Publicat la: 
13/02/2019

test sange

Oamenii de stiinta de la Universitatea Cambridge au descoperit un nou test de sange care ar putea detecta mult mai repede si mai eficient cancerul pulmonar.

Constatarile au fost publicate in revista ”Disease Models and Mechanisms”. Testele preliminare au fost facute pe soareci si sugereaza ca un test de sange ar putea masura nivelurile circulante ale ADN-ului pe care celulele canceroase le produc in timp ce cresc si se inmultesc. De asemenea, ar putea detecta tumorile de la nivelul plamanilor inainte ca acestea sa devina canceroase.

Cancerul pulmonar este prima cauza a deceselor cauzate de cancer din intreaga lume fiindca este foarte greu de detectat intr-un stadiu incipient.

Pana cand este diagnosticat, acesta se raspandeste adesea si in alte parti ale corpului, devenind si mai dificil de tratat. Din acest motiv imbunatatirea diagnosticului inca de la inceput este un lucru esential pentru tratarea bolii.

Specialistii au folosit soareci conceputi cu o mutatie a genei KRAS pentru a modela stadiile precanceroase ale cancerului pulmonar. Au facut tomografii computerizate (CT) periodice pentru a monitoriza dezvoltarea tumorilor la soareci. Pentru a determina daca ADN-ul circulant ar putea fi folosit in detectarea tumorilor inainte de a deveni maligne, au fost prelevate probe de sange, alaturi de scanarile CT, la intervale diferite de timp.

Care au fost rezultatele studiului?

Soarecii cu tumori pulmonare canceroase in curs de dezvoltare au avut niveluri mai ridicate de ADN circulant, comparativ cu cei sanatosi. In plus, nivelul de ADN eliberat de tumori in sange a fost corelat cu dimensiunea tumorilor observata in scanarile CT.

Mai apoi, ADN-ul circulant a fost analizat pentru a observa daca este prezenta mutatia KRAS, care declanseaza dezvoltarea tumorilor. Astfel, cercetatorii si-au dat seama ca in stadiile in care tumoarea inca este pre-canceroasa mutatia KRAS poate fi detectata in ADN-ul circulant.

”Rezultatele sunt foarte importante, sugereaza ca mutatiile care cauzeaza tumori pot fi detectate in ADN-ul pacientilor bolnavi de cancer in stadiu incipient, sau care au tumori pre-canceroase”, spune Miguel Martins, autorul studiului.

In continuare, echipa de specialisti si-a propus sa analizeze si soarecii care au leziuni precanceroase in alte tesuturi.

”Cancerul pulmonar este extrem de greu de diagnosticat in timp util pentru a fi tratat cu succes, astfel ca rata de supravietuire este foarte mica. Elaborarea unor strategii de detectare timpurie este esentiala, iar daca acest lucru s-ar putea face doar cu ajutorul unei analize de sange, ar fi un beneficiu considerabil pentru pacienti”, concluzioneaza Mariana Delfino-Machin, directorul programului pentru cancer MRC.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Oncologie

Medic Primar,...
Doctor in...
Vremes Georgeta,Medic Primar
Medic Primar
Medic Primar

Articole similare

Usturoiul si sanatatea / Foto: Photoxpress.com Usturoiul nu este cunoscut doar pentru mirosul neplacut ci si pentru calitatile medicinale. Valoarea pe care planta o are in bucatarie, de a da savoare mancarurilor, este egalata de efectele pozitive asupra organismului. Cateii proaspeti de usturoi sau suplimente facute din acestea sunt folositi...
Imunoterapia, care a obţinut succese remarcabile în ultimii ani, în bătălia împotriva melanomului, a fost prezentată, la Congresul mondial de oncologie de la Chicago, ca un tratament revoluţionar ce oferă, de asemenea, o speranţă de vindecare a altor forme de cancer greu de tratat, scrie AFP, citat de Mediafax. Imunoterapia reprezinta o noua...
Bolile "silent killer" sunt insotite de o mortalitate crescuta / Foto: Photoxpress.com "Nimic nou pe frontul de Vest". De multe ori poate parea ca ducem o viata normala, lipsita de probleme de sanatate si ca nimic nu ne pericliteaza existenta. Dar exista situatii in care, in urma unui set de analize, viata normala de odinioara se transforma intr...
Cercetatorii din Australia au dezvoltat un dispozitiv care poate izola celulele individuale de cancer din probele de sange. Dispozitivul microfluidic functioneaza prin separarea diferitelor tipuri de celule in functie de marimea lor. Cu ajutorul acestuia, in viitor s-ar putea efectua biopsii lichide rapide si ieftine, capabile sa detecteze...
Oamenii de stiinta au folosit inteligenta artificiala pentru a recunoaste tiparele cancerului de san si au descoperit cinci tipuri noi, adaptate fiecarui tratament personalizat. Revelatiile ar putea personaliza tratamentul, inclusiv selectarea persoanelor care pot beneficia de imunoterapie. Computerul a invatat automat secvente de gene si date...