Publicat la: 
30/01/2017

Un test de respiratie poate salva vieti prin diagnosticarea timpurie a cancerelor de esofag si stomac

Un test de respiratie, realizat de cercetatorii de la Imperial College din Londra, a demonstrat o acuratete de 85% in identificarea cancerelor de stomac si esofag, care afecteaza in jur de 16.000 de barbati si femei in fiecare an, informeaza The Telegraph, citat de Agerpres.

Cancerul de esofag si cel de stomac sunt deseori diagnosticate tarziu, ceea ce scade considerabil sansele de supravietuire. Oamenii de stiinta spera ca noul test de respiratie va contribui la diagnosticarea timpurie a acestor probleme grave de sanatate, fapt ce ar spori eficacitatea tratamentelor si salvarea vietilor.

In plus, se spera ca acesta sa ii ajute pe medici sa evite anumite investigatii neplacute, precum endoscopia, ce presupune inserarea pe gat, pana in stomac, a unui endoscop flexibil. "In acest moment, singurul mod in care poate fi diagnosticat cancerul esofagian si/sau gastric este prin endoscopie. Aceasta metoda este scumpa, invaziva si prezinta unele riscuri de complicatii.

Un test de respiratie poate fi folosit ca examinare non-invaziva, in prima faza, pentru reducerea numarului inutil de endoscopii', a declarat dr. Sheraz Markar, unul dintre oamenii de stiinta de la Imperial College din Londra care au dezvoltat acest test. 'Pe termen lung, acest lucru poate presupune diagnosticarea si tratarea de timpuriu si mai multe sanse de supravietuire', a completat acesta, potrivit sursei citate.

Noul test masoara parametri a cinci substante din fiecare respiratie. Acestea ofera indicii vitale si pot releva daca cineva are cancer sau o leziune gastrica mai putin grava.

Pentru realizarea noului studiu, au fost colectate date legate de respiratie de la 335 de pacienti de la trei spitale din Londra, 163 fiind diagnosticati cu cancer esofagian sau de stomac, iar 172 neavand astfel de probleme de sanatate. Cele cinci substante ale caror niveluri au fost masurate in fiecare respiratie au fost acizii butiric, pentanoic si hexanoic, alaturi de butanal si decanal, mentioneaza The Mirror.

Rezultatele, prezentate la Congresul European de Cancer din Amsterdam, au demonstrat ca testul a avut rezultate pozitive la identificarea acelor pacienti care aveau cancer si nu s-au inregistrat diagnostice false.

In urmatorii trei ani, cercetatorii intentioneaza sa desfasoare teste de mai mare amploare pe pacienti care nu au fost diagnosticati cu cancer.

De asemenea, echipa de oameni de stiinta lucreaza la teste de respiratie pentru depistarea si a altor tipuri de cancer, cum ar fi cel de vezica urinara sau de pancreas.