Publicat la: 
5/05/2017

Unele antibiotice au fost asociate cu riscul de avort

Unele tipuri de antibiotice administrate pe durata sarcinii pot creste riscul avortului spontan, sugereaza un studiu publicat recent in revista de specialitate Canadian Medical Association Journal, noteaza webmd.com.

Studiul nu dovedeste prezenta unei relatii de tip cauza-efect, dar recomanda limitarea utilizarii anumitor medicamente asociate unui risc crescut pentru pierderea sarcinii.

"Unele antibiotice par a fi sigure, iar altele prezinta un risc crescut pentru avortul spontan," a spus autoarea principala a studiului, Anick Berard, profesoara in cadrul Facultatii de Farmacie de la Universitatea Montreal.

Cu toate acestea, noile constatari stiintifice nu sugereaza ca femeile gravide ar trebui sa inceteze sa ia antibiotice pentru a trata infectiile bacteriene.

Tetraciclina, spre exemplu, nu este recomandata consumului pe durata sarcinii, deoarece afecteaza formarea dintilor fatului si dezvoltarea sistemului osos.

Pe de alta parte, nitrofurantoina pare sa fie o optiune mai sigura. Acest medicament nu este asociat cu un risc crescut de declansare a avortului spontal si poate fi o buna alternativa pentru tratarea infectiilor tractului urinar, sunt de parere autorii studiului.

Infectiile tractului urinar sunt cel mai frecvent tip de infectii ce apar pe timpul sarcinii.

Penicilina este, de asemenea, o alegere buna, adauga Dr. Errol Norowitz, care nu a luat parte la studiu.

Pentru a testa efectele antibioticelor asupra sarcinii, autorii studiului au comparat datele a 8.700 de cazuri de avort spontan cu datele a peste 87.000 de controale medicale efectuate pentru aflarea varstei gestationale.Datele medicale apartineau femeilor cu varste cuprinse intre 15 si 45 de ani din Canada.

Studiul arata ca 16% dintre femeile care au suferit avort spontan au utilizat antibiotice pe durata sarcinii. Autorii studiului au fost surprinsi sa descopere ca atat de multe femei au administrat antibiotice in primele 20 de saptamani de gestatie.

Azitromicina si claritromicina, ce apartin clasei de antibiotice macrolide, au fost asociate unui risc de pana la 65% pentru declansarea avortului spontan, arata datele cercetarii.

Norfloxacinul a fost, de asemenea, asociat unui risc de patru ori mai mare pentru pierderea sarcinii.

Cu toate acestea, cercetatorii nu au putut stabili daca severitatea infectiilor dezvoltate pe perioada sarcinii ar fi putut influenta aceste rezultate.

Asadar, ce ar trebui sa faca o femeie insarcinata daca sufera de infectii bacteriene? "Cea mai buna abordare este sa isi administreze antibiotice in doze mici si sa apeleze la medic pentru recomandarea celui mai potrivit antibiotic," este de parere Dr. Norwitz.

Autor: G.T.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Ginecologie, Obstetrica Ginecologie

Popa Elena,Doctor
Doctor
Medic Specialist
Medic Primar
Kasmo Mohamed,Medic Primar Obstetrica-Ginecologie
Medic Primar...
  •  
  • 1 of 76