Publicat la: 
7/11/2018

ceas desteptator

Adultii care dorm doar sase ore pe noapte, spre deosebire de opt, au un risc ridicat de a suferi de deshidratare, potrivit unui nou studiu, realizat de cercetatorii de la ”Penn State”, conform sciencedaily.com.

Aceste descoperiri sugereaza ca oamenii care nu se simt bine dupa o noapte in care au dormit putine ore ar trebui sa ia in considerare deshidratarea ca si cauza, nu doar calitatea slaba a somnului si sa bea cat mai multa apa. Rezultatele studiului au fost publicate in revista ”Sleep”.

Cercetatorii au analizat modul in care somnul a afectat starea de hidratare si riscul de deshidratare in cazul adultilor din Statele Unite ale Americii si din China. In cazul ambelor populatii, adultii care au raportat ca au dormit sase ore au avut o concentratie a urinei semnificativ mai mare si un risc mai mare cu 16- 59% de a fi deshidratati, comparativ cu adultii care au dormit opt ore pe timpul noptii.

Cauza gasita de specialisti este legata de modul in care sistemul hormonal al organismului regleaza hidratarea. Un hormon, numit vasopresina, este eliberat pentru a ajuta la reglarea starii de hidratare a organismului. Este eliberat pe tot parcursul zilei, precum si noaptea, in timp ce dormim. Cercetatorii s-au concentrat pe acest hormon.

”Vasopresina se elibereaza mai rapid si mai tarziu in timp ce dormim. Deci, daca va treziti mai devreme, s-ar putea sa pierdeti etapa in care se elibereaza cantitatea mai mare si astfel apare o intrerupere a hidratarii organismului”, explica Asher Rosinger, autorul principal al studiului, profesor la Penn State.

Ce efecte are deshidratarea?

Deshidratarea afecteaza negativ multe dintre functiile organismului, precum cunoasterea, starea de spirit, sau performanta fizica. Deshidratarea cronica, sau pe termen lung, poate provoca probleme mai grave, existand un risc crescut de infectii ale tractului urinar si de pietre la rinichi.

”Daca dormiti doar sase ore noaptea starea de hidratare poate fi afectata. Acest studiu sugereaza ca, daca nu dormiti suficient si daca va simtiti rau a doua zi, trebuie sa beti o cantitate suplimentara de apa”, spune Rosinger.

Doua esantioane de adulti au fost analizate prin ”Sondajul National de Sanatate si Nutritie” si un esantion de adulti a fost analizat prin studiul ”Kailuan”, din China. Peste 20.000 de adulti au fost inclusi in total. Participantii au fost chestionati in legatura cu obiceiurile lor de dormit si, de asemenea, au furnizat mostre de urina, care au fost analizate de cercetatori pentru a gasi biomarkerii de hidratare.

Sursa: www.sciencedaily.com

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Medicina de familie