Publicat la: 
25/06/2019

Una dintre cele mai frecvente cauze ale diareei, la nivel mondial, cu milioane de cazuri si zeci de mii de decese, in special in randul copiilor mici, este parazitul Cryptosporidium. Medicii pot trata copiii cu Cryptosporidium pentru deshidratare, dar spre deosebire de celelalte cauze ale diareei, nu exista medicamente care sa ucida acest parazit si nici vaccinuri care sa previna infectia.

Acum, cercetatorii de la Universitatea de Medicina St. Louis si-au dat seama cum sa creasca cel mai comun tip de Cryptosporidium in laborator, acesta fiind un avans tehnologic care va accelera tratarea acestei infectii care poate duce la deces.

”Acest parazit a fost descoperit cu peste 100 de ani in urma, dar oamenii de stiinta nu au reusit sa il creasca in laborator in mod corespunzator. Din aceasta cauza nu am reusit sa intelegem pe deplin parazitul si sa dezvoltam un tratament eficient pentru el. Acum putem sa il cultivam, sa il propagam, sa ii modificam genele si sa descoperim cum declanseaza boala la copii. Acesta este primul pas catre elaborarea unor medicamente sau vaccinuri”, explica David Sibley, autorul principal al studiului.

Constatarile au fost publicate in ”Cell Host & Microbe”.

In anumite tari, parazitul care provoaca diaree traieste predominant in apa. Acesta trece printr-un ciclu de viata complex, ajungand greu de distrus cu clor, inalbitor sau alte masuri de salubritate de rutina. In anul 1993, 400.000 de persoane din Milwaukee au dezvoltat diaree, crampe stomacale si febra dupa ce o instalatie de purificare a apei s-a defectat, iar Cryptosporidium a ajuns in apa. Anual, sunt raportate zeci de focare mai mici in Statele Unite ale Americii, majoritatea fiind asociate cu piscine sau parcuri acvatice.

Diareea cauzata de parazit poate dura cateva saptamani. Cu toate ca acest lucru poate fi nesemnificativ pentru adultii sanatosi, viata copiilor subnutriti si a persoanelor cu un sistem imunitar slabit este pusa in pericol.

Pana in momentul actual, cercetatorii care doreau sa studieze parazitul aveau nevoie de mostre de la viteii infectati. Acest parazit este o problema serioasa in cazul bovinelor.

Autorii studiului au suspectat ca problema se afla in liniile celulare utilizate in mod traditional pentru a creste parazitul. Derivate din celulele canceroase, aceste linii celulare au fost foarte diferite fata de intestinul normal si sanatos, acesta fiind ”casa” obisnuita a parazitilor.

Pentru a crea un mediu cat mai natural, specialistii au cultivat celule stem intestinale care sa devina un fel de mini-intestine, pe care le-au completat cu toate tipurile de celule, pentru a ajunge la complexitatea structurala a unui intestin real.

Parazitii s-au dezvoltat si au trecut prin intregul lor ciclu de viata. Pentru prima data, fiecare etapa a parazitului a putut fi studiata in laborator. De asemenea, cercetatorii au reusit sa editeze gena CRSPR, facand incrucisari genetice.

”Am dezvoltat un mediu natural, in care parazitul se dezvolta si isi urmeaza ciclul de viata. Este foarte important sa intelegem cum functioneaza deoarece exista un singur medicament in momentul actual, iar acesta nu functioneaza pentru copiii mici”, spune Sibley.

Tehnica se aplica numai pentru C. pavum, una dintre cele doua specii comune de Cryptosporidium, care provoaca diaree la oameni. C. hominis este si mai greu de crescut in laborator. Cele doua sunt strans legate, dar C. parvum poate infecta tinere mamifere din mai multe specii, pe cand C. Hominis infecteaza numai oameni.

Cu toate ca tehnica are un potential puternic, nu se va materializa imediat intr-un tratament mai bun pentru diaree sau pentru prevenire. Aceste lucruri necesita timp.

Sursa: www.sciencedaily.com

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Boli infectioase, Ecografie 3D

Medic Primar
Jugulete Gheorghita,Medic Primar, Doctor in medicina, Sef de lucrari
Medic Primar,...
Medic Primar
Serban Rodica,Medic Primar Epidemiolog, Medic Specialist Boli in
Medic Primar...

Articole similare

Copiii sunt expusi bolilor din comunitati / Foto: Photoxpress Indiferent de varsta copiilor, de la gradinita si in primii ani de scoala, acestia trebuie continuu indrumati si invatati cum sa se fereasca de bolile care se raspandesc ingrijorator printre elevi. Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro Vi se pare ca cel mic este bolnav mereu?...
Una dintre cele mai frecvente cauze ale diareei, la nivel mondial, cu milioane de cazuri si zeci de mii de decese, in special in randul copiilor mici, este parazitul Cryptosporidium. Medicii pot trata copiii cu Cryptosporidium pentru deshidratare, dar spre deosebire de celelalte cauze ale diareei, nu exista medicamente care sa ucida acest parazit...
Infectiile cu rotavirus ucid anual sute de mii de persoane / Foto: Vimeo Infectia cu rotavirus este cea mai frecventa cauza de diaree severa la sugari si copii mici. Majoritatea cazurilor de diaree datorata rotavirusului se vindeca de la sine, insa exista si forme severe ale bolii, cand copilul are febra ridicata, se deshidrateaza rapid, iar...
Laboratorul de epidemiologie moleculara de la Institutul Cantacuzino / Foto: HotNews.ro Desi e doar un bastonas microscopic, a bagat in sperieti intreaga Europa de vest. In Austria s-au aplicat chiar interdictii pentru vanzarea de legume provenite din anumite regiuni europene. In Romania, nimeni nu poate desena portretul real al "bacteriei...
Orezul brun, usor de digerat / Foto: Dreamstime.com Cauzata, de obicei, de infectiile toxicoalimentare, diareea poate fi insotita de crampe abdominale, balonare, varsaturi si chiar febra. Suficient incat sa strice o vacanta sau o sarbatoare. Comenteaza pe Forum MedLive.ro. Episoadele de diaree pot dura de la cateva ore la o saptamana. De cele mai...