MEDICINA GENERALA

02 Mai 2019

Un nou test poate determina care este cel mai eficient tratament pentru cancerul de san

Oamenii de stiinta de la Universitatea Queen Mary, din Londra, au dezvoltat un test care i-ar putea ajuta pe medici sa decida care este cel mai eficient tratament pentru femeile diagnosticate cu cancer mamar.

Testul a reusit sa prezica daca chimioterapia ar putea fi benefica pentru pacientele cu cel mai frecvent tip de cancer de san (estrogen-receptor pozitiv, HER2-negativ), ajutand astfel la directionarea femeilor cu risc crescut de metastaza catre chimioterapie si pe cele cu un risc scazut de metastaza sa renunte la chimioterapie, evitand posibilele efecte secundare.

Aproximativ 85% dintre pacientii diagnosticati cu cancer de san au receptorul estrogen pozitiv, ceea ce inseamna ca cancerul se extinde ca raspuns la hormonul estrogen. Medicii au inceput sa foloseasca din ce in ce mai frecvent testele multigenice pentru a determina prognosticul si riscul metastazelor fiecarui pacient in parte, fiind cea mai buna cale de a recomanda tratamentul potrivit.

Noul studiu a fost publicat in revista ”Breast Cancer Research and Treatment” si a reunit specialisti din Marea Britanie, Austria si Spania. Acestia au constatat ca un test multigenic, numit EndoPredict, este capabil sa prezica daca chimioterapia va functiona. Mai exact, s-a efectuat o analiza combinata a trei mari studii clinice, fiind incluse 3746 de femei in total, care au fost tratate inclusiv cu terapia hormonala si cu chimioterapie.

Pacientii care au inregistrat un scor ridicat cand au facut testul (adica risc crescut de metastaze) si care au facut mai multe chimioterapie, pe langa terapia hormonala, au avut rezultate statistice mai bune in urmatorii 10 ani, comparativ cu cei care au facut doar terapie hormonala. Aceasta este dovada ca EndoPredict nu este doar un test prognostic, ci are si abilitati de predictie cu privire la chimioterapie.

In mod traditional, pentru determinarea prognosticului si tratamentului sunt luate in considerare caracteristicile clinice, precum dimensiunea tumorii, gradul si implicarea nodala. In cazul in care acestea nu sunt suficiente, specialistii recomanda utilizarea unui test multigenic pentru o valoare prognostica suplimentara si indirect predictiva pentru evaluarea beneficiilor chimioterapiei.

”Este important sa determinam care dintre femeile diagnosticate cu cancer de san HER-2 negativ au nevoie de chimioterapie in plus, fata de strandardul de cinci ani de tratament hormonal. Am demonstrat ca acest test are capacitatea de a prezice posibilele beneficii ale chimioterapiei”, explica Ivana Sestak, autorul principal al studiului.

Sursa: www.eurekalert.orgEchipa MedLife de Oncologie

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

Orl

Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist
Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist

Dermatovenerologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.