Publicat la: 
13/02/2019

test sange

Oamenii de stiinta de la Universitatea Cambridge au descoperit un nou test de sange care ar putea detecta mult mai repede si mai eficient cancerul pulmonar.

Constatarile au fost publicate in revista ”Disease Models and Mechanisms”. Testele preliminare au fost facute pe soareci si sugereaza ca un test de sange ar putea masura nivelurile circulante ale ADN-ului pe care celulele canceroase le produc in timp ce cresc si se inmultesc. De asemenea, ar putea detecta tumorile de la nivelul plamanilor inainte ca acestea sa devina canceroase.

Cancerul pulmonar este prima cauza a deceselor cauzate de cancer din intreaga lume fiindca este foarte greu de detectat intr-un stadiu incipient.

Pana cand este diagnosticat, acesta se raspandeste adesea si in alte parti ale corpului, devenind si mai dificil de tratat. Din acest motiv imbunatatirea diagnosticului inca de la inceput este un lucru esential pentru tratarea bolii.

Specialistii au folosit soareci conceputi cu o mutatie a genei KRAS pentru a modela stadiile precanceroase ale cancerului pulmonar. Au facut tomografii computerizate (CT) periodice pentru a monitoriza dezvoltarea tumorilor la soareci. Pentru a determina daca ADN-ul circulant ar putea fi folosit in detectarea tumorilor inainte de a deveni maligne, au fost prelevate probe de sange, alaturi de scanarile CT, la intervale diferite de timp.

Care au fost rezultatele studiului?

Soarecii cu tumori pulmonare canceroase in curs de dezvoltare au avut niveluri mai ridicate de ADN circulant, comparativ cu cei sanatosi. In plus, nivelul de ADN eliberat de tumori in sange a fost corelat cu dimensiunea tumorilor observata in scanarile CT.

Mai apoi, ADN-ul circulant a fost analizat pentru a observa daca este prezenta mutatia KRAS, care declanseaza dezvoltarea tumorilor. Astfel, cercetatorii si-au dat seama ca in stadiile in care tumoarea inca este pre-canceroasa mutatia KRAS poate fi detectata in ADN-ul circulant.

”Rezultatele sunt foarte importante, sugereaza ca mutatiile care cauzeaza tumori pot fi detectate in ADN-ul pacientilor bolnavi de cancer in stadiu incipient, sau care au tumori pre-canceroase”, spune Miguel Martins, autorul studiului.

In continuare, echipa de specialisti si-a propus sa analizeze si soarecii care au leziuni precanceroase in alte tesuturi.

”Cancerul pulmonar este extrem de greu de diagnosticat in timp util pentru a fi tratat cu succes, astfel ca rata de supravietuire este foarte mica. Elaborarea unor strategii de detectare timpurie este esentiala, iar daca acest lucru s-ar putea face doar cu ajutorul unei analize de sange, ar fi un beneficiu considerabil pentru pacienti”, concluzioneaza Mariana Delfino-Machin, directorul programului pentru cancer MRC.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Oncologie

Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Primar,...
Oprea Carmen,Medic primar
Medic primar

Articole similare

Medicii francezi din Nisa au anuntat sambata ca au pus la punct un test revolutionar care este capabil sa depisteze cancerul pulmonar in stadii incipiente, gratie unei simple analize de sange. Potrivit cercetatorilor coordonati de profesorul Paul Hofman de la Spitalul Universitar din Nisa, noul test sangvin reprezinta "o descoperire...
Cercetatorii sugereaza, printr-un nou studiu, ca chimioterapia poate provoca amenoree acuta, care declanseaza menopauza precoce la femeile tinere diagnosticate cu cancer pulmonar, anunta eurekalert.org. Este primul studiu care a monitorizat cazurile de amenoree inregistrate la femeile sub 50 de ani, fiind publicat ”Menopause”, revista Societatii...
Riscul de a dezvolta cancer colorectal pentru persoanele care urmeaza o dieta bazata pe alimente inflamatorii este de doua ori mai mare.   Oamenii de stiinta de la Programul de Terapie Experimentala in Oncologie si de la Institutul de Cercetare a Sanatatii Biodonostia au condus un studiu ce dezvaluie o legatura intre dieta inflamatorie si...
Un nou tip de contraceptive orale combinate, care contin atat doze mici de estrogen, cat si progestative noi, au fost asociate cu un risc redus de cancer ovarian, in special in cazul femeilor tinere, conform unui nou studiu publicat de ”The MBJ”, potrivit sciencedaily.com. Studiul demonstreaza ca efectele pozitive ale noilor anticonceptionale au...
Ce dauneaza mai mult? / Foto: Photoxpress Lucrezi intr-un birou proaspat renovat, stai pe scaun, bei o cafea dintr-un pahar de polistiren si vorbesti la mobil. Care dintre acestea este cel mai probabil sa reprezinte un risc de cancer? Ar putea fi statul jos, mai ales daca faci asta foarte mult. Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro In...