Publicat la: 
16/09/2019

Oamenii de stiinta din Scotia au demonstrat ca prin utilizarea unui test de sange ar putea detecta cancerul pulmonar mai devreme, astfel incat pacientii sa nu se mai prezinte numai cand ajung intr-un stadiu avansat.

Specialistii de la Centrul de Detectare Precoce a Cancerului Pulmonar din Scotia au condus cel mai mare studiu clinic din lume, bazat pe biomarkeri, axat pe detectarea precoce a cancerului pulmonar prin intermediul unui test de sange. Unitatea de teste clinice Tayside a fost responsabila pentru livrarea, gestionarea datelor si analiza acestora.

Cercetatorii au analizat datele a peste 12.000 de oameni din Scotia, care s-au oferit voluntari. De criteriile de participare au trecut adultii cu varsta intre 50 si 75 de ani, cu un risc ridicat de cancer pulmonar in urmatoarele 24 de luni.

Testul, numit EarlyCDT-Lung, le-a fost facut participantilor, iar celor carora le-a iesit pozitiv li s-au facut si tomografii computerizate (CT). Astfel, au fost identificate cazurile de cancer pulmonar, afectiunea fiind dezvoltata de 32% dintre participanti. Testul a indicat corect cazurile in proportie de 90%.

”Am avut ca scop sa gasim o cale de diagnosticare precoce a cancerului pulmonar, fiind un pas semnificativ in salvarea vietii oamenilor. In mod normal, cancerul pulmonar este dificil de depistat si de tratat cand inca se afla in stadiul incipient. Un test de sange, urmat de CT, ar putea fi o metoda mai eficienta”, declara Frank Sullivan, autorul principal al studiului.

Voluntarii care au avut un rezultat pozitiv pentru diagnosticul de cancer pulmonar, in urma testului, au facut si o radiografie toracica, urmata de o tomografie. Daca scanarea CT initiala nu a evidentiat dovezi concludente ale cancerului, atunci li s-au mai facut scanari CT ulterioare timp de 6-24 de luni.

Stiai ca...?

  • Scotia are una dintre cele mai mari rate de cancer pulomnar din lume.
  • In anul 2017, 2.592 de barbati si 2.739 de femei din Scotia au fost diagnosticati cu cancer pulmonar. Din numarul total, 4.069 au decedat.
  • In Marea Britanie exista cea mai mica rata de supravietuire. Mai putin de 9% dintre pacienti sunt inca in viata la cinci ani dupa diagnosticarea intr-un stadiu terminal.
  • In 80% dintre cazuri, pana in momentul diagnosticarii, cancerul se raspandeste si catre alte organe.
  • Daca boala este diagnosticata intr-un stadiu incipient, rata de vindecare este de 60-70%.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Oncologie

Doctor in...
Medic Specialist
Medic Specialist
Ciurescu Daniel,Medic primar
Medic primar

Articole similare

Ce dauneaza mai mult? / Foto: Photoxpress Lucrezi intr-un birou proaspat renovat, stai pe scaun, bei o cafea dintr-un pahar de polistiren si vorbesti la mobil. Care dintre acestea este cel mai probabil sa reprezinte un risc de cancer? Ar putea fi statul jos, mai ales daca faci asta foarte mult. Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro In...
Oamenii de stiinta de la Spitalul din Montreal au demonstrat, printr-un nou studiu, ca lobectomia toracoscopica, adica chirurgia toracoscopica asistata video (VATS), combinata cu etansarea arterei pulmonare utilizand un dispozitiv cu ultrasunete de energie, reduce riscul de sangerare postoperatorie, complicatiile si durerea. In fiecare zi, 78 de...
O buna capacitate aerobica pare sa modifice functiile celulelor in moduri ce pot reduce in mod substantial riscul declansarii cancerului mamar. Un nou studiu efectuat pe soarecii de laborator arata ca subiectii care se aflau intr-o forma fizica optima au avut un risc scazut pentru debutul cancerului chiar si atunci cand au fost expusi...
Dr. Doinita Gache / Foto: MedLive.ro Bolile cu transmitere sexuala afecteaza majoritatea populatiei intr-un moment sau altul al vietii. Acestea au de la forme simple, asimptomatice, ce trec de la sine in cateva luni, la forme ce prezinta simptomatologie benigna ori maligna. Practicile sexuale din zilele noastre au dus la transmiterea intregii...
Terapia de substitutie hormonala (HRT) este utilizata pentru ameliorarea simptomelor menopauzei, cum ar fi transpiratiile nocturne si bufeurile. Totusi, se pare ca terapia ar fi asociata cu un risc crescut de cancer de san, de cancer ovarian, precum si de probleme cardiovasculare, cum ar fi cheagurile de sange. Pentru noile cercetari, oamenii de...