Publicat la: 
6/03/2019

burtica gravida

Specialistii au descoperit, printr-un nou studiu, ca proteinele gasite in sange, la sfarsitul primului trimestru de sarcina, ar putea prezice nasterile premature chiar si in randul femeilor care sunt insarcinate pentru prima data.

Sarcina poate fi o perioada de incertitudine atat pentru viitoarele mame. Aproape 10% dintre numarul total de nasteri sunt premature, adica au loc inainte de 37 de saptamani. Pot fi cauzate de mai multe afectiune, inclusiv travaliu prematur, ruptura prematura a membranei placentare, sau preeclampsia.

Femeile care au mai nascut prematur anterior au un risc mai mare de a se repeta la urmatoarele sarcini. Totusi, prezicerea nasterilor premature spontane reprezinta o provocare, in special pentru femeile care fac primul copil deoarece nu sunt familiare simptomele si cu senzatiile.

Oamenii de stiinta de la Brigham au dezvoltat un test de sange care ar putea identifica femeile cu un risc crescut de nastere prematura. Studiul a fost publicat in revista ”American Journal of Obstretics & Gynecology”, iar rezultatele arata ca cinci proteine din microparticulele circulante, gasite in probele de sange din primul trimestru de sarcina, pot furniza indicii importante privind riscul nasterii premature spontane.

”Multe dintre problemele care apar in sarcina incep la sfarsitul primului trimestru, cand placenta devine vascularizata. Scopul nostru este sa dezvoltam markeri prognostici pentru pacienti pentru a face predictii si, in cele din urma, pentru adaptarea tratamentelor la indivizi si pentru personalizarea ingrijirii fiecarei femei inca de la inceputul sarcinii”, declara Thomas McElrath, de la departamentul de obstretica si ginecologie.

Cercetatorii au descoperit ca proteinele din microparticulele care circula in sange pot contine indicii importante privind nasterea prematura spontana. Microparticulele circulante sunt pachete minuscule, secretate de celule care pot contine proteine si alte molecule ce actioneaza ca mesaje si pot fi transmise de la o celula la alta. Aceasta forma de comunicare intre celule a fost studiata, anterior, in cancer.

Proteinele gasite in microparticulele circulante pot fi detectate in probele de sange destul de simplu. Astfel, a fost identificat un grup de cinci proteine care ar putea prezice nasterea prematura.

Pentru a verifica ipoteza, specialistii au folosit probe sange colectate la sfarsitul primului trimestru de sarcina. Au comparat sangele de la 87 de femei care au nascut inainte de 35 de saptamani, cu cele de la 174 de femei care au nascut la termen. Toate femeile au avut aceeasi varsta si erau in aceeasi saptamana de sarcina in momentul colectarii sangelui.

Astfel, au fost descoperite cele cinci proteine care ar putea ajuta la prezicerea riscului nasterii premature atat pentru femeile care sunt la prima sarcina, cat si pentru cele care mai au copii. De asemenea, specialistii isi propun sa adauge si anumiti factori de risc in cercetare pentru a imbunatati precizia testului. In plus, vor sa foloseasca aceeasi metoda si pentru alte conditii, cum ar fi diabetul.

”Pana acum, trebuia sa asteptam, pur si simplu, sa vedem cum va decurge sarcina, dar acum exista o sansa sa putem anticipa acest lucru”, concluzioneaza McElrath.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Ginecologie, Obstetrica Ginecologie

Buse Corina,Doctor
Doctor
Medic Specialist
Trifan Alina,Medic specialist
Medic specialist
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 58

Articole similare

Interzis alcoolul, sau doar limitat? / Foto: Photoxpress Esti gravida? Probabil ca toata lumea are o parere despre ceea ce ar trebui sau nu ar trebui sa faci. Ai auzit ca nu ai voie alcool, ca nu e bine sa te vopsesti, ca o cafea la micul dejun nu mai este la locul ei si ca baile fierbinti iti afecteaza sarcina. Lucruri simple pe marginea carora...
Cercetarile recente indica faptul ca cresterea excesiva in greutate in timpul sarcinii creste riscurile pentru sanatatea mamelor si copiilor, scrie theconversation.com. Cum se obtine echilibrul potrivit? Ce pot face femeile pentru a nu acumula prea multe kilograme in sarcina? Indicatii privind cresterea in greutate Cresterea in greutate...
Cercetatorii de la Imperial College, din Londra, au descoperit, printr-un nou studiu, ca o cauza a pierderilor repetate de sarcina ar putea fi calitatea slaba a spermei. Acestia au analizat calitatea spermei a 50 de barbati ale caror partenere au pierdut minim trei sarcini consecutive, potrivit sciencedaily.com. Studiul a fost publicat in...
Dr. Dragos Albu / Foto: MedLive.ro Infertilitatea, o problema cu care tot mai multe cupluri tinere se confrunta, nu este, in totalitate, lipsita de o rezolvare. Fertilizarea in vitro este una dintre solutiile care pot ajuta cuplurile infertile sa aiba - totusi - un copil. Aceasta procedura se recomanda dupa ce cuplul a incercat in nenumarate...
Dr. Viorica Radoi / Foto: MedLife Leucemia in timpul sarcinii este o afectiune rara, avand o incidenta de 1/100000 de sarcini, annual. Cele mai frecvente forme de leucemie in timpul sarcinii sunt cele acute, dintre acestea 2/3 sunt reprezentate de leucemia acuta mieloida si 1/3 de leucemia acuta limfoida. Leucemia mieloida cronica apare in mai...