Publicat la: 
11/08/2016

Suplimentul alimentar pe baza de hidroxicitrat ar putea fi leacul care ne scapa de pietrele la rinichi, actionand in acelasi timp ca instrument de prevenire a acestei afectiuni dureroase - cel putin aceasta este parerea unor cercetatori de la Universitatea din Houston in urma unui studiu realizat recent si publicat in jurnalul Nature.

Desi este prea devreme pentru a spune cu certitudine ca suplimentele alimentare ce contin hidroxicitrat ar putea fi folosite drept tratament de prevenire a formarii calculilor renali, cercetatorii spun ca aceasta substanta ar putea fi o alternativa viabila la medicamentele pe baza de citrat de potasiu, care sunt recomandate pentru eliminarea pietrelor la rinichi, dar care se prezinta cu o serie de efecte secundare.

Cristalele de oxalat de calciu, ce reprezinta cea mai mare parte din calculii renali, sunt depozite minerale care se formeaza in interiorul rinichilor. Ele pot ramane blocate in tractul urinar, stopand fluxul urinal si provocand dureri foarte mari.

Aproximativ 12% dintre barbatii din intreaga lume si 7% dintre femei sunt afectati de aceasta conditie, iar persoanele care sufera de hipertensiune arteriala, diabet zaharat si obezitate au un risc crescut de dezvoltare a calculilor renali.

In general medicii recomanda persoanelor expuse acestor riscuri sa bea multa apa, sa evite alimentele bogate in oxalat, precum spanacul si migdalele, si sa administreze suplimente alimentare sau ceaiuri care incetinesc formarea calculilor.

Pe a realiza studiul de fata, cercetatorii au analizat un compus similar cunoscut sub numele de hidroxicitrat. Este vorba despre un extract natural de fructe ce este disponibil pe piata ca supliment alimentar, de regula indicat pentru a fi utilizat in curele de slabire intrucat faciliteaza arderea grasimilor.

Pe langa scaderea in greutate, oamenii de stiinta au descoperit ca aceasta substanta ajuta la stoparea formarii cristatelor de oxalat de calciu, ajutand la dizolvarea pietrelor deja formate.

Autorii studiului au testat acest supliment alimentar in experimentele de laborator, asa incat acestia afirma ca sunt necesare studii de amploare care sa ne ofere, in principal, informatii despre siguranta utilizarii acestor suplimente, precum si despre dozajul pe termen lung atat pentru eliminarea, cat si pentru impiedicarea formarii calculilor renali.

Cu toate acestea constatarile studiului sunt uimitoare si promitatoare, a afirmat autorul principal al cercetarii de fata, Jeffrey Rimer, profesor asociat al Institutului de Inginerie Chimica si Biomoleculara din cadrul Universitatii din Huston.

"Daca acest supliment alimentar functioneaza si da rezultatele pe care le-am observat in cadrul experimentelor de laborator, atunci hidroxicitratul are potentialul de a reduce rata de incidenta a cazurilor cronice de pietre la rinichi," a declarat acesta intr-un comunicat de presa.

Sursa: Medicinenet.com

G.T.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Urologie

Medic Specialist
Medic Specialist...
Medic Primar
Medic Primar
  •  
  • 1 of 18