Publicat la: 
16/09/2019

Oamenii de stiinta din Scotia au demonstrat ca prin utilizarea unui test de sange ar putea detecta cancerul pulmonar mai devreme, astfel incat pacientii sa nu se mai prezinte numai cand ajung intr-un stadiu avansat.

Specialistii de la Centrul de Detectare Precoce a Cancerului Pulmonar din Scotia au condus cel mai mare studiu clinic din lume, bazat pe biomarkeri, axat pe detectarea precoce a cancerului pulmonar prin intermediul unui test de sange. Unitatea de teste clinice Tayside a fost responsabila pentru livrarea, gestionarea datelor si analiza acestora.

Cercetatorii au analizat datele a peste 12.000 de oameni din Scotia, care s-au oferit voluntari. De criteriile de participare au trecut adultii cu varsta intre 50 si 75 de ani, cu un risc ridicat de cancer pulmonar in urmatoarele 24 de luni.

Testul, numit EarlyCDT-Lung, le-a fost facut participantilor, iar celor carora le-a iesit pozitiv li s-au facut si tomografii computerizate (CT). Astfel, au fost identificate cazurile de cancer pulmonar, afectiunea fiind dezvoltata de 32% dintre participanti. Testul a indicat corect cazurile in proportie de 90%.

”Am avut ca scop sa gasim o cale de diagnosticare precoce a cancerului pulmonar, fiind un pas semnificativ in salvarea vietii oamenilor. In mod normal, cancerul pulmonar este dificil de depistat si de tratat cand inca se afla in stadiul incipient. Un test de sange, urmat de CT, ar putea fi o metoda mai eficienta”, declara Frank Sullivan, autorul principal al studiului.

Voluntarii care au avut un rezultat pozitiv pentru diagnosticul de cancer pulmonar, in urma testului, au facut si o radiografie toracica, urmata de o tomografie. Daca scanarea CT initiala nu a evidentiat dovezi concludente ale cancerului, atunci li s-au mai facut scanari CT ulterioare timp de 6-24 de luni.

Stiai ca...?

  • Scotia are una dintre cele mai mari rate de cancer pulomnar din lume.
  • In anul 2017, 2.592 de barbati si 2.739 de femei din Scotia au fost diagnosticati cu cancer pulmonar. Din numarul total, 4.069 au decedat.
  • In Marea Britanie exista cea mai mica rata de supravietuire. Mai putin de 9% dintre pacienti sunt inca in viata la cinci ani dupa diagnosticarea intr-un stadiu terminal.
  • In 80% dintre cazuri, pana in momentul diagnosticarii, cancerul se raspandeste si catre alte organe.
  • Daca boala este diagnosticata intr-un stadiu incipient, rata de vindecare este de 60-70%.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Hematologie, Medicina interna, Oncologie

Articole similare

Rezultatele primelor studii ce examineaza proprietatile canepii in lupta impotriva cancerului arata ca in viitor aceasta ar putea fi  utilizata in dezvoltarea de tratamente pentru tratarea cancerului ovarian. Canepa face parte din aceeasi familie de canabis precum marijuana, in schimb nu prezinta proprietatile psihoactive ce cauzeaza adictie,...
Oamenii de stiinta de la Universitatea California au condus un nou studiu prin care au identificat o combinatie care ar putea deveni o noua terapie pentru persoanele diagnosticate cu un anumit tip de melanom avansat. Este vorba despre un medicament folosit in imunoterapie si alte doua terapii tinta, cu ajutorul carora viata pacientilor ar putea fi...
In fiecare an, 1,6 milioane de persoane mor de cancer pulmonar. Un nou studiu publicat in EBioMedicine arata ca este posibil sa faci cancer pulmonar si daca esti mai tanar si nu ai fumat prea mult, conform alphagalileo.org. Cercetatorii din studiul HUNT din Norvegia au utilizat raspunsurile unui sondaj  aplicat pe 65000 de norvegieni cu varsta...
Un nou studiu aparut in revista ”Diabetes”, din China, care a inclus cel mai mare numar de oameni diagnosticati cu diabet zaharat la nivel global, sugereaza ca diabetul de tip 2 este asociat cu un risc ridicat de 11 tipuri de cancer la barbati si 13 tipuri de cancer la femei. Aceasta posibila asociere a fost speculata de mult timp, dar rezultatele...
Oamenii de stiinta din Scotia au demonstrat ca prin utilizarea unui test de sange ar putea detecta cancerul pulmonar mai devreme, astfel incat pacientii sa nu se mai prezinte numai cand ajung intr-un stadiu avansat. Specialistii de la Centrul de Detectare Precoce a Cancerului Pulmonar din Scotia au condus cel mai mare studiu clinic din lume,...