Publicat la: 
26/04/2017

Un uter artificial pentru copii prematuri a fost testat cu succes la animale

Este ceva care pare demn de un scenariu de film SF - un miel in interiorul unei pungi de plastic cu tuburi si fluide care il ajuta sa creasca. Dar cercetatorii au aratat ca este posibil ca un miel in faze tarzii de gestatie sa fie protejat si crescut in interiorul unui uter artificial. Tehnologia ar putea salva viata multor copii prematuri in doar cativa ani, scrie sciencealert.com.

Bebelusii nascuti la 25 de saptamani sau mai devreme au sanse destul de scazute de supravietuire, iar in SUA este cauza principala a mortalitatii infantile si a morbiditatii. Daca putem dezvolta un sistem extra-uterin pentru a sustine cresterea si maturarea organelor pentru doar cateva saptamani, putem imbunatati dramatic rezultatele pentru copiii prematuri, spune Alan Flake, cercetator. Cercetatorii au luat opt miei intre 105 si 120 de zile de gestatie (echivalentul fiziologic de 23 pana la 24 de saptamani la om) si i-au plasat in uterul artificial. Uterul in sine este un sac sigilat si steril, umplut cu o solutie electrolitica care actioneaza ca lichidul amniotic in uter. Inima proprie a mielului pompeaza sangele prin cordonul ombilical intr-o masina din afara pungii. Aceasta diagrama de mai jos va ofera o idee despre cum functioneaza.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Ecografie 2D, Ecografie 3D, Ecografie 4D Voluson, Ginecologie, Obstetrica, Obstetrica Ginecologie

Medic Specialist
Moga Marius Alexandru,Prof. Doctor
Prof. Doctor
Neagu Manuela,Medic Primar
Medic Primar
  •  
  • 1 of 76