Publicat la: 
16/09/2019

Oamenii de stiinta din Scotia au demonstrat ca prin utilizarea unui test de sange ar putea detecta cancerul pulmonar mai devreme, astfel incat pacientii sa nu se mai prezinte numai cand ajung intr-un stadiu avansat.

Specialistii de la Centrul de Detectare Precoce a Cancerului Pulmonar din Scotia au condus cel mai mare studiu clinic din lume, bazat pe biomarkeri, axat pe detectarea precoce a cancerului pulmonar prin intermediul unui test de sange. Unitatea de teste clinice Tayside a fost responsabila pentru livrarea, gestionarea datelor si analiza acestora.

Cercetatorii au analizat datele a peste 12.000 de oameni din Scotia, care s-au oferit voluntari. De criteriile de participare au trecut adultii cu varsta intre 50 si 75 de ani, cu un risc ridicat de cancer pulmonar in urmatoarele 24 de luni.

Testul, numit EarlyCDT-Lung, le-a fost facut participantilor, iar celor carora le-a iesit pozitiv li s-au facut si tomografii computerizate (CT). Astfel, au fost identificate cazurile de cancer pulmonar, afectiunea fiind dezvoltata de 32% dintre participanti. Testul a indicat corect cazurile in proportie de 90%.

”Am avut ca scop sa gasim o cale de diagnosticare precoce a cancerului pulmonar, fiind un pas semnificativ in salvarea vietii oamenilor. In mod normal, cancerul pulmonar este dificil de depistat si de tratat cand inca se afla in stadiul incipient. Un test de sange, urmat de CT, ar putea fi o metoda mai eficienta”, declara Frank Sullivan, autorul principal al studiului.

Voluntarii care au avut un rezultat pozitiv pentru diagnosticul de cancer pulmonar, in urma testului, au facut si o radiografie toracica, urmata de o tomografie. Daca scanarea CT initiala nu a evidentiat dovezi concludente ale cancerului, atunci li s-au mai facut scanari CT ulterioare timp de 6-24 de luni.

Stiai ca...?

  • Scotia are una dintre cele mai mari rate de cancer pulomnar din lume.
  • In anul 2017, 2.592 de barbati si 2.739 de femei din Scotia au fost diagnosticati cu cancer pulmonar. Din numarul total, 4.069 au decedat.
  • In Marea Britanie exista cea mai mica rata de supravietuire. Mai putin de 9% dintre pacienti sunt inca in viata la cinci ani dupa diagnosticarea intr-un stadiu terminal.
  • In 80% dintre cazuri, pana in momentul diagnosticarii, cancerul se raspandeste si catre alte organe.
  • Daca boala este diagnosticata intr-un stadiu incipient, rata de vindecare este de 60-70%.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Oncologie

Oprea Carmen,Medic primar
Medic primar
Medic Specialist
Doctor in...
Medic Primar,...

Articole similare

Sportivii de performanță, care efectuează antrenamente foarte solicitante, trăiesc cu 40 la sută mai mult decât oamenii obișnuiți și prezintă un risc mai mic de mortalitate la bolile cardiovasculare și cancer, arată un studiu realizat de Universitatea din Zaragoza, citat de agenția spaniolă EFE, scrie Agerpres. Studiul a analizat date culese de...
Aproape 300.000 de oameni din intreaga lume dezvolta melanom malign in fiecare an. Aceasta boala este cea mai grava forma de cancer de piele, iar numarul cazurilor raportate anual creste. Oamenii de stiinta de la Universitatea Lund, din Suedia, au condus un nou studiu prin care au analizat o proteina ce reglementeaza o gena asociata cu metastaza...
Un numar mare de substante chimice, ale caror efecte negative asupra sistemului endocrin pot favoriza aparitia cancerului sau problemele la sistemul nervos, ar trebui sa fie cercetate in profunzime, afirma doua agentii ONU, intr-un raport publicat marti. Programul Natiunilor Unite pentru Mediu si Organizatia Mondiala a Sanatatii subliniaza...
Oamenii de stiinta din Scotia au demonstrat ca prin utilizarea unui test de sange ar putea detecta cancerul pulmonar mai devreme, astfel incat pacientii sa nu se mai prezinte numai cand ajung intr-un stadiu avansat. Specialistii de la Centrul de Detectare Precoce a Cancerului Pulmonar din Scotia au condus cel mai mare studiu clinic din lume,...
Cercetatorii de la Centrul Oncologic National din Japonia spera sa puna la punct, in urmatorii cinci ani, un test de sange care sa permita diagnosticarea rapida a 13 tipuri de cancer, in stadiu incipient. Proiectul, in valoare de 57 de milioane de euro, isi propune sa dezvolte o metoda eficienta de depistare, in stadiu precoce, a cancerului la...