Publicat la: 
12/12/2018

cuplu in varsta

Specialistii de la Universitatea Helsinki si de la Universitatea California au conceput doua teste de memorie care evalueaza memoria episodica, acestea facand diagnosticarea insuficientei cognitive usoare din cauza bolii Alzheimer mult mai usoara. Testele au ajutat la identificarea indivizilor cu un risc crescut de a fi diagnosticati cu Alzheimer in urmatorii trei ani, potrivit eurekalert.org.

Insuficienta cognitiva usoara este conditie eterogena, poate fi reversibila sau permamenta si este asociata cu un risc mare de dementa, in special cu boala Alzheimer. Insuficienta cognitiva usoara afecteaza memoria sau alte domenii cognitive. In acest caz, individul ramane capabil sa isi desfasoare independent activitatile zilnice si nu indeplineste criteriile dementei.

”Utilizarea testelor de memorie a imbunatatit semnificativ precizia diagnosticului bolii Alzheimer si a atrofiei cerebrale, in timpul unei perioade de urmarire de trei ani. Rezultatele subliniaza importanta evaluarii neuropsihologice drept o metoda eficienta de diagnostic pentru tulburarile cognitive cauzate de Alzheimer”, explica Eero Vuoksimaa, cercetator la Universitatea Helsinki.

Performantele scazute la test au prezis atrofierea accelerata a creierului

Specialistii au colectat datele a 230 de indivizi sanatosi din punct de vedere cognitiv si a 394 de indivizi cu insuficienta cognitiva usoara. Cei cu insuficienta cognitiva usoara au fost impartiti in doua grupuri, in functie de performantele la ambele teste. La primul test li s-a cerut sa relateze o povestire, iar la al doilea test li s-a cerut sa isi aduca aminte o lista de cuvinte.

Oamenii de stiinta au analizat diferentele de baza dintre cele doua grupuri, descoperind ca persoanele care au obtinut punctaje slabe la ambele teste au avut un risc mai mare de a fi diagnosticati cu Alzheimer, comparativ cu cei care nu s-au descurcat bine la testul care le cerea sa relateze o povestire.

”In timpul fazei de urmarire, nu a existat o diferenta in privinta atrofierii creierului intre participantii sanatosi si cei care nu au reusit sa relateze povestirea. Totusi, in cazul celor care nu au reusit sa treaca ambele teste, atrofierea creierului a fost mai accelerata”, spune Vuoksimaa.

Aproximativ jumatate dintre participantii care au avut rezultate slabe la ambele teste au fost diagnosticati cu Alzheimer in timpul perioadei de studiu de trei ani. Doar 16% dintre participantii care au avut rezultate slabe la primul test au fost diagnosticati au aceasta afectiune.

Cateva studii anterioare au demonstrat ca testele care presupun retinerea unei liste de cuvinte pot prezice riscul bolii Alzheimer cel mai bine.

”Cele doua teste de memorie ar putea fi introduse in evaluarea de sanatate a populatiei in curs de imbatranire, in special in cazul pacientilor suspecti de deficit de memorie”, concluzioneaza Vuoksimaa.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Neurologie

Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist
Ferencz-Flatz Ghertruda,Medic primar
Medic primar
  •  
  • 1 of 11

Articole similare

In Romania peste 80% dintre bolnavii cu Alzheimer raman nediagnosticati. Conform Societatii Romane Alzheimer, din cele 200.000 persoane cu această afecțiune, doar 35.000 au un diagnostic, se arata intr-un comunicat al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente.  In tara noastra boala Alzheimer este inclusa intr-un program al...
Riscul de a dezvolta boala Alzheimer creste odata cu varsta, iar specialistii de la Centrul German de Boli Neurodegenerative au descoperit o posibila cauza. Anumite molecule implicate in boala, numite proteine ”tau”, se raspandesc mai usor in creier cand acesta este imbatranit. Toate acestea au fost determinate prin experimente conduse in...
Scanare creier sanatos (stanga) si scanare creier afectat de Alzheimer (dreapta)/ Foto: Wikimedia Commons Creierul are o regiune care este responsabila de instalarea schizofreniei si a maladiei Alzheimer, potrivit unor cercetatori britanici care au identificat zona cerebrala folosind tehnici de imagistica medicala. Regiunea cerebrala in...
Maladia Alzheimer/ Foto: MorgueFile.com Utilizarea pe termen lung a unor somnifere sau medicamente impotriva anxietatii din familia benzodiazepinelor (tranchilizante minore) poate creste semnificativ riscul de a dezvolta maladia Alzheimer, potrivit unui studiu franco-canadian publicat miercuri, informeaza agentia AFP, citata de Agerpres....
Maladia Alzheimer/ Foto: MorgueFile.com Persoanele purtatoare ale virusului herpesului ar putea prezenta un risc crescut de a dezvolta boala Alzheimer, este concluzia unui studiu realizat de o echipa de cercetatorii suedezi de la Universitatea din Umea, scrie marti passionsante.be, citat de Agerpres. Aceasta legatura fusese sugerata de...