MEDICINA GENERALA

16 August 2019

Un vaccin pentru Chlamydia arata rezultate promitatoare

Un vaccin ce ofera protectie impotriva infectiei cu Chlamydia este aproape de a deveni realitate, dupa ce oamenii de stiinta au determinat, printr-un studiu, ca este sigur.

Chlamydia este cea mai frecventa infectie bacteriana cu transmitere sexuala. Infectia poate fi tratata usor cu antibiotice, dar exista putine simptome, astfel ca oamenii nu isi dau seama ca o au. Daca nu este tratata, exista riscul sa produca boala inflamatorie pelvina la femei, o infectie grava, dar si inflamatii ale organelor reproducatoare. De asemenea, Chlamydia poate provoca infertilitate atat in randul femeilor, cat si barbatilor.

La studiu au participat 35 de femei, dintre care unele au primit un nou vaccin impotriva Chlamydiei, iar altele au primit unul fara efect, fiind urmarit efectul placebo. Pe parcursul a cinci luni, le-au fost administrate cinci doze. Primele trei doze au fost administrate prin injectie, iar urmatoarele doua printr-un spray nazal.

Scopul principal al studiului a fost sa se determine siguranta vaccinului. Au existat doar reactii usoare ale pielii in locul injectarii, dar acest lucru a fost comun atat in cazul celor care au primit noul vaccin, cat si in al celor care au primit unul fara efect.

Toate cele 15 femei carora li s-a administrat vaccinul au inceput sa produca anticorpi impotriva infectiei cu Chlamydia.

Rezultatele sunt promitatoare, dar sunt necesare cercetari suplimentare pentru a descopi cea mai buna doza de vaccin.

Cel mai eficient mod de a reduce riscul infectarii cu Chlamydia este sa folositi intotdeauna un prezervativ in timpul actului sexual, inclusiv in cazul sexului oral si anal.

Cercetarea a fost facuta la Londra, unde au fost recrutate 35 de femei, cu varsta cuprinsa intre 19 si 45 de ani (25 de ani varsta medie), cu un indice de masa corporala sanatos, care nu sufereau de boli cu transmitere sexuala. Acestea au primit fie noul vaccin, fie o injectie cu o solutie pe baza de sare, fara efect.

Vaccinul este o versiune conceputa genetic a proteinei care se gaseste pe membrana celulara externa a bacteriilor specifice Chlamydia. Cercetatorii au folosit doua versiuni usor diferite ale vaccinului, adaugand molecule suplimentare pentru a incerca sa stimuleze raspunsul imun. Tuturor femeilor li s-au administrat trei doze sub forma de injectii (85 de micrograme/doza) la inceputul studiului, dupa o luna si dupa patru luni. Au urmat alte doua doze, adimistrate sub forma unui spray nazal (30 de micrograme in fiecare nara) la patru luni si jumatate si la cinci luni de la inceputul studiului. Voluntarelor li s-au luat probe de sange periodic pentru evaluarea raspunsului imun.

Nu au existat reactii adverse.

Au existat doar reactii in locul injectarii, cum ar fi sensibilitate si roseata, in cazul ambelor grupuri. De asemenea, jumatate dintre femei au spus ca le-a curs nasul dupa administrarea sub forma spray-ului nazal. Au existat si dureri de cap. Totusi, toate femeile s-au recuperat complet, efectele secundare disparand complet. Toate au produs anticorpi impotriva Chlamydia dupa cele cinci doze de vaccin.

Sursa: www.nhs.uk



Medici BOLI-INFECTIOASE

Doctor Hara Livia
Hara Livia
Medic Primar
Doctor Hristea Adriana
Hristea Adriana
Medic Primar
Hristea Adriana
Medic Primar

Doctor Constantinescu Georgeta Ileana
Constantinescu Georgeta Ileana
Medic Primar
Constantinescu Georgeta Ileana
Medic Primar

Doctor Marinescu Adrian-Gabriel
Marinescu Adrian-Gabriel
Medic Primar Boli Infectioase
Marinescu Adrian-Gabriel
Medic Primar Boli Infectioase

Doctor Zaporojan Iulian
Zaporojan Iulian
Medic Primar
Zaporojan Iulian
Medic Primar

CR
Chiris Roxana
Medic Primar
Chiris Roxana
Medic Primar

Doctor Banica Constantin
Banica Constantin
Medic Specialist
Banica Constantin
Medic Specialist

Doctor Petric Mihaela Carmen
Petric Mihaela Carmen
Medic Specialist
Petric Mihaela Carmen
Medic Specialist

Vezi toți medicii

©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.