Publicat la: 
13/02/2019

test sange

Oamenii de stiinta de la Universitatea Cambridge au descoperit un nou test de sange care ar putea detecta mult mai repede si mai eficient cancerul pulmonar.

Constatarile au fost publicate in revista ”Disease Models and Mechanisms”. Testele preliminare au fost facute pe soareci si sugereaza ca un test de sange ar putea masura nivelurile circulante ale ADN-ului pe care celulele canceroase le produc in timp ce cresc si se inmultesc. De asemenea, ar putea detecta tumorile de la nivelul plamanilor inainte ca acestea sa devina canceroase.

Cancerul pulmonar este prima cauza a deceselor cauzate de cancer din intreaga lume fiindca este foarte greu de detectat intr-un stadiu incipient.

Pana cand este diagnosticat, acesta se raspandeste adesea si in alte parti ale corpului, devenind si mai dificil de tratat. Din acest motiv imbunatatirea diagnosticului inca de la inceput este un lucru esential pentru tratarea bolii.

Specialistii au folosit soareci conceputi cu o mutatie a genei KRAS pentru a modela stadiile precanceroase ale cancerului pulmonar. Au facut tomografii computerizate (CT) periodice pentru a monitoriza dezvoltarea tumorilor la soareci. Pentru a determina daca ADN-ul circulant ar putea fi folosit in detectarea tumorilor inainte de a deveni maligne, au fost prelevate probe de sange, alaturi de scanarile CT, la intervale diferite de timp.

Care au fost rezultatele studiului?

Soarecii cu tumori pulmonare canceroase in curs de dezvoltare au avut niveluri mai ridicate de ADN circulant, comparativ cu cei sanatosi. In plus, nivelul de ADN eliberat de tumori in sange a fost corelat cu dimensiunea tumorilor observata in scanarile CT.

Mai apoi, ADN-ul circulant a fost analizat pentru a observa daca este prezenta mutatia KRAS, care declanseaza dezvoltarea tumorilor. Astfel, cercetatorii si-au dat seama ca in stadiile in care tumoarea inca este pre-canceroasa mutatia KRAS poate fi detectata in ADN-ul circulant.

”Rezultatele sunt foarte importante, sugereaza ca mutatiile care cauzeaza tumori pot fi detectate in ADN-ul pacientilor bolnavi de cancer in stadiu incipient, sau care au tumori pre-canceroase”, spune Miguel Martins, autorul studiului.

In continuare, echipa de specialisti si-a propus sa analizeze si soarecii care au leziuni precanceroase in alte tesuturi.

”Cancerul pulmonar este extrem de greu de diagnosticat in timp util pentru a fi tratat cu succes, astfel ca rata de supravietuire este foarte mica. Elaborarea unor strategii de detectare timpurie este esentiala, iar daca acest lucru s-ar putea face doar cu ajutorul unei analize de sange, ar fi un beneficiu considerabil pentru pacienti”, concluzioneaza Mariana Delfino-Machin, directorul programului pentru cancer MRC.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Oncologie

Schuster Bianca Brigitte,Medic specialist
Medic primar
Medic Primar
Doctor in...
Ciausu Gabriela,Medic primar
Medic primar

Articole similare

Soia si beneficiile sale controversate/ Foto: Dreamstime.com Teorii mai vechi au aratat legaturi intre soia si puterea acesteia de a preveni diverse tipuri de cancer, de a usura simptomele menopauzei, de a preveni afectiunile inimii. Studiile recente insa spun altceva. Comenteaza pe Forum MedLive.ro. Alimentele pe baza de soia au fost corelate...
Fumatul, principalul factor de risc pentru cancerul pulmonar / Foto: PhotoXpress Cancerul pulmonar este una dintre cauzele principale de deces cauzat de cancer si determina mai multe decese decat cancerul de colon, de san si de prostata, combinate, conform American Lung Association. Bruce Johnson de la Dana-Farber Cancer Institute ofera...
Dupa aflarea diagnosticului de neoplasm, pacientii si cei apropiati lor trec prin mai multe stari, firesti in aceasta situatie, de la soc la tristete. In cadrul grupurilor de suport acestia sunt ajutati de specialisti sa le gestioneze si sa le depaseasca, impartasindu-se sentimentele si experientele. Ce specialisti participa la aceste grupuri?...
Unul din sase cazuri de cancer - doua milioane pe an la nivel global - este cauzat de infectii in mare parte tratabile sau care ar putea fi prevenite, arata noi estimari publicate de revista de specialitate Lancet Oncology, scrie BBC. Studiul a evaluat rata incidentei pentru 27 de cancere in 184 de tari si a gasit ca patru infectii principale sunt...
Mortalitatea provocata cancer pulmonar aproape s-a triplat in ultimii 25 de ani, arata un studiu realizat de Ministerul Sanatatii, sub indrumarea Organizatiei Mondiale a Sanatatii, prezentat de Centrul National pentru Renuntarea la Fumat. In 1963, rata mortalitatii prin cancer pulmonar la barbati, exprimata la 100.000 locuitori, era de 25,6, iar...