journal of Environmental Research," ...
Consumul de bere ar putea ajuta la protejarea creierului de un numar de boli degenerative, sustin oamenii de stiinta chinezi, scrie Agerpres. Un studiu realizat de o echipa de cercetatori de la Universitatea Lanzhou a constatat ca xanthohumol-ul, un tip de flavonoid (o clasa de metaboliti secundari ai plantelor, cu proprietati antioxidante, n...
Scanare creier sanatos (stanga) si scanare creier afectat de Alzheimer (dreapta)/ Foto: Wikimedia Commons Numarul din ce in ce mai mare de pacienti care sufera de Alzheimer ii face pe medici sa caute noi modalitati de a incetini progresia bolii, iar in acest moment, conform psihiatrului german Timo Grimmer, sperantele sunt legate de...
Specialistii de la Universitatea Helsinki si de la Universitatea California au conceput doua teste de memorie care evalueaza memoria episodica, acestea facand diagnosticarea insuficientei cognitive usoare din cauza bolii Alzheimer mult mai usoara. Testele au ajutat la identificarea indivizilor cu un risc crescut de a fi diagnosticati cu Alzheimer...
Dietele bogate in frunze proaspete de salata, fasole, fructe de padure si cereale integrale au potentialul de a incetini procesul de imbatranire a creierului si declinul cognitiv la persoanele de varsta a treia, potrivit unui studiu publicat in Statele Unite ale Americii, informeaza Reuters, citat de Mediafax. Declinul cognitiv reprezinta o...